Vecka 10 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 mars


Omvärldsbevakning 22.30

Explosion i Ankara – uppdatering
Antalet döda och skadade efter attacken ökar, enligt uppgifter i flera medier, men det finns fortfarande inga uppgifter om att det skulle vara några svenskar bland de drabbade.
Kommentar: Enligt uppgifter i SvT  ska en domstol i Ankara begärt att Facebook och Twitter ska blockeras i Turkiet med anledning av att bilder från dådet har spridits på sociala medier.

Coop återkallar hamburgare sedan kund funnit glasbit
Ett parti hamburgare återkallas av Coop sedan en kund hittat en glasbit i köttet, uppger SvT. 
Coop ska nu tillsammans med sin leverantör utreda hur glasbiten kunnat hamna i hamburgaren.
Kommentar: Följ upp om det verkar finnas risk för att många kan drabbas. Information finns hos Coop.

Bråk i Helsingborg
Ett större bråk utbröt under söndagskvällen i Helsingborg, uppger SR P4 Malmö. Enligt Polisen Skåne har man gjort en uttryckning, men ingen person ska vara skadad enligt Polisens information.
Kommentar: Händelsen ser ut att vara avslutad.

Omvärldsbevakning 19.30

Flera döda i explosion i Ankara, Turkiet
Flera personer har dödats i en explosion i Ankara på söndagskvällen, uppger SvT och flertalet medier. Uppgiften har också bekräftats av  Sveriges ambassad i Ankara.  UD:s presstjänst har inga uppgifter om drabbade svenskar.
Kommentar: Sveriges ambassad i Ankara har lagt ut information om att svenska medborgare som befinner sig i eller i närheten Ankara uppmanas att kontakta anhöriga i Sverige, samt följa
information hos lokala myndigheter och medier. Även UD Resklar har info. Publicerat nyhet.

Hotellattentat Elfenbenkusten – uppdatering
Uppgifterna om antalet offer är osäkra och varierar fortfarande. Enligt AFP ska personer dödats, enligt Le Monde är det minst elva dödsoffer, varav flera var européer.
Kommentar: UD har publicerat reseinformationen för Elfenbenkusten där eventuella svenskar i området uppmanas följa nyhetsrapportering samt att iaktta största försiktighet och följa de lokala myndigheternas instruktioner. La ut på twitter och Facebook.

Omvärldsbevakning 17.30

Väpnad attack mot hotell i Elfenbenskusten
SR Ekot rapporterar om att en väpnad attack har skett vid ett turisthotell, utanför staden Abidjan i Elfenbenskusten. Enligt medieuppgifter ska 15 personer ha dödats, varav fem européer. UD har ingen information om att svenskar ska ha befunnit sig i närheten, men undersöker saken, enligt SvT.
Kommentar: Följer upp UD:s information. Till Aftonbladet säger UD:s pressjour att det finns ett 30-tal svenskar registrerade i landet, och troligen inga charterresor till resmålet.

Omvärldsbevakning 14.30

Rapport släppt från Germanwingkraschen 2015
På söndagen kom den slutliga rapporten om flygkraschen i mars 2015 då ett Germanwingsplan medvetet flögs in i en bergvägg och 150 passagerare omkom. Utredarna vill nu se obligatoriska undersökningar av trafikpiloters mentala hälsa och lättnader i patientsekretessen, rapporterar SvT.
Kommentar: Många frågor kom förra året kring passagerarsäkerhet för flygtrafik

”Tjernobyl kommer att läcka radioaktivitet under miljarder år”
30 år efter kärnkraftshaveriet i Tjernobyl är strålningen på vissa ställen livsfarlig i Tjernobyl. Nu byggs en ny sarkofag som är tänkt att täcka det havererade kärnkraftverket, enligt SvT.
Kommentar: Fem år efter Fukushima, leder även till andra uppföljande  reportage i  medierna kring strålningsrisker. Frågor kan ev. komma om säkerheten vid svenska kärntekniska anläggningar.

