Omvärldsbevakning vecka 41

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Publicerades

Söndag 11 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att notera.

Sammanfattning av dygnet 16.30

Nyhetsdygnet har varit lugnt. Det dominerades av bomberna i Ankara. Spekulationer om att de turkiska valen ska komma att ställas in har än så länge kommit på skam. Huvudmotståndarna i valet har uttalat sig för att det ska genomföras. Och ingen har tagit på sig attentatet mot fredsdemonstrationen än.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.45

Flygbolag varnas för ryska robotar
Efter att Ryssland avfyrat långdistansrobotar mot mål i Syrien från fartyg i Kaspiska havet har den europeiska luftfartssäkerhetsmyndigheten EASA gått ut med en varning till kommersiella flygbolag som trafikerar luftrum i Mellanöstern, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Myndigheten säger samtidigt att robotarna passerar luftrummen på lägre höjd än passagerarflygplanen. 
Kommentar: Nyheten toppade flera medier under söndagsmorgonen som för övrigt var lugn.

Lördag 10 oktober


Sammanfattning av dygnet

Medierna har främst fokuserat på flyktingsituationen, det politiska konsekvenserna runt brytandet av DÖ samt explosionerna i Turkiet. Utöver det har det skett en del räddningsinsatser runt om i landet som har hanterats - se noteringar nedan.

Omvärldsbevakning 21:10

2000 kunder utan telefoni utanför Sundsvall
En kabel har grävts av och drabbar området kring Matfors, Klingsta och Lucksta. Felet ska vara åtgärdat till 01.30 natten mot söndag, skriver SR P4 Västernorrland. Brandstationen i Matfors har bemannats om någon behöver kontakta SOS.
Kommentar: För kännedom. Delade information från Räddningstjänsten Medelpad på Facebook och twitter.

Omvärldsbevakning 16:00

Gasutsläpp stoppade tågtrafik genom Jänköping
Polisen stoppade all tågtrafik genom Sävsjö, Jönköping på grund av ett gasutsläpp från en biogasanläggning, rapporterar flera medier. Fjärrtågen leddes om via Avesta och Nässjö. 
Kommentar: För kännedom.

Explosion i Frostkåge, Västerbotten
En person ska ha omkommit och flera fönster ska krossats. Området runt platsen är avspärrat i väntan på polisens bombgrupp, skriver flera medier.
Kommentar: För kännedom.

Sveriges ambassad i Ankara om explosionerna
Ambassaden har gått ut med uppdaterad information om händelsen på hemsidan och på facebook. Kommentar: Delade informationen på facebook  och twitter samt skriver nyhet.

Omvärldsbevakning 10:20

Flera skadade i explosioner i Ankara
Flera döda och skadade efter att två explosioner skett i Turkiets huvudstad Ankara, rapporterar flera medier. 
Kommentar: Inga rapporter om drabbade svenskar. Sedan tidigare varnar ambassaden för våld i samband med demonstrationer.

Brand i radhuslänga i Färgelanda
Räddningstjänsten arbetar på att släcka branden och hindra spridning och boende i längan har evakuerats, rapporterar P4 Väst.
Kommentar: För kännedom.

Sammanfattning om flyktingsituationen

Ensamkommande barn kan placeras långt från sin ankomstkommun men den kommunen har fortfarande ansvaret för barnen - ett system som kritiseras eftersom långa avstånd innebär problem för både barnen och socialtjänsten, skriver Aftonbladet. I en anslutande artikel framgår också attsystemet med gode män inte fungerar bra.

DN rapporterar om att ett flyktingboende i Estland utsattes för ett brandattentat och BBC rapporterar om ökade attacker mot asylboenden i Tyskland. 

Flyktingsituationen kommer att fortgå under en lång tid och samhället är ansträngt men förbereder sig på en lång humanitär insats, skriver DN. Länsstyrelserna beskriver läget som kritiskt och att det är hög belastning på grundläggande samhällsfunktioner som skola och socialtjänst om flyktingvågen fortsätter.

Fredag 9 oktober


Omvärldsbevakning 21:45

Inget nytt att notera.

Sammanfattning av dygnet 15:15

De flesta stora medier har idag rapporterat om Regeringens presskonferens om flyktingsituationen. Där statsministern bland annat berättade om att det kan bli aktuellt att uppföra tältläger i Sverige. Under eftermiddagen uppmärksammande flera medier att Swedbank har blivit utsatt för en hackerattack. I övrigt har det varit väldigt lugnt utifrån vårt perspektiv.

