Regional information om coronaviruset

Här samlar vi information från regionala myndigheter om smittspridning och åtgärder som rör utbrottet av covid-19. Notiserna ligger kvar i drygt en vecka. Efter det hänvisar vi till arkivet och till regionen ifråga. Länkar i anslutning till nyheterna.

Blekinge

30/10: Publiktaket fortsatt 50 personer
Publikgränsen på max 50 personer kvarstår i Blekinge län efter den 1 november. Det blir resultatet av ett beslut från Länsstyrelsen Blekinge i dag. Beslutet är fattat mot bakgrund av den ökade smittspridningen av covid-19 i länet.

Dalarna

26/10: Oroväckande utveckling
Smittskydd Dalarna uppmanar allmänheten att följa de allmänna rekommendationerna för att begränsa smittspridningen.
– Vi ser en oroväckande utveckling i Dalarna, antalet personer som testar positivt för covid-19 fortsätter att öka och det är av yttersta vikt att alla tar sitt ansvar och följer rekommendationerna, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare på Region Dalarna.

Gotland

29/10: Konstaterad smittspridning på äldreboende
Ett av Gotlands äldreboenden har smittspridning av coronaviruset, skriver Region Gotland.
– Det är ingen stor spridning men det är allvarligt eftersom de som bor på ett särskilt boende tillhör dem i samhället som vi behöver skydda extra noga, säger förvaltningschef Marica Gardell.
Smittspårning pågår enligt de rutiner som finns. Berörda anhöriga och närstående och berörda medarbetare har fått information om läget.

23/10: Om influensavaccination för riskgrupper
Den 3 november startar årets vaccinering mot säsongsinfluensa och pneumokocker meddelar Region Gotland. För att undvika folksamlingar och smittspridning erbjuds ingen drop in-vaccinering i år. Du som tillhör en riskgrupp bokar tid för vaccinering på 1177.se. 

Gävleborg

30/10: Ökad smittspridning i länet
Smittspridningen i Gävleborg har länge varit relativt låg, men de senaste dagarna flera nya fall upptäckts, framför allt bland dem mellan 20 och 39 år. Det rör sig om flera lokala små utbrott över hela länet på arbetsplatser och i samband med fritidsaktiviteter. Än så länge är regionen förskonad från nya fall inom slutenvården.

Halland

28/10: Lokalt skärpta allmänna råd kan bli aktuellt i Halland
Region Halland ser just nu en oroande ökning av antal smittade och sjukhusvårdade för covid-19. Imorgon kommer Regionala rådet, som består av kommunerna, länsstyrelsen och Region Halland, tillsammans med smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten träffas för att diskutera regionala eller lokala åtgärder. Regionen kommer att kalla till en presskonferens under morgondagen (torsdag 29 september).

Jämtland Härjedalen

Ingen uppdaterad information i nuläget.

Jönköping

28/10: Säker på om du har haft covid-19? Regionen vill ha lite av ditt blod.
Region Jönköping söker frivilliga som bidrar med blod till undersökningar av antikroppstester för covid-19.

28/10: Stabsläge i länet
Region Jönköping går upp i så kallat stabsläge på grund av smittspridningen och ett ökat behov av sjukhusvård för covid-patienter i länet. Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer om hygien, att hålla avstånd och att stanna hemma om du är sjuk. Det är också viktigt att testa sig om man har symptom. Om man behöver söka sjukhusvård så ska man inte avstå. Vården genomför så många planerade operationer som möjligt.

23/10: Snabbare ökning i södra delarna av länet
De senaste veckorna har smittspridningen av covid-19 tagit ny fart, skriver Region Jönköpings län. Regionen uppmanar alla som planerar in en resa att inte resa om du känner dig sjuk, tänk på att undvika större sociala sammanhang och håll avstånd. Undvik fulla bussar och tåg.
– Vi behöver anpassa oss till en vardag där covid-19 är ständigt närvarande och måste lära oss att leva med snabba förändringar, säger landshövding Helena Jonsson.

Kalmar

23/10: Kraftig ökning i länet
Antalet fall av covid-19 har ökat till det dubbla på en vecka i Kalmar län. Smittan sprids bland annat på arbetsplatser och skolor när man sitter tätt tillsammans. Håll avstånd både inomhus och utomhus, tvätta händerna ofta, stanna hemma vid minsta symtom, testa dig vid symtom och stanna hemma tills provsvaret kommit.
- Jag vill uppmana alla att begränsa sina kontakter så mycket som möjligt. Gå inte på fester eller sociala evenemang. Behöver du gå till affären eller åka kollektivtrafik, välj tider när det är färre människor i rörelse. Undvik även onödiga resor under höstlovet, säger regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Kronoberg
27/10: Äldre och riskgrupper kan boka tid för influensavaccin
Region Kronoberg meddelar att de som fyllt 65 år, gravida och de som ingår i medicinska riskgrupper nu kan boka tid på 1177.se för influensavaccin eller genom att ringa vårdcentralen.

