Vecka 3 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 24 januari


Omvärldsbevakning 21.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.30

Regeringen stoppar resor från Norge

Från midnatt i natt råder inreseförbud från Norge för att förhindra spridning av virusvarianten med ursprung i Storbritannien som fått fäste i Oslotrakten, skriver DN. Förbudet gäller till och med den 14 februari. Tidigare inreseförbud från Storbritannien och Danmark förlängs också till den 14 februari. Samtidigt återinför Utrikesdepartementet avrådan från icke nödvändiga resor till Norge. Beslutet gäller tills vidare.
Kommentar: Har publicerat nyhet på webben, FB och twitter och delat UD resklar avrådan på FB.

Virusmutation kan vara lika spridd i Sverige

Virusvarianten med ursprung i Storbritannien kan vara lika spridd här som i Norge. Det säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i en TT-intervju som publicerats på SvT på nätet. Utifrån den testning som görs i Sverige idag går det inte att fastställa att situationen skulle vara värre i Norge än i Sverige. Vi har relativt god koll, men vi är inte nöjda, säger Karin Tegmark Wisell, som menar att det är en resursfråga att sekvensera positiva PCR-prover.  
Kommentar: Kan leda till frågor i samband med inreseförbud och avrådan från resor till Norge.

Omvärldsbevakning 14.00

Klass 1-varning för snöfall i Uppsala och Stockholms län

SMHI klass 1-varnar för  snöfall i Uppsala och Stockholms län med start natten till måndagen med risk för halka som följd, skriver Aftonbladet
Kommentar: Snön kommer eventuellt att följas av fallande temperatur och kan leda till trafikproblem.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Lördag 23 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Inreseförbud från Norge införs inom kort

Regeringen arbetar i helgen med att införa ett inreseförbud mot Norge för att minska risken för smittspridning, rapporterar Göteborgs-Posten/TT. "Beslutet kommer att fattas i närtid", meddelar Mikael Damberg via sin pressekreterare.
Kommentar: Anledningen är att den nya virusvarianten sprids i Osloområdet.

Omvärldsbevakning 17.30

Publicerat nyhet om att Folkhälsomyndigheten uppmanar resenärer från Norge att testa sig osv, på webben, facebook och twitter.

Omvärldsbevakning 14.00

Inget ett notera.

Omvärldsbevakning 11.15

Lockdown i Oslo

Efter ett utbrott av den brittiska virusvarianten i en grannkommun har Norges regering beslutat om en lockdown för Oslo och dess grannkommuner tills läget är under kontroll, skriver DN.
Kommentar: En uppgift som kan leda till frågor.

Finland skärper reglerna vid svenska gränsövergångar

Finland stoppar icke nödvändiga resor över gränsen i Tornedalen från idag. Jobbpendlare måste fortfarande testa sig med jämna mellanrum, skriver SvT på nätet. Även vissa icke samhällsnödvändiga jobbpendlare stoppas. Anledning är kraftig skillnad i smitta mellan länderna.
Kommentar: Kan väcka frågor.

Färre vaccindoser från Astra Zeneca

På grund av problem med en underleverantör i Belgien kommer Astra Zeneca inledningsvis leverera 60 procent färre doser än planerat, skriver DN. Vaccinet är ännu inte godkänt, men väntas godkännas och ligger till grund för många länders vaccinationsplanering. Det finns inga uppgifter om hur snabbt bolaget kan komma upp i produktion igen efter den inledande planerade minskningen.
Kommentar: Vaccinering står i fokus just nu.

WHO håller fast vid att munskydd i tyg fungerar

Efter att bland annat Tyskland och Österrike infört krav på så kallade kirurgiska munskydd i kollektivtrafiken och i affärer som respons på de nya virusvarinterna, säger WHO att de inte har några planer på att ändra sina riktlinjer, skriver GP. WHO säger att munskydd av tyg kan användas av personer under 60 år och som inte har underliggande sjukdomar. 
Kommentar: Munskydd är en hett debatterad fråga.

Fredag 22 januari


Omvärldsbevakning 21.15

Ny covidvariant verkar vara dödligare i Storbritannien

Den nya variant av coronavirus som spridits  i Storbritannien de senaste veckorna är inte bara mer smittsam utan också sannolikt mer dödlig visar nya beräkningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot. I Storbritannien riskerar 10 av 1000 60-åringar som smittats med den ursprungliga varianten att dö, medan 13-14 av 1000 riskerar att dö som fått den nya varianten. Dock finns nu finns det inledande tecken på förbättrat läge i landet.
Kommentar: kan ge upphov till frågor och kommentarer från allmänheten.

