Vecka 23 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 juni


Omvärldsbevakning 21.00

Stor skogsbrand utanför Mora

Flera medier, däribland SVT, P4 Dalarna och DN, rapporterar om en stor skogsbrand utanför Mora. Branden ska ännu inte vara under kontroll och MSB har satt in två helikoptrar för att hjälpa till med släckningsarbetet. Enligt räddningstjänsten hotas bebyggelse i södra Kumbelnäs och norra Bonäs av branden. Ett hus har i nuläget evakuerats.
Kommentar: Följer utvecklingen. Om det blir läge för en större evakuering kan det läge för en nyhet.

Deltavarianten sprider sig i Värmland

Den så kallade deltavarianten av coronaviruset sprider sig i Värmland. Hittills har 39 fall bekräftats och ytterligare 183 fall misstänks vara deltavarianten. ”Smittskydd Värmland ser allvarligt på situationen”, skriver smittskyddsläkaren Ingemar Hallén i ett mejl till Dagens Nyheter.
Kommentar: Deltavarianten fortsätter att orsaka oro. Kan ge upphov till frågor på sociala medier och kanske också påverka/förskjuta hävandet av restriktioner.

Flera EU-länder stoppar vaccinimport

Flera EU-länder har inte lyckats få sin befolkning att vaccinera sig och stoppar nu därför importen av vaccin, uppger Dagens Nyheter. Enligt vaccinsamordnare Richard Bergström är orsaken det stora vaccinmotståndet i dessa länder, snarare än bristande logistik. Statistik från Our World in Data visar att de EU-länder som haft svårast att få sin befolkning att vaccinera sig är Bulgarien och Rumänien. 
Kommentar: Ju färre som vaccinerar sig desto svårare att helt utrota covid-19. Kan i förlängningen därför också påverka andra länder, exempelvis Sverige.

Omvärldsbevakning 16.30

Stopp i tågtrafiken efter signalfel

Ett signalfel orsakar stopp i tågtrafiken mellan Västerås och Enköping. Omledningar och inställda avgångar kan förekomma, meddelar Aftonbladet och Trafikverket. I nuläget finns ingen information om när felet kan vara löst. Stationer som kan påverkas: Sala, Eskilstuna C, Ransta, Västerås C, Dingtuna, Kolbäck, Kvicksund, Hälleforsnäs, Flen, Katrineholm C, Norrköping C, Kimstad, Linghem, Linköping C, Stockholm Central, Karlberg, Sundbyberg, Spånga, Barkarby, Jakobsberg, Kallhäll, Kungsängen, Bro, Bålsta, Enköping, Köping och Arboga.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 12.40

EMA-topp: Inte ens äldre bör få Astravaccin

Nu när smittspridningen går ner och tillgången på andra vaccin ökar anser Marco Cavaleri, vaccinchef på EMA, att Astra Zenecas covidvaccin bör stoppas även för äldre, rapporterar Göteborgs-PostenEMA tycker fortfarande att Astra Zenecas vaccin är säkert och att nyttan vida överstiger risken för alla åldersgrupper, säger Cavaleri.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Lördag 12 juni


Omvärldsbevakning 20.30

Johnson ”mindre optimistisk” om att öppna samhället

Premiärminister Boris Johnson är ”mindre optimistisk” när det gäller möjligheten att slopa de sista coronarestriktionerna den 21 juni. Regeringen i Storbritannien ska fatta det formella beslutet på måndag, men deltavariantens framfart har förändrat förutsättningarna, rapporterar Dagens NyheterDeltavarianten har på kort tid blivit helt dominerande i Storbritannien och svarar för mer än 90 procent av alla nya covidfall. Medicinska experter och läkarorganisationer som brittiska medier talat med säger samstämmigt att det är för tidigt att helt öppna samhället
Kommentar: För kännedom. Deltavarianten förekommer även i flera regioner i Sverige. 

222 fall av misstänkt deltavariant i Värmland

Smittspridningen i Värmland ökar återigen, efter en längre tids nedgång. Förra veckan fördubblades antalet fall jämfört med veckan innan. Särskilt tydlig är ökningen bland ungdomar i åldrarna 13 till 19 år, och bland 40–60-åringar, rapporterar Göteborgs-Posten. Hittills har 222 misstänkta och bekräftade fall av deltavarianten rapporterats.
Kommentar: Att deltavarianten sprids, och att smittspridningen ökar bland unga, kan väcka oro. 

