Vecka 15 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 12 april


Omvärldsbevakning 22.00

Kritik mot nyöppnade fältsjukhuset i Göteborg

Överläkare påtalar allvarliga brister på den tillfälliga intensivvårdsavdelningen för coronasmittade patienter på fältsjukhuset IVA Kronan i Göteborg, skriver Aftonbladet. Under natten mellan lördag och söndag läckte vatten in i två av tälten, i ett av dessa vårdades nio coronapatienter. Läkarna anser att vårdmiljön är undermålig för att behandla svårt sjuka patienter och riskerar människors liv.
– I tältet finns inget vatten eller avlopp. Det är trångt och patienterna måste ligga betydligt tätare än inne på en vanlig avdelning. Dessutom är ventilationen dålig och respiratorerna är mycket omoderna, säger en överläkare till SVT Väst.
Kommentar: Uppgifterna kan orsaka oro och frågor om hur sjuka vårdas och därmed påverka förtroendet för hanteringen av smittan.

Stor gräsbrandsrisk i Götaland och Svealand under måndagen

SMHI varnar för att risken för gräsbränder lokalt stor under måndag eftermiddag i de inre delar av Götaland och lokalt i Svealand, där det fortfarande finns torrt fjolårsgräs.
Kommentar: vi följer läget.

Omvärldsbevakning 16.30

Varning för stormbyar i Jämtland

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyar i Jämtland för imorgon måndag. I delar av Norrland och Svealand väntas mycket hårda vindbyar.
Kommentar: vi följer väderläget.

Hög överlevnad för intensivvårdade patienter i Stockholm

Över 80 procent av de patienter som intensivvårdas i Stockholm överlever. David Konrad, överläkare på IVA Karolinska universitetssjukhuset, säger till SVT Nyheter att intensivvården i regionen klarar av belastningen av pandemin bättre än väntat och att allt fler patienter skrivs ut från intensivvården på Karolinska. Situationen är betydligt bättre än befarat.
– Det finns fortfarande lediga platser kvar, inte bara på Karolinska utan det är intensivvården i Stockholm i stort som gjort en makalös ökning. Jag tror att vi nu ligger sammanlagt på över 300 procent mot var vi normalt ligger, så det är många som kämpar, säger David Konrad.
Kommentar: för kännedom, om vi får frågor i sociala medier.

Snabbare spridning av coronaviruset än tidigare känt

Aftonbladet skriver att coronaviruset kan spridas dubbelt så snabbt mot vad man tidigare trott, och hänvisar till en ny studie av läget Wuhan i Kina. Tidigare uppskattades en sjuk person sprida smittan vidare till mellan 2,2-2,7 personer, den nya studien visade att en smittad person snarare spred viruset vidare till 5,7 personer. Även uppskattningen om virusets fördubblingstakt har ändrats, från tidigare bedömning på mellan sex till sju dagar till 2,3-3,3 dagar.
Kommentar: för kännedom, om vi får frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 9.30

USA har flest dödsfall i covid-19

USA har passerat Italien som det land där flest människor har avlidit i covid-19, rapporterar bland annat SR Ekot. Drygt 20 500 har hittills avlidit i USA, en ökning med nära 2000 personer jämfört med dygnet innan. USA har nu registrerat över en halv miljon smittade med coronaviruset.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor i sociala medier.

Lördag 11 april


Omvärldsbevakning 21.30

Rapporter från Sydkorea om att friskförklarade testas positivt igen

Expressen skriver att WHO nu undersöker fall från Sydkorea där 91coronapatienter som var inlagda på sjukhus testats negativt efter att ha återhämtat sig, men därefter testats positivt igen. Tidningen hänvisar till en artikel från Reuters.
Kommentar: kan leda till frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 16.30

Varning för storm i Jämtland

SMHI har gått ut med en varning för stormbyar i Jämtland, utom fjällen.
Kommentar: För kännedom.

Stefan Löfven i intervju om Sveriges beredskap för coronasmittan

Statsministern säger i en intervju i SVT att den svenska beredskapen inför coronakrisen inte var tillräcklig, men att ansvaret för avvecklingen av beredskapen delas av alla partier. Stefan Löfven tycker att svenskarna skött sig väl under krisen, men att det kan bli aktuellt att stänga restauranger som inte följer reglerna.
Kommentar: För kännedom, fler artiklar kommer nu som lyfter politikernas ansvar. Kan leda till fler frågor och diskussioner i sociala medier.

