Så minskar vi smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt.

Följ dessa råd:

 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld. Se listan över symtom här.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Fler hygienråd hittar du här.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel. Undvik att resa i rusningstrafik.
 • Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
 • Om du är 70 år eller äldre är det extra viktigt att begränsa sociala kontakter och undvika platser där människor samlas.
 • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
 • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
 • Res bara om det är nödvändigt. Läs mer om inrikesresor här.

Om du är sjuk

Det är mycket viktigt att stanna hemma när du känner sig sjuk och så länge du är sjuk, för att inte riskera att smitta andra. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. 

Om någon i familjen är sjuk

När en person i ett hushåll är sjuk med feber, hosta eller andra symtom på covid-19 ska hen isolera sig i hemmet. Om det är möjligt ska den som är sjuk isolera sig i ett eget rum.

Tänk på:

 • Försöka hålla minst en armlängds avstånd till den som är sjuk. 
 • Tvätta händerna så ofta som möjligt med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök.
 • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna efter.

Så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte har symtom kan de göra som vanligt och gå till förskola, skola eller jobb men samtidigt vara särskilt uppmärksamma på tillkomst av symtom och då vara hemma.

Råd om munskydd

Enligt Folkhälsomyndigheten behövs inte munskydd i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna.

Världshälsoorganisationen WHO skriver att munskydd kan skapa en falsk trygghet hos den som bär det, vilket kan leda till att bäraren glömmer viktiga försiktighetsåtgärder som god handhygien och att hålla fysiskt avstånd till andra.

Munskydd som inte är godkända för medicinskt bruk riskerar att öka risken för smittspridning om de används på fel vis, enligt WHO. Ett exempel är om man rör vid munskyddet med händerna och på så vis antingen får virus till sig eller överför egna virus till händerna.

Arbeta hemifrån om det går

Arbeta hemifrån om det är möjligt, i samråd med din arbetsgivare. Det är också bra för att undvika onödiga resor. Syftet är att minska hastigheten i smittspridningen.

Tänk över om resan verkligen är nödvändig

För att minska spridningen av covid-19 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla tänker igenom om planerade helgresor eller andra resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten.

Skydda dig och andra från smittspridning

Uppdaterades