Så minskar vi smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt.

Följ dessa råd:

 • Stanna hemma om du har symtom på covid-19.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Fler hygienråd.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Arbeta hemifrån om du har möjlighet.
 • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp. Folkhälsomyndigheten har information om hur du kan umgås på ett säkert sätt.
  Socialstyrelsen har riktlinjer för besök på äldreboenden. Symtomfria besökare som har antikroppar mot covid-19 kan medges undantag från besöksförbudet.
 • Om du är 70 år eller äldre är det extra viktigt att begränsa dina fysiska kontakter och undvika platser där människor samlas.
 • Undvik större sociala sammanhang som fester, bröllop och liknande tillställningar. 

Om du är sjuk

Det är mycket viktigt att stanna hemma när du känner dig sjuk och så länge du är sjuk, för att inte riskera att smitta andra. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet ska du ringa 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning

Du som har en konstaterad covid-19-infektion ska stanna hemma i minst sju dagar efter att du insjuknade, du ska även ha varit feberfri i två dagar och tydligt känna dig bättre. Symtom som torrhosta och lukt- och smakbortfall kan hänga kvar efter att du blivit helt fri från en covid-19-infektion. 

Om någon i familjen är sjuk

När en person i ett hushåll är sjuk med feber, hosta eller andra symtom på covid-19 ska hen isolera sig i hemmet. Om det är möjligt ska den som är sjuk isolera sig i ett eget rum.

Tänk på att:

 • försöka hålla minst en armlängds avstånd till den som är sjuk
 • tvätta händerna så ofta som möjligt med tvål och vatten i minst 20 sekunder
 • tvätta alltid händerna före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök
 • hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna efter.

Syskon eller andra familjemedlemmar som inte har symtom kan göra som vanligt och gå till förskola, skola eller jobb. När någon i hushållet är sjuk är det extra viktigt att vara uppmärksam på om du får symtom.

Råd om munskydd

Enligt Folkhälsomyndigheten behövs inte munskydd i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna.

Användandet av munskydd kan skapa en falsk trygghet hos den som bär det, vilket kan leda till att bäraren glömmer viktiga försiktighetsåtgärder som god handhygien och att hålla fysiskt avstånd till andra. Munskydd som kliar eller åker ner under näsan bidrar till att händerna ofta rör mun, ögon och näsa  vilket kan öka risken för smittspridning.

Munskydd som inte är godkända för medicinskt bruk riskerar att öka risken för smittspridning om de används på fel vis, därför avstår Folkhälsomyndigheten från att rekommendera allmänheten att använda munskydd. 

Swedavia rekommenderar att man ska använda munskydd i terminalerna på deras flygplatser. Tänk också på att de flygplatser du reser till kan ha ett obligatoriskt krav på munskydd. Många flygbolag kräver också att passagerare ska bära munskydd ombord på flyget.

Arbeta hemifrån om det går

Arbeta hemifrån om det är möjligt, i samråd med din arbetsgivare. Det bidrar till färre nära kontakter och minskad trängsel i bland annat kollektivtrafiken. Syftet är att minska hastigheten i smittspridningen.

Råd om covid-19 till allmänheten

Uppdaterades