Efter vaccinationen

Vad gör jag om jag får symtom efter att jag har vaccinerat mig mot covid-19? Kan det bli aktuellt med en tredje påfyllnadsdos? Här kan du läsa om vad som gäller för dig som har fått vaccin.
Uppdaterades

Vad ska jag tänka på efter vaccinationen?

Tre veckor efter första dosen har vaccinerade ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är viktigt att också ta dos två för att skyddet ska bli effektivt och långvarigt. 

Efter två doser har du ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, och kan känna dig trygg med att inte bli svårt sjuk i covid-19. Två veckor efter den andra dosen kan du som är symtomfri lämna hemmet även om en annan person i hushållet har covid-19.

Från och med 1 november 2021 gäller nya rekommendationer vid testning för covid-19. Även rekommendationerna kring när du ska stanna hemma ändras. Läs mer om de kommande ändringarna.

Fortsätt skydda andra

Alla, även fullvaccinerade, bör vara uppmärksamma på symtom på covid-19. Om du misstänker att du har covid-19 bör du:

  • stanna hemma 
  • undvika kontakt med andra människor 
  • testa dig.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd från och med den 29 september

Folkhälsomyndighetens statistik över vaccinationerna mot covid-19

Provtagning vid symtom efter vaccination

Du som de senaste dagarna har vaccinerats mot covid-19 och upplever symtom som är typiska biverkningar efter vaccination behöver inte testa dig om symtomen försvinner inom ett dygn. Stanna hemma så länge du har symtom. Läs mer om biverkningar efter vaccination

Om symtomen fortfarande är kvar efter ett dygn är det viktigt att du testar dig, även om du är vaccinerad. Det är viktigt att du vet om du har covid-19 så att du inte smittar andra. Hos 1177 Vårdguiden kan du läsa om vad som gäller för provtagning i din region

Folkhälsomyndighetens information om testning för covid-19

Påfyllnadsdos

Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar får enligt Folkhälsomyndigheten ofta ett sämre antikroppssvar av två vaccindoser, än någon som är helt frisk. De skulle kunna få ett bättre skydd mot covid-19 med en extra dos vaccin.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför en extra vaccindos mot covid-19 till den som har kraftigt nedsatt immunförsvar. Rekommendationen gäller för personer över 18 år.

Information om vilka grupper det handlar om hittar du hos Folkhälsomyndigheten

Under 2022 kommer sannolikt en större del av befolkningen att erbjudas en tredje dos av vaccin mot covid-19. Vissa riskgrupper erbjuds en påfyllnadsdos under hösten 2021.

Folkhälsomyndighetens information om påfyllnadsdos av vaccin

Läkemedelsverket om extrados och påfyllnadsdos av vaccin