Omvärldsbevakning 09.15

Svåra översvämningar i Louisiana och Oklahoma, USA
Skyfall under flera dagar i södra USA har förvärrat läget i de redan översvämmade floderna i Mississippidalen, rapporterar SvT. Fyra personer har omkommit i Louisiana och Oklahoma, tusentals människor har evakuerats och 2 500 hem har skadats.
Kommentar: Det finns inga rapporter om att svenskar skulle ha drabbats

Aktuell lavinriskprognos
Enligt lavinprognoser.se är risken för laviner måttlig i Abisko/Björkliden/Riksgränsen, och är betydande i Hemavan/Tärnaby och i Åre/Bydalen/Storulvån.
Kommentar: Inga rapporter om laviner i dessa områden, i dag avslutas sista sportlovsveckan vilket troligt kommer att minska antalet personer i fjällområdena.

Oro för kommande utvisningar hos polisen
Utvisningar av asylsökande som inte får stanna i Sverige kommer att ta mycket resurser från annan polisiär verksamhet på Gotland, säger Roger Nyd, chef för lokalpolisområde Gotland, i en intervju i SR P4 Gotland
Kommentar: Fortsätt följa rapportering om oro för eventuell påverkan för polisiär verksamhet.

Lördag 12 mars


Överlämning 22:30

Inget särskilt att bevaka.

Omvärldsbevakning 22.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Lavin i italienska alperna
En lavin har inträffat på Monte Nevoso i italienska alperna.Det skriver Svenska ambassaden i Rom på sajten Sweden Abroad. Ambassaden har kontakt med italienska myndigheter och undersöker om några svenskar är drabbade.
Medieuppgifter om lavinen:
”Minst sex döda och många saknade i massiv lavin”, skriver Aftonbladet. Även TT har samma uppgift om antalet döda och skriver att det var en grupp bergsklättrare som drabbades på över 3 000 meters höjd i Sydtyrolen, nära den österrikiska gränsen
Kommentar: Oklart om drabbade svenskar. Svenska ambassaden i Rom följer. Har retweetat och delat på facebook.

Ytterligare en brand i asylboende
Under lördagen kom beskedet att flera byggnader stod i brand på den gamla Smälterydsanstalten i Sätila i Marks kommun.Ingen bor ännu i byggnaderna, men de är under renovering med syfte att bli asylboenden till våren, skriver GP på nätet.
Även den här branden misstänks vara anlagd. Båda dygnets bränder på asylboenden kunde släckas snabbt och ingen person skadades.
Kommentar: Bränder på asylboenden kan väcka frågor hos allmänheten och påverka flyktingsituation och debatt.

Fara för gräsbrand i landets södra delar
SMHI har gått ut med följande varning: I sydöstra Götaland är faran för gräsbränder lokalt stor i eftermiddag.

Omvärldsbevakning 08.30

Brandattentat mot flyktingboende
Ett brandattentat har ägt rum i natt mot ett planerat asylboende i Klippan i Skåne, rapporterar Sydsvenskan på nätet. Branden kunde släckas snabbt och ingen människa kom till skada, enligt SVT Nyheter.
Kommentar: Kan påverka flyktingsituationen och debatten samt ge upphov till frågor. Attentatet riktades mot ett HVB-hem för ensamkommande barn.

Honduras: Zikaviruset
kan ha krävt sitt första dödsfall i Honduras. En 22-årig man har avlidit i Guillain-Barrés syndrom, som kan utlösas av viruset. Honduras vice hälsominister Francis Contreras säger att det troligen är zikaviruset som ligger bakom mannens död. Det rapporterar flera svenska medier. Till exempel SVT Nyheter och Dagens Nyheter.
Kommentar: Följer ämnet som kan ge upphov till frågor från allmänheten. Vi har tidigare länkat till Folkhälsomyndigheten och fortsätter att hänvisa dit.