Modernas vaccin inte verkningslöst

Tidigare idag kom kritik från regionerna efter att 2100 doser vaccin levererats i för kall temperatur. Enligt Sveriges Radio Ekot verifierade Läkemedelsverket under eftermiddagen att vaccinet i sig inte tar skada av den låga temperaturen.
Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning 15.40

Stor lavinfara i många fjällområden

Stor lavinfara råder i södra Lapplandsfjällen, västra Vindelfjällen och södra Jämtlandsfjällen, rapporterar Göteborgs-Posten/TT. Faran bedöms som en fyra på den femgradiga skalan. Laviner är att vänta under kommande dygn. Risken är stor att människor som vistas på branta sluttningar utlöser laviner. Även spontana laviner är troliga, särskilt i västliga lägen.
Kommentar: för kännedom. 

Mycket besvärligt i väg- och järnvägstrafiken i Norrland kommande dygn

Kommande dygn förväntas stora mängder snö falla över stora delar av norra Sverige vilket kommer att orsaka problem i trafiken både på väg och järnväg, varnar Trafikverket
Kommentar: för kännedom. Det ligger ett block om vinteroväder på startsidan. 

Omvärldsbevakning 12.30

Flera regioners vaccin kan vara temperaturskadat

Halland, Värmland, Dalarna, Östergötland och Gävleborg har rapporterat att kylkedjan brutits under leveranserna av tvåtusen doser vaccin som varit i temperaturer under 40 minusgrader. Detta riskerar att göra vaccinet verkningslöst. Exakt vad som hänt utreds, rapporterar Aftonbladet och Dagens Nyheter. Statsepidemiolog Anders Tegnell ser ingen risk för dem som hunnit vaccineras med vaccinet, meddelar Sveriges Radio. Folkhälsomyndigheten kommer att utreda om vaccinets skyddseffekt påverkats så att vaccineringen bör tas om.
Kommentar: Om det påverkar allmänheten och information kommer från regionerna så förmedlar vi den.

Omvärldsbevakning 08.10

Ovädret i norr fortsätter

SMHI har utfärdat ny varning, eftersom mer snöfall väntas i Norrbottens kustland det kommande dygnet, rapporterar SVT
Kommentar: Vi har uppdaterat nyheten med SMHI:s nya varning. De två gamla varningarna förlängs så i Västernorrland och Västerbottens kustland kan snöfall med drivbildning väntas till lördag morgon. Vi följer även konsekvenserna. Hittills har det bland annat rapporterats om strömavbrott i Västernorrland och vissa trafikproblem.

Vaccinationstakten måste öka om tidsplanen ska hållas

De kommande veckorna levereras drygt 80 000 doser vaccin i veckan till Sverige. Om Astra Zenecas vaccin godkänns på EU-nivå kan det bli tal om betydligt fler. Vaccinationstakten måste skruvas upp rejält om alla ska hinna vaccineras innan midsommar, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Vi följer information om godkännande av ett till vaccin.  

Torsdag 21 januari


Omvärldsbevakning 21.20

Försvarsmakten bistår hemtjänsten i Västernorrland

Snöovädret fortsätter att orsaka problem i norra delarna av landet. SVT Nyheter Västernorrland rapporterar om besvärliga förhållanden på E4 med stopp i trafiken och kilometerlånga köer. Aftonbladet rapporterar om att militären fått en begäran om hjälp från hemtjänsten i Sundsvall. Sveriges Radio P4 Västernorrland rapporterar också om fortsatta problem med strömförsörjningen i länet. I Umeå kommun i Västerbottens län riskerar ovädret att tvinga hemtjänsten att ställa in besök enligt Sveriges Radio P4 Västerbotten. De som riskerar att inte hinnas med under kvällen kommer informeras säger hemtjänstens verksamhetschef till Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.

Vaccinleveranser stoppas i Danmark

Sprutor och kanyler för vaccinering mot covid-19 levereras via Danmark och har där stoppats på väg till Sverige rapporterar Aftonbladet. Anledningen uppges vara nya direktiv från danska myndigheter som innebär att sprutor som importeras till Danmark måste levereras inom landet. Enligt tidningen arbetar svenska Regeringen med frågan. Flera regioner har drabbats av de stoppade leveranserna. 
Kommentar: För kännedom ifall frågor uppstår.

