Vecka 20 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 23 maj


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.50

Explosion vid matbutik i Malmö

Flera svenska medier, däribland Aftonbladet och SVT, rapporterar om en detonation i Malmö, vid en butik. Bombskyddet har kallats dit och i dagsläget vet man inte om det är en bomb som detonerat. Man har avspärrat ett större område. En person har tagits till sjukhus. Media uppger att människor har befunnit sig i butiken vid detonationen.
Kommentar: Vi följer

Omvärldsbevakning 13.20

Brand vid oljeraffinaderi

Göteborgsposten rapporterar om en brand på Hisingen, i ett oljeraffinaderi. Som läget ser ut just nu är det under kontroll och polisen samverkar med räddningstjänsten i några timmar till.
Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 10.30

Brandrisk i skog och mark stor på Gotland

SMHI rapporterar att brandrisken är stor på Gotland.
Kommentar: Vi följer

Brand i Borås, Knalleland, faran är över

Det tidigare VMA:t har hävts, för den brand som ägde rum i Borås, enligt kommunens webbplats.
Kommentar: Vi har följt under helgen. Uppdaterat informationen här.

Lördag 22 maj


Omvärldsbevakning 21.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.35

Fortfarande kraftig rökutveckling efter brand i Borås

På lördagseftermiddagen var rökutvecklingen fortfarande kraftig vid den eldhärjade butiksbyggnaden i Borås. Det VMA som gick ut under natten till lördagen kommer troligtvis att ligga kvar även under lördagskvällen, uppger Göteborgs-Posten.
Kommentar: Fortsätter att följa. VMA:t ligger i skrivande stund fortfarande kvar.

Omvärldsbevakning 14.10

Tegnell utesluter inte en tredje vaccinationsspruta

Statsepidemolog Anders Tegnell utesluter inte att det kan bli aktuellt med en tredje
vaccinationsspruta efter de första två doserna. 
– När det gäller immunitet från vaccinen känner vi oss ganska trygga med att det inte kommer att behövas någon påfyllnadsdos under det här året. Men sen har vi ju jokern i leken och det är varianterna där det har talats om att de har mindre effekt av vaccinen, säger Tegnell.
Med anledning av det oklara forskningsläget har Sverige bunkrat tiotals miljoner vaccinationsdoser för de kommande åren, uppger Dagens Nyheter.
Kommentar: En nyhet som både kan oroa och lugna befolkningen (oroa eftersom det fortfarande inte är helt säkert att två vaccindoser räcker för att skydda mot nya varianter av covid-19, lugna eftersom Sverige bunkrar stora mängder vaccin för de närmaste åren).

Extra pengar till regionerna för att säkra vaccination av unga

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslår att man avsätter ytterligare 470 miljoner kronor till regionerna för att genomföra vaccineringarna. Enligt socialminister Lena Hallengren skulle dessa pengar ge bättre förutsättningar för att också kunna massvaccinera personer som är yngre än 18 år, om sådana rekommendationer skulle bli aktuella. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Kan bidra till diskussioner om vaccination (och om vilka som bör vaccineras) på sociala medier.

Omvärldsbevakning 11.10

Storbrand i Borås

Det brinner i en byggnad som inhyser flera verksamheter, däribland Willys och ÖB, vid Knalleland i Borås. Under natten utfärdades ett VMA och allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Branden är nu begränsad, men ännu inte helt släckt, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Vi gick ut med en nyhet om VMA:t inatt. I skrivande stund ligger VMA:t kvar, men kommer antagligen att dras tillbaka under dagen.

Ny studie: Blandvaccin ger bra immunförsvar  

Personer som tagit sin första spruta med Astra Zenecas vaccin och tar den andra dosen med Pfizer-Biontechs vaccin verkar få minst lika bra immunitet mot covid-19 som om bägge doserna ges med Astra Zenecas vaccin. Det visar preliminära resultat från en spansk studie på drygt 600 personer. Detta skulle innebära att möjligheterna att snabbt nå ut med vaccinering ökar även när leveranserna från de olika tillverkarna kommer i ojämn takt. Det skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Aktuellt med tanke på de pågående vaccindiskussioner som förs på sociala medier.

Svampsjukdom drabbar covidbehandlade patienter i Indien

Allt fler färdigbehandlade covidpatienter i Indien drabbas nu av en ovanlig svampsjukdom som kan leda till infektioner i centrala nervsystemet, mag- och tarmkanalen, på huden samt i ögon- och näshålorna. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor, särskilt om den indiska covid-varianten sprider sig till Sverige.

Fredag 21 maj


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.50

Sverige kan få vaccinationspass från den 1 juli

Sverige kan få vaccinationsspass som går att använda för resor i andra länder från och med den 1 juli. Det uppger digitaliseringsminister Anders Ygeman i en intervju med Ekot. Ygeman säger också att han tror att passen skulle kunna gå att använda inrikes, exempelvis vid större konserter eller idrottsevenemang.
Kommentar: För kännedom. Om regeringen går ut med information om detta och/eller om gårdagens uppgörelse inom EU om vaccinationspass kan en nyhet på krisinformation.se bli aktuell.