Omvärldsbevakning 16.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Hälften av skogsbränderna orsakas av människor

Under 2020 larmades landets räddningstjänster ut till omkring 2 600 skogsbränder. Enligt räddningstjänsterna startade hälften av alla skogsbränder på grund av mänskligt beteende, rapporterar Sveriges Radio Ekot. "Jag eftersöker mer konsekvenstänk hos vissa, att man tar sitt ansvar som vuxen människa och inte beter sig som ett barn", säger Björn Johansson vid Räddningstjänsten.
Kommentar: Vi följer brandrisken och delar information i sociala medier när det blir aktuellt. Just nu råder eldningsförbud i delar av södra Sverige.

Omvärldsbevakning 10.15

Inget att notera.

Fredag 11 juni


Omvärldsbevakning 20.55

Forskare: Deltavarianten upp till 60 procent mer smittsam

Den så kallade deltavarianten av coronaviruset som har börjat sprida sig i Sverige (se gårdagens nyhet och omvärldsbevakning) kan enligt brittiska forskare vara upp till 60 procent mer smittsam än den tidigare alfavarianten, den som tidigare kallades den ”brittiska varianten”. Det rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 16.55

Region Stockholm återgår till normalläge

Smittan fortsätter att minska i Stockholms län, skriver DN. Detta får till följd att Region Stockholm nu lämnar stabsläget och återgår till normalläge. Man kommer inte heller att förlänga de regionala restriktioner som går ut på söndag. Från och med måndagen den 14 juni gäller samma nationella restriktioner som i övriga landet för Region Stockholm.
Kommentar: Har uppdaterat regionsidan med denna information.

Hallengren: Ingen anledning att ändra på reserekommendationer

Trots att WHO har varnat för resor inom Europa i sommar ser socialminister Lena Hallengren ingen anledning till att ändra på några rekommendationer för resandet.
– Det är viktigt att den rörlighet som finns för andra EU-medborgare också finns för oss i Sverige, säger hon till Dagens Nyheter.
Kommentar: Kommer många frågor om resor/reserestriktioner på sociala medier.Kan orsaka en del kritik och kommentarer på sociala medier.

Omvärldsbevakning 12.30

Bevattningsförbud i delar av Blekinge

På grund av låga och snabbt sjunkande vattennivåer införs bevattningsförbud i Sölvesborg. Sedan tidigare är det bevattningsförbud i norra och östra delarna av Karlskrona kommun. Det meddelar Sveriges Radio.

Kommentar: Noterar det eftersom det kan bli en del frågor om vattennivåerna och vad bevattningsförbudet innebär om det blir torrt och varmt en tid.

Gränskaos befaras när norska karantänsregler lättas

Norska medborgare som varit utomlands har måst sitta i karantän i tio dagar efter hemkomst. Från och med fredag klockan 15.00 hävs detta för fullvaccinerade och de som haft covid-19 det senaste halvåret. Nu befarar vissa att köerna vid gränsen kan bli långa och matvarubutikerna på den svenska sidan gränsen rustar sig för anstormning, skriver Dagens Nyheter.

Kommentar: Kan vara bra att hålla ögonen på i helgen.

Folkhälsomyndigheten överväger tredje dos för sårbara

Smittspridningen minskar och närmare hälften av befolkningen har fått minst en dos vaccin. Spridningen av den så kallade deltavarianten, tidigare den indiska mutationen, gör att Folkhälsomyndigheten kommer att se över om det behövs en tredje vaccindos, framför allt för sårbara grupper, rapporterar Svenska Dagbladet.

Kommentar: Följer om Folkhälsomyndigheten skulle gå ut med något besked i frågan.  

Omvärldsbevakning 08.40

Deltaviruset ökar i Storbritannien

Trots att fyra av tio britter är vaccinerade ökar covidsmittan i Storbritannien, uppger bland andra Aftonbladet. Det är deltavarianten som först upptäcktes i Indien som nu dominerar bland fallen.

Kommentar: Deltavarianten sprider sig även i Sverige. Gårdagens nyhet från Folkhälsomyndigheten om det gav en hel del kommentarer om hur vaccinerade bör förhålla sig för att inte sprida smitta.

