Vecka 12 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 22 mars


Omvärldsbevakning 22.55

Statsministern höll tal till nationen

I ett tal i SVT under söndagkvällen uppmanade statsminister Stefan Löfven Sveriges invånare att förbereda sig på att de kommande månaderna kommer kräva uppoffringar för att klara av de påfrestningar som smittspridningen av covid-19 innebär. Han underströk också vikten av att "ingen får chansa. Ingen av oss får gå till jobbet med symptom."
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Regeringen varnar för Coronadesinformation

Det sprids omfattande desinformation om de svenska åtgärderna mot covid-19, enligt regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist. Bland annat pekas Ryssland, Azerbajdzjan och  Kina ut som källor till felaktig information, rapporterar Sveriges Radio. 
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Frankrike utlyser nationellt hälsonödläge

Frankrikes parlament godkände på söndagen lagstiftning som ger president Emmanuel Macrons regering utökade befogenheter i kampen mot smittspridningen, rapporterar TT/Sydsvenskan. Lagstiftningen innebär bland annat att ytterligare stöd kan ges till företag som drabbas av krisen. På söndagkvällen rapporterades totalt 674 dödsoffer i landet medan drygt 16 000 bekräftats smittade. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Tyskland inför kontaktförbud

Tyskland inför från måndag 23 mars kontaktförbud i hela landet. Människor får inte komma varandra närmare än 1,5 meter, varhelst det är möjligt, och fler än två personer får inte sammanstråla. Undantag är familjemedlemmar. Det betyder att restauranger och kaféer nu stänger i landet där sedan tidigare de flesta butiker, skolor och förskolor redan har stängt. Förbundskansler Angela Merkel har också försatts i karantän sedan hon haft kontakt med en person som bekräftats varit smittad av coronaviruset, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Över 100 döda i covid-19 i USA

Över 15 000 personer har bekräftats bära på coronasmittan i delstaten New York och det totala antalet coronasmittade som dött i landet över har överstigit 380. Nästan var fjärde amerikan har beordrats att stanna hemma, då strikta karantänsregler har införts i en rad delstater men New York är den hårdast drabbade, rapporterar TT/Göteborgs-Posten.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 15.30

21 avlidna av covid-19 i Sverige

Folkhälsomyndigheten rapporterar på söndageftermiddagen att totalt 21 personer har dött i Sverige av covid-19 och att 1 906 personer är bekräftat smittade, det skriver Sveriges Radio på sin hemsida.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Region Stockolm ställer in all planerad vård och Försvarsmakten stödjer med sjukhus

All planerad vård som kan skjutas upp utan medicinska risker kommer att skjutas upp i Region Stockholm, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm. Region Stockholm meddelar också i ett pressmeddelande att Försvarsmakten kommer stödja genom att bygga upp ett fältsjukhus i och omkring Älvsjömässan där 30 intensivvårdsplatser ska upprättas. Sjukhuset ska kunna användas för både intensivvård och annan vård.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Första patienterna med covid-19 vårdas på Östersunds sjukhus

Region Jämtland Härjedalen har på söndagen fått sina hittills första fall av covid-19 där de insjuknade behöver sjukhusvård. Tre personer är inlagda på infektionskliniken vid Östersunds sjukhus. Alla har konstaterats insjuknade i covid-19 men har också andra underliggande sjukdomar, rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Statsministern håller tal till nationen

Kl 21.15 på söndagkvällen kommer statsminister Stefan Löfven att hålla ett tal till nationen med anledning av den pågående coronapandemin, skriver SVT Nyheter på sin webbplats. Talet kommer direktsändas i SVT2 och SVT Play.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09.00

Larm om bristande smittskydd från vårdpersonal

Vårdpersonal på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm slår larm om brister i smittskyddet kring coronasmittade patienter, rapporterar Sveriges Radios Ekot och flera andra medier återrapporterar uppgifterna. Exemplen som tas upp rör bland annat att relevant skyddsutrustning inte används eller saknas samt att patienter med misstänkt smitta inte provtas.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Jordbävning i Kroatien

Ett stort område norr om Kroatiens huvudstad Zagreb har drabbats av en jordbävning med magnitud 5,3 rapporterar SVT Nyheter. Det finns inga rapporter om skadade eller döda men stor materiell förstörelse.
Kommentar: Vi följer med fokus på drabbade svenskar.