26/10: Boka vård online på 1177.se
Belastningen på vårdcentralerna i Kronobergs län är hög. Många ringer för att boka provtagning för corona eller ställa frågor. Belastningen har också ökat eftersom friska och förkylda patienter måste hanteras separat, vilket kräver mer personal. Regionen vill påminna om att provtagning och influensavaccination kan bokas genom att logga in på 1177.se. Flera vårdcentraler har också skapat möjlighet till annan tidsbokning på det sättet.

Norrbotten

27/10: Ökad smittspridning eftersom många struntar i rekommendationerna
Region Norrbotten meddelar att smittspridningen i länet har ökat de senaste veckorna. Smittspridningen sker för att många struntar i att stanna hemma när de är sjuka och är för nära andra människor och slarvar med handhygienen. Smittspridning sker på jobbet, på föreningsträffar, på kalas, på resor och kurser samt när kompisar träffas.

Skåne

29/10: Inga tecken på avtagande
Det finns inga tecken på att spridningen av covid-19 i länet avtar, meddelar Region Skåne. Under onsdagen rapporterades den hittills högsta siffran fall och antalet inlagda patienter ökar. Alla måste följa de skärpta allmänna råden, säger Eva Melander, smittskyddsläkare, och uppmanar folk att avstå nöjesshopping. Många undrar om skolorna kommer att införa enbart distansundervisning men det är inte aktuellt i nuläget, enligt smittskyddet.

28/10: Inga nya åtgärder i Skåne just nu
Läget i Skåne är allvarligt, meddelar regionen. Smittskyddet uppmanar alla att följa de skärpta råden som började gälla den 27 oktober. De omfattar att undvika inomhusmiljöer med risk för trängsel, undvika att umgås med andra än de man träffar varje vecka, undvika kollektivtrafik med mera. Verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt och arbetsgivare bör underlätta för distansarbete och digitala träffar. Vidare åtgärder som att införa distansundervisning på skolor eller att återinföra ett generellt besöksförbud i äldreomsorgen är inte aktuella just nu.

27/10: Skärpta allmänna råd införs. Fortsatt högst 50 personer i sammankomster.
Länsstyrelsen Skåne meddelar att Skåne behåller gränsen på maximalt 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar även efter den 1 november. Detta gäller till den 30 november. Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren i Skåne har beslutat om skärpta allmänna råd för att stoppa den ökade smittspridningen i länet. De innebär bland annat att man ska undvika kollektivtrafik, avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Resor till arbetet och nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras. Dessa gäller till den 17 november.

26/10: Ökad smittspridning och fler patienter med covid-19
Antalet fall av covid-19 ökar i hela länet. Samtidigt ökar antalet inlagda patienter med covid-19, skriver Region Skåne. Regionen uppmanar invånarna att jobba hemifrån för att minska den ökade smittspridningen. Arbetsgivare bör utöka möjligheterna att arbeta hemma för de medarbetare som kan göra det. Vårdpersonal bör nu använda munskydd vid all ansiktsnära vård.

Stockholm

29/10: Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren i regionen har beslutat om skärpta allmänna råd för personer som vistas i länet. Syftet är att minska den snabba smittspridningen av covid-19. Beslutet gäller till och med den 19 november, men kan förlängas.

27/10: Smittspridningen fortsätter öka utan avmattning
De konstaterade fallen av covid-19 i Stockholms län ökar i alla åldersgrupper och i alla delar av Region Stockholm. Det är en tydlig ökning av antalet sjukhusvårdade men även fall i öppenvården ökar. Sedan pandemins början har 32 516 fall av covid-19 konstaterats i Stockholms län.

Sörmland

29/10: Operationer stoppas på Mälarsjukhusets ortoped
Planerade operationer stoppas på ortopedkliniken på Mälarsjukhuset, skriver Region Sörmland. Detta efter att medarbetare och patienter testats positiva för covid-19. Intagningsstoppet gäller under en vecka tills provresultaten är klara för all personal.

23/10: Stor efterfrågan på influensavaccin
Många i Region Sörmland vill boka tid för influensavaccination just nu och det händer att bokningssystemet blir överbelastat. De som inte kan logga in på 1177.se för att boka tid kan ringa till regionens kontaktcenter.

Uppsala

29/10: Nya teststationer i Nyby och Knivsta
Region Uppsala ökar möjligheten till provtagning för pågående covid-19-infektion. Måndag den 2 november öppnar provtagningsstationer i Nyby i Uppsala och i Knivsta. 

29/10: De skärpta allmänna råden förlängs till och med 17 november.
Folkhälsomyndigheten beslutade idag i samråd med smittskyddsläkaren i Region Uppsala att de lokala allmänna råden som införts i Uppsala län för att minska spridningen av covid-19 ska fortsätta att gälla till den 17 november.

