Utrikesresor och att vistas utomlands

Utrikesdepartementet avråder just nu från resor till många länder. Det råder också inreseförbud för icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU. Här har vi samlat myndigheternas information om utlandsresor.

Utrikesresor

Utrikesdepartementet avråder från resor till många länder. Den 30 juni, 15 juli, 29 juli och 12 augusti ändrades reseavrådan för resor till flera länder i Europa. UD avråder inte längre från icke nödvändiga resor till:

Andorra, Belgien, Danmark, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Monaco, Norge, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten, Lichtenstein och Österrike.

För övriga länder inom EU, EES, Schengenområdet och Storbritannien förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 26 augusti 2020.

Avrådan för resor till övriga länder utanför EU, EES och Schengen gäller till och med den 31 augusti.

Utrikesdepartementets frågor och svar om reseavrådan.

Håll dig informerad om resmålet

Läget är fortsatt osäkert i Europa. Som resenär bör du noga överväga din resa. Håll dig välinformerad och följ lokala myndigheters råd och anvisningar på plats. Du bör du inte resa om du har symptom. Lokala restriktioner och regler förekommer och kan snabbt förändras. Det kan till exempel finnas krav på munskydd och regler om att hålla avstånd.

UD eller svenska utlandsmyndigheter kommer inte att kunna bistå med transport till Sverige om du har svårt att ta dig hem på grund av rådande situation. Håll därför kontakt med ditt reseföretag och se över ditt försäkringsskydd.

Via appen UD Resklar kan du få aktuell information om ditt resmål. Ambassaderna har även aktuell reseinformation på Sweden Abroad.

Reseintyg

Vissa länder kräver ett intyg på att du inte har covid-19 för att du ska kunna resa in i landet. Andra länder kräver ett intyg för att deras medborgare ska kunna återvända hem utan att behöva sitta i karantän. Olika länder kräver olika typer av intyg, du bör därför hålla dig informerad om vad som gäller i det land som du ska resa till.

Råd och anvisningar från Utrikesdepartementet (UD) om att resa till och från andra länder.

Information och länkar till företag som utfärdar reseintyg.

Viktiga datum för avrådan för resor utomlands

12 augusti

Avrådan för resor till andra länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien gäller till och med den 12 augusti.

26 augusti 

För övriga länder inom EU, EES, Schengenområdet och Storbritannien förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 26 augusti 2020.

31 augusti

Avrådan för resor till övriga länder utanför EU, EES och Schengen gäller till och med den 31 augusti.

Om reseavrådan

Orsaken till UD:s avrådan för resor är spridningen av det nya coronaviruset och den osäkerhet som gäller för utrikesresor.

UD:s konsulära jour besvarar frågor från allmänheten om avrådan på telefonnummer: 08-405 92 00

Vid akuta konsulära nödsituationer når du UD:s konsulära nödjour på telefonnummer: 08-405 50 05.

En avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder är inte en allmän uppmaning om att resa hem till Sverige. Det kan exempelvis vara bäst att inte resa över huvud taget en tid framöver.

Tillfälligt förbud mot resor till Sverige

Regeringen har beslutat att stoppa icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU. Förbudet gäller till och med den 31 augusti. Förbudet har införts för att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19.

Svenska medborgare och medborgare i ett annan EU/EES-land omfattas inte av inreseförbudet. Det finns också flera andra undantag, bland annat finns det tolv undantagsländer som bedöms ha en låg risk för smittspridning. De som bor i dessa undantagsländer får resa in i Sverige.

Svenska gränskontrollanter avgör hur undantagen ska tolkas och vilka beslut som ska fattas. 

Mer om vilka som är undantagna från inreseförbudet hos regeringen

Mer om inreseförbudet hos Polisen

Polisens svar på vanliga frågor om inreseförbudet

Uppdaterades