Konspirationsteorier sprids om 5G master – kopplas till spridning av coronavirus

Aftonbladet skriver om en växande konspirationsteori som sprids i sociala medier, där 5G-masterna påstås ligga bakom den nya pandemin. Inlägg som visar på koppling mellan covid-19 och 5G har delats i en mängd Facebookgrupper och Instagramkonton. Användare uppmanas också att att bränna 5G-master. I Storbritannien har över 100 incidenter med sabotage kopplade till utbyggnaden av 5G-nätet rapporterats. Facebook har börjat stänga ner grupper och ta bort inlägg med falska påståenden.
Kommentar: Bra att känna till om det börjar dyka upp inlägg i krisinformations social medier.

Antalet coronasmittade ökar snabbt i Ryssland

Det senaste dygnet har rapporterar Ryssland 1 667 nya smittade och enligt SR Ekot börjar den ryska sjukvården nu känna av belastningen. Ryssland har fram till nu haft lägre siffror för antal smittade än många andra europeiska länder. Idag är 13 584 bekräftat smittade i Ryssland, de flesta finns i Moskva.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 9.45

Regioner kritiseras för bristande beredskap

Andreas Wladis, professor i traumatologi och katastrofmedicin, är i en intervju i SVT kritisk mot  regionerna, som han menar borde ha byggt upp beredskapslager för utrustning och läkemedel för att bättre kunna hantera en pandemi. Socialminister Lena Hallengren (S) håller med i kritiken. Enligt Ann-Sofie Eriksson (SKR) är regionerna medvetna om sitt ansvar, men menar att nationella myndigheter måste ge vägledning till regionerna.
Kommentar: Börjar dyka upp mer kritik mot de olika aktörer som hanterar pandemin i Sverige i medierna. Kan leda till mer diskussioner och oro i sociala medier.

Socialministern om smittspridningen på äldreboenden

Trots att regeringens och myndigheternas budskap varit tydligt med att de äldre måste skyddas sprids coronaviruset snabbare på svenska äldreboenden, jämfört med övriga nordiska länder. Socialminister Lena Hallengren säger i en intervju i DN att det är mycket olyckligt:
– Vi vet inte riktigt orsaken än men det finns inte så många saker att välja på. Antingen har man inte upprätthållit besöksförbudet eller så har personal med symtom eller som inte upplevt sig ha symtom, gått till jobbet. Eller så har det varit brist på materiel som ska skydda.

I en intervju i DN kritiserar KD:s ledare Ebba Busch Socialdemokraterna för situationen på äldreboendena och anser att de svikit delar av befolkningen.
Kommentar: Se kommentar ovan. Kan leda till mer diskussioner och oro i sociala medier.

Ulf Kristersson (M) vill se ny krislag i Sverige

Moderaterna vill ha en ny lagstiftning som gör att regeringen får mer befogenheter i kristider, smittskyddslagen räcker inte, säger Ulf Kristersson (M) i Ekots lördagsintervju.
Kommentar: Endast för kännedom, om det uppstår diskussioner i sociala medier.

Problem med coronautvecklingen i Storbritannien

Coronautbrottet i Storbritannien är fortsatt svår, nästan 1000 döda per dygn har registrerats för tredje dagen i rad, uppger SR Ekot. Kommande två veckor väntas dödstalen fortsätta att stiga.
Kommentar: Endast för kännedom, om det uppstår diskussioner i sociala medier.

Apple och Google samarbetar för att kunna varna om covid-19

IT-företagen Apple och Google utvecklar tillsammans en teknik för smarta telefoner för att varna människor om de nyligen har kommit i kontakt med personer somär smittade med coronavirus, uppger BBC.
Kommentar: Endast för kännedom, om det uppstår diskussioner i sociala medier.

Fortsatt stor risk för gräsbränder

SMHI varnar för att risken för gräsbränder är stor i framförallt östra delarna av Götaland och Svealand, samt sydöstra Norrland under lördag eftermiddag.
Kommentar: Vi följer läget.

Fredag 10 april


Omvärldsbevakning 22.45

Covid-19, uppdatering

Dagens Nyheter rapporterar om att flera länder, som exempelvis Danmark, Norge, Tjeckien och Österrike har börjat lätta på sina restriktioner. WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar dock för att detta kan leda till en kraftig ökning av antalet dödsfall i covid-19, skriver Svenska Dagbladet.
Coronasmittan finns nu på äldreboenden i 18 av Sveriges 21 län, rapporterar Ekot. Uppgiften kommer från en lägesrapport gjord av landets länsstyrelser. Samtidigt skriver Svenska Dagbladet att cirka 18 000 vårdarbetare och patienter i Stockholms län ska erbjudas test för att se om de har eller har haft coronavirus. I denna första omgång testar man dock varken boende eller personal inom äldreomsorgen.
Kommentar: Fortsätter att rapportera om smittspridningen och dess konsekvenser.