Misstänkt farligt föremål utanför Försvarsmaktens högkvarter

Vid 05-tiden på söndagsmorgonen hittades ett misstänkt farligt föremål utanför Försvarsmaktens högkvarter på Lidingövägen, på Östermalm i Stockholm. Ett område runt det misstänkta föremålet har spärrats av i väntan på att det undersöks av nationella bombskyddet, rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Lördag 21 mars


Omvärldsbevakning 21.50

Piratförsäljning av falska undermåliga coronaskydd

På nätet sker en stor försäljning av falska undermåliga coronaskydd som marknadsförs som coronamedicin eller coronavaccin. Det finns till och med munskydd riktade till barn med disneymotiv, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Bra att veta om vi skulle få frågor eller påpekanden om sådana produkter. 

Malariamedel testas mot covid-19

Läkemedlet klorokinfosfat, som används förebyggande mot malaria, har börjat användas mot coronaviruset på försök på Karolinska sjukhuset i Huddinge och Södersjukhuset. Enligt Läkemedelsverket finns ännu inga studier som bevisar att medicinen fungerar. Men den bedöms kunna ha effekter som motverkar virus. Klorokinfosfat bedöms riskfritt att testa eftersom det använts så länge mot malaria. Det rapporterar SVT.
Kommentar: Bra att känna till att vården i Sverige testar nya grepp mot sjukdomen i avsaknad av vaccin.

Omvärldsbevakning 16.00

Flera svenska skidorter drar ner på afterski

Flera svenska skidorter ställer in eller begränsar kraftigt afterskiverksamhet efter att kritik riktats, bland annat från Folkhälsomyndigheten mot sådana aktiviteter, som befaras öka smittspridningen, meddelar Expressen. Bland de orter som stängt ner sin afterski nämns Idre, Branäs, Kläppen och Kungsberget. Företaget Skistar som har hand om de stora skidorterna Sälen, Vemdalen och Åre uppger att det lokalt har införts begränsningar p dessa orter.  

Utbrottet gör att hundratusentals personer riskerar jobbet

Varslen har duggat tätt den senaste veckan. Coronakrisens effekter kan bli att hundratusentals anställda blir arbetslösa redan inom någon månad, varnar Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för näringslivsforskning. Framför allt är tjänstesektorn utsatt, liksom småföretagare, säger Henrekson till Aftonbladet. Affärer som går bra är dock enligt SVT
hemleverans av matvaror som rapporteras vara mycket efterfrågade.

Högnivåkontakt med Sydkorea om ekonomisk stimulans och vaccin

Statsminister Stefan Löfven har haft kontakt med Sydkoreas president  Moon Jae-in om stimulanser av ekonomin och utveckling av ett vaccin, rapporterar Dagens Nyheter. Sydkorea ses av många som ett föregångsland när det gäller att hantera smittoutbrottet.

Ishockey-VM ställs in

Ishockey-VM skulle ha spelats i maj i Schweiz men ställs in av internationella ishockeyförbundet på grund av utbrottet av coronavirus, rapporterar flera medier, bland andra Sveriges Radio.

Övriga nyheter om corona

Sveriges Radio  rapporterar om att antalet dödsfall i Sverige nu är 20 och att Finland har fått sitt första dödsfall i covid-19.  Finlands statsminister Sanna Marin har sagt till lokala medier att resor kan komma att stoppas till och från regionen Nyland som omfattar Helsingfors.
Försvarsmakten är på väg att sätta upp ett fältsjukhus i Uppsala med intensivvårdsplatser för tjugo patienter och kan sätta upp ett till i Göteborg om myndigheterna så begär, enligt Sveriges Radio och Göteborgs-Posten.