28/10: Influensavaccination startar 3 november: Riskgrupper har förtur
I Region Uppsala startar vaccinationen mot årets säsongsinfluensa den 3 november för den som är 65 år eller äldre, har en kronisk sjukdom, nedsatt immunförsvar, är gravid eller jobbar inom vård och omsorg. Övriga får vänta till den 1 december.

Värmland

26/10: Förhållningsregler för hushåll i Värmland
Från och med måndag 26 oktober införs särskilda förhållningsregler för personer som bor tillsammans med någon som testats positivt för covid-19. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Västerbotten

29/10: Rekommendation om munskydd förlängs
Besökare och personal på vård- och omsorgsboenden i Umeå kommun rekommenderas även fortsättningsvis att bära munskydd. Region Västerbotten förlänger den tidigare rekommendationen till att gälla även under november.
– Smittläget i kommunen gör att vi bedömer att munskydd som tillägg till andra åtgärder är nödvändig för att minska risken för smittspridning, säger Maria Marklund, hygienöverläkare och chef Vårdhygien Västerbotten.

23/10: Viktigt att riskgrupper vaccinerar sig mot influensa i år
Under pågående pandemi är det extra viktigt att de som riskerar att bli svårt sjuka och deras familjemedlemmar vaccinerar sig mot influensa. De kan vaccineras kostnadsfritt från den 3 november, skriver Region Västerbotten.

Västernorrland

29/10: Antikroppsprovtagning i gång för allmänheten
Från och med torsdag 29 oktober kan den som har fyllt 18 år och är folkbokförd i Västernorrland boka en provtagning för antikroppar genom att logga in på 1177.se, skriver Region Västernorrland.
Den som vill provta sig måste ha varit frisk i 14 dagar när provet görs.

Västmanland

29/10: Mycket oroande utveckling
Den senaste veckan har antalet fall av covid-19 ökat markant i Västmanland, meddelar regionen. Fler patienter vårdas samtidigt på sjukhus för covid-19.
- Det här är en mycket oroande utveckling som vi inte ville se. Nu gäller det att vi alla verkligen följer de allmänna råden och gör allt vi kan för att stoppa smittan, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare. Tvätta händerna, håll avstånd, stanna hemma när du är sjuk och testa dig när du har symtom.  

27/10: Undvik att trängas i helgen
Smittskyddet i Region Västmanland uppmanar alla att undvika trängsel under allhelgonahelgen, både vid gravar, minnesplatser och i kollektivtrafiken. Stanna hemma om du har förkylningssymtom och undvik att resa kollektivt, sprid om möjligt ut besök på kyrkogårdarna under hela veckan, tänd ett ljus hemma eller via de digitala tjänster som flera trossamfund erbjuder.  

Västra Götaland

29/10: Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren i regionen har beslutat om skärpta allmänna råd för personer som vistas i länet. Syftet är att minska den snabba smittspridningen av covid-19. Beslutet gäller till och med den 19 november, men kan förlängas.

28/10: Vaccination mot säsongsinfluensa viktigt under pandemin Den 3 november startar vaccinationen mot säsongsinfluensa i Västra Götalandsregionen. Nytt för i år är att det är kostnadsfritt för dig som tillhör riskgrupp. Under pågående pandemi är det viktigt att personer som riskerar att bli svårt sjuka vaccineras mot influensa då det minskar risken för att bli sjuk i båda infektioner under samma vinterperiod. Dessutom kan trycket på hälso- och sjukvården bli mycket hög om många insjuknar samtidigt i säsongsinfluensan och covid-19.

27/10: Fortsatt ökning i hela länet
Smittspridningen ökar i hela Region Västra Götaland. Antalet inlagda patienter ökar också. Vården har för närvarande god kapacitet men viss planerad vård kan behöva ställas in.
– Jag kan inte nog poängtera de allmänna rekommendationerna. Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom, provta dig, håll avstånd till andra, undvik större sociala sammanhang, res inte kollektivt om du inte måste och försök arbeta hemifrån om du kan, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Örebro

27/10: Provta dig om du har symtom
I Region Örebro län ökar både antalet som vill testa sig för covid-19 och antalet bekräftade fall. Sedan någon vecka märks en viss ökning av antalet patienter som våras för covid-19 i länet. Anna Lange, tillförordnad smittskyddsläkare uppmanar alla att följa rekommendationerna för at begränsa spridningen av coronaviruset och att testa sig vid symtom. 

Östergötland

29/10: Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren i regionen har beslutat om skärpta allmänna råd för personer som vistas i länet. Syftet är att minska den snabba smittspridningen av covid-19. Beslutet gäller till och med den 19 november, men kan förlängas.

23/10: Smittspridningen i länet tar ny fart
Smittspridningen har ökat kraftigt i Östergötland liksom antalet patienter som behöver sjukhusvård för covid-19. Ökningen ses särskilt åldersgruppen 20–30 år, men smittan finns i breda grupper av den vuxna befolkningen. Trots att de särskilda nationella restriktionerna för personer över 70 tas bort, är det fortfarande en grupp som behöver vara försiktig, skriver regionen.

Uppdaterades