Omvärldsbevakning 12.30

SKR vill låna iva-personal från grannländerna

Sveriges kommuner och regioner, SKR, vill att regeringen går ut med en formell förfrågan till våra nordiska grannländer om personalstöd till svensk intensivvård under sommaren.
Det framgår i en skrivelse som SKR skickade till regeringen i dag, rapporterar Ekot.
Enligt SKR kan det här vara ett sätt att säkra svensk intensivvård samtidigt som den svenska personalen kan känna sig trygg med att de får sin semester.
Kommentar: Kan leda till frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.40

Smittskyddsåtgärder i långväga kollektivtrafik med tåg och buss förlängs

Resandet med den långväga kollektivtrafiken med buss och tåg förväntas att öka under sommarmånaderna vilket riskerar att leda till ökad trängsel och därmed ökad risk för smittspridning. Därför behöver restriktioner för att motverka smittspridning vara kvar, och nu förlängs kraven om smittskyddsåtgärder i långväga kollektivtrafik med tåg och buss till och med den 14 augusti 2021, uppger regeringen.
Kommentar: Ändrat på sidan om inrikesresor och kollektivtrafik och lagt in notis på aktuelltsidan.

Torsdag 20 maj


Omvärldsbevakning 20.30

EU överens om ett digitalt vaccinpass

Sveriges radio rapporterar att EU:s medlemsländer och EU-parlamentet nu är överens om att införa ett digitalt vaccinpass. Det kan innebära en öppning för resor i sommar. Flera uppgifter ska finnas med i ett sådant pass: information om man är vaccinerad eller har tagit ett coronatest, men även uppgifter om tidigare genomgången covid-19. Även DN skriver om passen, där det också lyfts fram kritik, bland annat att passen först kommer när sommaren är i full gång samt att det fortsatt kommer finnas nationella restriktioner att förhålla sig till, vilket kan innebära karantänregler trots vaccinpass.
Kommentar: Kan skapa frågor. Vi följer.

Bombhotet i Härnösand fortfarande aktuellt

Göteborgsposten rapporterar om bombhotet i Härnösand där polisen klockan 20.00 fortfarande väntar på nationella bombskyddet. Sedan tidigare notering är det nu Sambiblioteket i Härnösand som är avspärrat.
Kommentar: Vi fortsätter att följa med anledning av vår tidigare notering. Det finns även info att följa på kommunens webb.

Omvärldsbevakning 16.10

WHO manar till försiktighet gällande resor

Sveriges Radio rapporterar om ett uttalande från WHO:s Europachef Hans Kluge, som manar till försiktighet när det gäller internationella resor, där det pekas på ett allvarligt pandemiläge.
Kommentar: Kan skapa frågor. I gårdagens omvärldsbevakning lyfte vi att EU vill öppna de yttre gränserna för fullvaccinerade. 

Omvärldsbevakning 12.00

Stadshuset i Härnösand utrymt efter bombhot

Polisen har utrymt stadshuset i Härnösand, och ett antal andra kommunala byggnader och gator vid byggnaderna. Det efter att en person ringt och riktat ett hot mot stadshuset på torsdagsmorgonen. Vid 11.50 uppdaterade Polisen om att de hävt vissa avspärrningar, medan vissa kvarstår. Det skriver Polisen på sin webbplats.
Kommentar: Vi följer utvecklingen. Jag övervägde att skriva en Just nu, men valde att avvakta då utrymningen redan var genomförd. Därefter kom informationen om att vissa avspärrningar hävts.

Skogsbrandrisk på Gotland

SMHI har utfärdat risk för skogsbrand som gäller norra delen av Gotlands län.
Kommentar: Vi följer brandrisken i skog och mark.

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera.

Onsdag 19 maj


Omvärldsbevakning 20.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Problem med vaccinbokning i flera regioner – trots stabila vaccinleveranser

I flera regioner, bland annat Skåne, Stockholm och Värmland, är det svårt att hitta lediga vaccinationstider, trots att flödet av vaccin är stabilt, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor eller kommentarer i sociala medier.

EU vill öppna yttre gränserna för vaccinerade

Under onsdagen beslöt EU att öppna yttre gränserna för fullvaccinerade personer från "säkra" länder utanför unionen, skriver DN. Kravet är att smittspridningen i landet ska vara stabil och ha högst 75 fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. För de länder som uppfyller kravet behövs inte längre karantän och PCR-test för personer som reser till EU, det gäller även turister. EU har inte satt något datum för när den nya bestämmelsen ska börja gälla. I denna vecka eller i början av nästa tar EU fram en lista över vilka länder som är aktuella för inresor.
Kommentar: Kan leda till frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 13.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera.

Tisdag 18 maj


Omvärldsbevakning 20.45

Utbrott av covid-19 i skola i Göteborg

Göteborgsposten skriver om en omfattande smittspridning på en skola i Göteborg, där skolan stängts.
Kommentar: Unga och smitta av covid-19, vi följer

Boka dos ett, två gånger.