USA:s president Joe Biden vill förlänga kärnvapenavtal med Ryssland

Det nuvarande avtalet, som begränsar USA och Ryssland att utveckla nya kärnvapenbestyckade ubåtar och missiler löper ut den 5 februari. Biden söker en förlängning på fem år. Pam Tremont, chargé d'affaires vid USA:s ambassad i Sverige beskriver för TT det nuvarande avtalet som av mycket stor vikt för nationell säkerhet, både för USA och dess allierade. Inte minst gäller det Sverige på grund av det geografiska läget. SvD/TT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.20

Region Skåne: Testa dig om du bor med någon som har covid-19

Alla som bor med någon som har konstaterad covid-19 bör testa sig rapporterar Sveriges Radio P4 Kristianstad. Den nya rekommendationen från Region Skåne införs nu för att snabbare upptäcka personer som är smittade utan att sjävla veta om det. Självtest beställs på 1177.se och finns på apotek eller på provtagningsplatser för bil, där man testar sig på plats.
Kommentar: För kännedom ifall vi får frågor.

Omvärldsbevakning 13.00

Omsorgspersonal tvekar om vaccin

Minst var fjärde anställd inom äldreomsorgen i Sveriges tre största regioner har avvaktat erbjudande om vaccin. Det visar en kartläggning som DN gjort av vaccinationsviljan, som visar sig variera kraftigt. I 13 kommuner uppges minst var fjärde anställd avvakta med att tacka ja till vaccin. I skånska Sjöbo kan det enligt preliminära siffror vara så få som hälften av all personal som vill vaccinera sig. Kommunen anser inte att det är en tillräckligt hög andel, och förhoppningen är att fler ska ändra sig genom informationskampanjer.
Kommentar: Kan väcka oro hos allmänheten.

Trafikverket: Mycket besvärlig trafik i Norrland kommande dygn

Under det kommande dygnet förväntas stora mängder snö falla över stora delar av norra Sverige vilket kommer att orsaka problem i trafiken både på väg och järnväg, skriver Trafikverket i ett viktigt meddelande på sin webbplats. Ge dig bara ut om du måste, gör helst bara nödvändiga resor och var uppmärksam på att det kan vara lokala skillnader i väglaget, är budskapet när det gäller vägtrafiken.
Även tågtrafiken påverkas av det besvärliga vädret och flera järnvägssträckor kommer att vara avstängda. Resenärer uppmanas att följa utvecklingen via Trafikverkets trafikinformation.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.30

Regeringen: Förändringar i restriktioner och rekommendationer

Restriktioner för restauranger, museer och idrottsanläggningar förlängs till 7 februari men med vissa lättnader. Det kommer bli lättnader i verksamheter som riktar sig till barn födda efter 2005, meddelar regeringen.
Rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid förlängs våren ut. Och rekommendation om fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan justeras rapporterar flera medier, bland annat Sveriges Radio.
Kommentar: Vi gör nyhet om ändringarna.

Regeringen: Fler kontroller av riskutsatta arbetsplatser i pandemin

Regeringen kommer att besluta att ge Arbetsmiljöverket ett uppdrag om en riktad tillsynsinsats med fokus på riskutsatta branscher för smittspridning av sjukdomen covid-19.
Kommentar: För kännedom.

Fortsatt varning klass 2 gällande snöfall och storm

I Norrbottens län, norra Lapplandsfjällen är det fortsatt varning för storm och i Västernorrlands län varning för snöfall som kan ge kraftig drivbildning. Detta meddelar SMHI.
Kommentar: För kännedom, påverkar trafikläget.

Risk för snabb spridning av muterat virus

EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC uppger att det finns en väldigt hög risk för att den muterade varianter av coronaviruset får snabb spridning i Europa. ECDC betonar vikten av att öka vaccinationstakt för att skydda personer i riskgrupp. Detta rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Kan skapa oro och frågor. För kännedom.

Minskade vaccinleveranser påverkar Gotland

975 doser av Pfizers vaccin kommer inte att levereras till Gotland vecka 7. Detta eftersom läkemedelsföretaget tillfälligt har dragit ner på leveranserna till Europa för att på sikt kunna ställa om till en högre produktionstakt.  Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Kan skapa frågor och oro. För kännedom.

Onsdag 20 januari


Omvärldsbevakning 21.50

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.40

Explosion i Madrid

Vid 15-tiden inträffade en explosion i centrala delarna av Spaniens huvudstad Madrid. Enligt SVT Nyheter så har minst två människor dödats. Det är ännu okänt vad som orsakat explosionen men mycket talar för att det rör sig om en gasläcka enligt SVT.
Kommentar: För kännedom. Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 13.00

SMHI klass 2-varnar för storm och stora snömängder

SMHI varnar att det i Västernorrlands län väntas falla mellan 15 och 35 centimeter snö på kort tid. Det kan medföra stora trafikproblem. I norra lapplandsfjällen varnas det för storm, med ostliga eller sydostliga vindbyar på mellan 25-28 meter per sekund. Orkanbyar kan förekomma. Från och med ikväll har SJ beslutat att ställa in samtliga tåg till och från Jämtland samt trafiken mellan Sundsvall och Umeå på grund av vädret. Beslutet gäller än så länge under torsdagen. Detta rapporterar Aftonbladet.
Kommentar:Vi har kommunicerat SMHI:s varning och följer läget.