Omvärldsbevakning 09.30

Barer och nattklubbar kan stängas

I en intervju med DN öppnar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för att barer och nattklubbar kan komma att stängas i vissa delar av landet.
– Vi vill ha skarpa instrument för att hantera detta. Det handlar om social utglesning, inte ha människor som hänger i baren och inte umgås för tätt. Det innebär att vissa verksamheter, typ diskotek med mycket folk på liten yta, inte kan bedriva sin verksamhet, säger han till tidningen.

WHO vädjar till unga att ta viruset på allvar 

– Ni är inte odödliga. Ni kan hamna på sjukhus i flera veckor och till och med dö. Även om inte ni blir sjuka, så kan de val ni gör vara skillnaden mellan liv och död för någon annan, sade WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens, enligt Sveriges Radio.

Hälften av coronapatienterna som intensivvårdats är under 65 år

Siffror som SVT tagit fram visar att hälften av alla coronapatienter som intensivvårdats i Sverige är under 65 år. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell går det inte att dra några slutsatser av siffrorna.
- På sikt kommer det definitivt inte vara hälften av intensivvårdspatienterna som är under 65 år, säger han.

Fredag 20 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Fler län har risk för gräsbrand

Kommentar: Har uppdaterat nyheten. 

Covid-19:

Tolv sektorer får hjälp med barnomsorg vid skolstängning
Vid en presskonferens i kväll presenterade utbildningsminister Anna Ekström (S) en lista på
tolv sektorer som kommer att få hjälp med barnomsorg även om grundskolor och förskolor tvingas stänga. Läs hela listan på Aftonbladet.

Mycket tyder på smittspridning i Åre

Efter att Region Jämtland Härjedalen bekräftat det första fallet av coronavirus i skidorten Åre har ett tiotal personer hört av sig med symtom som överensstämmer med sjukdomsbilden, skriver DN.

Dödligaste dygnet i Italien

Det senaste dygnet har 627 personer dött i Italien på grund av coronaviruset. Det är det högsta som registrerats under ett dygn. Totalt har över 4 000 personer avlidit och 47 000 har bekräftats smittade, skriver SVT.

Omvärldsbevakning 15.30

Folkhälsomyndigheten: Fundera en extra gång innan du åker på skidsemester

Under dagens presskonferens sa generaldirektör Johan Carlson att det finns en del risker. Att vara i naturen och åka i skidspår är inte problematiskt, menar han. Inte heller att smittas i skidbacken. Däremåt innebär trånga miljöer som after ski-evenemang, barer och pubar högre risker. 

16 döda i Sverige

SVT Nyheter rapporterar att 16 personer i Sverige nu avlidit som följd av coronaviruset. 

Socialstyrelsen kommer att få mer material

Under nästa vecka kommer Socialstyrelsen att få mer material i form av operationsrockar, visir och skyddsglasögon, meddelade Socialstyrelsens talesperson på fredagens presskonferens. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa. 

Omvärldsbevakning 12.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 08.00

Sjukvård rapporterar om svinn av sjukvårdsmaterial

Akademiska barnsjukhuset skriver i ett brev til sina anställda att man upptäckt svinn av handsprit och skyddsutrustning på sjukhuset, vilket kan orsaka materialbrist och öka risken att medarbetare smittas när de jobbar, skriver DN.
Kommentar: Följer.

Inga nya inhemska coronafall i Kina

Inga nya inhemska fall av covid-19 konstaterades i Kina under gårdagen. Det är andra dagen i rad. De 39 nya fall som upptäcktes under torsdagen rörde sig om importfall, skriver Sveriges Radio. 
Kommentar: Följer

Kalifornien i karantän

SVT Nyheter rapporterar att Kaliforniens 40 miljoner invånare har beordras att stanna hemma i karantän. De som jobbar inom samhällsviktig verksamhet, som mataffärer, banker, bensinstationer och apotek kommer fortsätta vara öppna.
Kommentar: Följer