Torsdag 10 juni


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 18.00

Skogsbrand i Vrinneviskogen

Aftonbladet rapporterar om skogsbrand på 14 hektar, där räddningstjänsten inkallades på eftermiddagen.
Kommentar: vi följer

Deltavarianten i Sverige

DN och andra medier rapporterar om deltavarianten av covid-19, och Folkhälsomyndigheten publicerar en nyhet som rör Värmland och Blekinge, samt att myndigheten ökar på sin övervakning. Skärpta smittskyddsåtgärder i Värmland och Blekinge.
Kommentar: vi har publicerat en nyhet utifrån Folkhälsomyndighetens information

Omvärldsbevakning 15.20

Tyfonsignal i Malmö var larm om utsläpp från tåg

En signal tjöt i Malmöområdet på torsdagen, vilket fick många att undra om ett VMA hade gått. Men det visade sig vara ett larm på en rangerbangård som lät, och inte Hesa Fredrik. "Det var lite dropp från en järnvägsvagn med desinfektionsmedel som vi åtgärdade ganska snabbt", säger Torbjörn Krokström, räddningstjänstens inre befäl till SR P4 Malmöhus.
Kommentar: Vi fick frågor från orolig allmänhet i våra sociala kanaler. Besvarade frågor efter kontakt med Räddningstjänst Syd i Skåne. Inget VMA har gått. 

WHO uppmanar folk att avstå utlandsresor i sommar

Världshälsoorganisationen WHO har gått ut med en uppmaning till folk att ställa in planer på utlandssemestrar i sommar. Uppmaningen är del av en ny kampanj. Bakgrunden är oro för att nya smittsamma varianter ska ta över och bli dominerande. Det rapporterar Aftonbladet och Dagens Nyheter. Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten fick flera frågor om saken på dagens pressträff
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning10.00

Sveriges Läkarförbund säger upp krislägesavtalet med SKR

Den fackliga organisationen Sveriges Läkarförbund säger upp krislägesavtalet med Sveriges kommuner och regioner. Om parterna inte kommer överens om ett nytt avtal skulle det kunna leda till problem med bemanningen vid en eventuell ny coronavåg under hösten. Det rapporterar SR Ekot.
Kommentar: För kännedom om möjliga svårigheter att bemanna inom sjukvården. 

Onsdag 9 juni


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Region Värmland inför lokala råd

Region Värmland inför tillfälliga lokala råd från och med den 11 juni och fram till midsommar, rapporterar bland andra Sveriges Radio. De lokala råden innebär bland annat att cuper, läger och kollon pausas. De lättnader i restriktionerna för vaccinerade som fått en spruta ändras till att gälla de som fått två sprutor.

Läget i regionen är allvarligt och enligt smittskyddsläkare Ingemar Hallén införs råden för att smittspridningen på nytt har vänt uppåt och för att den extra smittsamma deltamutationen från Indien ökar i länet.
Kommentar: Bra att följa om det leder till frågor.

Omvärldsbevakning 13.00

EU säger ja till covidbevis

EU-parlamentet har röstat ja till ett digitalt covidintyg som ska förenkla resandet inom EU. Intygen ska visa om du har blivit vaccinerad, om du har haft covid-19 eller har ett negativt testsvar som är max 72 timmar gammalt. 
Kommentar: För kännedom

Pfizer vill testa sitt vaccin på barn under tolv år

Pfizer/Biontech ska ta reda på om deras vaccin kan ges till barn under tolv år. Totalt kommer 4500 barn från Finland, USA, Spanien och Polen att delta i studien. 
Kommentar: Bra att känna till att detta kan bli aktuellt i framtiden. Kan även leda till frågor. 

Omvärldsbevakning 09.00

Ökad smittspridning i region Värmland

I de flesta län minskar smittspridningen. Men i region Värmland ser man en tydlig ökning bland unga och medelålders. Det gäller framförallt bland ungdomar i högstadie- och gymnasieålder, men även i åldersgruppen 40-60 år. 
Kommentar: Oroväckande trend. Bra att ha koll på. 

Resandet ökade kraftigt under maj

Mätningar från Telias mobilmaster visar att resandet ökat kraftigt i Sverige från mitten av april. Det gäller både nationellt och lokalt resande. Resandet i kollektivtrafiken ligger dock fortsatt på en låg nivå. 
Kommentar: För kännedom. 