Ris i svenska butiker återkallas
Axfood återkallar cirka 7,5 ton ris, skriver bland andra SVT Nyheter. Anledningen är att produkterna kan innehålla små metallflisor. Det är ännu oklart hur metallbitarna kan ha hamnat i risförpackningarna.Livsmedelsverket har publicerat ett pressmeddelande från Axfood där det framgår att det handlar om ris i kartong av märket Garant.
Kommentar: Nyheten fick stor spridning i medierna under ett i övrigt ganska nyhetsfattigt dygn. Kan ge upphov till frågor.

Fredag 11 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Överlämning 16.30

Inget särskilt att bevaka. Har under dagen hållt koll på om det skulle komma frågor om zikavirus i sociala medier, men det har varit lugnt.  

Omvärldsbevakning 16.00

Tyskland omtolkar Dublinförordningen – tar inte emot flyktingar som sänds tillbaka
Tyskland kommer inte längre att ta emot flyktingar som skickas tillbaka för att få sin asylansökan prövad. I Sverige finns just nu 700 asylsökande som därför måste få sin asylansökan prövad här, i stället för i Tyskland, skriver bland annat SVT och DN.
En asylansökan prövas i det land där den sökande först registrerades, enligt Dublinförordningen. Tysklands asylprocess är uppdelad i två steg, en registrering och en formell asylansökan. Tyskland väljer nu att tolka förordningen på sitt eget sätt och tar bara emot de flyktingar som genomgått båda stegen innan de tagit sig vidare till ett annat land. Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) menar att den första registreringen ska vara avgörande för i vilket land asylansökan ska behandlas och Sverige och andra länder kan därför komma att dra det tyska beslutet till EU-domstolen.
Kommentar: Kan komma att påverka flyktinghanteringen och -situationen i Sverige och Europa.

Sverige skickar material till Grekland
Materialet ska användas för flyktingar och kommer att skickas i två omgångar, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Om cirka en vecka kommer tält, värmare, filtar och sängar att skickas till Aten. Ytterligare en vecka senare går en till transport med boende- och kontorscontainrar (prefabricerade byggnader). MSB skickar även ett team av experter som ska sätta upp de prefabricerade byggnaderna.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget nytt att rapportera.

Har under förmiddagen lagt puffen till sidan om zikaviruset på krisinformation.se:s förstasida, samt twittrat och facebookat ut länken till Folkhälsomyndighetens sida med frågor och svar om zikaviruset.

Omvärldsbevakning 08.45

Öresundspendlare spärrade av riksbron vid riksdagen
Folk från facebook-gruppen Öresundsrevolutionen spärrade i natt av Riksbron som leder till riksdagshuset med plastband, uppger TT. Aktionen var en protest mot id- och passkontrollerna på Öresundsbron. Gruppen startades av pendlare.
Kommentar: Kan väcka debatt om id-kontrollerna och ge upphov till frågor från allmänheten.

Torsdag 10 mars


Omvärldsbevakning 22.30

Personal på myndighet trakasseras
Personal på Pensionsmyndigheten har utsatts för trakasserier , skriver DN. Det hela startade då Pensionsmyndigheten polisanmälde två fondbolag och stoppade möjligheten att välja fonder hos tre andra fondbolag.
– Vi märker nu att vi får väldigt mycket frågor och begäran om utlämnande av korrespondens, och av namn och adresser, säger kommunikationschef Sten Eriksson till tidningen.
På myndighetens Facebooksida har det förekommit inslag av trakasserier mot enskilda anställda på myndigheten.
Kommentar: Kan väcka frågor hos allmänheten.

Ygeman: Sverige har koll på svenskar som reser till Syrien
Inrikesminister  Anders Ygeman säger att den läckta lista med drygt 22 000 medlemmar i IS kan ge en bättre bild av vilka som är medlemmar i terrororganisationen.
– Sverige har väldigt bra koll på de svenskar som har gett sig iväg för att slåss. Vi är inte beroende av någon form av lista för den kollen, säger inrikesminister Ygeman till Svt.
Kommentar: Den läckta listan kan ge upphov till frågor om hur myndigheterna hanterar frågan om svenskar som ansluter sig till IS.

