Så minskar vi smittspridningen

För att bromsa spridningen av covid-19 är det viktigt att vi hjälps åt.
Uppdaterades

Så minskar vi smittspridningen:

 • Stanna hemma och testa dig om du har symtom på covid-19. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade. 
 • Håll avstånd till andra och undvik platser med trängsel.
 • Umgås utomhus och håll avstånd om du umgås med personer som du normalt inte träffar.
 • Arbeta hemifrån så ofta du kan. 
 • Håll en god handhygien.
 • Res på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

Om du har symtom på covid-19:

 • Stanna hemma. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk eftersom du inte kan veta om det beror på covid-19.
 • Testa dig. Vuxna och barn ned till förskoleklass rekommenderas att testa sig för pågående infektion. Medan du väntar på testning och provsvar ska du bete dig som om du har covid-19, alltså stanna hemma och undvika nära kontakter samt vara noga med hygienen.
 • Isolera dig i hemmet. Folkhälsomyndigheten om hur länge man bör stanna hemma

Om du har bekräftad covid-19:

 • Följ de förhållningsregler du fått från läkaren i samband med att det positiva provsvaret lämnades.
 • Stanna hemma i minst sju dygn från att de första symtomen bryter ut. Du ska ha varit feberfri de två sista dygnen. Detta gäller både vuxna och barn.

Om någon i hushållet har symtom på covid-19:

 • Försök att hålla minst en armlängds avstånd till den som är sjuk.
 • Tvätta händerna så ofta som möjligt med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Var uppmärksam på om du får symtom. Det gäller under hela inkubationstiden (2-14 dagar, vanligast 5 dagar).
 • Arbeta hemifrån om du har möjlighet.

Om någon i hushållet har bekräftad covid-19

 • Alla i hushållet ska stanna hemma och följa de förhållningsregler som ni får av vården. Efter att förhållningsreglerna upphört bör alla i hushållet vara uppmärksamma på symtom och minimera sina kontakter med andra i ytterligare sju dagar.  
 • Du som tidigare har testat positivt för covid-19 eller bekräftats ha antikroppar under de senaste sex månaderna undantas från reglerna.
 • Två veckor efter den andra vaccindosen kan du som är symtomfri lämna hemmet, även om någon du bor med har bekräftad covid-19. Läs mer om hur du gör om du eller någon i hushållet blir sjuk.

Om du får symtom efter att ha träffat någon som har covid-19

Om du vet att du har träffat någon som har covid-19 och du själv får symtom ska du göra som det står under rubriken ovan ”Om du är sjuk”. Om det är en person i ditt hushåll som har covid-19, läs även under rubriken ”Om någon i hushållet har bekräftad covid-19” om vad som gäller vid konstaterad covid-19.

Om du träffat någon som har covid-19 och du inte har symtom

Om du har träffat en person som har covid-19 och du inte har några symtom ska du ändå tänka på att du kan vara smittad. Var uppmärksam på om du får några symtom under hela inkubationstiden. Det är den tid det tar från att du blivit smittad till symtomen visar sig. Den är oftast 5 dagar men kan variera mellan 2 och 7 dagar och undantagsvis upp till 14 dagar.

Du bör undvika nära kontakt med andra människor under inkubationstiden. Är det möjligt bör du arbeta hemifrån.

Om barn i förskoleåldern får symtom

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte att barn i förskoleålder testas vid symtom på covid-19. Vid symtom behöver barnet stanna hemma så länge det har symtom och ytterligare två dygn.

Om sju dygn har gått sedan insjuknandet och de två sista dygnen varit utan feber och med gott allmäntillstånd, kan barnet återgå till förskola även om det har kvar lindriga symtom, exempelvis lätt hosta eller snuva.

Om du är vaccinerad

Det är viktigt att du som är vaccinerad fortsätter att följa de allmänna råden och rekommendationerna. Folkhälsomyndigheten har dock anpassat sina rekommendationer för dig som är vaccinerad. Tre veckor efter första dosen kan du som är vaccinerad bland annat träffa människor från några olika hushåll inomhus. Det går också bra att handla i butiker. Men vaccinerade personer bör i övrigt följa de grundläggande råden om att stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna och hålla avstånd. 

Råd om munskydd

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i nuläget inte en bred användning av munskydd i samhället. Det är viktigare att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna.

Om man väljer att använda munskydd är det viktigt att använda rätt sorts munskydd och att användningen sker på rätt sätt.

Smitta utan symtom

Smitta kan spridas både från personer med och utan symtom.