Omvärldsbevakning 15:00

Swedbank utsatt för cyberattack
Swedbank utsattes på fredagen för en hackerattack. Vid lunchtid var det stora svårigheter att komma in på bankens hemsida. Enligt Swedbank kan störningar fortsätta, uppger bland annat DN.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

En person saknas efter branden i gruppboende
En person har förts till sjukhus och en person saknas efter branden på ett gruppboende i Bredåker utanför Boden, skriver Sveriges Radio. 
Kommentar: För kännedom. Branden släckt.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen

Låg risk för smittspridning kopplat till flyktingsituationen
Det är låg risk för spridning av infektionssjukdomar i befolkningen kopplat till att många människor nu reser till Sverige för att söka skydd, visar Folkhälsomyndighetens samlade riskbedömning. Flyktingarna själva kan vara mer utsatta och det är därför viktigt de erbjuds hälsoundersökningar. Läs Folkhälsomyndighetens nyhet här.
Kommentar: Publicerar nyhet på Krisinformation.se.

Trelleborg får hjälp av Migrationsverket
Migrationsverket beslöt på fredagen att lossa lite på Trelleborgs börda genom att undanta kommunen från att ta emot anvisade ensamkommande barn och unga. Därmed blir Trelleborg den femte kommunen i landet som undantas, uppger Trelleborgs kommun på sin webbplats.
Kommentar: Se gårdagens notering om situationen i Trelleborg. Fortsätter följa utvecklingen.

Mediebild flyktingsituationen 13.45

Boendefrågan och påfrestningarna för vissa kommuner har varit i fokus det senaste dygnet.
Trelleborgs kommun har uttryckt kritik mot Migrationsverket. Dels genom en text på kommunens hemsida, dels genom ett öppet brev från kommunens säkerhetschef som bland annat TT citerar. 
Under torsdagen och fredagen har flera lokala medier beskrivit olika kommuners svårigheter att få fram boendeplatser till ensamkommande barn, till exempel Falkenberg.
Från regeringens presskonferens rapporteras att statsminister Löfvén säger att boendefrågan har högsta prioritet och att nyanlända kan få bo i tältläger under en period. Regeringen planerar också en ny boendeform för barn, stödboende. Det passar många barn bättre än HVB-hem, säger barn- och hälsominister Åsa Regner.
Kommentar: Om samhället inte lyckas ordna boende för ensamkommande flyktingbarn kan allmänhetens förtroende för myndigheter minska.

OMVÄRLDSBEVAKNING 11:15

Följer regeringens pressträff om flyktingsituationen. I övrigt inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Rekordmånga ensamkommande till Malmö
Det kom fler ensamkommande barn, 2200, till Malmö i september än under hela förra året.
– Förutsättningen för att vi ska klara det här är att fler kommuner i landet blir ankomstkommuner. Idag är det ett fåtal kommuner som Migrationsverket har sin verksamhet i och det måste spridas på fler kommuner, säger Carina Nilsson, ordförande för sociala resursnämnden, till Svt nyheter Skåne.

Inga boende för ensamkommande i Falkenberg
Annika Olling från Familjehemsgruppen i Falkenberg efterlyser familjehem och jourhem till ensamkommande flyktingbarn. Om en vecka finns inga kvar, rapporterar Svt Halland.

Kommentar: Följer situationen. Om samhället inte lyckas ordna boende för ensamkommande flyktingbarn kan allmänhetens förtroende för myndigheter minska. Se även anteckningar från torsdagskvällen.

Torsdag 8 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 22.10

Trelleborgs kommun kritiska mot Migrationsverket
Trelleborgs Allehanda skriver: "De ensamkommande barnen och ungdomarna registreras inte alls i den utsträckning som är nödvändig för att Trelleborg ska klara av att ta emot dem. Det menar Trelleborgs kommun som nu skärper tonen mot Migrationsverket." Tidningen har sökt företrädare för Migrationsverket för en kommentar.
Så här skriver kommunen på sin hemsida: "Torsdag eftermiddag är det totalt bara 163 som blivit registrerade hos Migrationsverket, och bara tio har blivit anvisade en ny kommun. Det innebär att vi inte får någon ruljans i våra flöden, det kommer in rekordmånga unga varje dygn men vi kan inte skicka dem vidare eftersom Migrationsverket system inte fungerar." Trelleborgs kommun tagit emot 1 195 asylsökande barn och unga de senaste två veckorna.
Kommentar: Trelleborgs kommun är oerhört pressade och har trots vädjan uppenbarligen inte fått den hjälp de behöver för att lösa situationen. Kan leda till försämrat förtroende för myndigheterna hos allmänheten.