Överlämning 17.30

Inget särskilt att bevaka. Det börjar komma in kritik från flera håll mot regeringens hårdare asylkrav.

Omvärldsbevakning 16:45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 14:45

Zikasmittade i Norge
Tre personer i Norge ska ha testats positivt för zikaviruset, enligt den norska folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet.
”Av de tre personerna är två kvinnor och båda är gravida. De har alla varit i områden för virusets utbrott”, säger John Arne Röttingen på den norska folkhälsomyndigheten. Detta rapporterar bland andra Sveriges Radio Ekot och SVT Nyheter.
Nyheter och rekommendationer från den svenska folkhälsomyndigheten om zikasmittan.
Kommentar: Vi följer och hänvisar till Folkhälsomyndigheten ovan.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting nytt att notera.

Onsdag 9 mars


Omvärldsbevakning 21.30

60 asylsökande anses som säkerhetsrisk av Säpo
Av de asylsökande som anlänt till Sverige 2013-2015 anser Säpo att omkring 60 innebär en säkerhetsrisk, uppger Svt. Det handlar om misstankar om folkrättsbrott, anknytning till terrororganisationer och de som tros syssla med flyktingsspionage för främmande makt, enligt Svt. Många kan dock inte utvisas eftersom de riskerar dödsstraff i sina hemländer.
Kommentar: Omkring 60 personer är ju inte så många med tanke på hur många som sökt asyl under perioden men Svt-nyheten kan leda till frågor från allmänheten när det gäller asylfrågor.

Nya storregioner föreslås ersätta länen
I dag presenterade regionsutredningen sitt förslag om sex nya storregioner som ska ersätta dagens län och regioner. Det rapporterar flera medier, bland andra Svt. Till exempel föreslås Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland slås samman.
Kommentar: Förändringen ligger flera år bort men förslaget kommer sannolikt att leda till debatt. Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Överlämning 17.25

Ingenting särskilt att bevaka under kvällen och natten.

Omvärldsbevakning 17.20

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13:40

Makedonien stänger gränsen
Makedonien stänger gränsen helt för flyktingar. Det uppger flera medier idag bland dem SVT Nyheter och Sveriges Radio Ekot. Beslutet kommer efter Sloveniens, Kroatiens och Serbiens besked om att införa hårdare restriktioner för vilka flyktingar som får passera norrut. Det innebär att den så kallade västra Balkanrutten nu i praktiken är stängd, enligt SVT och SR.
Kommentar: påverkar sannolikt flyktingsituationen och debatten.

Omvärldsbevakning 08:40

Strålningen kom från garaget
Finlands strålsäkerhetsmyndighet Stuk meddelar att cesiumstrålningen inte längre är högre än vanligt, skriver Aftonbladet. Källan till de förhöjda cesiumvärdena har  spårats till myndighetens eget garage och källarutrymmen. Dessa utrymmen har nu spärrats av.
– Vår uppfattning är att cesiumet som registrerades av sensorn på taket härstammar från den här fastigheten. Vi har ännu inte hittat den trasiga strålkällan, säger Tarja K Ikäheimonen på Stuk till finska nyhetsbyrån FNB.
Kommentar: För kännedom. Mysteriet kring de förhöjda cesiumhalterna ser därmed ut att vara löst.

Restaurang i Trelleborg förstörd i brand
I en kraftig brand under natten till onsdagen totalförstördes restaurang Casablanca vid Stortorget i centrala Trelleborg. Räddningstjänsten gick ut med ett VMA och uppmanade personer i närheten att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Strax före klockan 7.30 drogs dock meddelandet tillbaka, rapporterar P4 Malmöhus.
Kommentar: Twittrade och facebookade ut VMA:t. Faran hann dock avblåsas och VMA:t dras tillbaka innan jag hann publicera någon nyhet kring det inträffade.