Torsdag 19 mars


Omvärldsbevakning 22.40

Elfte svenska dödsfallet i covid-19

Region Sörmland meddelade på torsdagkvällen att en äldre person över 70 år, med flera underliggande sjukdomar, avlidit till följd av covid-19. Det är den elfte personen i Sverige som avlidit till följd av sjukdomen, rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

UD planerar inte att flyga hem svenskar

Utrikesdepartementet planerar inte någon assisterad utresa för svenskar som är fast i andra länder till följd av coronavirusets spridning, skriver TT. Enligt utrikesminister Ann Linde kan de flesta svenskar ta sig hem med de transporter som svenska resebolag ordnar. Det finns också en överenskommelse mellan nordiska och baltiska länder att man ska erbjuda varandras medborgare plats på eventuella plan.
Kommentar: För kännedom om det uppstår frågor.

Polisen vill att skolor förblir öppna

Polisen beräknar att upp till hälften av personalen skulle få svårt att komma till jobbet om förskolor och grundskolor stängs, rapporterar Dagens Nyheter. I artikeln lyfter också polisen fram behovet av att rättskedjan fungerar även i andra led som t ex domstolar, åklagare och kriminalvård.
Kommentar: För kännedom om det uppstår frågor.

SJ ändrar tillfälligt av- och ombokningsregler

Efter Folkhälsomyndighetens rekommendation att tänka igenom om resor som man planerat i Sverige verkligen är nödvändiga ändrar SJ sina regler för ej ombokningsbara biljetter. Kunderna kan nu avboka resor och få ett värdebevis på motsvarande belopp. Det gäller för resaor som är bokade mellan klockan 14 den 19 mars fram till och med 19 april, rapporterar Svenska Dagbladet.
Kommentar: För kännedom då många har frågor på sociala medier om detta.

Ehälsomyndigheten om att hämta ut läkemedel för någon annan

Ehälsomyndigheten får många sökningar om vad som gäller för att hämta ut recept för någon annan och har publicerat en nyhet på sin webbplats om vad som gäller och hur man går till väga. 
Kommentar: Uppdaterade händelsesidan med länk till den aktuella nyheten.

Omvärldsbevakning 16.40

Regeringen kan stänga alla skolor i Sverige

Regeringen kan stänga alla landets skolor från på måndag – om det skulle bli nödvändigt.
I dag klubbades en ny lag som ska gälla för extraordinära händelser i fredstid, uppger flera medier, bland annat Aftonbladet. Om skolor stängs måste förskola och fritidshem erbjudas till barn vars föräldrar har samhällsviktiga arbeten och till elever som behöver särskilt stöd.

Folkhälsomyndigheten: Tänk över om resan verkligen är nödvändig

Med anledningen av spridningen av coronaviruset rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla att tänka igenom om planerade helgresor eller andra resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls.
Kommentar: Publicerat nyhet.

Omvärldsbevakning 12.10

Apoteken begränsar försäljning av medicin på recept

Apoteken inför en begränsning av hur mycket receptbelagda läkemedel svenskarna kan köpa.
Möjligheten att handla mediciner för ett helt år stryps. Från och med i dag begränsas uttagen till tre månaders förbrukning i taget, skriver DN.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor från allamänheten.

Omvärldsbevakning 08.30

Allt fler coronapatienter i behov av intensivvård

Andelen coronasmittade som får intensivvård på sjukhusen blir allt fler. Planerade operationer ställs in och förberedelser pågår för fullt för att ta emot allt fler virusdrabbade.
– Vi har frigjort vårdplatser, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, till SVT.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Okänt hur många svenskar som är strandsatta utomlands – UD har inga planer på evakuering

Exakt hur många svenskar som är strandsatta i coronasmittans spår är det ingen som vet. På Utrikesdepartementet har man varken några planer på att kartlägga hur många medborgare det rör sig om eller på att evakuera dem, skriver SVT nyheter. – Det är viktigt att poängtera att UD:s möjlighet att bistå är begränsad i nuvarande situation, säger Diana Qudhaib, pressinformatör på UD, till SVT.
Kommentar: Vi får många frågor i ämnet i sociala medier, så bra att känna till.