Nödrop från Trelleborgs kommun i öppet brev till TT
Flyktingsituationen har blivit övermäktig för Trelleborgs kommun. Nu slår kommunens säkerhetschef Malin Ekblad larm i ett öppet brev. "Vi arbetar i motvind och känner oss helt utlämnade. Det är nattsvart just nu, och vi försöker oss hela tiden hålla oss ovanför vattenytan", skriver hon bland annat. TT har sökt Migrationsverket för en kommentar. Länk till TT-texten hos Svd.
Kommentar: Se föregående inlägg.

Svårt med boende åt flyktingar under oktober 
Tillgången på boende för de flyktingar som kommit till Sverige håller nu på att ta slut. Det säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, till SVT Nyheter.  
– Vi har ju nya upphandlingar på gång och vi tittar hela tiden på nya anläggningar och möjligheter. Nästa stora upphandling är tillgänglig för oss först i november. Det betyder att oktober kommer att bli en väldigt svår månad att klara, enligt Ribbenvik.
Kommentar: Svårigheterna att hitta boende uppmärksammas allt mer. Fortsätter att följa.

Krisstöd i Biskopsgården efter senaste skjutningen
Med anledning av den senaste skottlossningen i Biskopsgården finns stadsdelsförvaltningens krisstödsgrupp på plats på Idépunkten på Friskväderstorget.Det finns också kristelefon på 0703-72 30 82 om man vill komma i kontakt med krisstödsgruppen. Mer hos Göteborgs kommun.
Kommentar: För kännedom. Biskopsgården är en stadsdel som drabbats av mycket våld de senaste åren.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.25

MSB: stöd till Migrationsverket
MSB berättar om sitt stöd till Migrationsverket i Malmö med stabsmetodik och logistik i en nyhet på msb.se. Detta efter en förfrågan från myndigheten.
I övrigt ingenting att rapportera.

Mediebild flyktingsituationen 15.00

Det finns inget enhetligt huvudspår i det senaste dygnets rapportering om flyktingsituationen. Det finns ett fortsatt intresse för hur boendefrågan ska lösas men vad som är nytt är att denna fråga i högre grad kopplas samman med uppgifter om kostnaden för flyktingmottagningen.
SR P4 Radio Sörmland rapporterar att flera av länets kommuners verksamheter hotar att kollapsa om antalet flyktingar fortsätter att öka under en längre tid.
Kävlinge kommun har inte plats för ensamkommande barn utan får söka i andra kommuner, berättar Skånska Dagbladet.
En artikel i DN beskriver hur kostnaderna för familjehem ökar kraftigt då efterfrågan ökat dramatiskt på senare tid och därmed drivit upp priserna. Enligt artikeln är det privata företag som mäklar platser i familjehem som är orsaken till kostnadsökningen.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, presenterar sin ekonomirapport i dag. I den skriver SKL: "Det ekonomiska läget är fortsatt bekymmersamt i många kommuner och nästan alla landsting. Allt fler äldre, snabb befolkningstillväxt samt ökade kostnader och investeringsbehov gör att sektorns ekonomi är i ett svårt läge."
I medierna kopplas detta till flyktingsituationen. Kopplingen är inte glasklar men den görs.
Att Sverige i år väntas slå alla tiders rekord för antalet asyl­sökande ökar diskussionsunderlaget när det gäller kostnaderna för flyktingmottagningen. Senast i dag passeras förra årets helårsnotering på 81 301 asylsökande och innan veckan är över har även rekordsiffrorna från 1992 överstigits.
– Vi måste ha planering för att det kan inträffa, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till DN
En annan fråga som dyker upp i samband med flyktingsituationen är de människor som lever i EU utan uppehållstillstånd, så kallade papperslösa.
Sverige uppges stå bakom EU:s planer på att utvisa fler av de som befinnes sig illegalt i EU. Justitieminister Morgan Johansson vill ha ökad kontroll av företag som misstänks anställa papperslösa, uppger Sydsvenskan. Justitieministern menar i artikeln att flyktingsituationen nu är så ansträngd att EU-länderna måste koncentrera sig på de som verkligen har flyktingskäl.
Detta kan möjligtvis leda till en debatt för och mot hårdare ansträngningar att utvisa "papperslösa".