Tisdag 8 mars


Omvärldsbevakning 22:45

WHO förstärker sin reseavrådan till zikadrabbade områden
WHO förstärker sin avrådan för gravida kvinnor att resa till områden drabbade av zikavirus, skriver Göteborgs-Posten. Under ett krismöte i Genève på tisdagen sa WHO:s generaldirektör Margaret Chan att det inte "behövs absoluta bevis" för kopplingen mellan fosterskador och zikaviruset för att utfärda en avrådan. Hon sade också att de senaste forskningsrönen "är alarmerande". Vidare menar WHO att sexuell överföring av zikaviruset troligen är vanligare än vad man tidigare har trott. Det uppger Sveriges Radio.
Kommentar: Fortsätter att följa de nya rönen inom zikaforskningen, samt de åtgärder som WHO vidtar.

Ytterligare en sjukdom kopplad till zikaviruset
Nu kommer uppgifter om att zikaviruset misstänks kunna orsaka ytterligare en sjukdom, nämligen myelit, vilket innebär inflammation i ryggmärgen. På tisdagen berättade franska forskare om en 15-årig flicka från den franska ön Guadeloupe i Västindien som insjuknade i akut myelit efter att ha fått höga nivåer av zikaviruset i ryggmärgsvätskan. Det rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom, se kommentaren till artikeln ovan.

Inga förhöjda cesiumhalter i Sverige
Under måndagen uppmätte den finska strålsäkerhetsmyndigheten, STUK, förhöjda nivåer av cesium-137 (Cs-137) i Helsingfors. De första svenska mätningarna från Strålsäkerhetsmyndigheten påvisar däremot inte några förhöjda nivåer av cesium i Sverige. Nya mätningar på andra mätstationer i Finland, och på ett nytt filter i samma mätstation i Helsingfors, påvisar inte heller några förhöjda nivåer av cesium. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten tyder det mesta därför på att det har rört sig om ett lokalt utsläpp i Helsingfors.
Kommentar: För kännedom. Kan bidra till att lugna allmänheten, även om originalnyheten om de förhöjda cesiumhalterna i Helsingfors fått förvånansvärt lite uppmärksamhet och reaktioner.

Turist dödad i Tel Aviv
Under tisdagen utfördes tre terroristattacker i den israeliska staden Tel Aviv. En amerikansk turist dödades och minst tio personer skadades i attackerna. Två av dåden var knivattacker, medan den tredje attacken bestod i att en man som öppnade eld mot flera poliser. Samtliga av de tre gärningsmännen sköts till döds av israelisk polis. Utöver dessa dåd sköt israelisk gränspolis även en 50-årig palestinsk kvinna till döds, sedan hon uppgetts ha dragit en kniv i Gamla stan i Jerusalem. Det rapporterar DN.
Kommentar: För kännedom, då dödsoffret var en turist. Kan skapa oro även hos svenska turister som planerar att besöka Israel.

Överlämning 16.30

Ingenting att bevaka särskilt. Eventuella mätresultat av cesiumhalten från Strålsäkerhetsmyndigheten samt nyheter om EU:s avtal med Turkiet angående flyktingsituationen kan vara av intresse.

Omvärldsbevakning 16.20

Strålsäkerhetsmyndigheten mäter cesiumhalt i Sverige
Strålsäkerhetsmyndigheten mäter cesiumhalten i Sverige sedan höga halter av det radioaktiva ämnet cesium 137 uppmätts i Helsingfors. Halterna är dock långt ifrån vad som kan vara skadligt.
– De första resultaten kommer idag men det kan vara så att det blir först i nästa mätperiod som det här går att se, säger Jan Johansson som är strålsäkerhetsexpert på SSM till SR Ekot. Resultatet beror på när filtren fångar eventuellt cesium i luften.
Kommentar: Vi har fått en fråga på twitter om detta som besvarats av SSM. Vi har också retweetat SSM:s tweet om detta. Det kan finnas ett allmänintresse av mätresultaten i Sverige även om halterna av cesium är mycket låga. Se även anteckning från gårdagen.