Larmsamtal om gaslukt i Stockholm

Under morgonen fick112 flera samtal om att det luktade gas i stora delar av nordvästra Stockholm. Efter att ha sökt källan till lukten hela förmiddagen så kom räddningstjänsten fram till att det rörde sig om sumpgas från avloppsledningar, som bildas ofta när det är för mycket fett i avloppsvattnet. Stockholm Vatten och avfall ska nu ska spola rent avloppsledningarna. Detta rapporterar SR.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Idrottsförbund ber regeringen öppna upp för idrott inomhus för barn

DN rapporterar att fem idrottsförbund vädjar i ett öppet brev till regeringen att öppna upp för idrott inomhus för barn. Barnens hälsa riskeras annars, skriver de.
Kommentar: För kännedom.

Vaccinet mot covid-19 kan innebära fler än två doser

Folkhälsomyndigheten i Norge överväger att ge tre vaccindoser istället för de två som rekommenderas. Statsepidemiolog Anders Tegnell utesluter inte heller att vissa svenskar kan behöva vaccineras ytterligare för att skapa ett långvarit skydd mot viruset. Detta rapporterar GP.
Kommentar: Kan skapa frågor.

Pfizers vaccin effektivt mot brittiska virusmutationen

GP skriver att en ny studie visar positiva resultat för Pfizer/Biontechs vaccins effektivitet mot den muterade brittiska varianten av coronaviruset.
Kommentar: För kännedom.

Majoritet kvinnor med misstänkta biverkningar

Sydsvenskan skriver att kvinnor utgör en majoritet av fallen om misstänkta biverkningar efter vaccinering mot covid-19, enligt Läkemedelsverket. 
Kommentar: Kan skapa frågor.

Regeringen vill införa vaccinationsintyg

Regeringen är positiv till ett EU-gemensamt vaccinationsintyg som till exempel ska kunna användas av den som är ute och reser. Det beskedet gav EU-minister Hans Dahlgren i riksdagens EU-debatt idag, rapporterar SR.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Tisdag 19 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Många i äldrevården tackade nej till vaccin

Var fjärde anställd inom äldreomsorgen i Kungsbacka tackade nej till erbjudande om vaccin mot covid-19, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Det kan vara en bubblare eftersom vårdpersonal tillhör en av de prioriterade grupperna och kan sprida smittan vidare.   

Smitta vanligt bland personal på förskolor

Enligt Dagens Nyheter är Covidsmitta vanligt bland förskolepersonal. Yrkesgruppen är nu nästan lika hårt drabbad som gymnasielärare, enligt TV4 Nyheterna.
Kommentar: Det kan uppstå kommentarer kring Sveriges linje att hålla förskolan och skolan öppen under coronapandemin.  

Riskområdet för snöfall större

Det område där SMHI utfärdat en risk för stora snömängder under torsdagen omfattar nu både Västernorrlands län och Västerbottens kustland.
Kommentar: Följer detta. En risk kan innebära någon form av varning, beroende på hur prognosen utvecklar sig. 

Omvärldsbevakning  15.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.45

Förslag om att alkholförbudet efter klockan 20.00 förlängs

Flera medier, bland annat SVT Nyheter, rapporterar att Socialdepartementet föreslår att alkoholstoppet efter klockan 20 förlängs fram till och med den 7 februari. Det nuvarande förbudet gäller fram till och med måndag 25 januari.
Kommentar: För kännedom. Vi publicerar information när beslut är fattat.

EU om vaccinet: Vi har ett globalt ansvar

FN:s världshälsoorganisation WHO har varnat för ett "moraliskt misslyckande" när världens rika länder vaccinerar sig själva i första hand och låter resten vänta. EU-kommissionen lovar nu mer stöd i form av ett system som ska göra att medlemsländerna i EU delar med sig och ger vaccineringshjälp till länder utanför unionen. Detta rapporterar GP.
Kommentar: För kännedom.

Ny studie visar att det kan finnas samband mellan covid och hjärnskador

Det kan finnas en koppling mellan covid-19 och hjärnskador. Det visar en ny svensk studie som utförts på Akademiska sjukhuset i Uppslala, skriver UNT enligt GP.
Kommentar: För kännedom och kan ge upphov till frågor.