Flera gräs- och skogsbränder i landet

Under dagen har Sveriges Radios P4-kanaler rapporterat om flera gräs- och skogsbränder, exempelvis i Avesta och Bredhult, söder om Lammhult. Sedan tidigare har SMHI utfärdat varningar om hög risk för gräsbränder i stora delar av Sverige.
Kommentar: Viktigt att även hålla ögonen på gräsbränderna parallellt med coronabevakningen.

Omvärldsbevakning 16.55

Folkhälsomyndigheten kritisk mot självtester

Folkhälsomyndigheten riktar skarp kritik mot de snabbtester som marknadsförs på sociala medier och som påstås visa huruvida man är smittad eller ej av corona. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inte några garantier på att testerna ger rätt resultat. Det uppger SVT Nyheter.
Kommentar: Kan vara bra för människor att känna till att dessa test inte är pålitliga.

Folkhälsomyndigheten: Låg smittorisk efter fem dagar

Den som har fått corona kan vara sjuk i upp till två veckor, skriver Aftonbladet. Enligt Folkhälsomyndigheten har coronaviruset dock svårt att sprida sig vidare efter de fem första sjukdomsdagarna.
Kommentar: Kan i förlängningen få betydelse för Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Kan möjligen också ändra beteendemönstret hos redan smittade personer.

Sveriges skogar hotas av inreseförbudet

Många av de utländska skogsarbetare som brandbevakar Dalarnas skogar släpps inte in i Sverige på grund av det tillfälliga inreseförbudet. Om Sverige får en lika varm sommar som 2018 skulle detta kunna hota skogarna, rapporterar P4 Dalarna.
Kommentar: Aktuellt med tanke på att SMHI redan har börjat varna om att risken för gräsbränder är hög i stora delar av landet.

Omvärldsbevakning 09.30

EU enades om stödpaket

EU:s finansministrar enades under torsdagskvällen om ett stödpaket på 5000 miljarder kronor för att hjälpa de länder som drabbats hårdast av coronasmittan. Utöver detta kommer även en särskild stimulansfond att göras tillgänglig senare, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Kan verka lugnande och möjligen dämpa den ekonomiska kris som många förutspår komma i coronans spår.

Danska partier vill hålla gästarbetare i karantän

De danska partierna Dansk Folkeparti (DF), Socialistisk Folkparti (SF) och Enhetslisten föreslår att utländska gästarbetare ska tvingas sitta i karantän i två veckor när de kommer till Danmark. Fokus ligger på gästarbetare från Rumänien, Polen, Spanien och Italien, men även svenska pendlare skulle kunna komma omfattas av förslaget, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.
Kommentar: Om förslaget blir verklighet kan det komma att påverka många svenskar som arbetar i Danmark.

Torsdag 9 april


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.45

Covid-19, uppdatering

Regeringen höll under eftermiddagen en pressträff där man informerade om läget gällande spridningen av covid-19 i Sverige. Man talade bland annat om hårdare krav gentemot krogar och kaféer. Under påskhelgen kommer Stockholm stad tillsammans med Smittskydd Stockholm att kontrollera om restauranger och kaféer följer de rådande smittskyddsreglerna. Verksamheter som bryter mot reglerna kan komma att stängas, skriver Dagens Nyheter.
DN rapporterar också om att personer i riskgrupper kommer att få ersättning när de stannar hemma från arbetet.
Kommentar: Fortsätter att rapportera om åtgärder mot covid-19, samt de konsekvenser dessa medför.

Omvärldsbevakning 12.15

40-tal äldreboenden i Västra Götaland drabbade av coronasmitta 

Spridningen av covid-19 på äldreboenden fortsätter i Västra Götalandsregionen, rapporterar SVT Nyheter Väst. Kurvan är dock långsammare i Västra Götalands län än i Stockholm säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen till SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Frågan om smitta på äldreboenden generar många frågor i våra sociala medier.

Helsingborgs polishus utrymt 

Ett okänt föremål som lämnats in till polisens hittegodsavdelning i Helsingborg misstänks vara farligt och polishuset har därför delvis utrymts. Närliggande verksamheter uppmanas hålla sig borta från fönster, det rapporterar SVT Nyheter. Bombtekniker ska undersöka föremålet.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.45

Minskat påskresande

Efter Folkhälsomyndigheten rekommendation att inte genomföra onödiga resor inom landet så har resandet minskat kraftigt, rapporterar Sveriges Radio. Resandet ut från Stockholms län minskar kraftigt, enligt en rapport från Telia som har granskat geografisk data från sina mobilkunder.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 8 april


Omvärldsbevakning 20.00

Gymnasieundervisningen i Växjö återgår till det normala

Efter påsk kommer delar av gymnasieundervisningen i Växjö att genomföras som vanligt igen. De som går i årskurs tre behöver kunna ta sin gymnasiexamen och då är det vissa prov och praktiska moment som behöver genomföras, säger Anna Tenje, kommunalråd i Växjö till Sveriges Radio P4 Kronoberg.
Kommentar: För kännedom. Vi följer rapporteringen för andra gymnasieskolor i Sverige.

Smittkurvan planar ut i Stockholm

Under dagens presskonferens sa statsepidemiolog Anders Tegnell att spridningen av coronaviruset börjar plana av i Stockholm, men man börjar se en viss ökning i resten av landet, skriver Sveriges Radio P4 Stockholm. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa. Kan ge upphov till frågor.

Snart kan man testa om man är immun mot covid-19

SVT Nyheter skriver att forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan har tagit fram ett test som kan visa om en person som haft covid-19 och blivit immun mot viruset. Nu inväntar man att antikropp-testet ska bli godkänt innan det kan börja testas av personal som jobbar på sjukhus i Stockholm.
Kommentar: Vi fortsätter att följa. Kan ge upphov till frågor.

Omvärldsbevakning 16.00

Folkhälsomyndigheten samlar in mobildata

För att kunna följa allmänhetens rörelsemönster i samband med utbrottet av covid-19 kommer Folkhälsomyndigheten att ta del av data från teleoperatören Telia. Datan som samlas in är anonymiserad och aggregerad data från Telias svenska mobiltelefonkunder. Syftet är att använda informationen för att studera hur rörelser i befolkningen kopplar till spridningen av covid-19 i Sverige men också för att utvärdera effekten av de åtgärder som införts, exempelvis rekommendationer om att hålla avstånd och att undvika onödiga resor.
Kommentar: Bra att känna till. Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 12.45

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Symtomfri sjukhuspersonal bar på coronavirus

En avdelning på Linköpings universitetssjukhus har testat samtliga sina anställda för covid-19 och hälften var smittade, det rapporterar Sveriges Radio. Några av de som testats positivt hade inga eller mycket lindriga symptom. – Det här understryker ju bara att det inte räcker med att vara uppmärksam på symtom utan att man måste iaktta social distansering i så hög utsträckning som möjligt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i en kommentar till Sveriges Radio.
Kommentar: Bra att känna till. Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Trump uttalar sig om Sverige 

På en presskonferens sa USA:s president Donald Trump bland annat följande då presidenten fick frågan om vad han skulle ge för råd till de länder som är emot social distansering: "– De är inte så många. Nästan alla som utövat det stänger nu ner. Storbritannien till exempel. Det pratas om Sverige, men Sverige lider väldigt svårt." Trump menar att Sveriges strategi är att medvetet arbeta för att uppnå en flockimmunitet mot coronaviruset, skriver SVT Nyheter.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten om Sveriges hantering av utbrottet av covid-19.

Fler än 1800 döda i USA under tisdagen

Det senaste dygnet har över 1800 döda i covid-19 rapporterats i USA. Det är den högsta dygnssiffran i landet hittils, rapporterar BBC News. Det totala antalet döda i USA närmar sig 13000. 
Kommentar: För kännedom.

Stor lavinfara i områdena Abisko-Riksgränsfjället och Kebnekaisefjällen

Stor lavinfara är den näst allvarligaste varningen på en femgradig skala och innebär mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.
Kommentar: För kännedom.

Tisdag 7 april


Omvärldsbevakning 20.00

Covid-19 på hälften av Stockholms stads äldreboenden

Coronasmittan finns på 49 av stadens hundra äldreboenden, visar siffror från Statsledningskontoret som Dagens Nyheter tagit del av. 159 personer på äldreboenden i Stockholm har avlidit, skriver Svenska Dagbladet. Sveriges Radio P4 Stockholm skriver attsiffrorna tyder på en snabb ökning av coronasmittade och att fackförbund ska ha larmat om en kaotisk situation.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen och informera om de restriktioner som Folkhälsomyndigheten har beslutat om.

Danmark och Norge ändrar restriktioner av olika skäl

Sydsvenskan skriver att Danmark ändrar sin strategi för att bekämpa covid-19. För hårda restriktioner gör att smittan har spridits för långtsamt. Det gör att det dröjer innan tillräckligt många blir immuna. Samtidigt säger Norges hälsominister i en artikel i Dagens Nyheter att man har smittan under kontroll. Statsminister Erna Solberg säger att man därför kommer att lätta på flera av restriktionerna i landet. Ett exempel är att förskolor och grundskolor kommer att öppnas, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom. Bra att känna till hur smittan hanteras i andra länder.

Omvärldsbevakning 16.00

Ny undersökning ska mäta förekomsten av covid-19

Folkhälsomyndigheten genomför en undersökning för att mäta förekomsten av covid-19 i landet. Slumpvis utvalda deltagare får erbjudande om att delta. De som nappar får ta prov på sig själva från näsa och svalg. Resultaten väntas vara klara i början av maj.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Gräsbrandsrisk

Risken för gräsbrand är stor i delar av Götaland och Svealand samt snöfria delar av södra Norrland, enligt SMHI.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.50

Finland skärper restriktioner förpendlingsregion vid gränsen mot Sverige och Norge

Bara den mest nödvändiga pendeltrafiken ska tillåtas. Under en presskonferens meddelas att karantänbestämmelserna ska skärpas och att bevis från arbetsgivare behövs för att komma över gränsen, rapporterar finska YLE enligt TT. Skärpningen gäller dock inte godstrafik och vårdpersonal.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 6 april


Omvärldsbevakning 22.20

Covid-19, uppdatering

Allt fler europeiska länder, som exempelvis Danmark och Österrike, har börjat lätta på sina restriktioner och vill öppna upp samhället, rapporterar Ekot. Flera epidemiloger befarar dock att detta kan leda till att smittan tar fart på nytt, skriver Svenska Dagbladet.
I Sverige har SJ ställt in hälften av alla resor inför påskhelgen, uppger DN. Det råder fortfarande högt tryck på vården i Stockholm, Region Uppsala kommer dock att erbjuda Stockholm hjälp med sjukvårdsresurser i form av helikoptertransporter och intensivvårdspersonal, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Finns en del tecken på att kurvorna håller på att vända i många europeiska länder, åtminstone väljer flera länder nu att lätta upp på sina restriktioner. I Sverige verkar dock inte peaken ha nåtts ännu.

Regeringen säkerställer flyglinjer för samhällsviktiga ändamål

I ett pressmeddelande uppger Sveriges regering att man har tagit beslut om att införa en tillfällig allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer till och från Norrland och Gotland. Syftet är att säkerställa transporter av personer och gods för samhällsviktiga ändamål.
Kommentar: Kan verka lugnande, då detta möjliggör transporter av exempelvis skyddsmaterial och vårdpersonal mellan olika delar av landet.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 12.45

Rekordökning av arbetslösa

Svenska Dagbladet skriver att 49 500 personer varslats om uppsägning sedan 1 mars. Siffrorna är mer dramatiska än under finanskrisen och 90-talskrisen. LO-ekonomen Torbjörn Hållö spår att vi kommer nå en arbetslöshet på 10 procent redan i mitten av maj om arbetslösheten fortsätter att stiga i den här takten.
Kommentar: Fortsätter att följa coronavirusets påverkan på arbetslösheten. Många svenskar drabbas.

Antalet coronasmittade på väg att avta i Norge

Enligt Espen Nakstad, chef på Helsedirektoratet i Norge, ser man en stadig liten minskning i smittspridningen. Hälsomyndigheternas nya beräkningar visar att varje smittad person i landet smittar i genomsnitt färre än en person. Håller den trenden i sig betyder det att smittan inte lägre växer i Norge, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Fler hoppfulla signaler, även om det är för tidigt att dra säkra slutsatser.

Oro för nytt coronautbrott i Kina

Kina har haft få rapporterade dödsfall i covid-19 den senaste tiden. Nu kommer landet att lyfta vissa restriktioner. Däremot finns en oro över att kineser som återvänder hem från andra delar av världen ska ta med sig smittan tillbaka till Kina, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Munskydd rekommenderas i flera länder

SVT Nyheter skriver att allt fler länder råder nu sina medborgare att använda munskydd när de går ut. Resultat från nya studier visar att munskydd kan hjälpa mot droppsmitta. Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten säger att man känner till resultatet av de nya studierna. Johan Giesecke, professor emeritus vid Karolinska Institutet och tidigare statsepidemiolog, är skeptisk till nyttan med att allmänheten ska använda munskydd.
Kommentar: Fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens information i frågan om munskydd.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.