Omvärldsbevakning 14:30

UNHCR: Avtalet kan bryta mot internationell rätt
Förslaget mellan EU och Turkiet om att skicka tillbaka flyktingar från Grekland till Turkiet kan bryta mot internationell rätt, menar FN:s flyktingorgan UNHCR. Anledningen är att UNHCR inte anser att Turkiet är ett säkert asylland, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom, då detta kan påverka flyktingdebatten.

Färre söker asyl i Tyskland
Enligt siffror från det tyska inrikesministeriet minskade antalet personer som sökte asyl i Tyskland under februari med en tredjedel jämfört med månaden innan. I slutet av januari skärpte Tyskland sina asylregler, bland annat genom att införa ett tvåårigt stopp för anhöriginvandring för asylsökande som beviljats begränsat skydd som flyktingar, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom, då nyheten kan ha betydelse för flyktingdebatten.

Omvärldsbevkaning 11:20

Klart med hjälp till Grekland
Justitiedepartementet har gett MSB klartecken för att fortsätta planeringen för en insats till Grekland som ska stödja hanteringen av flyktingsituationen. Det som erbjuds är främst boende/kontorscontainrar (prefabricerade byggnader), tält med värmare, sängar och filtar. Dessutom erbjuder Sverige ett team personal som kan stödja de grekiska myndigheterna och avlasta dem med en driftsäker uppsättning av tält och kontorscontainrar.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07:45

EU och Turkiet överens i flyktingfrågan
Efter tolv timmars förhandlingar enades Turkiet och EU om en långtgående plan som innebär att alla flyktingar som kommer till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. Samtidigt lovar EU att ta emot syriska flyktingar från Turkiet. Flera EU-länder vägrar dock fortfarande att ta emot asylsökande och en lång rad andra avgörande frågor kvarstår ännu, skriver DN.
Kommentar: För kännedom då det påverkar flyktingsituationen i hela EU, inklusive Sverige.

Tågurspårning i Göteborg
Strax före klockan ett natten mot tisdagen spårade ett tåg ur på Sävenäs rangerbangård i Göteborg. Flera vagnar står vid sidan av spåret och minst två av dem innehåller farligt gods. Det finns ingen prognos för när trafiken på bangården kan upptas och inte heller några rapporter om hur allvarligt rälsen skadats av urspårningen, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Måndag 7 mars


Omvärldsbevakning 23:15

Förhöjda halter av cesium i Helsingfors
Under torsdagen och fredagen i förra veckan var halterna av radioaktivt cesium-137 i luften i Helsingfors tusenfalt högre än de brukar vara. Det uppger den finländska Strålsäkerhetscentralen STUK. Under de aktuella dagarna blåste det från öst och sydöst, vilket skulle kunna innebära att även Sverige är drabbat. Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten håller just nu på att titta vid sina mätstationer, men resultaten har ännu inte kunnat fastställas. Det rapporterar DN.
Kommentar: Följer utvecklingen och inväntar resultaten från Strålsäkerhetsmyndighetens mätning.

Fördubblat krav från Turkiet
Under måndagens EU-toppmöte krävde Turkiet ytterligare tre miljarder euro från EU för att lösa flyktingkrisen. Det totala kravet blev därmed sex miljarder euro. Enligt Sydsvenskan kan även Sveriges kostnader komma att öka från 600 miljoner till 1,2 miljarder euro om Turkiet får igenom sina krav.
Kommentar: För kännedom, då det kan påverka även Sveriges flyktingmottagning.

Polisen i Östersund manar kvinnor till försiktighet
Under måndagseftermiddagen höll polisen i Östersund presskonferens med anledning av en rad polisanmälda kvinnofridsbrott den senaste tiden, skriver Östersunds-Posten.
– Det är oroväckande och vi vill mana till försiktighet. Vi rekommenderar människor, speciellt kvinnor att inte röra sig ute ensamma på natten, säger polisområdeschefen Stephen Jerand.
Kommentar: För kännedom.