Prognos från SMHI visar risk för stora snömängder i Västernorrlands län

Under torsdag eftermiddag och kväll i östra delen av Västernorrlands län är det risk för stora snömängder, skriver SMHI. 10-20 cm, lokalt 25 cm. Snöfall som under torsdagen intensifieras. Närmast kusten lokalt frisk vind. Definition för Risk stora snömängder: Det finns en risk för snömängder på minst 20 mm (i smält form) inom 12 timmar. Osäkerheten i väderutvecklingen är dock stor. Om prognoserna blir säkrare kan den ersättas av en varning.
Kommentar: För kännedom.

Hönsgård i Kalmar län drabbad av fågelinfluensa

Fågelinfluensa har konstaterats på en stor hönsgård med värphöns i Kalmar län. Det är den femte drabbade gården denna influensasäsong, alla tidigare fall har varit i Skåne, rapporterar Jordbruksverket.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.30

Ny sydafrikansk variant av Corona kan vara mer smittsam

En av Sydafrikas ledande epidemiologer, Salim Abdool Karim, uppger att man har nya bevis för att den sydafrikanska varianten av coronaviruset är mer smittsam skriver DN.
Kommentar: Forskning pågår i området. För kännedom.

Förslag: Intyg av vaccination för turister inom Europa

Allt fler politiker kräver nu att personer som vill resa fritt i Europa måste bevisa att de är vaccinerade. På torsdag ska EU:s stats- och regeringschefer diskutera frågan rapporterar Svenska Dagbladet.
Kommentar: Kan skapa frågor hur man ska tänka kring vaccin och resor. Många har bokat utlandsresor till sommaren.

Fjärdedel av vårdpersonalen har tackat nej till vaccinet

I Kungsbacka har en fjärdedel av dem som jobbar inom äldrevården tackat nej till att ta vaccinet mot covid-19. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Kan spegla hur det ser ut på flera håll i landet. För kännedom.

100 miljoner till forskning om Sveriges vaccination

Regeringen och dess samarbetspartier vill satsa 100 miljoner kronor på forskning för att följa upp den svenska vaccinationen mot covid-19, rapporterar Omni/TT.
Kommentar: För kännedom

Måndag 18 januari


Omvärldsbevakning 20.21

Företag som drabbas av pandemilagen ska kunna få stöd 


Företag som drabbas ekonomiskt på grund av pandemilagen kommer kunna få ut ersättning. Det är innebörden av ett avtal mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, rapporterar SVT.
Kommentar: Publicerat en länk till pressmeddelandet från vår Aktuellt-sida.  

Brott mot pandemilagen ska kunna ge böter  
Polisen ska kunna dela ut en bot på 2000 kronor till den som bryter mot regler i den nya pandemilagen, har Riksåklagaren beslutat. Kammaråklagare Isabelle Bjursten säger dock att det inte innebär att personer kommer att kunna bötfällas från och med nu, utan om regeringen utfärdar de föreskrifter som nämns i nya pandemilagen. Det kan ske först från den 27 januari då beslutet vinner laga kraft, rapporterar SVT.

Kommentar: Vi får följa vilken information som myndigheterna publicerar om detta.

Omvärldsbevakning 15.50

Misstänkt föremål orsakar trafikproblem i Göteborg
SVT rapporterade tidigare i eftermiddags om ett misstänkt farligt föremål på Första Långgatan som orsakat avspärrningar i centrala Göteborg. Polisen meddelade senare att avspärrningarna hävts.
Kommentar: Verkar avslutat.

Omvärldsbevakning 14.05

Röjningsarbetet fortsätter i Västernorrland
Efter förra veckans snöoväder fortsätter med hjälp av bandvagnar och skotrar rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland. Runt 2000 träd måste röjas bort. Energibolaget Eon påminner om att aldrig gå nära en lågt hängande elledning.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.55

Stopp i tågtrafiken på Västra stambanan
Det är just nu helt stopp i trafiken på Västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg. Orsaken är en misstänkt olyckshändelse mellan Falköping och Herrljunga. Det finns i nuläget ingen prognos för när tågtrafiken kan komma igång igen, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg.
Kommentar: För kännedom.

Många covidrelaterade arbetsplatsincidenter och olyckor
Rekordmånga anmälningar om arbetsplatsincidenter och olyckor har kommit in under första veckan 2021 jämfört med någon vecka under 2020 skriver Sydsvenskan. Arbetsgivare har en skyldighet att anmäla om personal exponerats för eller farit illa av coronaviruset på jobbet.
Kommentar: För kännedom.