Tisdag 8 juni


Omvärldsbevakning 20.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 12.10

155 gripna i stor internationell polisinsats

Polisen har genomfört ett av de största tillslagen hittills mot vålds- och narkotikabrottsligheten och förhindrat ett tiotal mord i Sverige, skriver Polismyndigheten. 155 personer har frihetsberövats i insatser som rör svenska förundersökningar. En rad länder världen över har ingått i insatsen som gått under namnet Trojan Shield/OTF Greenlight. Insatsen kunde ske tack vare att Polisen haft tillgång till konversationer från en krypterad plattform, ANOM. Plattformern, som nu har släckts ner, har använts av kriminella för att planera och koordinera brott. Plattformen skapades och administrerades i det dolda av den amerikanska federala polisen FBI. Bland de 155 frihetsberövade personerna finns styrande aktörer i kriminella nätverk som har haft stort inflytande på narkotikamarknaden och varit anstiftare av till exempel skjutningar, skriver Polisen. Totalt har insatsen lett till över 800 frihetsberövanden världen över, skriver Dagens Nyheter
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Flera nyhetssajter världen över ligger nere

Flera stora nyhetssajter i världen ligger nere vid lunchtid. New York Times, BBC, The Guardian och Le Monde hör till de drabbade. Orsaken till problemen är inte känd än. Även den brittiska regeringens webbsida har drabbats, rapporterar SR Ekot och flera andra. I Sverige har Svenska Dagbladets, Aftonbladets och TV4:s webbsidor drabbats av tekniska problem, skriver bland andra SVT Nyheter
Kommentarer: Vi följer utvecklingen om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 09.10

Region tvingas avboka vaccinationstider efter leveransproblem

Region Västra Götaland tvingas avboka vaccinationstider med kort varsel på grund av vaccinbrist och osäkra leveransprognoser, framför allt i Göteborgsområdet. Första veckan i juni fick till exempel vaccinatören Vaccindirekt bara hälften av de omkring 1 800 doser man räknat med, rapporterar SR P4 Göteborg
Kommentar: Om vi får frågor. 

Två amerikanska experter tror att coronaviruset skapats i ett laboratorium

Två experter från USA argumenterar för att det är mest troligt att det nya coronaviruset har skapats i ett labb. Det är en vd för ett biofarmaceutiskt företag och en tidigare forskare som numera undervisar vid universitetet UC Berkeley i Kalifornien som skriver detta i en debattartikel i den amerikanska tidningen Wall Street Journal, som Aftonbladet rapporterar om i dag. En del av det nya coronavirusets genetiska kod är genomsekvensen CGG-CGG, en av 36 olika sekvenser. Den kombinationen används flitigt av forskare i studier, men enligt de två amerikanerna har inget naturligt förekommande coronavirus tidigare haft den kombinationen. Därför anser de att det vore mycket osannolikt att viruset skulle ha uppstått på naturlig väg. I förra veckan beordrade president Joe Biden amerikansk underrättelsetjänst att gå till botten med frågan om virusets ursprung, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor och debatten kring virusets uppkomst tar ny fart. 

Måndag 7 juni


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Moderna söker EU-godkänt för barnvaccinering

Moderna har lämnat in en ansökan om godkännande av bolagets vaccin mot covid-19 för ungdomar mellan 12 och 17 år i EU och Kanada, rapporterar Göteborgs-Posten/TTSedan tidigare har Pfizers vaccin mot covid-19 godkänts för barn ned till 12 år i EU, Storbritannien och USA.
Kommentar: Frågan om huruvida barn bör vaccineras mot covid-19 eller inte diskuteras ofta i våra sociala medier. 

Omvärldsbevakning 12.30

Personer i Västra Götaland skippar andra sprutan

Trots att vaccinationsviljan är hög så upplever sjukvården i Västra Götaland att personer hoppar över sin andra vaccindos eller försöker att ta den någon annanstans, rapporterar Expressen. Väntan mellan vacccindos ett och två kan ställa till det för den som planerar att åka på sommarsemester utanför regionen. Enligt Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen, så ska man tänka att dos två är högprioriterad och planera sin tid utefter det. – Tar man inte sin andra dos så är man inte heller fullvaccinerad, menar Kristine.
Kommentar: Vi får många frågor om vaccin i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.