Vecka 30 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 1 augusti


Omvärldsbevakning 21.50

Bränder och extremvärme i Sydeuropa

Extremvärme och stora skogsbränder har drabbat stora delar av Sydeuropa. I den turkiska turiststaden Bodrum, liksom i Antalaya, har evakueringar genomförts som en följd av bränderna. UD uppger för Aftonbladet att cirka 400 svenskar ska befinna sig i det drabbade området.
I Grekland rasar en skogsbrand som hittills har förstört omkring 20 hem och tvingat fem byar att evakuera, skriver Sydsvenskan. Även Sicilien och Spanien är hårt drabbade av stora skogsbränder, uppger samma tidning.
Kommentar: Fortsätter att följa. Många svenska turister som påverkas.

Omvärldsbevakning 16.05

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.35

Inget nytt att notera.

Lördag 31 juli


Omvärldsbevakning 21.15

Sex döda i skogsbränder i Turkiet 

Dödssiffran till följd av de skogsbränder som rasar i Antalaya och Mersin i Turkiet har nu stigit till sex personer, rapporterar SVT Nyheter. Turkiska medier uppger att hotellgäster i staden Bodrum ska ha evakuerats. Enligt UD befinner sig för närvarande cirka tusen svenskar i Turkiet, varav 400 i området Antalya/Alanya/Manavgat.
Kommentar: Fortsätter att följa. Påverkar svenskar på plats i de berörda områdena i Turkiet.

Omvärldsbevakning 16.15

Akut vattenbrist i Kivik

Det råder akut vattenbrist i Kivik, rapporterar Dagens Nyheter. Sedan den 20 juli kör tankbilar skytteltrafik från Simrishamn till Kivik om nätterna för att fylla på vattenreservoaren i Kivik. Enligt Johan Nyholm, drifts- och underhållschef på Österlen VA, beror de akut låga grundvattennivåerna på den varma och torra sommaren i kombination med pandemin.
– Pandemin gjorde att många flyttade ner i våras och jobbade från sina fritidshus. Det har synts i vattenförbrukningen.
Kommentar: För kännedom. Än så länge ingen information på Simrishamn kommuns hemsida.

Vaccinmotståndare kraftsamlar på sociala medier

Aftonbladet har tillsammans med Expo kartlagt den svenska antivaccin-rörelsen. Bland annat uppmärksammar man kampanjen ”Kavla ner”, som beskriver coronapandemin som en bluff iscensatt av en världskonspiration. I kampanjen uppmanas följare att riva ner informationsaffischer från Folkhälsomyndigheten, dela desinformation samt inte vaccinera sig.
Kommentar: Bra att känna till, med tanke på de desinformations- och påverkanskampanjer som ibland drabbar våra kommentarsfält på sociala medier. Expo verkar inte ha lagt ut kartläggningen ännu, därav ingen länk dit.

Omvärldsbevakning 10.15

Storbrand rasade i industrilokal i Stockholm

Under natten utfärdades det ett VMA om en brand i en gammal industrilokal i Liljeholmen i Stockholm. Under den tidiga lördagsmorgonen drogs VMA:t tillbaka men räddningstjänsten kommer att vara kvar på platsen under hela dagen, uppger SVT Nyheter. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Gick ut med ett VMA under natten, samt avlarmade tidigt på lördagsmorgonen.

Fredag 30 juli


Omvärldsbevakning 21.25

Rapport: Deltavarianten mer smittsam än vanlig förkylning

Deltavarianten av covid-19 är mer smittsam än en vanlig förkylning. Det framgår av en läckt rapport från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC som Washington Post har tagit del av. 
I rapporten argumenterar CDC för ett ökat munskyddskrav samt diskuterar möjligheten för riskgrupper att ta en tredje vaccindos. I Sverige vill dock statsepidemiolog Anders Tegnell avvakta om nya munskyddskrav, skriver Göteborgs-Posten.
Två av tio som har fått båda vaccindoserna mRNA-vaccin riskerar ändå att smittas av den nya deltavarianten, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor samt bidra till att diskussionen om munskydd åter blossar upp i Sverige. 

