Information till barn

Här hittar du information till barn om aktuella händelser, och en del användbara länkar.
Uppdaterades

Varningssignaler, Hesa Fredrik och VMA

Har du hört Hesa Fredrik någon gång? Det är ett varningslarm som kan användas vid olyckor och när det är fara för krig. Det vanliga olyckslarmet testas fyra gånger om året, alltid på en måndag klockan tre på eftermiddagen. Läs mer om larmen och vad de betyder.

Oro för krig – frågor och svar

Ryssland har startat ett krig mot Ukraina. På tv och i tidningar är det bilder av kriget varje dag. Många känner sig såklart oroliga. Men Försvarsmakten, som har hand om det militära försvaret av Sverige, tror inte att det ska bli krig i Sverige nu. Läs mer här.

Information om Nato

Nato är en grupp länder som har lovat att hjälpa varandra med sina militära försvar om något av länderna blir hotat eller anfallet av ett land som inte är med i Nato. Den 16 maj 2022 ansökte Sverige om att gå med i Nato. Här har Lilla Krisinfo samlat ihop frågor och svar från olika myndigheter om vad Nato är, och vad det innebär för oss svenskar att vara med i Nato.

Om corona och covid-19

Visste du att du kan ha haft sjukdomen covid-19 utan att veta om det? Vet du hur vaccinerna fungerar, och när det räknas som att du är vaccinerad? Eller att vissa husdjur kan få covid? Läs myndigheternas svar på frågor om hur barn och unga påverkas av coronaviruset och covid-19 här.


Hör av dig!

Om du undrar om något som vi på Krisinformation.se har skrivit, så mejla oss eller ställ din fråga till oss på Facebook. Kom ihåg att inte skriva något om dig själv där eftersom andra kan se vad du har skrivit. Du kan också läsa många av våra texter på lättläst svenska.

Om du har frågor om allvarliga saker som händer är det bäst att fråga någon vuxen som du känner. Om du har en fråga som du inte vill prata med någon vuxen om kan du chatta med Röda Korsets Jourhavande kompis eller BRIS, Barnens Rätt I Samhället.  Du kan också ringa BRIS på telefonnummer 116 111.

Om du vill prata om hur vuxna behandlar barn kan du ringa Barnombudsmannen på telefonnummer 020-23 10 10 eller mejla.

Läs mer om information till barn

  • Varningssignaler, Hesa Fredrik och VMA

    Fyra gånger om året, alltid på en måndag klockan tre på eftermiddagen, är det många i Sverige som hör en tutsignal.  Det är bara ett test och inget att bli orolig för. Men om du hör tutan en annan dag eller tid, vad ska du göra då? Och vad betyder de olika larmen?

  • Kriget i Ukraina – frågor och svar för barn

    Undrar du saker om kriget i Ukraina? Här hittar du svar på några vanliga frågor.

  • Om corona och covid-19 för barn

    Visste du att du kan ha haft sjukdomen covid-19 utan att veta om det? Vet du hur vaccinerna fungerar, och när det räknas som att du är vaccinerad? Eller att vissa husdjur kan få covid? Här har vi samlat myndigheternas svar på frågor om hur barn och unga påverkas av coronaviruset och covid-19.