Mobilapp för Krisinformation.se

Uppdaterad |
I appen, som finns för Android och iOS, kan du utöver nyheter från Krisinformation.se få varningar från SMHI och trafikinformation från Trafikverket. Även varningen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) går ut i appen.

OBS! Den 20 juli stängde vi tillfälligt av de pushnotiser som talar om för användaren att det finns en ny nyhet i appen. Detta för att vi haft tekniska problem med just den funktionen. Vi återkommer så fort felet är åtgärdat. Den som vill ha kvar notis för Viktigt meddelande till allmänheten kan använda sig av Sveriges Radios SR Play-app under tiden.

Du väljer själv vilka geografiska områden du vill följa. I appen hittar du även checklistor för hur du kan förbereda dig för allvarliga händelser. Med hjälp av checklistorna kan du förbereda dig för till exempel strömavbrott och översvämningar eller få tips på hur du kan skydda din dator och din telefon mot intrång.

Integritetspolicy

Krisinformation samlar statistik i förbättringssyfte. Inga uppgifter som kan kopplas till person eller enhet lagras. Har du frågor eller synpunkter om appen, mejla gärna till oss på redaktionen@krisinformation.se.

Olika nyhetsflöden

I apparna för Android och iOS går det att ta emot nyheter från flera olika källor. Förutom Krisinformation.se finns även varningar från SMHI och trafikinformation från Trafikverket.

Du kan själv välja vilka av dessa källor du vill ha nyheter för i apparnas meny för inställningar. 
Det går även att tillfälligt ändra direkt i nyhetslistningen genom att filtrera i denna, tryck på filtreringstratten uppe till höger.

I inställningarna kan man även välja för vilket eller vilka geografiska områden man vill få nyheter samt hur lång tid nyheter ska sparas i nyhetslistningen.

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)

I apparna publiceras även varningar, Viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Dessa varningar skickas ut av den som hanterar en olycka eller händelse, till exempel en räddningsledare vid en brand, när de snabbt måste nå ut med en varning till allmänheten. VMA utfärdas normalt mellan 15 och 20 gånger per år.

Vi har valt att alltid publicera VMA i appen och att alltid skicka ut en notis till alla oavsett vilka val som gjorts i de geografiska inställningarna till appen. Skälet till det är att det är så viktigt att varningarna når ut att vi inte vill riskera att någon inte nås av en varning på grund av att man gjort ett misstag i inställningarna.

Notiser

OBS! Notiser är tillfälligt avstängda. Så fort de återkommer kommer de att fungera enligt texten nedan.

I de versioner av apparna som finns nu kan man bara få notiser för nyheter i Krisinformation.se och för VMA. Notiser för nyheter från Krisinformation.se följer de geografiska inställningar som gjorts, det vill säga notiser går bara ut för de områden som är valda.

Notiser för VMA går alltid ut till alla oavsett geografiskt val enligt resonemanget ovan. Den som inte vill ha några notiser för VMA måste gå in under telefonens inställningar för appar och blockera appens möjligheter till notiser/aviseringar.

Ladda ner våra appar