Vecka 13 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 2 april

Omvärldsbevakning 22.00

Uppföljning: Allvarlig bussolycka utanför Sveg i Härjedalen
Nu påbörjas utredningen av vad som orsakade den allvarliga bussolyckan. Busschauffören har enligt SVT Nyheter uppgett till sin arbetsgivare att han förlorade kontrollen över fordonet på grund av att vägen var besvärlig med svåra tjälskott. Bussen besiktigades senast i december. DN uppger att polisen inte uttalat sig om olycksorsaken.
Kommentar: Krisinfo fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 16.30

Uppföljning: Allvarlig bussolycka utanför Sveg i Härjedalen
Över 50 åttondeklassare från Ängsskolan i Skene i Västsverige var passagerare på en buss som välte vid Siksjön utanför Sveg på söndagsmorgonen, tre personer rapporteras omkomna och flera är allvarligt skadade, skriver DN. Räddningsinsatsen på platsen är avlutad och de skadade har förts till olika sjukhus, övriga till en församlingslokal i Sveg, skriver  DN. Marks kommun ordnar transporter för anhöriga till de olika platserna där barnen befinner sig. Med på dessa bussar finns även personer från kommunens POSOM-grupp. P4 Sjuhärad uppger att skolan gått ut med en uppmaning till elever att inte sprida rykten eller spekulationer i sociala medier. Medierapportering har varit stor under dagen, och bland annat  P4 Jämtland och Ekot har direktrapporterat i flera extrasändningar. Enligt GP/TT har statsministern samt flera partiledare kommenterat och beklagat händelsen. Trafiken kommer att vara avstängd på platsen i väntan på teknisk undersökning under måndagen uppger polisen.
Kommentar: Har uppdaterat krisinformations nyhet flera gånger när ny kontaktinformation lagts ut av bland annat Marks kommun. Fortsätter att följa händelsen.

Omvärldsbevakning 10.30

Allvarlig bussolycka utanför Sveg i Härjedalen
En buss med mellan 50-60 passagerare välte på E45 i höjd med Siksjön på söndagsmorgonen, uppger P4 Jämtland. I bussen reste elever från Skene i Marks kommun uppger P4 Jönköping. Enligt aftonbladet har tre personer omkommit i olyckan och ett tjugotal har skadats. Enligt polisen, räddningstjänsten och medier har insatsen vid platsen varit omfattande med många skadade personer. Region Jämtland Härjedalen och Marks kommun har publicerat telefonnummer för anhöriga på sina webbsidor.
Kommentar: Har följt händelsen under hela morgonen och har publicerat nyhet på sajen, twitter och facebook. Nyheten har även uppdaterats flera gånger när mer information publicerats i andra källor. Fortsätter att följa.

Över 250 döda i jordskredet i Colombia
Över 1000 poliser och militärer söker efter saknade i området. Runt 400 uppges vara skadade och 200 personer saknas fortfarande efter skredet, skriver DN och BBC
Kommentar: Ingen information om drabbade svenskar hos ambassaden.

Färre bakterier i dricksvattnet i Lund, men vattnet måste fortfarande kokas
I fredags spolades den del av vattenledningen där VA Syd tror att koliforma bakterier finns, något som gjort att halterna minskat, uppger P4. Men sjukhuset och cirka 14 000 av boende i området måste fortsatt koka sitt dricksvatten. Det finns ingen prognos för när de kan sluta göra det.
Kommentar: endast för kännedom, problemen har pågått en tid.

Lördag 1 april


Omvärldsbevakning 22.15

Uppdatering jordskred Colombia
Siffrorna över döda, skadade och saknade i sydvästra Colombia stiger kraftigt under lördagskvällen. Det talas om över hundra döda och flera hundra skadade, enligt många medier. Bland dem SVT, SR Ekot, DN och BBC.
Kommentar: För kännedom. Inga uppgifter om svenskar och ingen information på Svenska ambassadens webb eller i UD:s sociala medier hittills.

Omvärldsbevakning 16.10

Många döda i jordskred i Colombia - och varning i Peru
Fler än 20 människor har dödats och minst 170 skadades i ett jordskred i Colombia, rapporterar TT/DN samt SR Ekot på lördagseftermiddagen.
Skredet inträffade i den sydvästra gränsprovinsen Pututmayo efter tunga regnfall under natten.
Kommentar: Inga uppgifter om drabbade svenskar så här långt. Inte heller någon rekommendation från Svenska ambassaden i Bogota, Colombia. Däremot finns det en uppmaning från ambassaden i Lima, Peru att iaktta försiktighet i samband med regn och översvämningar i delar av Peru, något som även GDACS uppmärksammat.

