Viktigt meddelande till allmänheten Det finns 1 meddelanden

Gäller, Flera områden

Viktigt meddelande till allmänheten i Hallands län

Uppdaterad: 21 jun 2021 11:15

Viktigt meddelande till allmänheten i Varberg i Varbergs kommun, Hallands län. Det brinner i en industri på Batterivägen. Kraftig rök går in mot Varberg. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Sveriges Radio

Så funkar Covidbevis

Covidbevis är en kommande kostnadsfri e-tjänst som visar att du är vaccinerad mot covid-19. Planen är att tjänsten ska öppna 1 juli i Sverige. Läs mer om vad Covidbevis är och hur du kan skaffa ett.
Uppdaterades

Vad är Covidbevis?

  • Covidbevis är ett kostnadsfritt digitalt bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Tanken är att det ska underlätta för utlandsresor inom EU.
  • I Sverige är det E-hälsomyndigheten som ansvarar för e-tjänsten Covidbevis. Planen är att tjänsten ska öppna den 1 juli.
  • Det pågår ett arbete med att e-tjänsten även ska kunna innehålla bevis på negativt covid-19-test eller bevis på att man tillfrisknat. Med bevis på tillfrisknande menas att man kan visa upp ett positivt covid-19-test som har tagits minst tio dagar tidigare.

Hur får jag ett covidbevis?

  • När tjänsten öppnat kommer du som är vaccinerad mot covid-19 kunna beställa beviset via e-tjänsten Covidbevis. 
  • När du gör beställningen begär du ut ett utdrag ur det nationella vaccinationsregistret (NVR) hos Folkhälsomyndigheten. Det är det som ligger till grund för covidbeviset.
  • För att kunna beställa ett covidbevis behöver du ha en godkänd svensk e-legitimation. Här hittar du information om hur du skaffar e-legitimation.
  • Om du inte har, eller kan använda, e-legitimation kan du få ditt Covidbevis hemskickat till din folkbokföringsadress. Du hittar blanketten för det på E-hälsomyndighetens webbplats den 1 juli.

Läs mer om hur det går till att skaffa ett Covidbevis på E-hälsomyndighetens webbplats. 

Hur använder jag ett covidbevis?

  • När du reser inom EU visar du upp beviset vid gränspassager i samband med ID-kontroll.
  • Du behöver ha ditt covidbevis tillgängligt under hela din resa.
  • Tänk på att det är landet du reser till som avgör vilka regler som gäller där. Det är ditt ansvar att kontrollera om du uppfyller kraven för att få resa in. Läs mer om olika länders inresebestämmelser hos Sweden Abroad. 

Läs mer om Covidbevis i E-hälsomyndighetens Frågor och Svar.