Om corona och covid-19 för barn

Visste du att du kan ha haft sjukdomen covid-19 utan att veta om det? Eller hur du kan minska risken att smitta ditt husdjur med coronaviruset? Folkhälsomyndigheten svarar på frågor om covid-19 från unga.
Uppdaterades

Om sjukdomen


Kan jag ha haft corona utan att veta om det?

Ja, det kan du. Det är vanligare att barn har haft det utan att märka det, än vuxna. 

Hur farligt är coronaviruset för barn? 

Forskare som har undersökt smittspridning bland barn har kommit fram till att barn väldigt sällan blir allvarligt sjuka i covid-19. Barn som smittas blir ofta bara lite förkylda och behöver vila. Det gäller också de nya varianter av viruset som har uppstått.
När det gäller hur smittsamt viruset är har forskarna sett skillnad på det första coronaviruset under pandemin och det som kallas "den brittiska varianten". Den verkar vara mer smittsam för både barn och vuxna. 

Om läger och kalas i sommar


Kan jag åka på läger i sommar?

Ja. Från och med den 1 juni kan du åka på läger eller delta i idrottsturneringar där du bor eller någon annanstans i Sverige. Det är fortfarande viktigt att du stannar hemma om du blir förkyld och att du inte umgås med väldigt många personer samtidigt på samma plats.  

När kan jag träffa äldre släktingar eller ha kalas? Hur blir det med skolavslutningar och studentfirande?

Det beror på flera saker. Till exempel på hur många i Sverige som blir smittade av covid-19, hur många som behöver ligga på sjukhus och hur många som är vaccinerade. Det här året, 2021, är det inte bra om det kommer för många på skolavslutningar och studentfiranden. Men så snart smittspridningen gått ner tillräckligt kommer vi att kunna ha större kalas. Äldre släktingar kan vara med om de är vaccinerade mot covid-19. Om du träffar personer som du inte brukar träffa ofta så behöver ni ses på ett så säkert sätt som möjligt, så ni inte smittar varandra med covid-19. Det är bra att umgås utomhus och att stå eller sitta långt ifrån varandra.

När tar det slut?


Hur ser smittspridningen ut just nu? Vad kommer hända?

I maj 2021 var det många som låg på sjukhus med covid-19. Det är fortfarande många som blir smittade, barn också. Smittspridningen har minskat i många delar av Sverige de senaste veckorna. Om så många som möjligt håller avstånd till andra, låter bli att gå på stora fester och om de vuxna vaccinerar sig mot covid-19 hoppas vi att smittspridningen fortsätter att minska under sommaren.

När kommer allt att bli normalt igen?

Vi kanske aldrig kommer att få det exakt som innan. Vi har ändrat på mycket. Till exempel är det många som jobbar hemifrån mer nu. Vi har lärt oss att vara försiktiga med att trängas i folksamlingar och vi behöver ha avstånd mellan oss. Men när det värsta går över, det beror på hur mycket vaccin vi får.

Husdjur


Kan husdjur få corona?

Coronaviruset smittar mest mellan människor. Katter, hundar, illrar och minkar kan få covid-19, men det är ganska ovanligt. Katter kan få sjukdomssymtom men de blir för det mesta inte allvarligt sjuka. Minkar kan bli allvarligt sjuka av coronaviruset. Vi vet inte om andra husdjur kan få covid-19. Om du har symtom som kan vara covid-19 eller vet att du har covid-19 kan du, för att vara extra försiktig, låta bli att vara nära ditt djur så länge du är sjuk. Det viktigaste för att inte få sjukdomar från djur är alltid att tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter att du rör djuret.

Vaccinationer


Varför får inte barn vaccinera sig?

I Sverige får alla som fyllt 18 år vaccinera sig mot covid-19. Vaccinet gör att den som tagit det blir mindre sjuk om den blir smittad. Eftersom barn inte blir så sjuka av coronaviruset behöver de inte vaccinera sig. Men barn som har en sjukdom som gör att de kan bli allvarligt sjuka av coronaviruset kan ändå få vaccin, om deras läkare bestämmer det.