Studie: Större risk för hjärtinfarkt efter covid-19

Enligt en ny studie från Umeå universitet ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke trefaldigt de första två veckorna efter covid-19. Det rapporterar Göteborgs-Posten.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 15.35

Efter stora regnmängder – Trafikverket varnar bilister

Trafikverket går nu ut och varnar människor att undvika de mest drabbade vägarna i Bohuslän. Ska man ge sig ut på vägarna ska man vara väldigt försiktig och kontrollera den väg man ska ut på, uppger Trafikverket för Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Vi har uppdaterat temablocket på startsidan om översvämningar med länkar till information från kommunerna i de värst drabbade områdena.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Regnkaos längs Västkusten

Stora regnmängder har fallit under natten och medfört att räddningstjänsten främst i Bohuslän har fått in många larm om översvämmade vägar, källare och bilar som står under vatten. På flera håll siktades även tromber, rapporterar GP och Sveriges Radio P4 Väst.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Torsdag 29 juli


Omvärldsbevakning 21.40

Vattenläget ansträngt på Gotland

Alla som befinner sig på Gotland, såväl bofasta som turister, bör hushålla med vattnet. Det vädjar Region Gotland om i ett pressmeddelande Läget är väldigt ansträngt på flera håll av ön, exempelvis Ljugarn, Slite och på Östergarnslandet, uppger regionen.
Kommentar: Flera tidningar, exempelvis Göteborgs-Posten och Sydsvenskan har rapporterat om situationen. Om den förvärras kan det bli läge att göra en nyhet.

Stor smittspridning på turistöar i Egeiska havet

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC har markerat tretton grekiska öar i Egeiska havet som mörkröda, vilket betyder att läget är som värst i dessa områden när det gäller smittspridningen av covid-19. Bland öarna som har markerats märks populära turistmål som Rhodos, Mykonos och Santorini. ECDC avråder nu från alla icke nödvändiga resor till och från regionen, men de svenska resebolagen Tui och Apollo kommer att fortsätta flyga till berörda öar till dess att utrikesdepartementet går ut med en avrådan. Det skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Berör många svenskar. Följer utvecklingen i händelse av att UD skulle gå ut med en avrådan.

Forskare: Sjukhus sårbara vid skyfall

Under onsdagens skyfall i Kristianstad forsade vatten in i stadens sjukhus, rapporterar Svenska Dagbladet.
Mattias Hjerpe, som forskar om städers klimatomställning vid tema Miljöförändring på Linköpings universitet, menar att själva konstruktionen på sjukhusen ofta är sårbar för kraftiga skyfall. Deras ingångar är tillgänglighetsanpassade, vilket gör det lättare för vatten att ta sig in. Dessutom har de ofta källare med kulvertar där stora mängder vatten kan rinna ned och påverka utrustning och material som förvaras där.
Kommentar: För kännedom. Skulle fler sjukhus påverkas av den senaste tidens extremväder lär det orsaka oro och frågor på sociala medier.

Flera skogsbränder i norra Sverige

Det har kommit in flera larm om skogsbränder i Norrbotten och Västerbotten. P4 Norrbotten rapporterar att räddningstjänsten arbetar med att släcka två större skogsbränder, en väster om Skräckselet i Jokkmokk och en öster om Jukkasjärvi i Kiruna. Det har även larmats om en mindre skogsbrand i Isolevä vid Männikkö.
Samtidigt uppger P4 Västerbotten att man håller på att bekämpa en skogsbrand i Lycksele mellan Rusele och över-Gattejaur.
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 16.30

Uppdatering 2: Klass 1-varningen stora regnmängder

SMHI utvidgar ytterligare sina klass 1-varningar för stora regnmängder i mellersta Sverige med Västerbottens kustland. Samtidigt tillkommer varning för stora regnmängder i Hallands län, Västra Götalands län och delar av Kronobergs och Jönköpings län.
Kommentar: Vi uppdaterar inläggen på Facebook och Instagram.

Omvärldsbevakning 13.00

Uppdatering: Klass 1-varningen stora regnmängder

SMHI tar med Västernorrlands län och Jämtlandslän utom jämtlandsfjällen i Klass 1-varningen för stora regnmängder.
Kommentar: Vi uppdaterar inläggen på Facebook och Instagram.

Omvärldsbevakning 08.50

Klass 1-varningen utvidgas till Dalarna

SMHI utvidgar klass 1-varningen för stora regnmängder till Dalarnas län utom dalafjällen från torsdag eftermiddag, meddelar bland andra SvD. Sedan tidigare gäller varningen Gävleborgs län.
Kommentar: Vi uppdaterar våra inlägg på Facebook och Instagram.