TV4 nyheterna och SvD rapporterar att det finns ett kryphål för den som vill boka dos två av vaccin, i Stockholm, genom att personer bokar dos ett, en andra gång. Att det är möjligt beror på att Region Stockholm vill ge den som en gång bokat dos ett, men då inte tagit dosen, ska kunna boka igen.
Kommentar: Vi följer. Kan orsaka frågor.

Omvärldsbevakning 16.30

Inga besked om pandemilagens förlängning

SvD och andra medier rapporterar om att regeringen inte meddelar någon förlängning av pandemilagen innan sommaren. Som det ser ut just nu gäller den till slutet av september 2021. Samtidigt påpekas det i artikeln att regeringen, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, ser det som nödvändigt att efter sommaren förlänga lagen, något som kommunicerats i en remiss.
Kommentar: Påverkar många verksamheter, kan orsaka frågor.

Omvärldsbevakning 13.00

Flöden på grund av snösmältning och regn

Det råder klass 1-varning i Norrlands läns inland, rapporterar SMHI.
Kommentar: Vi följer

Efter vaccinkritik: gör inget om dos 2 dröjer

Flera medier har under dagen rapporterat om fördröjningar för dos två när det gäller covid-19-vaccin, vilket kan skapa oro hos dem som väntar på sin andra dos. Sveriges Radio rapporterar att det till och med kan vara bra med en fördröjning, enligt vaccinsamordnaren i Stockholm.
Kommentar: Kan skapa frågor. Vi följer

Utsatta områden: större risk för svår covid.

DN skriver att risken för svår covid-19 går att koppla samman med utsatta bostadsområden. Enhetschefen på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Anton Lager säger: – Det är nästan dubbelt så stor risk att dö i i de mest utsatta områdena jämfört med genomsnittliga bostadsområden.
Kommentar: Kan skapa oro

Omvärldsbevakning 08.55

20 fall av den indiska virusvarianten i Sverige

Totalt 20 fall av den virusvarianten med ursprung i Indien har konstaterats i Sverige, rapporterar Sveriges Radio. Majoriteten har koppling till resande till Indien.
Kommentar: För kännedom. Världshälsoorganisationen, WHO, har klassat den indiska varianten som bekymmersam på grund av att den tycks vara mer smittsam.

Bokningssystem för vaccination överbelastade

Flera regioner har haft problem med överbelastning av appar och andra bokningssystem när man gått över till fas 4 i vaccineringen mot covid-19, rapporterar Sveriges Radio. Dock borde överbelastningarna kunnat undvikas, enligt en IT-expert som Sveriges Radio har pratat med, genom att upphandla större kapacitet eller släppa fram snävare åldersgrupper. 
Kommentar: För kännedom.

Folkhälsomyndigheten har slutat med snabbkoll av tester

Sedan i början på april har Folkhälsomyndigheten slutat snabbkoll coronatest, så kallat typnings-PCR. Istället kan nu svaret ta flera veckor, något som kan vara förödande för smittspårningen av nya virusvarianter enligt Mats Martinell som jobba på provtagnings- och smittspårningsenheten på Region Uppsala, det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 17 maj


Omvärldsbevakning 20.55

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.00

Myndighetsgemensamma pressträffar endast på torsdagar

Från och med denna vecka hålls de myndighetsgemensamma pressträffarna endast på torsdagar. Så länge inget oförutsätt inträffar kommer nästa pressträff vara tordagen den 20 maj, skriver Folkhälsomyndigheten.

Omvärldsbevakning 13.00

Högerextrem dansk politiker vill demonstera på nytt i Malmö

Den högerextrema danska politikern Rasmus Paludan har ansökt om att få demonstrera i Rosengård i Malmö på torsdag, skriver Sydsvenskan. Det är samma person som förra året nekades att bränna en koran utanför Islamic Center, men där hans anhängare brände en koran ändå vilket ledde till upplopp. Enligt Sydsvenskan ska syftet med demonstrationen vara att uppmärksamma den påhittade "internationella teckna låtsasprofeten Mohammed-dagen". I nuläget finns inget demonstrationstillstånd då polisen behöver kompletterande uppgifter till ansökan. Men polisen har redan inlett en särskild händelse kring den eventuella demonstrationen. 
Kommentar: Vi följer detta. 

 

Omvärldsbevakning 09.00

Många bilbränder i Eskilstuna

Under natten har det kommit in larm om ett 20-tal bilbränder i Eskilstuna, rapporterar SVT. Enligt polisen kan bränderna vara samordnade. 
– Vi misstänker att det är samordnat eftersom det var så många bränder på kort tid. Det kan inte vara en tillfällighet, säger Mikael Ehne, polisens vakthavande befäl.
Det har även kastats brinnande föremål mot polishuset i Eskilstuna, där man nu satt in extra bevakning. Polisen har gripit tre män, misstänkta för att ha varit delaktiga i bränderna. 
Kommentar: Kan leda till oro och frågor.