Stor gräsbrandrisk på många håll

Det råder stor gräsbrandsrisk på många håll i landet just nu, enligt SMHI.
Kommentar: Vi planerar att skriva nyhet.

Onsdag 18 mars


Omvärldsbevakning 22.45

Stockholms stad inför besöksförbud på äldreboenden

Krisledningsnämnden i Stockholm har aktiverats och fattat beslut om besöksstopp på stadens äldre- och omsorgsboenden, skriver Stockholms stad i ett pressmeddelande. Beslutet innebär att inga besök på äldreboenden får göras av utomstående eller anhöriga, med undantag för äldre som är i livets slutskede eller har andra särskilda behov, skriver staden i pressmeddelandet.
Kommentar: Många berörs av beslutet och frågor kan uppstå. 

Läkemedel ransoneras på apoteken

För att förhindra hamstring har apoteksbranschen beslutat att begränsa försäljningen på de svenska apoteken av läkemedel med paracetamol från och med torsdag. Beslutet togs i samråd med Läkemedelsverket. Kunderna får nu köpa tre förpackningar per gång, totalt 60 tabletter, rapporterar Dagens Nyheter.  
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. 

475 döda i Italien

Det senaste dygnet har 475 personer i Italien avlidit till följd av covid-19, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Det är det högsta rapporterade antalet döda i ett enskilt land sedan starten av utbrottet.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Storbritannien stänger skolor

Från fredag stängs allmänna skolor i Storbritannien, rapporterar TT/Svenska Dagbladet. Stängningen gäller inte för barn till föräldrar som arbetar i samhällsviktiga yrken.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Gräsbrandsrisk i Svealand och delar av Götaland och södra Norrland

SMHI rapporterar att gräsbrandsrisken är stor i snöfria delar av Värmlands, Gävleborgs, Örebros, Västmanlands, Uppsalas, Stockholms, Södermanlands och Östergötlands län. Risken är även stor i Dalarnas län utom Dalafjällen, Jönköpings län syd om Vättern och Västra Götallands län norra Västergötland.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.45

Försvaret upprättar fältsjukhus

Ett fältsjukhus kommer att upprättas på Ärna flygplats utanför Uppsala, det rapporterar SVT Nyheter. Det är Försvarsmakten som kommer att upprätta fältsjukhuset som kommer att ha ett antal intensivvårdsplatser. Fältsjukhusets materiel finns i dag vid Försvarsmedicincentrum i Göteborg och det kommer dröja en tid innan fältsjukhuset är upprättat och i gång. Sedan tidigare stödjer Försvarsmakten Folkhälsomyndigheten med personal och vissa regioner med materiel med anledning av coronaviruset, det skriver Försvarsmakten på sin hemsida. 
Kommentar: För kännedom ifall upprättandet av fältsjukhus skapar frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 13.00

Polisinsats på Gotlandsfärja

Ett antal personer har barrikaderat sig ombord på en av Destination Gotlands färjor i Nynäshamn, det rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland. Rederiet uppger för P4 Gotland att inga passagerare befinner sig ombord. Färjan skulle avgått 11.25 från Nynäshamn.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Regioner har plockat bort krav på lager av skyddsutrustning

Idag rapporterar Sveriges Radio att tre storstadsregioner, Stockholm, Skåne och Västra Götaland, saknar krav på att hålla ett lager av skyddsutrustning i sina pandemiplaner. Skrivningarna om detta har plockats bort. 
Kommentar: För kännedom om rapporteringen genererar frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.55

Forskare har hittat antikropp som skulle kunna användas som behandling mot coronaviruset

Enligt en artikel på Sveriges Radio så är det forskare i Nederländerna som hittat anitkroppen. Antikroppar kan binda till ett virus och på så vis hindra infektion, alltså neutralisera viruset. "Fungerar antikroppen så är det en möjlig terapi, en behandling, absolut, säger Mattias Forsell, docent i immunologi vid Umeå universitet".
Kommentar: För kännedom.