Ökade fall av hot och våld på Migrationsverket
Sedan 2013 har antalet incidenter om hot, våld och trakasserier på Migrationsverkets mottagningar mer än trefaldigats, skriver Svenska Dagbladet. Under 2015 rapporterades det om 420 fall.
– Nu ska alla medarbetare som möter sökande utbildas i hur man förebygger hot och våld, säger Monica Karum Bergvall, säkerhetschef på Migrationsverket.
Kommentar: För kännedom.

Vattenläcka i Örebro
Under måndagskvällen blev Västra bangatan i Örebro helt översvämmad. Läckan orsakade också ett stort hål i vägen, vilket fick kommunen att stänga av vägen. På Västra bangatan 23 blev de boende dessutom av med vatten på grund av läckan, rapporterar P4 Örebro.
Kommentar: Vid 21.30-tiden på måndagskvällen visste man från kommunens fortfarande inte om man skulle ha lagat läckan till morgonen därpå.

Omvärldsbevakning 16:00

Solstorm närmar sig jorden
British Geological Survey varnar för att en solstorm kan vara på väg mot jorden, skriver Svenska Dagbladet. Strålningen kan störa exempelvis kraftledningar, kommunikationsutrustning och radar.
Kommentar: Följer utvecklingen och ser om solstormarna får några konsekvenser i form av exempelvis utslagen radar och kommunikationsutrustning.

Haverilarm på Landvetter
Under måndagsförmiddagen gick ett haverilarm vid Landvetter flygplats, sedan ett passagerarflygplan drabbats av rökutveckling. Enligt räddningstjänsten som kallades till platsen hade planets bromsar överhettats. Efter larmet undersöktes planet och kunde vid 12-tiden igen lyfta tillbaka mot London, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: För kännedom. Faran dock avblåst.

Nytt virus på Mac-datorer
Under helgen avslöjades ett datavirus som krypterar filer på Mac-ägares datorer via fildelningsprogrammet Transmission. En trojan, döpt till "KeRanger", gör data på hårddisken oåtkomlig genom att kryptera den. Den drabbade datorn kan sedan bara låsas upp om man betalar för att få en krypteringsnyckel. Apple har nu gjort ändringar i ett certifikat, som gör att den smittade programvaran inte längre går att ladda ner på Mac-datorer, skriver DN.
Kommentar: För kännedom. Faran verkar vara över då både den smittade versionen av programmet Transmission har tagits bort och Apple har ändrat sitt certifikat så att programvaran inte längre går att ladda ner på Mac-datorer.

Mediebild med anledning av flyktingsituationen vecka 10

Under måndagen hålls ett möte med stats- och regeringschefer inom EU, skriver TT.
Det är två saker som ska avhandlas.
Dels Turkiets roll i flyktingkrisen och dels en gemensam strategi för hur EU:s nationer ska hantera flyktingsituationen. Under den första delen av mötet medverkar Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu.

Fortfarande kommer ett par tusen människor dagligen till de grekiska öarna från Turkiet och i takt med att våren kommer med bättre väder kan antalet flyktingar öka. Det är detta som EU genom avtal med Turkiet vill hindra, uppger Svd. En annan sak är att EU också lättare vill kunna avvisa till Turkiet, till exempel de flyktingar som räddas av EU-insatsen i Egeiska havet.

I övrigt kommer mötet att diskutera hur EU kan hjälpa Grekland att klara av de många flyktingarna i landet. Det handlar både om direkt hjälp till landet och hur flyktingar kan fördelas i övriga EU-länder. De tillfälliga inre gränskontrollerna, till exempel mellan Sverige och Danmark, kommer också att diskuteras, enligt TT.

Sverige förlängde i förra veckan de tillfälliga inre gränskontrollerna, vilket rapporterades av bland andra SR. Inom EU finns det en vilja att få bort de tillfälliga inre gränskontrollerna. Inrikesminister Anders Ygeman menar dock att EU:s yttre gränskontroller måste fungera bättre innan Sverige kan ta bort de tillfälliga gränskontrollerna, enligt Svt.

