Vecka 29 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 25 juli


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.15

Viktigt meddelande till allmänheten i Skåne län

Räddningstjänsten utfärdade sent på lördag kväll ett viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Publicerat nyhet och inlägg på Facebook och Twitter.

Lördag 24 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Unga kan vaccineras utan föräldrars samtycke

När regionerna snart öppnar för vaccinering av personer födda 2005 och tidigare kan 16- och 17-åringar själva få besluta om att vaccinera sig, rapporterar DN. För minderåriga krävs i grunden vårdnadshavares samtycke i all sjukvård, men i takt med stigande ålder och utveckling ska allt större hänsyn tas till barnets egna önskemål. Även om flera regioner vill ha vårdnadshavares samtycke när 16- och 17-åringar vaccineras ska ungdomarna efter mognadsbedömning kunna få vaccin utan påskrift.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Fredag 23 juli


Omvärldsbevakning 21.00

Färre döda i covid-19

Sverige är just nu bland de länder i Europa som har lägst andel dödsfall till följd av covid-19, enligt de senaste siffrorna från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Sveriges Radio rapporterar att Sverige under vecka 27 och 28 hade 0.19 dödsfall per en miljon invånare, något som enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är en spegling av Sverige har nått väldig hög vaccinationstäckning i de grupper som har störst risk att gå bort. 
Kommentar: För kännedom

EMA godkänner Modernas vaccin för barn mellan 12 och 17 år

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänner Modernas vaccin mot covid-19 för barn mellan 12 och 17 år. Det blir därmed det andra vaccinet som godkänns för barn inom EU, efter Pfizer Biontechs covidvaccin, rapporterar bland andra Sveriges Radio och GP 
I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som i samråd med Läkemedelsverket tar ställning till om vaccinet ska rekommenderas från 12 års ålder.
Kommentar: Publicerat en aktuelltnotis.

Omvärldsbevakning 14.45

Gränsrestriktioner i Norge

Trafikverket meddelar att norska myndigheter har stängt ett antal mindre gränsövergångar på grund av testplikt för covid-19. Trafikverket uppmanar resande att hålla sig uppdaterade inför inresa till Norge. Aktuell information om respektive gränsövergång finns på www.vegvesen.no/trafikk. 
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. 

Smittspridningen ökar i storstadsregionerna från låga nivåer

Folkhälsomyndigheten meddelar att antalet covid-19-fall nationellt fortsätter att ligga på en låg nivå men en ökning syns i samtliga storstadsregioner under vecka 28. Andelen fall av covid-19 med koppling till utlandsresor fortsätter att öka och stod förra veckan för minst 23 procent. Smittspridningen har ökat i Europa och i övriga världen vilket innebär en risk även för svenska resenärer.
Kommentar: Kan ge upphov till kommentarer och frågor i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 12.15

Användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 avslutas

Huvuddelen av gruppen 65 år och äldre är nu fullvaccinerade och Folkhälsomyndigheten har beslutat att successivt upphöra med användningen av AstraZenecas vaccin mot covid-19. De regioner som har kvar AstraZenecas vaccin kan använda antingen detta eller Pfizers eller Modernas vaccin.
Kommentar: För kännedom ifall det kommer frågor om detta.

Omvärldsbevakning 08.35

Skärpt eldningsförbud i Uppsala och Stockholms län

Det råder nu extremt hög brandrisk på sina håll med anledning av den senaste tidens värme och torka. Länsstyrelserna i Uppsala och Stockholm har därför beslutat att införa ett skärpt eldningsförbud. Det innebär att det inte är tillåtet att elda med fast bränsle vid allmänna fasta grillplatser. Däremot är det tillåtet att använda utrustning för matlagning som drivs med gas eller vätska, förutsatt att anordningen är utformad och placerad så att det inte finns risk för brandspridning. Inom sammanhållen bebyggelse är eldning i annat syfte än matlagning inte tillåten. Det är tillåtet att grilla på egen tomt, förutsatt att anordningen är utformad och placerad så att det inte finns risk för brandspridning.
Kommentar: För kännedom. Vi delar länsstyrelsernas karttjänst för eldningsförbud i våra sociala medier under dagen.

Torsdag 22 juli


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Skogsbrand i Bengtsfors

Två brandbekämpande helikoptrar har tillkallats till en skogsbrand i Bengtsfors kommun i Västra Götalands län. Enligt en bedömning som brandflyget gjort brinner ett område på 300 gånger 500 meter. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Väst
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Nytt vaccin mot covid-19 under granskning

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har påbörjat ytterligare en löpande granskning (rolling review) av ett vaccin mot covid-19. Det handlar om vaccinet Vidprevtyn som utvecklas av företaget Sanofi Pasteur, skriver Läkemedelsverket.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 21 juli


Omvärldsbevakning 21.00

Branden i Änggårdsbergen är släckt

Källa: Göteborgs-Posten

Omvärldsbevakning 18.30

Skogsbrand i Änggårdsbergens naturområde

Branden omfattar ca 1 500 kvadratmeter och i området mellan Göteborgs och Mölndals kommuner. Branden är inte under kontroll. Enligt uppgifter i Göteborgs-Posten.