Onsdag 28 juli


Omvärldsbevakning 21.15

Regn i söder och bränder i norr

Regnvädret som rör sig över landet fortsätter att skapa problem på flera håll södra Sverige.
Samtidigt rasar ett antal bränder i norr, där brandrisken på sina håll är mycket hög, på grund av det torra vädret.
Helikoptrar och skopande flygplan är på plats vid flera bränder. Detta rapporteras av flera medier, bland andra SVT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.20

Flera regioner kortar dosintervallet

Med anledning av många obokade tider kortar flera regioner tiden mellan dos ett och dos två av covid-19 vaccineringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Region Västmanland har redan börjat med ett intervall på fyra veckor, Region Uppsala meddelade idag att man gör samma sak och även region Stockholm tittar på möjligheten.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor.

Omvärldsbevakning 13.15

Klass 1-varning för stora regnmängder i Gävleborgs län

SMHI varnar för stora regnmängder i Gävleborgs län. Prognosen är dock osäker då tyngdpunkten kan lägga sig längre österut och istället hamna över Bottenhavet.
Kommentar: Vi har delat vår sida om översvämningar i sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.10

Allt fler med postcovid får diagnosen pots

Pots drabbar allt fler patienter som har postcovid, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Pots kan bland annat innebära att man får kraftig hjärtklappning när man ställer sig upp. Det finns ingen nationell statistik över hur många som är drabbade, men man bedömer att fallen är fler än vården hittills lyckats upptäcka.
Kommentar: Kan väcka oro och ge upphov till frågor i sociala medier. 

USA ber vaccinerade att bära munskydd

Göteborgs-Posten rapporterar att personer som har vaccinerat sig mot covid-19 bör använda munskydd inomhus igen när de befinner sig i områden med hög smittorisk, enligt det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC
Kommentar: Frågan om munskydd diskuteras ofta i våra sociala medier.

Tisdag 27 juli


Omvärldsbevakning 21.15

Noterar ett antal större bränder i norra Sverige samt att ett regnväder, som ställt till med en del bekymmer i Kalmar med omnejd, rör sig norrut över Götaland och Svealand under kvällen och natten.

Omvärldsbevakning 15.00

Skyfall över Kalmar län

SVT Nyheter rapporterar att stora regnmängder faller över Kalmar län under tisdagen och stora delar av länet är strömlöst. Regnskurarna väntas fortsätta under eftermiddag och kväll. Enligt SMHI kan södra Sverige drabbas av åskskurar, och i delar av Götaland finns risk för skyfall och lokala översvämningar.
Kommentar: Konsekvenserna av det kraftiga regnet kan drabba många i de berörda områdena. Vi har lagt ett översvämningsblock på startsidan. 

Omvärldsbevakning 12.00

Explosion i industriområde i Tyskland

En explosion har inträffat i tyska staden Leverkusen under tisdagen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Enligt vittnen stiger en stor rökkolonn från industriområdet i staden. Den tyska varningsappen Nina har utlösts och brandkåren uppmanar invånarna att hålla sig inne och stänga fönster och dörrar. Vad som orsakat explosionen är i nuläget oklart.
Kommentar: Kan påverka svenskar i området. 

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att notera.

Måndag 26 juli


Omvärldsbevakning 21.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.30

VMA Eslöv uppdatering

Avlarmat ca 10.50.
Kommentar: Uppdaterade vår nyhet och fb.

Brandrisk

Mycket hög brandrisk i östra Svealand och i delar av Norrland måndag och tisdag. Därefter väntas ett nederbördsområde minska brandrisken. Se brandriskprognosen.
Komentar: Vi toppar startsidan med information om brandrisk.

Omvärldsbevakning 08.50

VMA Eslöv uppdatering

VMA ligger kvar. Oklart hur länge till. Fortsatt släckningsarbete och giftig rök, rapporterar SR P4 Malmöhus.
Kommentar: Bannern med VMA ligger inte kvar på SR och SVT men på vår sida.

Lag om vaccinpass i Frankrike

Det franska palamentet godkände i natt en lag som gör det obligatoriskt att visa upp vaccinationsbevis för att till exempel resa, uppger TT.
Med den nya lagen blir vaccinpassobligatoriskt för flyg- och tågresor, liksom för den som vill besöka kaféer och restauranger. Att vaccinera sig mot covid-19 blir också obligatoriskt för sjukvårds- och omsorgspersonal. Enligt medieuppgifter ska lagen gälla fram till och med15 november men kan förlängas. Lagen måste godkännas av Frankrikes konstitutionella råd innan den börjar gälla.
Kommentar: Även i Sverige förekommer diskussioner om vad covidbevs kan användas till.