OMVÄRLDSBEVAKNING 11.30

Polisen river läger utanför Migrationsverket i Malmö
De tält som statslösa palestinier satt upp i Jägersro har nu rivits av polisen, vilket har lett till protester och oroligheter på plats. Palestinierna protesterar mot Migrationsverkets beslut att avvisa dem till länder som inte vill ta emot dem, rapporterar Sydsvenskan.

Flyktingsituationen:TT: En tuffare policy har nu tagits fram om att få asylsökande som fått sina ansökningar avslagna att åka hem till sina ursprungsländer. Hur tufft det blir verkar skilja sig från land till land. Dessutom rapporterar TT om att den omfördelning av asylsökande från södra Europa till andra länder som rapporterats nu börjar imorgon, då Italien skickar en grupp asylsökande.

DN rapporterar om en ”skattechock” till följd av en snabb befolkningstillväxt och en åldrande befolkning, enligt SKL. Kommunsektorn är i ett ”mycket svårt läge”, enligt dem. Skatterna behöver i snitt höjas med 2 procent fram till 2019.

 Privata företag gör stora vinster på familjehem för ensamkommande flyktingbarn, rapporterar DN. En halv miljard har betalats till bolagen sedan 2014.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08.45

Ansträngd flyktingsituation för kommuner i Sörmland
Flera kommuner uppger att läget i flyktingmottagningen är ansträngt. Flera av kommunernas verksamheter hotar att kollapsa om antalet flyktingar fortsätter att öka under en längre tid, är en slutsats. Det rapporterar SR P4 Sörmland.

Onsdag 7 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 21.45

Fortsatt svårt med platser för ensamkommande barn i Malmö
Malmö stad behöver ytterligare 400 platser till ensamkommande flyktingbarn inför helgen, rapporterar Sydsvenskan. Det kommer omkring 100 ensamkommande om dagen till Malmö stad, som har tillsatt en krisledningsgrupp för att hantera situationen. Här Malmö stads information om läget (från gårdagen) Kommentar: Fortsatt hårt tryck på Malmö. Fortsätter följa.

TT: En tuffare policy har nu tagits fram om att få asylsökande som fått sina ansökningar avslagna att åka hem till sina ursprungsländer. Hur tufft det blir verkar skilja sig från land till land. Dessutom rapporterar TT om att den omfördelning av asylsökande från södra Europa till andra länder som rapporterats nu börjar imorgon, då Italien skickar en grupp asylsökande.

 

Risk för kommunkollaps i Södermanland, rapporter P4 Sörmland, apropå MSB:s begäran om svar från landets kommuner om hur de kan hantera en framtida fortsatt flyktingkris.  

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6273816

 

DN rapporterar om en ”skattechock” till följd av en snabb befolkningstillväxt och en åldrande befolkning, enligt SKL. Kommunsektorn är i ett ”mycket svårt läge”, enligt dem. Skatterna behöver i snitt höjas med 2 procent fram till 2019.

http://www.dn.se/ekonomi/skl-flyktingkrisen-kommer-leda-till-hojda-skatter/

 

Privata företag gör stora vinster på familjehem för ensamkommande flyktingbarn, rapporterar DN. En halv miljard har betalats till bolagen sedan 2014.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/brist-pa-familjehem-driver-upp-priserna-1/

SAMMANFATTNING AV DET SENASTE DYGNET 16:30

Utöver flyktingsituationen så har medierapporteringen varit lugn utan andra stora händelser. I flera medier beskrivs däremot att situationen med flyktingmottagandet nu börjar bli svår i hela landet. Boenden saknas och antal ankommande flyktingar ökar. Migrationsverket har under eftermiddagen gått ut med en vädjan till landets kommuner, bland annat om hjälp med nödboende till de asylsökande, då Migrationsverkets platser på tillfälliga ankomstboenden tar slut i denna vecka.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:00

Migrationsverket vädjar om hjälp från kommunerna för att hantera flyktingsituationen.