Omvärldsbevakning 08.30

Brandattentat mot flerfamiljshus i Krylbo
En eldsvåda utbröt vid midnatt mot lördagen på ett kontor på bottenvåningen i ett flerfamiljshus i Krylbo i Avesta kommun. Ett 40-tal personer fick lämna sina hem. Inga människor skadades. Branden uppstod sedan ett fönster krossats och någon kastat in brännbart material. Enligt polisen i Bergslagen finns inga uppgifter om motivet till branden. Händelsen utreds som mordbrand, rapporterar SR Ekot.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Fredag 31 mars


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.45

Översvämningar efter tropisk cyklon Australien
The Guardian och Sydney Morning Herald rapporterar om läget i sydöstra Queensland och delar av New South Wales efter den tropiska cyklonen Debbies framfart under veckan. Bitvis är vägarna ofarbara, många hushåll saknar ström, armén har kallats in lokalt för att evakuera drabbade och enligt medieuppgifter har åtminstone två dödsfall krävts i de norra delarna av New South Wales. ABC och tidningen Herald Sun rapporterar om förväntade höga flöden i floder och om brist på dricksvatten lokalt. Under torsdagen och fredagen har många nödanrop gjorts till myndigheterna i de drabbade delstaterna som nu också har förklarat flera områden för katastrofområden.
Kommentar: Vi följer de lokala mediernas rapportering om de pågående händelserna eftersom läget på plats är besvärligt och räddningsinsatsen ännu inte är avklarad. Vi noterar att många medier riktade sitt intresse åt annat håll efter att Debbie graderades ner från tropisk cyklon till tropiskt lågtryck och att händelserna riskerar att hamna i "medieskugga".  

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Torsdag 30 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.45

Tamfåglar får gå utomhus igen
Jordbruksverket sänker skyddsnivån för fågelinfluensa från 2 till 1. Det innebär att fjäderfän och andra tama fåglar får gå utomhus igen. Det blir också åter tillåtet att anordna utställningar, tävlingar och liknande arrangemang. Det finns dock fortfarande en risk för smittspridning från vilda till tama fåglar.
Kommentar: Uppdaterar vår händelsesida.

Omvärldsbevakning 13.45

Malmbanan kan öppnas på fredag
Järnvägen  mellan Boden och Riksgränsen kan öppnas på fredag kväll, enligt den senaste prognosen från Trafikverket skriver TT. SR P4 Norrbotten beskriver hur personal från LKAB gräver fram det tåg som fastnade i snömassorna i söndags. Ett stort antal malmtåg har ställts in på grund av stoppet.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.15

Vattenproblem Värmdö
En vattenläcka under natten gjorde att värmdöborna blev utan vatten på torsdagsmorgonen, uppger kommunen på sin hemsida. Läckan åtgärdades under morgonen. Samtliga kommunala verksamheter håller öppet som vanligt, inklusive förskola och skola. Det är på morgonen fortfarande dåligt tryck i vattenledningarna och kommunen ställer därför upp vattentankar på olika ställen runt om i Värmdö.
Kommentar: Kommunen informerar om händelsen och situationen tycks vara nära en snar lösning.

Onsdag 29 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Brand i Södertälje uppföljning
Branden ska nu vara under kontroll. Se tidigare anteckningar.

Omvärldsbevakning 16.00

Brand i Södertälje
Branden har fortsatt i fastigheten. Polisen uppgav först att röken skulle vara särskilt giftig men tog sedan tillbaka den uppgiften, enligt Aftonbladet.
Kommentar: Fortsätter följa till branden är helt under kontroll.

Tvångsdeporteras från Sverige till Afghanistan
GP skriver om ett tiotal som tvångsdeporteras från Sverige till Afghanistan. Enligt artikeln ska det ha uppstått tumult.
Kommentar: Noterar eftersom det väcker starka känslor.

Omvärldsbevakning 13.05

Farlig rök i brand i Södertälje
Det brinner i en industrilokal i Södertälje. Det handlar om en lokal som används för att tillverka mediciner. Polisen utrymmer nu andra lokaler och fastigheter i närheten, skriver bland annat Aftonbladet.
Kommentar: Följer. Mycket väg-och tågtrafik i närheten.

Sahlgrenska ställer in operationer
Sahlgrenska ställer in 100 planerade operationer då många söker vård samtidigt som det råder brist på vissa personalgrupper, enligt GP.
Kommentar: Noterar eftersom fler landsting har liknande problem.