Tillgånen på insulin oroar diabetiker

Enligt en artikel i Göteborgs-Posten upplever många diabetiker att det är slut på insulin på flera apotek. Läkemedelsverket uttalar sig i artikeln och säger att det just nu inte finns något som pekar på att något typ av insulin är i riskzonen för att ta slut men att myndigheten följer utvecklingen noga. 
Kommentar: För kännedom.

Tisdag 17 mars


Omvärldsbevakning 21.55

Tillfälligt förbud mot resor till Sverige med anledning av covid-19

Regeringen har i dag, med anledning av Europeiska rådets och kommissionens uppmaning, beslutat att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige, i syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19. Beslutet gäller från och med den 19 mars och till att börja med under 30 dagar. Det är en åtgärd som inte ska vara längre än nödvändigt. Alla resor till Sverige stoppas inte. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer att kunna återvända till sina hem. Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige. Det gäller t.ex. diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige, såsom hälso- och sjukvårdspersonal och personer som transporterar varor till Sverige.
Kommentar: Publicerat nyhet och lagt ut i våra sociala kanaler.

Danmark förbjuder folksamlingar

Danmark förbjuder folksamlingar med fler än tio personer. Det meddelade landets statsminister Mette Frederiksen vid en presskonferens ikväll. Förbudet, som gäller offentliga platser, införs imorgon. Under förbudet kommer köpcentrum också stängas och restauranger får inte ta emot gäster. Det gäller även sporthallar och gym, uppger Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

Från presskträffen: toppen av ett isberg

SVT:s rapportering från dagens pressträff. Vinklar som de flesta andra medier på att Tegnell sa – Det här är toppen av ett gigantiskt isberg. Siffrorna säger mindre och mindre om den egentliga spridningen. Det handlar nu mer om belastningen på sjukvården.
I övrigt poängterades vikten av att hålla nere takten på smittspridningen så att svården inte belastas för mycket.
Kommentar: För kännedom.

Facebookgrupper för att hjälpa riskgrupper

Facebook-gruppen "Corona – hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!" har fått nästan 6 000 medlemmar på två dygn, rapporterar SVT. Liknande initiativ har tagits på många håll, enligt SVT. Människor organiserar sig via sociala medier och sätter upp lappar och erbjuder hjälp till grannar.
Kommentar: Vi behöver lite goda nyheter.

Omvärldsbevakning 14.00

Aftonbladet: Regeringen förbereder för total stängning av skolor och förskolor

Av artikeln framgår att det som föreslås i rubriken bara är en möjlighet.
"Än så länge är det inte aktuellt för Folkhälsomyndigheten att rekommendera att grundskolorna stängs.
– Det är inte motiverat av smittskyddsskäl. De negativa konsekvenserna riskerar att bli stora, även ur ett folkhälsoperspektiv, sade generaldirektör Johan Carlson vid presskonferensen."
SR har ett inslag om de oklarheter som uppstår vid eventuell stängning av skolor.
Kommentar: Kan ge upphov till spekulationer och frågor från allmänheten.

DN förklarar svenska förvaltningmodellen

Artikel om varför regeringen inväntar myndigheternas bedömning före ett beslut, i motsats till hur flera andra länder agerat.
Kommentar: Pedagogiskt.

Biografer stänger

Filmstaden, tidigare SF bio, stänger samtliga sina biosalonger från och med onsdag. Filmstaden är landets i särklass största biografägare. Det uppger TT, som citeras i flera medier, bland annat DN.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.00

Distansundervisning rekommenderas

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Sveriges gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, högskolor och universitet inför distansundervisning med anledning av det nya coronaviruset.
Kommentar: Skriver nyhet och delar i social medier. Nyheten även som myndighetsmeddelande som vi också länkar till. Uppdaterar händelsesidan.