MEDIEBILD FLYKTINGSITUATIONEN 14:15

Huvudspår i medierna:
Utmaningen med att snabbt ordna boenden är fortsatt det vanligaste ämnet, men det går inte att säga att det finns något enhetligt huvudspår i medierapporteringen kring flyktingsituationen.
Visuell kommunikation kan snabbt förändra intrycket av en händelse, ett uppenbart exempel är bilden av den treåriga syriske pojkens livlösa kropp som fick stort genomslag. Migrationsverket har vid flera tillfällen berättat om problemen med ordna boenden tillräckligt snabbt. Idag har det publicerats flera bilder på idrottshallar runt om i Sverige som förbereds för asylsökande, det finns även bilder på tält som publiceras i syfte att visualisera utmaningen. Professionell bildjournalistik, men även privata bilder som publiceras i sociala medier, kan snabbt förändra uppfattningen om samhällets förmåga att hantera situationen.
Även de ekonomiska konsekvenserna har uppmärksammats. "Det här riskerar att bli gökungen som tränger ut allt annat ur välfärdsboet", sade partiets ekonomisk-politiske talesman Ulf Kristersson när han och Anna Kinberg Batra presenterade Moderaternas skuggbudget, enligt Sydsvenskan.
Den politska debatten i Tyskland väcker intresse i Sverige. Förbundskansler Angela Merkel utsätts för allt hårdare politisk press, enligt Aftonbladet. Enligt Spiegel knyter hon all koordination av flyktingsituationen till sitt eget kansli. Syftet är att försöka få kontroll på krisen, enligt tidningen. I en ledarartikel i Svenska Dagbladet framhålls Tysklands hantering på den politiska nivån som ett föredöme för Sverige.
Enligt hemliga dokument som brittiska The Times kommit över ska cirka 400 000 personer som kommit till EU under året skickas ut ur unionen. De asylsökandes hemländer hotas med bland annat indragna bistånd om de inte hjälper till, skriver tidningen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12:30

Inget att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:15

Ingenting att rapportera.

Tisdag 6 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:00

Trafikverket varnar för halka längs Norrlandskusten
Temperaturerna har varit låga. Trafikverket varnar enligt Aftonbladet för att frosthalka kan förekomma lokalt längs Norrlandskusten under tisdag kväll och natten mot onsdag.
Kommentar: Följer.

Flyktingsituationen
Landshövding Margareta Pålsson ber statliga myndigheter i Skåne att bistå med arbetskraft, skriver Sydsvenskan. Migrationsverkets registreringsprocess har blivit en flaskhals i mottagandet av asylsökande. Även information hos Länsstyrelsen.
Kommentar: Ännu ett exempel på situationen i Skåne just nu efter nyheten om Malmö stads höjda beredskap tidigare under kvällen. Följer.

Omflytt av flyktingar i Europa inleds med Sverige
På fredag anländer ett antal eritreanska flyktingar till Sverige från Italien. Detta efter att EU-ledarna ingått överenskommelser om en jämnare fördelning av flyktingar och migranter, vilket ska lätta på trycket för länder som Italien och Grekland, skriver DN. Migrationsverkets information.
Kommentar: Följer frågor eller kritik som kan uppstå kring detta.

SAMMANFATTNING AV DET SENASTE DYGNET 16:30

Rapporteringen om flyktingsituationen har varit relativ lugn under senaste dygnet, dock har Malmö stad i eftermiddag höjt sin beredskap till krisläge 2, allvarlig händelse, eftersom antalet ensamkommande flyktingbarn fortsätter att öka. Denna nyhet har vi också publicerat här på krisinfo.Tidigare under dagen har mediernas fokus legat på Konjunkturinstitutets varning om att Sverige är på väg in i en bostadsbubbla, som om den spricker kan ge djupa och långvariga följder. Flera medier passar på att ge sina tips om signaler att vara uppmärksam på och hur man kan undvika att drabbas vid en snabb nedgång av bostadspriserna. Andra nyheter under dagen är att Ryssland har genomfört flyganfall mot IS-mål i Palmyra i Syrien och att Facebook kan tvingas stoppa överföring av användardata från EU till USA, eftersom integritetsskyddet för EU-medborgare inte är tillräckligt.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:30

Inget att rapportera.

