Vecka 14 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 5 april


Omvärldsbevakning 22.05

Färre dödsfall i hårt drabbade länder

Flera medier, däribland DN och TV4, rapporterar om att antalet dödsfall i några av de länder som drabbats hårdast av coronan nu sakta ser ut att minska. Även i Frankrike märker man en svag nedgång, skriver Svenska Dagbladet. Statsepidemiolog Anders Tegnell varnar dock för att smittan kan ta ny fart om de länder som infört de hårdaste restriktionerna börjar lätta på dessa, skriver DN.
Kommentar: Hoppfulla signaler, även om det är för tidigt att dra några säkra slutsatser.

Omvärldsbevakning 16.05

Stopp för kommersiella flyg till och från Storbritannien

Från och med torsdag stoppas tillfälligt alla kommersiella flyg till och från Storbritannien, rapporterar Ekot. Den brittiska ambassaden uppmanar britter i Sverige som vill hem till Storbritannien att ordna sin resa dit så snart som möjligt för att undvika att bli strandsatta.
Kommentar: Påverkar många svenskar. Ingen uppdaterad information på den svenska ambassadens hemsida än så länge.

Hög risk för gräsbränder i stora delar av landet

Idag, söndag, råder det hög risk för gräsbränder i stora delar av Götaland, uppger SMHI. Under måndagseftermiddagen beräknas området utökas till att även omfatta stora dela av Svealand och södra Norrland.
Kommentar: För kännedom. Än så länge inga rapporter om några större gräs- eller skogsbränder.

Omvärldsbevakning 09.30

Covid-19, uppdatering

Dagens Nyheter rapporterar att det väcks allt fler krav hos läkare om att Stockholms sjukvård ska gå upp i katastrofläge för att kunna hantera tillströmningen av coronasmittade patienter. Samtidigt uppger 100 av landets kommuner till Ekot att man vill ha större möjligheter att coronatesta personalen vid äldreboenden.
Ekot rapporterar även att facket kräver att lärare i riskgrupper ska få stanna hemma från jobbet med ersättning från staten.
Kommentar: Samtliga ovanstående nyheter belyser att det ställs allt fler krav på skarpare åtgärder för att förhindra spridningen av covid-19.

Kritiserat lagförslag stoppas

Det lagförslag som presenterades tidigare i veckan om att ge regeringen utökade maktbefogenheter för att bekämpa covid-19 har nu reviderats, efter kritik från M, L och V. Regeringen har skrivit in ett tillägg om att åtgärder nu måste godkännas av riksdagen. Det uppger Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Kommit en del kritik mot lagförslaget.

Lördag 4 april


Omvärldsbevakning 21.15

Störningar i Telias nät

Under lördagskvällen har Telia haft problem med mobilla och fasta datatjänster. Polisen i region Syd uppger att informationsnumret 11414 och larmnummer 112 kan vara berörda och svåra att nå. Detta rapporterar Sveriges radio. 
Kommentar: Samhällsstörande, särskilt om larmnumren är påverkande. 

Omvärldsbevakning 14.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09:50

Amerikanska befolkningen uppmanas bära mask

USA:s smittskyddsmyndighet CDC har ändrat sina rekommendationer och uppmanar nu alla i landet att bära munskydd. Detta på grund av att även asymptomatiska personer uppges kunna föra coronasmittan vidare och munskydd kan hindra smittbärare från att smitta andra. Detta rapporterar bland andra Sveriges radio. 
Kommentar: Vi får redan frågor om masker på sociala medier. Detta kommer säkert leda till fler frågor. 

Fredag 3 april


Omvärldsbevakning 21.20

Regeringen vill utöka sina befogenheter

Expressen rapporterar om att Sveriges regering vill få utökade möjligheter att fatta beslut utan att behöva vända sig till riksdagen. Det kan enligt tidningen handla om att fatta snabba beslut som rör spridningen av corona, till exempel att kunna stänga butiker eller gym. Moderaterna är kritiska mot förslaget och kräver att riksdagen i så fall får vetorätt mot beslut som regeringen fattar. 
Kommentar: Relevant information angående coronahanteringen.

Omvärldsbevakning 16.00

Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan

UD förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder till den 15 juni, meddelar departementet.
Kommentar: För kännedom. Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

SAS drar ner på inrikesflygningar

Från och med måndag kommer flygbolaget endast att trafikera fyra destinationer inom Sverige. Det är från Arlanda till Umeå, Kiruna, Luleå och Visby. All annan inrikestrafik upphör, det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.

Chockhöjning av priset på handsprit

En av statens stora levarantörer av handsprit har kraftigt höjt priset. Leverantören hävdar att omständigheterna nu är så speciella att man kan frångå det ursprungliga avtal man har med statens inköpscentral, det rapporterar flera medier, bland annat SVT Nyheter.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 12.30

Försvarsmaktsövning Aurora 20 flyttas fram

FM har beslutat att flytta fram försvarsmaktsövning Aurora 20 som planerades att genomföras i maj med anledning av spridningen av covid-19, det skriver Försvarsmakten på sin hemsida. Vad avser Totalförsvarsövning 2020 har Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beslutat, att de moment som var planerade att genomföras i samband med Aurora utgår, alternativt omplaneras. När Aurora 20 kan genomföras är i nuläget oklart.
Kommentar: Bra att känna till.

Omvärldsbevakning 09.20

Risk för gräsbrand

Gräsbrandsrisken är i eftermiddag stor i delar av Svealand, Götaland och sydligaste Norrland, det skriver SMHI på sin hemsida.
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 2 april


Omvärldsbevakning 22.15

Fältsjukhuset vid Älvsjö öppnas och Region Stockholm vill aktivera krislägesavtal

Vid en presskonferens på torsdag kväll meddelade Region Stockholm att de begärt hos SKR att krislägesavtalet ska aktiveras, skriver Svenska Dagbladet.  Det särskilda kollektivavtalet för krislägen innebär bland annat att ordinarie arbetstid för vårdpersonal inom regionens intensivvårdsverksamheter blir 48 timmar per vecka under max en månad, men också att personalen får 220 procent av lönen per timme.

Samtidigt meddelade regionen att det nya fältsjukhuset vid Älvsjö kommer att öppnas och kunna ta emot de första patienterna under helgen.

SMHI varnar för hårda vindar - uppföljning

Flera län i landet drabbades på torsdagen av strömavbrott och nedblåsta träd, efter de hårda vindar som SMHI varnat för, skriver DN. Trafikverket informerar om flera stängda tågsträckor i Södra Sverige och uppmanade på torsdag kväll resenärer i Mälardalen att i första hand välja europavägarna.
Kommentar: Följer läget och har publicerat en Just nu med länk till Frågor och svar om stormar och strömavbrott.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.45

Facket inför skyddsstopp på Östra sjukhuset i Göteborg

Sveriges Radio P4 Göteborg rapporterar att skyddsstoppet införs på en epidemiavdelning där patienter väntar på svar om dom är smittade eller inte. Det är fackförbundet kommunal som tagit till åtgärden då Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skyddsutrustning inte följs.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.45

Almedalsveckan ställs in

Region Gotland meddelar att Almedalsveckan 2020 ställs in med anledning av det nya coronaviruset. "Mot bakgrund av att folkhälsomyndigheten igår ytterligare skärpte sina rekommendationer, anser arrangören att det nu är en omöjlighet att genomföra arrangemanget i år", skriver Regionen på sin hemsida. Beslutet är taget av huvudarrangörsgruppen i samråd med värden, Region Gotland och de åtta riksdagspartierna.
Kommentar: För kännedom.

SMHI varnar för hårda vindar

I Södra Sverige blir det under dagen mycket hårda vindbyar. SMHI har utfärdat klass-1 varningar i Götaland och södra Svealand. Trafikverket meddelar att flera tågavgångar är inställda under det kommande dygnet. Vindbyar på uppåt 24 m/s väntas.
Kommentar: För kännedom ifall ovädret skapar störningar.

SAS överväger att ställa in allt inrikesflyg

Med anledning av coronaepidemin så finns det en risk att flygbolaget upphör med inrikestrafiken i Sverige, det rapporterar Sveriges Radio. Som alternativ kan SAS kan tänka sig en norsk modell där staten valt ut de linjer som är viktigast och sen delat upp de på aktörerna på marknaden och hjälpt till att finansiera det.
Kommentar: För kännedom.

Att hosta på någon kan vara misshandel

På flera håll i Sörmland, Östergötland och Jönköping har polisen fått in uppgifter om personer som medvetet hostat mot andra de mött på gatan och i vissa fall uppgett att de är smittade av corona, det rapporterar SR P4 Sörmland. Enligt polisen kan en person "som medvetet tillfogar en annan person en sjukdom misstänkas för misshandel". Det pågår just nu en utredning mot två yngre killar som medvetet hostat mot förbipasserande. 
Kommentar: För kännedom.  

Onsdag 1 april


Omvärldsbevakning 22.10

Många vill tillfälligt slippa amortera

Många söker amorteringsbefrielse för sina bolån, skriver DN. Finansinspektionen har uppmanat bankerna att erbjuda sina kunder att slippa amortera på sina bolån under en begränsad period, i takt med att coronakrisen fortsätter, något som tusentals kunder nu tackar ja till. 
Kommentar: Följer utvecklingen kring ekonomiska konsekvenser av epidemin.

Statsministern uppmanar till tålamod och eget ansvar

I en intervju med SVT säger Statsminister Stefan Löfvén att det kommer att ta lång tid och krävas tålamod för att bekämpa smittspridningen. Han uppmanar också Sveriges befolkning att ta stort eget ansvar för att minska riskerna för sig själv och andra. 
Kommentar: Kan väcka frågor hos allmänheten.

Smitta på vart tredje äldreboende i Stockholm

SR rapporterar att det nu finns coronasmittade personer på 29 äldreboenden i Stockholms stad, vilket motsvarar en tredjedel av stadens vård- och omsorgsboenden.
Kommentar: Kan leda till frågor kring arbetet med att begränsa smittspridningen till äldre

SL uppmanar till att undvika kollektivtrafiken

Storstockholms lokaltrafik uppmanar sina resenärer att undvika att resa med SL om man kan välja annat färdmedel, rapporterar SVT. Detta som en följd av Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att privatpersoner i möjligaste mån ska undvika att resa kollektivt i rusningstid.
Kommentar: Följer eftersom det kan väcla frågor kring övriga trafikbolags hantering av Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter

Vädervarning påverkar tågtrafiken

SMHI  gick på onsdagen ut med en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i delar av Götaland och sydöstra Svealand.
Med anledning av varningen meddelar Trafikverket att flera tågsträckor stängs tillfälligt under torsdag 2 april. Det gäller bland annat sträckorna Varberg-Borås och Uddevalla-Strömstad.
Kommentar: Följer eftersom vädervarningen täcker många län och får effekt på trafiken.

Omvärldsbevakning 15.30

Folkhälsomyndigheten: Råd för att minska smittspridningen

Enligt Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd bör större sociala sammanhang undvikas och personer över 70 år vara särskilt försiktiga. Syftet med råden är att motverka spridningen av covid-19 och framför allt att skydda de mest sårbara i samhället – riskgrupper och äldre.
Kommentar: Publicerat nyhet och infografik.

Omvärldsbevakning 13.00

Noteringar:

  • Konjunkturinstitutet tror på en stor dipp i svensk ekonomi. I en artikel i Sveriges Radio spår man att BNP faller med 3,2 procent i år och att arbetslösheten hamnar på 8,7 procent.
  • Folkhälsomyndighetens analyschef Lisa Brouwers säger till P1 morgon att den tidigare flacka kurvan nu har blivit brant i Stockholmsregionen, skriver SVT Nyheter. I stora delar av Sverige är kurvan fortfarande flack.
  • Dagens Nyheter skriver att Kina och Sydkorea förbereder sig på en andra våg av coronasmittan. Enligt Anders Tegnell skulle den vågen kunna komma i höst i Sverige. Viruset försvinner inte och innan man har fått en immunitet i befolkningen så kommer det komma nya vågor av virusutbrott. 
  • I dag har regeringen beslutat om att det inte är möjligt att ta ut mer läkemedel från apoteken än vad du behöver för en period på tre månader. Beslutet har tagits på grund av att efterfrågan på läkemedel har ökat kraftigt senaste tiden. Läs mer hos Regeringen eller Läkemedelsverket. 

Kommentar: Publicerat nyhet om begränsning i uttag av läkemedel. Fortsätter att följa övriga spår. 

Omvärldsbevakning 08.00

Varann svensk smittad i april enligt forskare

I en artikel i Sydsvenskan menar professor Tom Britton att flest svenskar kommer att smittas i april. Han hävdar också att hälften av befolkningen kommer att vara smittad innan april är slut. Det innebär att april är en viktig månad att hålla sig hemma om man är äldre eller befinner sig i en riskgrupp. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen.

Tisdag 31 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Vårdpersonal testas inte för viruset

Sveriges radio rapporterar om att vårdpersonal i Stockholm inte testas för coronaviruset trots att Folkhälsomyndigheten uppmanat till detta. Elda Sparrelid chefsläkare region Stockholm säger att "man idag inte kan provta någon egentligen".
Kommentar: Relevant då vi får frågor om vilka som testas och hur mycket tester som görs på sociala medier

Skistar stänger sina anläggningar

Den 6 april stänger Skistar samtliga skidanläggningar för säsongen. Detta efter man fått råd från Folkhälsomyndigheten om att stänga. Även Branäsgruppen stänger sin anläggningar. Detta rapporterar bland andra Sveriges radio.

Folkhälsomyndigheten inrättar expertgrupp

För att stödja Folkhälsomyndigheten i arbetet med coronapandemin inrättar man en expertgrupp med experter inom smittskydd, epidemiologi, virologi och klinisk infektionsmedicin. Gruppen ska vara rådgivande och diskutera läget och insatserna framåt tillsammans med myndigheten.

Folkhälsomyndigheten har fått utökat uppdrag om provtagning

Folkhälsomyndigheten har fått ett uppdrag av regeringen att ta fram förslag på hur fler ska kunna testas för covid-19. Folkhälsomyndigheten ska leda arbetet med att ta fram en strategi för hur antalet tester ska kunna utökas. Myndigheten ska också samordna de regioner, kommuner och andra som behövs för att provtagning ska kunna ske i större skala och med bibehållen kvalitet.
Kommentar: Nyhet på krisinformation.se samt i sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 15.50

Flera läkare och sköterskor i Stockholm intensivvårdas

I Stockholmsregionen intensivvårdas flera läkare och sjuksköterskor som smittats med coronaviruset, skriverAftonbladet. Svenska Dagbladet  kopplade i en annan text några av fallen till de sänkta kraven på skyddsutrustning och dels också till att olika regioner gör olika bedömningar av under vilka vårdmoment som skydd behövs. Hittills är det inte klarlagt vilka som har smittats var, alltså om de smittats i tjänsten eller privat.
Kommentar: Denna nyhet, och nästa, kan orsaka frågor om hur säker vården är.

Uppgifter om smittspridning i vården

Tidigare har medierna rapporterat om att corona kan ha spridits inom vården. Idag berättar Aftonbladet att flera svenska sjukhus, bland annat i Västernorrland och i Stockholmsregionen undersöker om smitta spridits.

Ökat antal provtagningar

Folkhälsomyndigheten får ett uppdrag om att utöka antalet provtagningar, enligt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som talat med TT. Det meddelar SVT och Sveriges Radio.

Besöksförbud på landets äldreboenden

Under Regeringens pressträff berättade de om ett beslut att förbjuda besök på landets äldreboenden. Detta som ett steg i smittbegränsningsarbetet. Flera medier refererar från den pressträffen och Folkhälsomyndighetens.
Kommentar: Krisinformation.se har gjort en nyhet om beslutet utifrån den information som finns på regeringen.se.

Omvärldsbevakning 12.30

Många flyr från Indiens storstäder

Nedstängningen av Indien har lett till att många indier vandrar tillbaka till sina hembyar efter att ha blivit av med sina inkomster, rapporterar DN. Enligt indiska medier är detta en humanitär katastrof. Den stora vågen av människor som nu tar sig ut på landsbygden kan innebära en stor katastrof för hur coronaviruset sprider sig i landet, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: För information om coronavirussituationen i Indien. Det kan uppstå frågor.

Omvärldsbevakning 08.45

Antalet döda i Italien kan vara underskattat

Antalet avlidna i covid 19 i Italien kan vara större än vad som hittills antagits.  Det hävdar italienska läkare som gått igenom dödstalen i ett antal italienska kommuner, meddelar SVT.
Jämfört med de vanliga dödstalen i samma områden har betydligt fler avlidit i år. Det de misstänker är att många av de som avlidit och hittills inte räknats som offer för covid 19 ändå kan räknas in i statistiken.
Kommentar: En fråga som ställer sig är huruvida samma sak skulle gälla i Sverige.

Fler svenska tester att vänta

De senaste veckorna har omkring 10 000 coronatester gjorts per vecka i Sverige. Nu säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVD att antalet tester borde ökas rejält. Framför allt behöver de som arbetar i vården testas mer, för att fler ska kunna arbeta och färre sprida smittan. I veckan håller Folkhälsomyndigheten möte med ett antal stora laboratorier i Sverige för att kunna utöka testverksamheten.
Kommentar: Kan bli mycket skriverier och frågor kring detta. Har inte hittat något om något regeringsbeslut i frågan, vilket Expressen skrev om igår.

Flera kommuner rapporterar att de saknar skyddsmaterial

Allt fler kommunala institutioner rapporterar att coronavirus förekommer bland anställda eller brukare av hemtjänst eller de som bor på äldreboende. Det rör bland annat Sundsvall, Växjö, Piteå och Kristianstad. Medan regionernas skyddsbehov inventeras av socialstyrelsen är det länsstyrelserna som samordnar en lägesbild över kommunernas behov. Enligt SVT   
är behovet av skyddsmaterial som handsprit, munskydd och visir mycket stort på vissa håll, inte bara i regionerna, utan också i kommuner, utifrån de första uppgifterna från länsstyrelserna.
Enligt SVT avvaktar en del kommuner med att rapportera eftersom de inväntar ett förtydligande från Socialstyrelsen och MSB om hur samordningen ska se ut.
Kommentar: Kan uppstå frågor.

Måndag 30 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Uppdaterade rekommendationer för skyddsåtgärder och hygienrutiner inom vården

Folkhälsomyndigheten uppdaterar rekommendationerna för skyddsåtgärder och hygienrutiner i vården samband med covid-19. Det handlar om en uppdatering utifrån den kunskap som finns nu. Uppdateringen ersätter tidigare rekommendation.
Kommentar: Inget för allmänheten, men har synts på nyhetsplats under kvällen och kan vara bra att känna till för morgondagens redaktörer. 

Omvärldsbevakning 16.30

Socialstyrelsen: Undvik onödiga resor i påsk

Enligt Aftonbladet har antalet döda i covid 19 i Sverige stigit till 146 samtidigt som antalet smittade av coronaviruset stigit till 4000. De flesta avlidna kommer från Stockholm.
Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson
uppmanar alla att ställa in onödiga påskresor för att inte belasta regionerna.
Kommentar: I artikeln finns också fler siffror på de drabbade och avlidna, som till exempel ålder.

Stockholm arbetar hårt med att öka vårdkapaciteten

Intensivvårdsbehovet i Stockholm har fördubblats på en vecka men kan behöva stärkas ytterligare, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Behovet ökar snabbt varje dag, säger han till Dagens Nyheter. Flera sjukhus uppger att antalet smittade ökar varje dag och privata vårdgivare i Stockholm har ställt sina resurser till förfogande på grund av det pressade läget.
Kommentar: Följer rapporter om belastningen på sjukvården i Stockholm.

Beslut väntas om utökat antal tester i Sverige

Enligt uppgifter i Expressen kommer regeringen ikväll vid ett extramöte fatta beslut om
att öka antalet tester för corona. Det är framför allt vårdanställda som ska prioriteras till en början, men det finns också tankar om att fler ska kunna testas för att fler ska kunna arbeta, skriver Expressen.
Kommentar: Noterar eftersom det har varit en snackis att Sverige inte har genomfört så många tester som andra länder hittills. Vi följer om regeringen eller Folkhälsomyndigheten skulle gå ut med information om detta.   

Omvärldsbevakning 13.30

Isoleringen förlängs i USA

USA:s president Donald Trump förlänger riktlinjerna för social distansering i hela USA till den 30 april, rapporterar flera medier, däribland SVT.
Kommentar: Detta kan påverka möjligheterna för svenskar att ta sig in och ut ur USA, samt att förflytta sig inom landet. Vi följer utvecklingen.

Antalet arbetssökande har fördubblats hos Arbetsförmedlingen

Förra veckan skrev drygt 14200 personer in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, rapporterar Sveriges Radio. Det innebär att antalet nyinskrivna arbetssökande är mer än dubbelt så många som det brukar vara vid den här tidpunkten på året. Senare idag ska Arbetsförmedlingen vid en presskonferens presentera statistik över både arbetssökande och varsel.
Kommentar: En stor varselvåg med följande arbetslöshet skapa oro i samhället. Vi följer utvecklingen.

Wuhan i Kina öppnas långsamt för omvärlden

Svenska Dagbladet rapporterar att man i staden och regionen Wuhan i Kina försiktigt öppnar tåg- och tunnelbanestationer, och tillåter vissa inresor. Wuhan har varit isolerat i omkring två månader. Ännu får ingen i Wuhan lämna staden. Den 8 april väntas de skapade gränserna som isolerat staden öppnas för utresa igen.
Kommentar: För information om coronasituationen i Wuhan.

Omvärldsbevakning 08.30

Ung kvinna död i covid-19

En 26-årig kvinna har avlidit efter att ha drabbats av covid-19 rapporterar DN. Hon blev Sveriges yngsta dödsoffer i utbrottet. Kvinnan hade, enligt uppgifter, inga bakomliggande sjukdomar, men en så kallad riskfaktor.
Kommentar: Att unga människor dör ökar oron påtagligt och det spekuleras bland annat på Flashback om vad denna riskfaktor kan tänkas vara.

Intensivvårdsbehovet ökar snabbt i Stockholm

I Stockholm ökar behovet av intensivvård snabbt. Enligt regionens sjukvårdsdirektör Björn Eriksson ligger vården fortfarande steget före. Det kan tänkas att Älvsjömässan kommer att användas för sjukhuspatienter i stället för intensivvård, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Noterar detta eftersom hanteringen i Stockholmsregionen är den hittills hårdast belastade i landet och eftersom mässan tidigare förutsatts bli en intensivstation.

UD hjälper svenskar trots allt

Tidigare har svenska medier rapporterat att UD inte planerar att ta hem svenskar som är strandsatta utomlands. Enligt SVT säger Utrikesminister Ann Linde (S) att man nu kommer att assistera dem som befinner sig där det är svårt att ta sig hem.
Kommentar: Noterar detta i och med att UD nu ändrar sig.