Vecka 48 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 3 december


Omvärldsbevakning 22.10

Polisen i Tyskland varnar för misstänkta paket
Under fredagen utrymdes en julmarknad utanför Berlin sedan en misstänkt paketbomb lämnats in till ett apotek. Den misstänkta bomben ska dock inte ha riktad mot marknaden utan tros ha varit ett utpressningsförsök mot budfirman DHL, skriver Aftonbladet.
Enligt tyska myndigheter kan förövarna ha skickat fler paket med sprängladdningar i syfte att utpressa DHL. Polisen i Tyskland varnar därför folk, särskilt småföretagare, för att öppna paket som ser misstänkta ut.
Kommentar: Följer utvecklingen. Många svenskar bosatta i Berlin och övriga Tyskland.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.20

Inget nytt att notera.

Lördag 2 december


Omvärldsbevakning 21.40

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.50

Tumult när NMR genomförde demonstration genom Stockholm
Under lördagseftermiddagen genomförde den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen en icke tillståndsgiven demonstration genom Stockholm. Gruppen möttes av motdemonstrationer vid Medborgarplatsen och tumult uppstod. En polis skadades lindrigt och en person greps misstänkt för våld mot tjänsteman, rapporterar DN.
Kommentar: Händelsen avslutad, men de återkommande nazistdemonstrationerna kan orsaka oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 09.20

Undantagstillstånd utfärdat i Honduras
Regeringen i Honduras utlyser undantagstillstånd efter kraftiga sammandrabbningar mellan polis och demonstranter efter presidentvalet. Minst en demonstrant har dödats och över 20 skadats, uppger Ekot. Orsaken till oroligheterna är att vänsterkandidaten Salvador Nasralla har anklagat landets sittande president Juan Orlando Hernández för valfusk. Den svenska ambassaden rekommenderar resenärer och svenskar bosatta i landet att iaktta största möjliga försiktighet och undvika folksamlingar. Svenskar rekommenderas även att höra av sig till sina anhöriga i Sverige, hålla sig informerad och följa de lokala myndigheternas råd.
Kommentar: Följer utvecklingen.

SMHI varnar för blixthalka
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för blixthalka i stora delar av södra och mellersta Norrland.
Kommentar: Påverkar många bilister.

Fredag 1 december


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget nytt att rapportera.

Övrigt: Redaktionen har i dag publicerat information om måndagens tut-test och tillhörande crowdsourcing. Helgens redaktörer följer upp eventuell dialog i frågan i sociala medier.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Torsdag 30 november


Omvärldsbevakning 21.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.30

Brand i byggnad vid Arlanda flygplats
Det började brinna i en byggnad nära Arlanda flygplats under förmiddagen. Polisen säger till Aftonbladet att byggnaden var under konstruktion. Branden ska nu vara under kontroll. Det finns inga uppgifter om skadade. Flygtrafiken ska inte heller ha påverkats.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Hot mot skola i Stockholm
Alla elever på Raoul Wallenbergsskolan i Bromma i Stockholm har skickats efter hot mot skolan, rapporterar SR P4 Stockholm.
Insatsen på plats är avslutad. En utredning om grovt olaga hot mot grupp har inletts, säger presstalesperson Lars Byström till P4 Stockholm.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 07.35

Ingent nytt att rapportera.

Onsdag 29 november


Omvärldsbevakning 22.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.20

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.55

Enligt ambassaden i Jakarta har flygplatsen på Bali öppnat igen. Nyheten uppdaterad och delad i sociala medier.

Omvärldsbevakning 07.25

Läget på Bali är oförändrat och ambassaden meddelade under natten svensk tid att flygplatsen håller stängt ett dygn till på grund av askmolnet från vulkanen. I övrigt inget att rapportera.

Tisdag 28 november


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Uppdatering vulkanutbrottet på Bali
I sociala medier fortsätter kommentarerna om vulkanutbrottet på Bali. Ett större utbrott kan vara nära, uppger den lokala krismyndigheten och det är något som många delar. Flera privatpersoner som har planerat resor till Bali undrar om de kommer att kunna åka dit. I nuläget vågar dock ingen bedöma hur länge den seismiska aktiviteten kommer att pågå, eller hur stort utbrottet kan bli. Rådet från resebyråerna och myndigheterna är att – om man har bokat en resa till Bali – kontakta researrangören och sitt försäkringsbolag. Många australiska medborgare berörs. Området är ett populärt resmål för australier och flera är strandsatta på Bali på grund av flygstoppet, skriver sajten News.com.au.

Hittills har det varit askmolnet och så kallade laharer som är de synliga tecknen på utbrottet vid Mount Agung. Laharer är strömmar av flytande, avsvalnad lava men enligt uppgifter i brittiska The Guardian har också röd lava observerats i toppen av vulkanen. Det är dock något som inte har bekräftats av myndigheterna.

Myndigheterna har gått ut med rekommendation om andningsskydd och hälsofrågan har lyfts. De frågor som ställs i sociala medier handlar huvudsakligen om när flygen kan gå och om behov av information från myndigheter på plats.