Sverige skulle inte klara av att ta emot 140 000 nya flyktingar i år. Det hävdar migrations- och justitieminister Morgan Johansson som en kommentar till ett av tre tänkbara scenarier för året som Migrationsverket har tagit fram. Enligt de två andra scenarierna kommer 70 000 respektive 100 000 flyktingar söka asyl i Sverige i år, uppger SR.

Lagen som tvingar kommuner att ta emot och ordna bostad åt nyanlända som fått uppehållstillstånd trädde i kraft 1 mars. Detta har inte fått så mycket uppmärksamhet i medierna men kommer sannolikt att diskuteras längre fram i tiden, då den får verklig effekt och då många kommuner ska ta emot människor som fått uppehållstillstånd i landet. I SR framträder dock en kommunpolitiker som menar att det kommer att bli svårt för många kommuner att leva upp till den nya lagen.

Omvärldsbevakning 12:45

Flyktingsituationen
Under dagen möts EU och Turkiet för ett extra insatt  toppmöte kring flyktingsituationen. EU-ledarna har förhoppningar om att Turkiet ska gå med på att ta tillbaka stora grupper av människor som nu befinner sig i den grekiska övärlden, uppger  Sveriges Radio.  EU vill också att Turkiet ska stoppa både strömmen av människor och människosmugglarna. I utbyte ska EU avlasta Turkiet och omplacera syrier direkt till Europa.
Samtidigt rapporterar flera medier, däribland Aftonbladet, om ett läckt dokument från EU, i vilket det hävdas att flyktingrutten över Balkan nu är stängd.
Kommentar: För kännedom, då det kan påverka flyktingsituationen och flyktingmottagningen även till Sverige.

Islamistisk attack mot polis och militär i Tunisien
Minst 30 människor dödades när militanta islamister attackerade polis och militär i den tunisiska staden Ben Gardane, skriver Göteborgs-Posten. 21 av de döda var islamister, de övriga dödsoffren bestod av en soldat, en tullanställd och sju civila. Med anledning av attackerna har nu Tunisien infört ett nattligt utegångsförbud.
Kommentar: Än så länge ingen information hos den svenska ambassaden i Tunisien om detta. Deras reseavrådan till landet ligger dock kvar.

Tågtrafiken över Öresund står still
På grund av ett signalfel råder nu ett totalstopp av tågtrafiken genom Citytunneln i Skåne, skriver Aftonbladet. All tågtrafik över Öresundsbron påverkas av stoppet. På Trafikverket har man i nuläget inte någon prognos för när trafiken kan börja rulla som vanligt igen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 8.00

Halka orsak till flera trafikhändelser med lastbilar under morgonen
En lastbil har kört in i mitträcket och blockerar E4:an mellan Jönköping och Gränna, något som lett till mycket begränsad framkomlighet. Och flera andra lastbilar har kört fast utanför Borås, skriver Aftonbladet. Trafikverkets vägkarta visar att det på morgonen är risk för halka på grund av lössnö/modd i nästan hela landet.
Kommentar: SMHI har tagit bort klass 1-varningen, men risken för olyckor på grund av väglaget kvarstår och kan orsaka problem i trafiken.

Lagerlokal i brand i Upplands-Bro i nordvästra Stockholm
I lagerlokalen, som är en 250 kvadratmeter stor industrilokal, finns gasflaskor och därför risk för att det ska explodera. Räddningstjänsten uppger att det är ett segelmakeri av något slag som böjade brinna vid 03-tiden i natt, i lokalen finns svetsutrustning och gastuber i form av acetylenflaskor. Släckningen kommer att ta hela dagen på grund av explosionsrisken. Branden utgör i nuläget inte någon fara för allmänheten, men de som vistas i området uppmanar att inte passera avspärrningarna och boende bör hålla sina fönster stängda, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Håller koll på ifall explosionsrisken eller röken kan leda till varning till allmänheten.