Omvärldsbevakning 8:30

Stor lavinfara i Abisko/Riksgränsen
Det råder fortfarande mycket farliga förhållanden och vårt råd är att avstå från all färd i och nedanför lavinterräng även under onsdagen, uppger Lavinprognoser.se Det hårda fjällvädret fortsätter med hård vind, snödrev och dålig sikt på kalfjället. Vi förväntar oss laviner på branta läsluttningar även under onsdagen.
Kommentar: Lyft fram temablock på startsidan.

Stora skador efter orkanen Debbie
Cyklonen har nu graderats ned i nordöstra Australien, men fört med sig stor förödelse. Stora skördar har förstörts, träd har dragits upp med rötterna, tak rasat, båtar spolats upp på land och 63.000 hushåll och företag saknar el. Åtminstone en person rapporteras ha skadats allvarligt av en vägg som rasat samman. Förödelsen beskrivs som ”krigsliknande”, skriver bland annat DN.
Kommentar: Fortsätter följa med tanke på eventuellt drabbade svenskar. Finns dock inget som tyder på detta.

Tågstopp mellan Gävle och Borlänge
Det är stopp i tågtrafiken mellan Gävle och Borlänge. Orsaken är att ett tåg spårat ut i samband med växling strax utanför Gävle, och vissa tåg på sträckan ersätts därför av bussar, uppger lokala medier. Det är ännu oklart när tågen kan börja rulla som vanligt igen.
Kommentar: Följer utifall det skulle bli långvarigt. Oklart om bussar ersätter tågtrafiken.

Stora mängder snö i norra Sverige ställer till det för tågtrafiken
Trafikverket skriver på sin webbplats att laviner, hårda vindar och snödrev upp till kontaktledningarna. Så ser väderläget ut i de nordligaste delarna av Sverige. Trafikverket försöker nu att spränga bort laviner för att kunna snöröja på järnvägsspåret. Det råder ett tufft väderläge i fjällen i Norrbottens och Västerbottens län. På Malmbanan är det totalstopp norr om Abisko efter att flera laviner har utlösts och snö har blockerat järnvägen. Risken att fler laviner går i området är stor. Tågen kan gå till Kiruna men måste vända där.
Kommentar: Bra sammanfattning, men ingen publicering eftersom bussar ersätter tågtrafiken. 

Tisdag 28 mars


Omvärldsbevakning 22.00

WHO oroas av mässlingutbrott i Europa
Antalet rapporterade fall av mässling fortsätter att öka i Europa. Världshälsoorganisationen WHO manar alla berörda länder att vidta åtgärder och att öka andelen som vaccineras mot sjukdomen.Bara i januari rapporterades 559 nya fall av mässling i Europa. De största utbrotten finns i Italien och Rumänien. Italien meddelade i förra veckan att antalet nya mässlingsfall har tredubblats hittills i år. I Rumänien har 17 barn avlidit i sjukdomen och flera tusen insjuknat sedan september, enligt WHO, rapporterar TT/AFP, vilket återges i många medier.
Kommentar: Kan leda till funderingar och frågor.

Omvärldsbevakning 15.50

Fortsatt många sjuka av campylobacter
Antalet personer som blir sjuka av campylobacter ligger på fortsatt hög nivå i Sverige. De åtgärder som kycklingföretag hittills har vidtagit har ännu inte gett tillräcklig effekt, skriver Folkhälsomyndigheten på sin webbplats. I februari meddelade en stor kycklingproducent att ett fel i en tvättanläggning vid ett slakteri var hittat och åtgärdat. Folkhälsomyndighetens statistik över antalet personer som insjuknar efter att ha smittats i Sverige visar dock på nivåer som ligger fortsatt över de normala, vilket tyder på att det inte enbart var tvättanläggningen som orsakade utbrottet.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 12.30

Storbrand i Göteborg
Det brinner intensivt i en förrådsbyggnad på Volvo öster om Sörredsvägen. Röken är giftig så räddningstjänsten i Göteborg uppmanar de som är i närheten av röken att stänga fönster och ventilationer. Räddningstjänsten har 40 personer från sex brandstationer på plats som arbetar med att begränsa branden. Vid 12-tiden meddelade räddningstjänsten att läget att branden är under kontroll. Man beräknar att vara kvar under större delen av dagen för eftersläckningsarbete enligt SVT nyheter.
Kommentar: Delade räddningstjänstens information i våra sociala medier-kanaler.

Omvärldsbevakning 08.30

Nu drar cyklonen in över Australiens kust
Tiotusentals människor har evakuerats. Nu har den kraftiga cyklonen Debbie nått Australiens nordöstra kust, rapporterar AFP.Med den kommer kraftigt regnfall – och vindar som når upp emot 70 meter per sekund. 23 000 har förlorat strömmen och de väntas bli fler. Själva ögat är förmodligen fem mil brett, säger meteorologen Adam Blazak till Reuters, uppger Aftonbladet. Över 100 skolor håller stängt vid sidan av lokala hamnar som Mackay, Abbot Point och Hay Point. I Townsville har flygplatsen stängt, skriver DN.
Kommentar: Fortsätter följa eftersom det kan finnas många svenskar på plats.