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 14.35

Twitterkonto ska spegla terrorattacken på Utøya

På torsdag är det 10 år sen 77 personer dödades i terrorattacker på ön Utøya och i Oslo. Twitterkontot aldriglemme ("Glöm aldrig") har skapats för att ge inblick i attentaten. Planen är att ge en minut för minut-beskrivning av dagen genom att citera tweets från människor som var närvarande i Oslo och på Utøya, liksom personer som observerade händelserna utifrån, rapporterar Göteborgs-Posten
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 11.15

Smittan ökar i flera regioner

Smittspridningen av deltavarianten av covid-19-viruset har dominerat smittspridningen sedan i slutet av juni. Antalet fall har sedan dess ökat i flera regioner. I Stockholm, Skåne och Västra Götaland handlar det om en fördubbling av de dagliga smittotalen, det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07.30

Antikroppar mot covid-19 ökar i alla grupper

Folkhälsomyndigheten genomför återkommande undersökningar där förekomsten av antikroppar för covid-19 analyseras. Nu konstaterar Folkhälsomyndigheten att mer än hälften av peronerna i de undersökta grupperna har antikroppar mot covid-19. Drygt en tredjedel av barn och unga har antikroppar, vilket visar att smittan kan spridas i denna grupp.
Kommentar: Att förekomsten av antikroppar hos barn och unga är lägre än i de högre åldersgrupperna kan komma att väcka oro hos allmänheten. Folkhälsomyndigheten har tidigare meddelat att alla skolformer för barn och unga kan återgå till närundervisning efter sommaren. 

Kraftiga översvämningar i Kina

Ovanligt kraftigt regn har lett till omfattande översvämningar i Kina, rapporterar Dagens NyheterEtt tiotal städer i Henanprovinsen ligger under vatten och tusentals människor fastnade på tisdagen i tunnelbanan i staden Zhengzhou. På tisdagen föll runt 200 millimeter regn under bara en timme i provinsens centrala delar och idag väntas mer regn. 100 000 människor har evakuerats och minst 15 personer har omkommit.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer. Många svenska företag har koppling till Kina. 

Tisdag 20 juli


Omvärldsbevakning 22.00

VMA i Eneryda samhälle Älmhults kommun i Kronobergs län.

Tåg med brinnande slipers och risk för ohälsosam rök. Enligt SR P4 vid 22 tiden lär arbetet med brande pågå i fler timmar. 

Kommentar: Följer händelsen

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att notera

Omvärldsbevakning 11.00

Tekniska problem med covidbevis

I Region Västerbotten har bekymmer uppstått med statistiken av covid-19 vaccinationerna efter ett kraftigt åskoväder under helgen. Över 14000 doser har inte kunnat registreras rapporterar TT/Aftonbladet. Problemet med registreringarna kan i sin tur fördröja utfärdandet av covidbevis, det skriver regionen i ett pressmeddelande. Regionen arbetar med att lösa problemet.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Måndag 19 juli


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Covidrestriktioner i Storbritannien lyfts

I natt lyftes nästintill alla kvarvarande restriktioner som införts på grund av coronapandemin i Storbritannien. Nu får bland annat nattklubbar åter hålla öppet rapporterar Sveriges Radio Ekot. Begränsningar gällande antal personer som tillåts på biografer, teatrar och idrottsevenemang samt lagkrav på munskydd i trånga miljöer tas bort. Premiärminister Boris Johnson uppmanar alla att agera med försiktighet. Den senaste tiden har smittotalen ökat i landet.
Kommentar: För kännedom. Vi följer pandemins utveckling i omvärlden.

Fler vaccinskeptiker bland unga och utrikesfödda

Viljan att vaccinera sig är lägre hos unga under 30 år och bland utrikesfödda i utsatta områden, det visar en Novus-undersökning som Sveriges Radio Ekot rapporterar om. Undersökningen bygger på 1200 intervjuer och visar att även om en majoritet i de utsatta områdena vill vaccinera sig, så är det dubbelt så många som inte vill eller är tveksamma jämfört med allmänheten i stort.
Kommentar: För kännedom.

Stor vattenläcka påverkar trafiken i Göteborg

En stor vattenläcka i centrala Göteborg gör att både biltrafik och kollektivtrafik står stilla i området kring Första Långgatan, rapporterar SR P4 Göteborg. Flera spårvägslinjer påverkas.
Det finns ingen prognos för när läckan ska vara åtgärdad.
Kommentar: För kännedom om läget skulle förvärras.