Utrikesresor och att vistas utomlands

Om du reser utomlands, följ Sveriges ambassads information om vad som gäller på ditt resmål. Här har vi samlat myndigheternas information om resor.
Uppdaterades

Resa till Sverige

Negativt covid-19-test krävs för inresande från Kina

Regeringen inför nu tillfälliga inreserestriktioner vid resor från Kina. Det betyder att resenärer från Kina måste visa upp ett intyg på negativt covid-19-test vid ankomst till Sverige. Inreserestriktionerna gäller från och med 7 januari till och med 18 februari.

Testkravet gäller för vuxna personer och barn över 12 år som är tredjelandsmedborgare. Personer som har uppehållstillstånd i Sverige, är varaktigt bosatta i EU och EES eller som har trängande familjeskäl undantas från testravet. Svenska medborgare omfattas inte av inreserestriktionerna.

Mer information om inresereglerna hos Folkhälsomyndigheten (öppnas i nytt fönster)

Polisens information om inresereglerna (öppnas i nytt fönster)

Att resa utomlands

Förbered dig och håll dig informerad

  • Res inte om du har symtom.
  • Håll dig välinformerad. Lokala restriktioner och regler kan förekomma och kan förändras. Det kan till exempel finnas krav på munskydd och regler om att hålla avstånd.
  • Ta reda vilka regler som krävs för inresa i olika länder. E-hälsomyndigheten har listat vilka länder där Covidbevis gäller
  • Ladda ner appen UD Resklar för att få aktuell information om ditt resmål. Ambassaderna har även aktuell reseinformation på Sweden Abroad.

Vid akuta konsulära nödsituationer, ring UD:s konsulära nödjour på telefonnummer: 08-405 50 05.