Regional information om coronaviruset

Här samlar vi information från regionala myndigheter om utbrottet av covid-19. Just nu är vården hårt belastad och särskilda rekommendationer gäller i många regioner.
Uppdaterades

Regionala rekommendationer 

Klicka på länkarna nedan för att se vad som gäller i respektive region. Här hittar du de nationella rekommendationerna.

Nyheter från regionerna

Här samlar vi de senaste nyheterna om coronasmittan, covid-19, vaccinationer och provtagning från regionerna. Äldre notiser hittar du i arkivet.  Du hittar även länkar till varje regions samlingssida om coronaviruset och covid-19. 

Blekinge

I Blekinge gäller följande särskilda rekommendationer till och med 31 maj.

Region Blekinges samlade information om coronaviruset

12/5: Skärpta regionala råd om covid-19 förlängs
De skärpta regionala råden i Region Blekinge förlängs till och med den 31 maj. Orsaken är en fortsatt ökad belastning på vården.

Dalarna

Region Dalarnas samlade information om coronaviruset

Gotland

17/5: Fråga smittskyddet om pandemin och vaccin
Region Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér och vaccinsamordnare Christine Senter svarar på frågor under en livesändning här på gotland.se på torsdag 20 maj klockan 10.15. Skicka in dina frågor innan onsdag 19 maj klockan 13.00.

Region Gotlands samlade information om coronaviruset

Gävleborg

Särskilda rekommendationer i Region Gävleborg gäller tills vidare.

12/5: Inga lättnader i rekommendationer
Utifrån rådande smittspridningsläge bedömer smittskyddsläkaren i Region Gävleborg att avvakta ytterligare med att införa lättnader i rådande rekommendationer. Det gäller utomhusmatcher och tävlingar för barn och unga samt rekommendationer för vaccinerade.

Region Gävleborgs samlade information om coronaviruset

Halland

Särskilda rekommendationer i Region Halland gäller tills vidare.

14/5: Vaccinationsbokningen för fas 4 har startat
Nu kan personer födda 1963 eller tidigare boka tid för vaccination mot covid-19, meddelar Region Halland. På lördag 15 maj kan personer födda 1964 eller tidigare boka tid för vaccination. Bokning ska i första hand göras digitalt på 1177.se/Halland men har man inte möjlighet att boka digitalt går det bra att ringa och få hjälp. Vaccinationsbokningen på telefon har vecka 19 öppet vardagar 8-17 samt lördag 9-15.

Region Hallands samlade information om coronaviruset

Jämtland Härjedalen

Särskilda rekommendationer i Region Jämtland Härjedalen gäller till och med 31 maj.

12/5: Regionala rekommendationer förlängs till 31 maj
De regionala restriktionerna i Region Jämtland Härjedalen förlängs till 31 maj. Detta med anledning av den höga smittspridningen i regionen. 

Region Jämtland Härjedalens samlade information om coronaviruset

Jönköping

Region Jönköping läns samlade information om coronaviruset

Kalmar

Särskilda rekommendationer i Region Kalmar gäller till och med den 30 maj. 

Region Kalmar läns samlade information om coronaviruset

Kronoberg

Skärpta rekommendationer gäller till och med 31 maj.

17/5: Fas 4 startar i Kronoberg
Region Kronobergs län öppnar för dem som inte ingår i prioriterade grupper att boka vaccination mot covid-19. De som är födda 1966 eller tidigare år välkomnas att boka tid för vaccinering. Vaccinationen sker på de vaccinationsplatser som finns i alla kommuner. Tidsbokningen sker via 1177.se där man väljer var man önskar vaccinera sig. Tillgången på vaccin för dos 1 är låg den kommande tiden. Det är samtidigt många som ska ta sin andra dos i länet, men nya tider kommer släppas vartefter.  

Region Kronobergs samlade information om coronaviruset

Norrbotten

14/5: Undvik stora sammankomster
Smittspridningen är fortfarande hög i länet. Smittan sprids allt oftare när folk samlas i större grupper. Det är dags att ta ansvar och stoppa spridningen av coronaviruset nu, meddelar Region Norrbotten.  Undvik att samlas i större grupper. Umgås bara med personer du bor med. Du som bor själv begränsar ditt umgänge till ett fåtal vänner eller närstående. Håll avstånd till andra människor både inom- och utomhus. Undvik platser med trängsel. Stanna hemma när du har symtom. Testa dig så fort som möjligt. Tvätta händerna ofta

Region Norrbottens samlade information om coronaviruset

Skåne

17/5: Vaccinationsbokningen öppen för 50-59-åringar
Intresset bland Skånes 50-59-åringar för att boka vaccination mot covid-19 var som väntat väldigt stort och de tiderna tog snabbt slut. Fler tider är på gång. Bokningstjänsterna där man bokar tid för vaccination nås genom att gå in på respektive vaccinatörs bokningstjänst som du hittar på 1177.se, meddelar Region Skåne.

Region Skånes samlade information om coronaviruset

Stockholm

Regionala rekommendationer förlängs till den 13 juni i Region Stockholm.