Indonesiska Disaster Management Authority publicerar statusuppdateringar om läget på Bali här (informationen är på indonesiska, så man får översätta med onlineverktyg).
Senast Mount Agung hade ett större utbrott var 1963, då 1700 människor omkom. Det saknas data över vad som föregick det utbrottet och därför är det svårt att säga något om hur stort ett utbrott skulle kunna bli idag, skriver New York Times. Enligt dagstidningen The Straits Times pågick det utbrottet i över tio månader. Askmolnet nådde i mars 1963 4000 meters höjd men nådde över 10 000 meters höjd i maj 1963.  Material från vulkanen slungades upp till åtta kilometer bort och aska nådde så långt som till Jakarta, 1000 kilometer bort.

Att ta sig bort från vulkanen
Enligt den danska resebyrån Yaneeda.dk har de lokala myndigheterna börjat förbereda evakuering av turister med 300 bussar som ställts upp vid flygplatsen. Flygen från flygplatsen i Denpasar är inställda för andra dagen i rad men turister skriver i sociala medier att de har börjat lämna området landvägen för att genom färjeförbindelsen med Java ta sig vidare därifrån. Enligt Sveriges ambassad fungerar buss- och båttrafiken till öarna Java och Lombok normalt och extrabussar till Surabaya har satts in. Ska man ta sig hem från Bali via Java finns två ställen med internationell flygplats, Surabaya, 400 km från Bali och Jakarta, 1200 km bort.

Flygen i området leds om för att undvika askmolnet. Däremot har vissa operatörer ställt in flygningar även om flygen tidvis har kunnat använda flygplatsen på ön Lombok öster om Bali, enligt Business Standard. Se webbplatsen Flightradar24 för en karta över området och för att följa flygen i realtid. 

Kommentar: Krisinformation.se fortsätter följa rapporteringen om vulkanutbrottet. Exempel på skeenden som kan få medierapporteringen att ta fart vore synliga tecken på att utbrottet ökar i styrka eller om myndigheterna går ut med nya råd till allmänheten, till exempel om evakueringszonen utökas. Som det ser ut nu kommer flygplatsen i Denpasar att hålla stängt fram till onsdag morgon lokal tid. Ikväll eller i natt lär den siffran revideras men saker kan också hända relativt snabbt. Antalet människor som ska evakueras har varit 100 000 men siffran har nyligen justerats upp till 130 000, enligt uppgifter i internationella medier.

Omvärldsbevakning 11.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.30

Uppdatering: Flygplatsen på Bali fortsatt stängd
Enligt en rapport från de lokala flygmyndigheterna ”är flygvägarna täckta med vulkanisk aska”. Mer än 400 flyg ställdes in och närmare 60 000 resenärer påverkades då myndigheterna beslutade att stänga flygplatsen under måndagen. Prognosen är att flygplatsen på Bali ska öppna igen klockan sju på onsdagsmorgonen, lokal tid. Tio alternativa flygplatser förbereds på ön så att inkommande flyg kan landa, skriver TT/DN.
Svenska ambassaden uppmanar att resenärer vänder sig till sitt flygbolag eller researrangör. Ambassaden i Indonesien skriver även att "Ngurah Rai International Airport på Bali stängde 27 november 07:00. Beskedet gäller nu till 29 november kl 07:00. Samtliga avgångar är inställda."
Kommentar: Fortsätter följa.Se anteckningar nedan.

Måndag 27 november


Omvärldsbevakning 22.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.35

Ingenting nytt att rapportera.Vi följer dock fortsatt rapporteringen om vulkanutbrottet på Bali, där lokala medier uppger att 89000 resenärer är strandsatta.    

Omvärldsbevakning 12.50

Uppdatering om situationen med vulkanen Mount Agung i Bali
Aftonbladet rapporterar att hundratusentals människor evakueras på grund av aktiviteten i vulkanen
Gunung Agung  på Bali. Den högsta varningsnivån har utfärdats och inga flyg avgår för närvarande från flygplatsen i Denpasar enligt webbplatsen Flightradar24. Experter befarar att ett utbrott kan vara nära förestående. Sveriges ambassad i Indonesien har uppdaterat sin reseinformation om vulkanutbrottet på Bali. Besökare rekommenderas av lokala myndigheter att skydda andningen och de som befinner sig inom tio kilometers avstånd från Mount Agung ska ha evakuerats. Enligt uppgifter som publiceras av Sveriges Radio ska inga svenskar finnas i denna så kallade evakueringszon. Sydsvenskan skriver att svenska resenärer har fått besked att flyg hem tidigast kan avgå på torsdag. Andra uppgifter gör gällande att situationen kommer att utvärderas i morgon tisdag. Myndigheterna uppges ha skickat bussar och färjor till ön för att undsätta strandade resenärer.
Kommentar: Vi har delat UD Resklars information med råd till svenskar på plats och fortsätter följa vad som rapporteras i internationella medier och på sociala medier, till exempel under #MountAgung.

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering vulkanutbrottet: Flygplatsen på Bali stängd
Den Internationella flygplatsen på Bali har stängs för allt flyg. 100 000 människor uppmanas nu att evakuera från den utvidgade zonen, rapporterar SVT.
UD säger till Sveriges Radio Ekot att cirka 1 000 svenskar finns på Bali, varav cirka 200 är bofasta. Ambassaden uppmanar svenskar på Bali att hålla sig informerade om vulkanutbrottets utveckling och följa lokala myndigheters rekommendationer.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor. Vi har även noterat nyheter om vulkanen igår söndag och i tisdags.