Lastfartyg på grund utanför Husum
Fartyget Symphony sky gick på grund utanför Husum igår eftermiddag. Det hade precis hämtat last på fabriken och körde fast på väg ut ur viken. Det är ett Holländskt fartyg som hade hämtat last på Husumfabriken och var på väg till Spanien. Enligt Kustbevakningen bedömde man att fartyget står hårt på grund. – Det finns inget oljeläckage och eftersom det som står i vårt intresse främst är miljöräddning så är det Transportstyrelsen som har hand om det nu, säger Martina Söderberg, lc-befäl på Kustbevakningen till Sveriges Radio P4 Västernorrland.
Kommentar: Ingen fara för allmänheten, men det kan uppstå frågor.

E10 avstängd på grund av hårt väder
E10 från Björkliden till Riksgränsen i Norrbotten har stängts av under natten i båda riktningarna på grund av hårt väder, skriver SVT nyheter. 
Kommentar: Inget ovanligt, men bra att känna till.

Gräsbrandrisk
Fortsatt stor risk för gräsbrand i delar av södra mellersta delen av Sverige enligt SMHI.
Kommentar: Följer.

Måndag 27 mars


Omvärldsbevakning 21.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Cyklonen Debbie uppdatering
Tusentals evakueras inför cyklonens ankomst. Den har nu intensifierats i styrka och är nu upklassad till en kategori 4-cyklon (där 5 är högsta), uppger bland annat Herald sun och Tropical stormrisk.
Kommentar: Vi har delat UD-resklars information på Facebook och Twitter samt lyft fram temablock om tropiska cykloner på startsidan.

Fasad har rasat från hus i Härnösand
Delar av en fasad på ett flerfamiljshus på Norra Kyrkogatan i Härnösand har rasat på grund av hårda vindar uppger SR P4 Västernorrland. Området runt huset har spärrats av. Tre familjer har evakuerats men då ytterligare en spricka finns i fasaden och blåsten fortsätter kan det bli tal om ytterligare evakueringar och större avspärrningar.
Kommentar: Följer konsekvenser av det hårda vädret.

Omvärldsbevakning 12.00

Fjällräddning i Arjeplogsfjällen
Två olika sällskap om totalt sex personer befinner sig i nöd i Arjeplogsfjällen, uppger flera medier, bland annat SVT nyheter. Polisen har inlett en fjällräddning men på grund av hårt väder har ambulanshelikoptern tvingats vända. Fjällräddare på skoter är nu på väg för att försöka hjälpa de som är i nöd.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09.00

Fortsatt stor lavinfara i Abisko och Riksgränsen
Stor risk för lavin, fyra på en femgradig skala, fortsatt under måndagen i norra Lapplandsfjällen vid Abisko och Riksgränsen. Kraftiga snödrev väntas på kalfjället och lavinfaran är fortsatt stor på branta läsluttningar så länge snödrevet pågår. Naturvårdsverket ger rådet att hålla sig till flack terräng och undvika branta sluttningar med nysnö och drevsnö.
Kommentar: Se anteckning från lördagen då vi publicerade en nyhet. Har även lavinriskpuffen i topp på sidan.

Ambassaden i Canberra om tropiskt oväder
Tropiska cyklonen Debbie förutses enligt australiska SMHI (BoM) nå Queenland, nordöstra Australien, på tisdag morgon 28 mars 2017, skriver ambassaden på sin hemsida.
Kommentar: Avvaktar om UD Resklar skriver något i sina sociala medier-kanaler. Delar i så fall.

Journalsystemet låg nere på Västerås sjukhus
Under fem timmar i natt låg journalsystemet på sjukhuset i Västerås nere. Reservsystemet fungerade inte heller, skriver tidningen VLT.
Kommentar: Stoppet ska enligt tidningen inte fått några konsekvenser för patienterna. För kännedom.

Tåg fast i snöstorm
Ett hundratal passagerare fick evakueras med bandvagn från ett tåg som kört fast i snön mellan Narvik och Kiruna, skriver TT. Det finns ingen prognos för när banan kan öppnas igen.
– Eftersom det är en viktig linje för malmtransporten mellan Kiruna och Narvik så finns en ganska hög beredskap för att kunna flytta undan tåg så att linjen kan öppnas, säger Dan Olofsson, SJ:s pressjour till TT.
Kommentar: För kännedom.