18/5: Om intervall mellan vaccindoser
Allt fler i Region Stockholm närmar sig dos 2 av vaccinet. De tre godkända vaccinen mot covid-19 har olika tidsintervall mellan den första och andra vaccindosen. För Pfizer/Biontech och Moderna rekommenderas just nu sex veckor och för Astra Zeneca nio till tolv veckor. Men det är inte farligt om den andra dosen tas någon vecka efter rekommenderat intervall. Den första dosen skyddar mot svår sjukdom och sjukhusvård och den andra dosen hjälper till att befästa immunsvaret.

12/5: Personer i riskgrupp födda 1971 kan boka vaccination
I Region Stockholm kan den som är i riskgrupp och är född 1971 eller tidigare nu boka vaccination på en vaccinationsmottagning.

Region Stockholms samlade information om coronaviruset

Sörmland

Särskilda rekommendationer i Region Sörmland gäller till och med den 31 maj.

14/5: Regionala allmänna rekommendationer förlängs
De regionala allmänna rekommendationerna i Region Sörmland förlängs till och med den 31 maj 2021. Detta på grund av fortsatt hög smittspridning i Sörmland. 

Region Sörmlands samlade information om coronaviruset

Uppsala

14/5: Region Uppsala går över till nationella rekommendationer
Från måndagen den 17 maj går Region Uppsala tillbaka till de nationella rekommendationerna för att förhindra smittspridning. Kampanjen för ”personlig lockdown” kommer nu att avslutas.

Region Uppsalas samlade information om coronaviruset

Värmland

17/5: De över femtio kan boka tid för vaccination
De i Värmlands län som är över 50 år kan boka tid för vaccination mot covid-19. Bokning görs på 1177.se under "Regional vaccinationsenhet" eller genom att kontakta Region Värmlands telefonbokning på 010-831 80 70.

Region Värmlands samlade information om coronaviruset

Västerbotten

Särskilda rekommendationer i Region Västerbotten gäller till och med 23 maj.

17/5: Om smittläget i länet
Region Västerbotten meddelar att antalet positiva fall av covid-19 minskade förra veckan. Det bedöms vara en kombination av viss minskad smittspridning och färre provtagna på grund av helgdagen. Flest fall är det i Umeåområdet och särskilt bland personer mellan 20 och 29 år. Smittan sprids i sociala privata sammanhang och på arbetsplatser, skolor och inom familjer, så fortsätt följa rekommendationerna. Träffa så få människor som möjligt, rör dig lite ute i samhället, jobba hemifrån när det går, håll distans och gör eventuella resor smittsäkert. 

Region Västerbottens samlade information om coronaviruset

Västernorrland

Särskilda rekommendationer i Region Västernorrland gäller till och med 23 maj.

17/5: Oförändrad tid mellan dos ett och dos två i länet
Region Västernorrland meddelar att tidsintervallen för vaccindos ett och två är oförändrad. Detta utifrån det allvarliga läget och att regionen vill att så många som möjligt ska få dos ett så snabbt som möjligt. Den som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin och är över 65 år får sina doser med nio veckors mellanrum. De som är under 65 år och själva har möjlighet att välja vaccin i dos två gäller tolv veckor mellan doserna. De som fått vaccin från Pfizer och Moderna får vänta sex veckor.

12/5: Stoppet för enstaka tävlingar och matcher förlängs till 4 juni
Smittskyddsläkaren Hans Boman avråder fortsatt från enstaka tävlingar och matcher för barn och unga i Region Västernorrland. Tidigast efter den 4 juni kan det bli möjligt att tävla.
Region Västernorrlands samlade information om coronaviruset

Västmanland

Särskilda rekommendationer i Region Västmanland gäller till och med den 31 maj.

14/5: Regionala rekommendationer förlängs till 31 maj
Efter en kraftig smittökning i början av månaden förlängs de regionala rekommendationerna i Region Västmanland till 31 maj. Med anledning av smittökningen rekommenderas länets gymnasieskolor att fortsätta bedriva en kombination av när- och distansundervisning från den 17 maj och resten av vårterminen.

Region Västmanlands samlade information om coronaviruset

Västra Götaland

Särskilda rekommendationer i Region Västra Götaland gäller till och med 6 juni.

Västra Götalandsregionens samlade information om coronaviruset

Örebro

Särskilda rekommendationer i Region Örebro län gäller till och med den 31 maj.

17/5: Du som är född 1966 och tidigare kan vaccinera dig
Idag går Region Örebro län in i vaccinationsfas 4 och erbjuder vaccination mot covid-19 till dem som i år fyller 55 år eller mer. Bokning sker digitalt via 1177.se eller via telefonbokningen på nummer 019-602 80 00 på vardagar. 

Region Örebro läns samlade information om coronaviruset

Östergötland

14/5: Försök till bedrägeri via telefon
Region Östergötland varnar för bedrägeriförsök via telefon sedan ett sådant fall uppdagats av en av länets vårdcentraler.

Region Östergötlands samlade information om coronaviruset

Se arkivet för äldre notiser