MEDIEBILD FLYKTINGSITUATIONEN 15:30

Huvudspår i medierna:
Migrationsverket planerar för att kunna ta emot ytterligare 100 000 asylsökande under årets sista månader. Expressen jämför siffran med det mindre antal platser som Försvarsmakten och Kriminalvården fått fram. Andra rapporterar om den inventering av möjliga boenden som görs just nu och vilka lokaler som kan komma att användas runt om i Sverige. Några av de frågor som ställs är hur befintliga boenden kan utnyttjas effektivare och om dessa kan ta emot fler boende. Flera medier tar upp ensamkommande flyktingbarn. Över 400 uppges ha försvunnit från ett transitboende i Trelleborg på två veckor. Brist på tolkar hotar rättssäkerheten när barnen kanske inte förstår varför de blir inlåsta, skriver Smålandsposten. Ensamkommande flyktingbarn utan biljett tvingas lämna tåget i Nässjö och riskerar att hamna utanför samhällets omsorg, rapporterar Sveriges Radio.

OMVÄRLDSBEVAKNING 11:30

Inget att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:10

Inget att rapportera.

Måndag 5 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:25

Ingenting att kommentera.

SAMMANFATTNING AV DET SENASTE DYGNET 16:30

Inte mycket av intresse ur vårt perspektiv i dag, som synes i rapporteringen nedan. Media toppar framför allt med Henning Mankells död.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:45

Inget att kommentera.

MEDIEBILD FLYKTINGSITUATIONEN 15:00

Kommentar
Mediernas rapportering om flyktingsituationen fokuserar nu på hur samhället ska klara av den långsiktiga belastning på systemet som många antar att det ökade antalet asylsökande kommer att utgöra. Skärpt kritik riktas mot ansvariga politiker från andra håll än de som normalt är invandringskritiska.  

Boendefrågan står särskilt i fokus efter att Migrationsverket i helgen gått ut med information om att boendesituationen är särskilt ansträngd. I den akuta fasen behövs 10 000 platser och myndigheten har bett kommuner att inventera boenden och även reservboenden som gymnastiksalar och evakueringssalar för krislägen. ”Vi börjar närma oss vägs ände”, uppgav generaldirektör Anders Danielsson. Detta har föranlett stor diskussion i sociala medier och präglat flera av de ledarsidor och debattartiklar som berör ämnet.   

Begreppet ”folkvandring” används av flera debattörer för att beskriva att antalet flyktingar ökar på lång sikt. Expressen påpekar också att det ökande antalet flyktingar inte är tillfälligt, eller för den delen enbart beror på kriget i Syrien. Flera efterlyser ett blocköverskridande politiskt samarbete om hur asylpolitiken ska utformas för att vara långsiktigt hållbar och inte utmana den svenska välfärden. Smålandsposten varnar på ledarplats för att samhället kan vara på väg in i en institutionell kollaps:

”Om inte statsministern överger sin trygga zon och om inte Alliansens partier öppnar upp för samarbete kring nya asylregler finns det snart inga gymnastikhallar kvar. Nu handlar det inte längre bara om kostnader för utanförskap och integration, utan om ett samhälle på väg in i en institutionell kollaps.”

Källor:
Sydsvenskan beskriver i ett reportage den ansträngda situationen i Skåne, inte bara för Migrationsverket, utan även hur Arbetsförmedling, utbildningsanordnare, Polis och kommun arbetar under ökat tryck. 
Migrationsverket uppgav i helgen att boendesituationen för de asylsökande är mycket ansträngd. 10 000 boendeplatser behövs akut.
Sveriges Television Skåne om nödplatser för att klara flyktingströmmen. 
Smålandsposten efterlyser ett politiskt samarbete om asylsystemet mellan regeringen och alliansen. Hur många och vilka som ska beviljas asyl är en av de frågor som lyfts, liksom de om kostnaderna för samhället och hur detta kan påverka välfärdssystemet i framtidens Sverige.
Många som bor i Sverige oroas över hur det ökade antalet flyktingar kommer att påverka landet och det svenska välfärdssystemet ses som outtömligt. Det systemet bör värdas, skriver Josefin Utas, kommunpolitiker i Sollentuna (MP) i Dagens Samhälle.
Dagens nivå på flyktingmottagandet är ohållbar, skriver Anna Dahlberg på ledarplats i Expressen. Det finns inget som talar för att dagens historiskt höga nivåer skulle minska i närtid.
Migrationsverkets presskonferens kan ses som en uppmaning till allmän samling, som riktades kanske främst till landets myndigheter och kommuner. I praktiken håller antalet antalet boendeplatser helt enkelt på att ta slut, skriver Sundsvalls Tidning.

Några av de taggar i sociala medier vi följer:
 
#migpol

#svpol

OMVÄRLDSBEVAKNING 12:30

Inget nytt att kommentera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:30

Inget nytt att kommentera.