Publicerades

Om eldningsförbud

Den senaste tiden har många gräs- och skogsbränder brutit ut runtom i landet. Eldningsförbud har utfärdats på flera håll.

Eldningsförbud innebär att all eldning utomhus är förbjuden. Det är tillåtet att grilla på egen tomt om du använder fast hemmagrill som står på egna ben och inte är i kontakt med marken. Gasolgrillar går också bra. I vissa kommuner tillåts du använda iordningställda grillplatser. Tänk på att all grillning sker på egen risk och att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder. Om du är osäker på om eldningsförbud råder eller om vilka regler som gäller, kontakta räddningstjänsten i din kommun.

På MSB:s webbplats DinSäkerhet.se kan du läsa mer om eldningsförbud och vad du bör tänka på vid eldning utomhus. Appen BRANDRISK Ute hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. För en överblick om var risken för gräs- och skogsbränder är högst, se SMHI:s brandriskprognos. På Sveriges Radio P4 Trafik och service hittar du information om eldningsförbud i ditt område. MSB skriver om hur du själv kan minska risken för brand. Här kan du läsa mer om gräs- och skogsbränder på Krisinformation.se.

Källor: DinSäkerhet.se, Sveriges Radio, SMHI
Uppdaterades

Taggar för denna sida: