Vecka 7 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 21 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 17.50

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.10

Nya restriktioner i Gävleborg

I morgon, måndag, kommer man införa nya hårda restriktioner i Gävleborg med anledning av smittspridningen i regionen. Tidigare i veckan konstaterade Region Gävleborg fall av den brasilianska coronavarianten, men enligt Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg, är det framför allt den höga spridningen av den brittiska mutationen som gör att restriktionerna skärps. Det rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor. 

Brittiska coronavarianten dominerande i Danmark

Den brittiska varianten av covid-19 är nu dominerande i Danmark, skriver Sydsvenskan. Enligt Statens serum institut (SSI) visade sig 57 procent av de positiva covidtesterna från den senaste veckan vara den brittiska varianten.
Kommentar: Med tanke på  närheten till Sverige kan nyheten orsaka oro och frågor. 

Omvärldsbevakning 11.10

Region Stockholm lovar klara vaccinationsmål

Region Stockholm lovar att klara vaccinationsmålet som innebär att samtliga stockholmare över 18 år ska ha erbjudits vaccin innan den 30 juni 2021, skriver Aftonbladet. Samtidigt rapporterar Ekot om en studie som visar att immuniteten mot covid-19 ökar i Stockholm. Enligt Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska Institutet och en av studiens forskare, kan runt 20 procent av stockholmarna ha antikroppar nu. 
Kommentar: Aktuellt med tanke på kritiken mot att vaccineringen skulle gå för långsamt. Kan verka lugnande.

Lördag 20 februari


Omvärldsbevakning 17.40

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Vaccinet misstänks vara mindre effektivt mot brasiliansk mutation

Flera medier, däribland DN och SR, har rapporterat om den nya brasilianska variant av covid-19 som nu har konstaterats i Sverige. Forskare tror att vaccinet mot såväl den brasilianska som den sydafrikanska mutationen kan vara mindre effektivt än mot andra varianter, skriver Göteborgs-Posten.
– Förmodligen kommer det brasilianska bete sig likt det sydafrikanska, att vaccinerna biter men kanske inte lika effektivt som de biter mot den brittiska varianten eller det vanliga coronaviruset, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Ny studie: Superspridare ofta äldre och överviktiga

Enligt en ny studie kan både hög ålder och övervikt bidra till att öka spridningen av coronaviruset. Studien visar att stigande ålder och kroppsmasseindex är tydligt kopplat till större mängd aerosoler i utandningsluften. Även infektionsgrad anses påverka spridningen. Studiens försök med åtta apor visade att ju mer infekterade aporna blev, desto fler droppar och virus utsöndrade de. Det skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Om studien är sann så besvarar den många frågor om varför vissa personer blir så kallade ”superspridare”.

Extremkyla får Joe Biden att utlysa nödläge i Texas

USA:s president Joe Biden tänker utlösa nödläge i delstaten Texas efter den extrema kyla som drabbat landet. Minst 58 personer har dött i USA som en följd av kylan och i Texas har fem miljoner invånare varit utan ström i flera dagar, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Det extrema vädret kan även drabba svenskar boende i USA.

Omvärldsbevakning 11.20

Brasiliansk virusvariant konstaterad i Sverige

Ett första mindre utbrott av den brasilianska virusvarianten har konstaterats i Sverige, uppger Region Gävleborg. De fyra personer som viruset har konstaterats hos har inte någon resekoppling till Brasilien. Det är fortfarande oklart om varianten, som misstänks ha en högre smittsamhet, ger en svårare sjukdom.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Ny virusmutation upptäckt i Finland

Dagens Nyheter rapporterar om att forskare i Finland har upptäckt en ny virusvariant som fått det preliminära namnet Fin-796H. I likhet med den sydafrikanska och den brittiska varianten har  Fin-796H en mutation som skulle kunna göra viruset mer resistent mot vaccin.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Tre vaccindoser kan krävas för den sydafrikanska virusvarianten 

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström utgör den sydafrikanska coronavarianten det största mutationshotet  idag. Det skriver Aftonbladet. Bergström utesluter inte att en tredje vaccindos kan komma att behövas för att komma till bukt med den sydafrikanska varianten.
- Vaccinen funkar även på den sydafrikanska varianten men effekten verkar vara något sämre, säger han.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Stor lavinfara i Norrbottensfjällen

Det råder betydande lavinfara i Norrbottensfjällen, rapporterar P4 Norrbotten. Enligt Mattias Tarestad, lavinexpert på Naturvårdsverket, bör man i nuläget undvika brant skid- eller skoteråkning. 
Kommentar: Aktuellt inför sportlovet.

Fredag 19 februari


Omvärldsbevakning 20.55

Sveriges dödstal bland de lägre i Europa enligt ny studie

Flera medier, däribland SVT, Svenska Dagbladet och Aftonbladet, uppmärksammar en ny studie som hävdar att Sverige haft lägre dödstal orsakade av pandemin än de flesta länderna i Europa. Ungefär två tredjedelar av länderna i Europa har en betydligt högre överdödlighet än Sverige, enligt studien. I Norden har dock Sverige högst dödstal även enligt den nya studien.
Kommentar: Studien kan bidra till att den redan infekterade debatten om den svenska strategin intensifieras ännu mer.

Omvärldsbevakning 17.10

Stockholmare erbjuds covid-19-test på Arlanda

Region Stockholm erbjuder stockholmare att testa sig för covid-19 vid ankomst med flyg till Arlanda. Orsaken är att man vill kunna smittspåra bättre och hitta fler fall av de olika virusvarianterna, rapporterar Sveriges Radio. Enligt Irene Svenonius, finansregionsråd på Region Stockholm, har man erbjudit Folkhälsomyndigheten att testa andra resenärer också.
Kommentar: För kännedom. Aktuellt inför sportlovet.

Kraftigt minskad smittspridning i världen

Antalet nya bekräftade fall av corona  i världen har minskat kraftigt sedan i början av januari i år. Förra veckan registrerades cirka 362 000 nya fall, vilket kan jämföras med omkring 743 000 i början av januari. Det skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Kan verka lugnande, även om det just i Sverige talas om en tredje våg.

Vaccin kan förvaras mildare än man tidigare trott

Biontechs och Pfizer konstaterar efter studier att deras vaccin kan förvaras vid något mildare temperaturer än vad som tidigare har rekommenderats. Tidigare har man rekommenderat 60 minusgrader eller kallare för vaccinförvaringen, något som har försvårat leveranserna. Enligt de nya studierna ska mellan 25 och 15 minusgrader vara tillräckligt kallt, i åtminstone upp till två veckor. Det skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Av intresse eftersom detta kan påverka (och möjligen påskynda) vaccinationstakten.

SMHI utfärdar fler varningar för ishalka

SMHI utökar sina klass 1-varningar för ishalka till att även omfatta Medelpad och södra Ångermanland. Ishalkan väntas drabba dessa områden under lördag eftermiddag och kväll, uppger P4 Västernorrland.
Kommentar: Fortsätter att bevaka SMHI:s varningar samt vilka konsekvenser ishalkan kan få.

Omvärldsbevakning 12.30

Utbrott på Ängelholms sjukhus

35 personer på Ängelholms sjukhus har insjuknat i covid-19. Förutom patienter har nästan en tredjedel av personalen smittats. Efter utbrottet råder intagningsstopp på medicinavdelningen, uppger Aftonbladet.
Kommentar: Vi håller ögonen på medierapporter om lokala utbrott inför det att fler län skulle välja att införa särskilda rekommendationer.

Förfalskade friskintyg vid gränsen

Sedan kravet infördes på intyg om att man inte har covid-19 har allt fler förfalskningar upptäckts vid gränserna, rapporterar Sveriges Radio. Att skaffa ett sådant är urkundsförfalskning, säger Polisen.
Kommentar: Knappast oväntat men det kan vara något som kan komma att påverka myndigheternas kommunikation.

Omvärldsbevakning 08.30

Smittan skenar i Lycksele

Den brittiska varianten av corona ligger bakom uppgången i Lycksele där dubbelt så många drabbats jämfört med för en vecka sedan, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Vi följer även regionens egen information om utbrottet. Egentligen inget nytt. 

Blixthalka stoppar bussar

I Västmanland har busstrafik ställts in inför det underkylda regn som väntas under fredag förmiddag. SMHI har en klass 1-varning för ishalka i många län i framför allt Svealand. Det rapporterar Sveriges Radio. Från Örebro län och i Västmanland rapporteras om trafikolyckor till följd av halkan. 
Kommentar: Följer rapporter om trafikläget och andra konsekvenser.

Hat drabbar även vaccinsamordnare

Flera av landets vaccinsamordnare drabbas av hat rapporterar Sveriges Radio.  I flera regioner har säkerhetsavdelningarna kopplats in och i ett län har en polisanmälan gjorts efter hot.
Kommentar: Noterar trycket mot den utsatta yrkesgruppen.

Möjlig distansundervisning även nästa läsår

Regeringen har förlängt möjligheten för skolor att bedriva distansundervisning även nästa läsår, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Har uppdaterat med en länk på vår sida med Aktuellt om Covid-19 från myndigheter.

Torsdag 18 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 17.05

Region Stockholm överväger att införa regionala restriktioner

Sveries Radio P4 Stockholm rapporterar att regionala restriktioner kan införas i Stockholm. Smittspridningen ökar just nu i regionen.
Kommentar: För kännedom. Eventuella regionala restriktioner kommer att publicera på vår sida med regional information.

Region Gävleborg förbereder regionala restriktioner

Antalet smittade i regionen fortsätter öka och nu förbereds regionala restriktioner av regionen. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg med hänvisning till Region Gävleborgs  presskonferens i dag.
Kommentar: Eventuella nya regionala restriktioner kommer att publiceras på vår sida med regional information.

Stor industribrand i Partille

Vid klockan 13.20 larmades räddningstjänst till en industrifastighet i Partille i Göteborg. Det rörde sig om en fullt utvecklad brand med stor rökutveckling, rapporterar Dagens Nyheter. Evakuering av baracker i närheten av branden har genomförts. Vid klockan 14.42 är branden under kontroll skriver polisen på sin hemsida och vid 15.44 har alla polisenheter lämnat platsen. Det finns i nuläget inga uppgifter om personskador.
Kommentar: För kännedom.

Uppdatering: Pressträff med regeringen

Kommuner och Regioner bör fortsätta hålla icke nödvändig verksamhet stängd för allmänheten, skriver regeringen på sin hemsida efter pressträffen.
Kommentar: Vi har uppdaterat vår aktuellt-sida med denna information.

Omvärldsbevakning 12.00

Pressträff med regeringen

I dag klockan 13.20 håller statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson en digital pressträff för att ge en lägesuppdatering kring de aktuella coronarelaterade restriktionerna.
Kommentar: Vi följer pressträffen.

Nytt läkemedel mot covid-19 får användas i Sverige

Läkemedlet har tagits fram särskilt för att behandla covid-19 och består av konstgjorda antikroppar som ska ges via dropp. Det är ett antiviralt läkemedel som nu fått en så kallad beredskapslicens från Läkemedelsverket. Därmed är det ännu inte är formellt godkänt, men läkare får ändå skriva ut det, rapporterar Sveriges Radio. Enligt Charlotta Bergquist, gruppchef vid Läkemedelsverket säger till SR att kan det komma att rädda liv.
Kommentar: Mer information om det nya läkemedlet hos Läkemedelsverket. Vi lägger in kort information på vår aktuelltsida.

Omvärldsbevakning 08.35

Inget att notera.

Onsdag 17 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Första tecknen på vaccineffekt i Sverige

En trolig effekt av vaccinet mot covid-19 går nu för första gången att se i Sverige, enligt Dagens Nyheters analys av statistiken. Det har snart gått två månader sedan vaccinationen mot covid-19 startade i Sverige. För första gången kan man nu se en dramatisk minskning av antalet smittade i vissa grupper, som av allt att döma beror på att vaccinet börjar ha effekt. På en vecka har smittan på äldreboenden mer än halverats, en betydligt snabbare minskning än i övriga samhället. 
Kommentar: Talar för att vaccineringen minskar smittspridningen.

20 nya fall av sydafrikanska variationen bekräftade i Västmanland

20 nya fall av den sydafrikanska virusmutationen har bekräftats i Västmanland, rapporterar SVT. Inga av fallen går att koppla till resor. De nya fallen av mutationen är de första av klustersmitta i landet, enligt regionen.
Kommentar: Kan leda till oro hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 15.40

Nya regionala rekommendationer i Västra Götaland

Smittskyddsläkaren i Västra Götaland har beslutat om nya regionala rekommendationer, uppger Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande. Dessa är samrådda med Folkhälsomyndigheten samt Länsstyrelsen i Västra Götalands län och börjar gälla omedelbart från idag, 17 februari, till och med 14 mars. 
Kommentar: Aktuelltsidan och sidan för regional information är uppdaterad. Vi planerar att dela aktuelltsidan i våra sociala medier senare i dag. 

Fjärde godkännandeansökan för ett covid‍-‍19 vaccin inlämnad till EMA 

En fjärde tillverkare, Janssen-Cilag International N.V, har ansökt om ett villkorat godkännande för ett vaccin mot covid-19, meddelar Läkemedelsverket. En löpande granskning (rolling review) har pågått sedan december förra året. Bedömningen av vaccinet fortsätter under ett påskyndat förförande.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

EU får 200 miljoner fler vaccindoser

EU-kommissionen har tecknat avtal med läkemedelsföretagen Pfizer och Biontech om ytterligare 200 miljoner vaccindoser de närmsta månaderna. Av dessa får Sverige cirka 1,5 miljoner doser. Detta gör det lättare att nå målet om att hela den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad innan halvårsskiftet, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 09.00

Kampanj om desinformation kring vaccin på flera språk

Nu startar Beredskapslyftet en informationskampanj på Facebook som riktar sig till minoritetsgrupper som pratar arabiska, somaliska och persiska i region Stockholm, skriver DN
– Vi vill hjälpa de som har drabbats värst av pandemin med en riktad kommunikationsinsats. Vårt syfte är att via digitala kanaler uppmuntra minoritetsgrupper att läsa mer om varför man ska vaccinera sig, säger Fredrik Hillelson, en av grundarna till Beredskapslyftet som startades i våras för att få permitterad personal från näringslivet att jobba inom sjukvården.
Syftet är att motverka desinformation i sociala medier.
Kommentar: Bra att känna till. 

Regeringen föreslår nya åtgärder med hjälp av pandemilagen

Vid en presskonferens meddelade socialminister Lena Hallengren att regeringen förbereder för att kunna sätta in nya åtgärder om Sverige skulle drabbas av en tredje våg, rapporterar bland annat Sveriges Radio. Det handlar om att kunna stänga fler verksamheter som gallerior, varuhus, gym, temaparker och butiker. Kommunerna ska också kunna förbjuda människor att vistas på vissa platser där det finns risk för trängsel. 
Kommentar: Vi har lagt in länken till pressmeddelandet på Aktuellt-sidan. 

Ökad smittspridning i sex regioner

Sex regioner rapporterar ökad smittspridning enligt Länsstyrelsernas samlade lägesrapport, rapporterar SVT. Flera regioner oroar sig för vad sportlovet och menar att det kan behövas mer information om vilka rekommendationer som gäller för att minska spridningen av covid-19. 
Kommentar: Kan skapa oro och frågor. 

Tisdag 16 februari


Omvärldsbevakning 20.15

Över 100 laviner rapporterade hittills i Jämtlands län

I Jämtlands- och Härjedalsfjällen har över 100 laviner rapporterats hittills i vinter, skriver SVTUnder förra veckan fick polis och fjällräddning rycka ut på flera lavinsökuppdrag, där man misstänkte att skidåkare hade dragits med i laviner.
– Vi har fått rapporter om 16 laviner som utlösts av människor, och som varit så stora att någon hade kunnat begravas, berättar Mattias Tarestad på Naturvårdsverket.
Kommentar: Sportlovet närmar sig och många beger sig till områden där lavinfara råder. 

Omvärldsbevakning 15.45

Antalet covidfall i Sverige ökar på nytt

Den nedåtgående trenden har brutits och antalet covidfall ökar på nytt i Sverige, rapporterar Göteborgs-Posten. I både Stockholm och Västra Götaland går det nu åt fel håll.
– Det är en fortsatt mycket allvarlig situation med ett stort antal fall i landet och en oro vad gäller den fortsatta utvecklingen, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten. Samtidigt rapporter Folkhälsomyndigheten om att det bitvis är dåligt med följsamheten av de råd och restriktioner som råder i landet.
Kommentar: Folkhälsomyndigheten har tidigare uttryckt stor oro för en tredje våg.  

Nytt utbrott av fågelinfluensa i Skåne

Ännu ett utbrott av fågelinfluensan har konstaterats i Simrishamn, rapporterar Göteborgs-Posten/TT. Det är det sjunde utbrottet av fågelinfluensa den här säsongen. Det är en kalkonbesättning som har drabbats och man har upptäckt smittan på ett av totalt 13 stall på anläggningen, som nu har spärrats av. De 3 500 kalkonerna på stallet har avlivats. 
Kommentar: För kännedom. 

Forskare: De som haft covid varken smittas eller smittar

De som har haft covid-19 bör ställa sig sist i vaccinationskön – enligt forskarna bakom en ny studie som gjorts på Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet. Studien visar att majoriteten av de som har haft sjukdomen varken smittar eller smittas igen. ”Resultatet talar för att man inte behöver vaccinet just nu, om man har haft covid-19”, menar forskarna enligt Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer från allmänheten. 

Muterat coronavirus upptäckt i 20 av 21 regioner

Nu finns konstaterade fall av muterade coronavirus i 20 av landets 21 regioner, där den brittiska mutationen är överlägset vanligast, visar SVT Nyheters kartläggning. Risken är mycket stor att virusmutationer fortsätter att spridas i EU – vilket kan resultera i ett ökat antal inlagda på sjukhus och fler dödsfall. Det finns nu konstaterade fall av muterat coronavirus i landets alla regioner förutom Gotland.
Kommentar: Det finns en oro att de mer smittsamma virusvarianterna ska få ökad spridning under sportlovet. 

Omvärldsbevakning 12.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.55

Antikroppar kvar efter nio månader

En ny studie gjord på Danderyds sjukhus visar att majoriteten av de som har smittats av covid-19 har skyddande antikroppar kvar i minst nio månader efter bekräftad infektion. Risken för återinfektion har visat sig vara extremt låg, rapporterar SVT Nyheter
Kommentar: För kännedom.

Måndag 15 februari


Omvärldsbevakning 20.45

Omsorgspersonal vill inte ha Astra Zenecas vaccin

På flera håll runt om i landet tackar personal inom den kommunala omsorgen nej till Astra Zenecas covidvaccin. Detta för att vaccinet har sämre skyddseffekt än de två andra vaccinerna. Det rapporterar SR Ekot. I ett annat inslag från Ekot säger Matti Sällberg, professor i biomedicin professor och biomedicinsk analytiker vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet, att skillnaderna mellan vaccinerna överdrivs.
Kommentar: Vi får ofta frågor om skyddseffekten när det gäller Astra Zenecas vaccin. Att omsorgspersonal inte vill ha vaccinet kan göra att fler blir tveksamma.

Omvärldsbevakning 16.45

Stockholm klarar inte vaccinationsmålet

Region Stockholm uppger att de inte kommer att klara målet att vaccinera samtliga över 18 år före midsommar, rapporterar flera medier, bland andra SVT.
– Eftersom vi fått förseningar av leveranser räknar vi med att vara klara i mitten av juli, inte till midsommar. Men det här är preliminära bedömningar, säger vårdutvecklingsregionrådet i Stockholm Désirée Pethrus till DN. Sedan tidigare har region Skåne och region Halland sagt att de kommer att få svårt att uppfylla vaccinationsmålet. Enligt Aftonbladet uppger även region Dalarna, Gävleborg och Jämtland/Härjedalen att det är osäkert om de hinner vaccinera alla över 18 år fram till midsommar.
Kommentar: Stort intresse för frågan hos allmänheten. Förseningar ger upphov till många frågor.

Fler åker kollektivt

Efter att antalet resor med kollektivtrafik har minskat under pandemin visar rörelsedata från teleoperatörer nu att resande ökar, rapporterar TT.
– Det är några procents ökning i Stockholm, Göteborg och även i Malmö. Men fortfarande från mycket låga nivåer jämfört med tidigare, säger Kristofer Ågren, chef för dataanalys på Telia till TT.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten om vad som görs för att minska riskerna för smittspridning i kollektivtrafiken. Det finns också en livlig debatt om orättvisan i att vissa kan arbeta hemifrån (och därmed minska risken för att bli smittad) och andra inte.

Miljarder till kommuner och regioner

Socialstyrelsen ger 8,5 miljarder till kommuner och regioner i stöd för hanteringen av coronapandemin, rapporterar TT. Pengarna ska bland annat täcka utgifter för extra personal, skyddsutrustning och anpassning av lokaler under förra året, skriver Socialstyrelsen på sin hemsida.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.45

Hårdare testkrav för svenska Danmarkspendlare

Tidigare var det negativa covidtestet giltigt i en vecka för svenska Danmarkspendlare – nu får det vara högst tre dagar gammalt, rapporterar Sydsvenskan/TT. Orsaken är att den danska regeringen vill minska risken för att få in mer smittsamma varianter av coronaviruset.
Kommentar: Påverkar arbetspendlare från Sverige.

Privatpersoner går före i vaccinationskö

Via en länk som sprids i Västra Götaland har privatpersoner kunnat boka sig för covidvaccination — trots att de inte alls tillhör de grupper som i nuläget har rätt till vaccin, rapporterar Göteborgs-Posten.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer i våra sociala medier.

Även barn drabbas av långtidscovid

Allt fler barn utreds för långtids- covid. På kort tid har över 200 barn fått diagnosen i Region Stockholm, rapporterar SVT. Snittåldern för barnen som hittills har diagnostiserats är 11-13 år och totalt har 214 barn fått diagnosen.
Kommentar: Kan leda till oro hos allmänheten.

Hot mot vaccinationsansvariga i Region Örebro

Ansvariga för vaccineringen mot covid-19 i Örebro har hotats via regionens sociala medier, rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro. Hoten har nu polisanmälts.
Kommentar: För kännedom.

Uppdatering: IT-problem slog ut växelnumret 114 14 till polisen

IT-problemen hos polisen ska nu vara åtgärdare rapporterar TT/SvD.

Omvärldsbevakning 08.45

Personer över 65 kommer kunna boka vaccination via telefon

En enkätundersökning som Sveriges Radio skickat ut till landets regioner visar att samtliga kommer att erbjuda telefonbokning när personer över 65 år börjar vaccineras mot covid-19. 
Kommentar: För kännedom.

IT-problem slog ut växelnumret 114 14 till polisen

Under söndagen slog ett större IT-haveri ut polisens system för att ta emot anmälningar och växelnumret 114 14. Fortfarande på måndagsmorgonen går det tidvis inte att komma fram på numret, rapporterar TT/SvD.
Kommentar: För kännedom ifall vi får frågor.