Kommer jag som är under 18 och inte vaccinerad kunna resa utomlands?

Det beror på vilket land du vill resa till och vad det landet har bestämt. Sveriges ambassad har information om vilka regler som gäller i olika länder. På webbplatsen Swedenabroad.se skriver utrikesdepartementet om vilka regler som gäller i det land du vill besöka.    

Kan vi bo med mormor, morfar, farmor och farfar i sommar om de är vaccinerade?  

Ja. Om de har fått två doser vaccin så är det inte farligt för dem.   

Hur lång tid tar det innan alla har blivit vaccinerade?

Det beror på hur mycket vaccin Sverige får. Myndigheterna hoppas att alla vuxna i Sverige ska ha fått åtminstone en dos vaccin någon gång under sommaren i år. 

När får de som är gamla börja krama sina barnbarn? Om de tagit två vaccindoser?

Ungefär två till tre veckor efter den andra dosen.

Om testning


Måste jag testa mig om jag känner mig sjuk?

Alla utom småbarn bör testa sig om de känner sig sjuka och har symtom på covid-19. Det kan vara ett eller flera av de här symtomen:

 • hosta
 • feber
 • svårt att andas
 • snuvig
 • täppt i näsan 
 • ont i halsen
 • ont i huvudet
 • ont i musklerna eller i lederna
 • mår illa
 • saker smakar eller luktar inte som vanligt
 • diarré eller lös mage

Om någon i familjen, en kompis eller klasskamrat har fått covid-19 kan du behöva testa dig även om du inte känner dig sjuk.

Gör det ont att testa sig?

En del tycker att det är obehagligt att ta testet men det brukar inte göra ont.

Hur går det till att testa sig?

Testet tas oftast med hjälp av en särskild provtagningspinne. Du stoppar in den i näsan och halsen och snurrar den lite så att celler från slemhinnan fastnar på pinnen. Ibland behöver du ta lite spott på pinnen också. Sedan lägger du pinnen i testpåsen och skickar tillbaka den till ett laboratorium, där de tittar på provet med hjälp av speciella apparater för att se om den som testats har covid-19.

Hur beställer jag ett test?

Prata med en vuxen så att du får hjälp med att boka ett test. Är du över 13 år och har bank-ID kan du boka ett test själv. Du kan läsa hur det går till på 1177.se. För att få veta vad som gäller där du bor måste du först välja rätt region längst upp på sidan. 

Hur får jag veta om jag har covid-19?

Du får svar efter någon eller några dagar. Om du inte har covid-19 står det "negativ" i ditt provsvar- Om du har covid-19 står det "positiv". Om testet visar att du har covid-19 får du information från vården om vad du ska göra.

När kan jag träffa andra om jag har haft covid-19?

Du kan träffa andra när det har gått sju dagar sedan du blev sjuk, och du inte har haft feber de två senaste dagarna, och du känner dig pigg!

Om regler och förbud


Kommer personer som är vaccinerade få leva som vanligt men alla som inte är vaccinerade, till exempel alla under 18, behöva fortsätta med restriktioner?

Det kommer att vara samma regler för alla när smittspridningen minskar. Det spelar ingen roll hur gammal du är.

Är det inte bättre att hela Europa har samma regler?

Det är olika regler i olika länder för att det ser olika ut på olika ställen. I Paris där det bor jättemånga människor behövs andra regler än i Gällivare, där det inte bor lika många. 

Måste jag följa reglerna fast jag är under 18?

Ja. Om alla följer de råd och tips som finns så minskar smittspridningen snabbare och färre blir sjuka. Det spelar ingen roll om du är under eller över 18 år.

Vad kan hända om jag inte följer reglerna?

Om många inte följer de olika råd som finns, till exempel om att inte träffa så många, blir fler sjuka i covid-19. Då måste vi fortsätta att ha regler om att det inte får vara stor publik på fotbollsmatcher, att det bara får vara några få personer i biosalongerna och liknande.
Du som är barn kan inte straffas för att du inte följer reglerna, om du inte har till exempel en affär eller anordnar ett större evenemang.