VMA Haninge

Viktigt meddelande till allmänheten i Haninge kommun, i Stockholms län. I Jordbro industriområde har ett större utsläpp av koncentrerad ammoniak inträffat.
Kommentar: Publicerar nyhet och på sociala medier.

Folkhälsomyndigheten uppmanar till distansarbete

Folkhälsomyndigheten uppmanar arbetsgivare i Stockholmsregionen att låta anställda att arbeta hemifrån när det är möjligt.
Kommentar: Publicerar nyhet och i sociala medier. Uppdaterar händelsesidan.

Omvärldsbevakning 09.00

Genomgång av åtgärder mot corona i några länder

Aftonbladet samlar olika åtgärder som införts de senaste dygnet i en rad länder.
SVT gör en liknande genomgång.
Kommentar: Jämförelser med åtgärder i Sverige kommer att göras och vi kommer att få frågor om det.

Arbetsförmedlingen om pandemiplan

DN frågar arbetsförmedlingen främst om två saker.
Hur de hanterar det ökade antalet varsel som är en följd av smittan.
Om de har någon pandemiplan, hur samhällsviktiga uppgifter som till exempel utbetalningar kan skötas om många insjuknar.
Kommentar: AF ger i huvudsak lugnande besked.

Inreseförbud i schengenområdet i 30 dagar föreslås

– Jag föreslår för stats- och regeringscheferna att vi inför ett tillfälligt inreseförbud för icke nödvändigt resande till EU. De här inskränkningarna bör gälla i 30 dagar och kan förlängas vid behov, säger kommissionsordförande von der Leyen.
Det rapporterar flera medier, bland annat DN. Ett beslut väntas under tisdagen.
Kommentar: Kommer att ge upphov till frågor om hur det påverkar Sverige.

Skärpta regler för passagerare i Stockholms lokaltrafik

Passagerare få inte kliva på genom ALK-bussarnas framdörrar och passagerare uppmanas att sprida ut sig i vagnarna. Bussarna kommer att ha vita band som stoppar passagerare från att komma nära chauffören.
– Vi vill att resenärer sprider ut sig i våra fordon för att minska smittorisken, säger Andreas Söderberg, presstalesperson på SL, till DN.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor.

Tegnell: Stänga skolor ger negativa effekter

I en intervju med SVT säger Tegnell att genom att stänga ner hela samhället så skjuter man bara problemen framför sig. För eller esenare måste skolorna öppna igen och viruset dinns i samhället. Om skolorna stängs skulle också mycket vårdpersonal tvingas stanna hemma för att ta hand om sina barn och det är en oacceptabel effektenligt Tegnell.
Kommentar: Kan ge upphov till mycket frågor från allmänheten.

Måndag 16 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Personer över 70 bör begränsa sociala kontakter tills vidare

Folkhälsomyndigheten gick på måndagskvällen ut med att det nu är läge att vidta ytterligare åtgärder för att bromsa spridningen av covid-19 i Sverige, och skydda de mest utsatta från att bli smittade. Personer över 70 år uppmanas därför att begränsa sina nära kontakter med andra så långt som möjligt de kommande veckorna. Det innebär bland annat att man så långt som möjligt ska undvika folksamlingar som kan uppstå i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler.
Kommentar: Publicerat nyhet och delat i våra sociala kanaler.

Skyddsmaterial ska flyttas mellan regionerna

Bristen på skyddsmaterial är akut när sjukvården nu står inför en coronapandemi.
Därför ger regeringen Socialstyrelsen rätt till att omfördela resurser mellan regionerna, skriver DN.– Det är ett helt historiskt beslut, säger Johanna Sandwall krisberedskapschef på Socialstyrelsen. Flera regioner har tidigare larmat om brist på sjukvårdsmaterial för att bekämpa det nya coronaviruset. Framför allt är handlar det om provtagningsmaterial och personlig skyddsutrustning för personalen.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

SJ ställer in vart fjärde tåg

SJ ställer in avgångar i hela landet från och med tisdagen på grund av coronautrbrottet. Trafiken kommer att minskas på nästan alla linjer. – Nu sker en reducering på de flesta linjer med 25 procent. Efterfrågan på resor har rasat mycket mer än så, vi ser minskat resande för varje dag, säger Dan Olofsson, informatör på SJ. Bemanningen ombord på tågen är också bristfällig. Många av SJ:s anställda stannar hemma på grund av sjukskrivning eller vård av sjuka barn efter myndigheternas uppmaning att anställda ska stanna hemma från jobbet vid förkylningssymtom, skriver GP.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Macron: Frankrike stänger gränserna

De franska gränserna stänger från och med tisdagen vid lunch i samarbete med EU-länder. Det sa Frankrikes president Emmanuel Macron i ett tv-tal till nationen på måndagen.
– Vi är i ett hälsokrig, sa han. President Macron uppmanar alla franska medborgare att stanna i sina hem och enbart röra sig utomhus för absolut nödvändiga sysslor, för att förhindra spridning av coronaviruset, uppger SVT nyheter.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 17.30

Stockholmare uppmanas att jobba hemifrån om de kan

På dagens pressträff uppmanade Folkhälsomyndigheten de stockholmare som kan att jobba hemifrån. Detta i syftet att minska smittspridningen. Det rapporterar flera medier, bland andra Aftonbladet.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Stockholms universitet övergår till digital undervisning på distans

Det meddelar universitetet på sin hemsida. 

Om olika strategier att hantera smittan

Brittiska idéer om hur smittan hanteras i samhället presenteras och diskuteras med stadsepidemolog Tegnell i den här aftonbladetartikeln.
Kommentar: Intressanta resonemang.

Fördubblat antal intensivvårdsplatser

Region Stockholm kan fördubbla antalet intensivvårdsplatser för att möta det förväntat ökade antalet patienter i vård av intensivvård. Det uppger regionens chefsläkare för DN.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Riksdagen corona-säkrar

Endast 55 av riksdagens 349 ledamöter kommer att närvara vid voteringar de närmaste två veckorna, skriver DN. Detta för att säkra att riksdagens arbete ska fungera även om många ledmöter skulle insjukna.
Det hela sker genom ett lottningssystem som partierna kommit överens om.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

SVT:s "goda nyheter" om smittan

Bland annat att invånarna i Wuhan börjar återgår till arbetet och att antalet fall inte ökar i det först drabbade regionerna i norra Italien.
Kommentar: Lite uppmuntran kan behövas.

Pedagogiskt om "puckeln"

Forskare förklarar varför det är viktigt att dra ut på förloppet i det här inslaget från SVT.
Kommentar: Bra inslag.

Omvärldsbevakning 11.00

Läkare varnar för brist på intensivvårdsplatser

Flera läkare som SR Ekot talat med varnar för platsbrist i intensivvården. Enlkigt de läkare som uttalar sig för SR är den svenska intensivvården hårt ansträngd redan utan en pandemi. Flera läkare menar att patientsäkerheten kan hotas vid ett större sjukdomsutbrott.
Kommentar: För kännedom.

Stängda gränser försvårar sjukvårdsleveranser

Stängda gränser och exportbegränsningar har gjort att sjukvårdsutrustning inte kommit fram, rapporterar SVT. Det gäller utrustning som är beställd och betald. Handelsminister Anna Hallberg är mycket kritisk till att "EU:s inre marknad inte fungerar". EU-kommissionen har meddelat att det kommer nya riktlinjer när det gäller handel i samband med stängda gränser.
Kommentar: Kan påverka försörjningen av sjukvårdsprodukter och skapa oro och frågor hos allmänheten.

Skrotat totalförsvar ger sämre beredskap mot pandemier

DN jämför med hur totalförsvaret såg fram till mitten av 90-talet och hur det ser ut i dag. Bland annat menar de i artikeln att Sverige skulle kunna hantera en epidemi bättre på den tiden det fanns fältsjukhus.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor. Antar att ett av svaren handlar om att även fältsjukhus måste bemannas med utbildad och tränad personal.