Vecka 16 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 april


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16:20

Fyra regioner delar på beredskapslager för läkemedel

Region Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Östergötland ska tillsammans býgga upp ett beredskapslager med läkemedel, skriver SvD. Det handlar framförallt om olika läkemedel som används i intensivvård som narkosläkemedel och antibiotika. Även andra regioner ska få tillgång till läkemedlen.
Kommentar: Kan komma frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 10:30

Inget nytt att notera.

Lördag 18 april


Omvärldsbevakning 21:30

Kurvan kan vara på väg nedåt

Anders Tegnell sa i en intervju till TV4 att vi kan ha nått ett platåläge för inläggningarna till intensivvården. Före detta statsepidemiologen Johan Giesecke tror att trenden kommer att fortsätta vika neråt framöver. Detta rapporterar SVT. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 14:30

Världshälsoorganisationen WHO om immunitet

WHO sa på en presskonferens på fredagskvällen att det inte finns några bevis för att sjukdom i covid-19 ger immunitet. Skyddet en flockimmunitet ger bygger på att de som fått sjukdomen är immuna. Detta rapporterar Aftonbladet. 
Kommentar: Kan komma frågor på det. 

Stockholmarna rör på sig mer igen

Data från Telia visar att stockholmarna går ut på stan i högre utsträckning än man gjorde för två veckor sedan. Detta rapporterar SvD. "Vi är nervösa för att stockholmarna blåser faran över och börjar återvända till normalt liv. Det skulle i så fall få konsekvenser", säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på Region Stockholm.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 09:30

Nationell strategi för utökad provtagning

Folkhälsomyndigheten presenterar nu första delen av en ny nationell strategi för utökad provtagning för covid-19. Målet är att kunna testa personer i sjukvård och omsorg och i senare steg även personer i samhällsviktiga funktioner. För att målet ska kunna nås behövs 150 000 test kunna utföras per vecka. I första hand utökas kapaciteten för analyser av pågående infektion med covid-19 men längre fram blir test för antikroppar, som ett tecken på genomgången infektion viktigare. 
Kommentar: Uppdaterat senaste nytt på händelsesidan. Övervägde att göra nyhet men bedömer inte att det påverkar allmänheten i särskilt stor grad. Retweetat FHM.

IVO granskar Karolinska sjukhuset

Inspektionen för vård och omsorg har inlett en granskning av Karolinska universitetssjukhusets prioriteringar inom intensivvården. Granskningen införs efter tips om att personer nekas intensivvård för att hålla platserna öppna. Detta rapporterar Sveriges radio.
Kommentar: Kan väcka frågor. 

Fredag 17 april


Omvärldsbevakning 22.00

Ny rapport från socialstyrelsen om riskgrupper

Idag lämnade Socialstyrelsen en ny rapport till regeringen där man identifierat grupper som löper störst risk att drabbas av särskilt allvarligt sjukdomsförlopp när de blir sjuka i coronaviruset. Förutom hög ålder, över 70 år, är personer med fetma samt en rad allvarliga sjukdomar riskgrupper enligt myndigheten.

Socialstyrelsen föreslår även i sin rapport till regeringen att personer som bor tillsammans med någon som har förhöjd risk tillfälligt avstår arbete utanför hemmet om arbetssituationen är sådan att Folkhälsomyndighetens råd för smittskydd inte kan följas.

Myndigheten framhäver att kunskapen om riskfaktorer är ännu knapphändig och bedömningen kan komma att behöva omprövas och utvecklas.
Kommentar: Har publicerat nyhet om detta, publcierat denna i sociala medier samt uppdaterat undersidan om riskgrupper.

MSB sätter helikoptrar i beredskap

På grund av hög brandrisk i sydöstra och mellersta Sverige sätts två helikoptrar i beredskap från och med idag kl 13. Detta meddelas av MSB i ett pressmeddelande. 
Kommentar: Följer brandrisken. 

Många skyddsstopp väntas i helgen

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, varnar för att en stor mängd skyddstopp kan komma i äldrevården i helgen. Detta efter att fackförbundet Kommunal gått ut och hotat med tusentals stopp om inte deras medlemmar får mer skyddsutrustning. Detta rapporterar bland andra Sveriges radio. 
Kommentar: Kan komma frågor och kommentarer på detta. 

Omvärldsbevakning 16.45

Var uppmärksam på mildare symtom

Under dagens presskonferens nämnde Karin Tegmark-Wisell från Folkhälsomyndigheten en undersökning där man testat slumpmässigt utvalda personer i Stockholm. Enligt Tegmark-Wisell bör man beakta även mycket milda symtom. De som testats positivt i undersökningen hade vissa symtom som stack ut, däribland luktbortfall, smakbortfall och diarré.
– Man ska vara vaksam även på symtom kopplat till mag-tarmkanalen. De symtom vi främst haft att luta oss mot är de som uppvisats på sjukhus och inte de mer milda, säger hon, enligt Svenska Dagbladet.
Kommentar: Detta med symtom är ett hett ämne. Om och när Folkhälsomyndigheten lägger ut något om undersökningen så gör vi eventuellt en nyhet på det. 

Eldningsförbud i Blekinge

Från och med fredag kl 17 råder det eldningsförbud i Blekinge. Det har länsstyrelsen i Blekinge beslutat, skriver SVT. Det är tillåtet att grilla som vanligt på egen tomt eller annan anordning för matlagning.
Kommentar: Vi följer brandrisken. 

Omvärldsbevakning 13.45

Fler ska testas

Nu ska det ske en kraftig utökning av provtagning för coronaviruset, skriver Sveriges Radio.
Inte bara vårdpersonal kommer att testas utan även personer inom annan samhällsviktig verksamhet som polisen och räddningstjänsten. Socialminister Lena Hallengren räknar med att man inom ett par veckor kommer att testa mellan 50 och 100 000 personer i veckan.
Kommentar: Vi gör en nyhet på detta så fort det finns en bekräftad skriftlig källa. 

Högre dödlighet i Sverige

Det totala antalet dödsfall i Sverige har legat klart över det normala under de senaste två veckorna, enligt den senaste veckorapporten från statistikdatabasen Euromomo. I övriga nordiska länder ligger dödligheten på normala nivåer, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Om det kommer frågor på detta. 

Omvärldsbevakning 09.00

Alla dödsfall på äldreboenden registreras inte

Folkhälsomyndighetens statistik visar inte alla äldre som dött i covid-19, visar Ekots granskning. Detta eftersom alla som insjuknar på ädreboenden inte testas.
– Vi har tyvärr begränsade möjligheter att provta i vårt län. Vi måste prioritera hårt vilka vi provtar. Om du pratar bara dödsfall så har vi fem bekräftade och jag känner till lika många till som kan ha avlidit och samtidigt kan ha haft covid-19-infektion, så jag hoppas att provtagningskapaciteten ökar så att diskrepansen minskar, säger Lisa Labbé Sandelin smittskyddsläkare i Kalmar län.
Kommentar: Om det kommer frågor på detta. 

Torsdag 16 april


Omvärldsbevakning 22.20

Krislagen som ger regeringen utökade befogenheter klubbad i riksdagen

Ändringen i smittskyddslagen gör att regeringen, utan att först vända sig till riksdagen, kan stänga hamnar, flygplatser, järnvägsstationer, köpcentrum, restauranger, sportanläggningar och bibliotek. Regeringen får även rätt att omfördela medicinsk utrustning mellan olika vårdgivare, kommuner och regioner. Däremot får regeringen införa utegångsförbud. Den tillfälliga lagändringen gäller från 18 april och till och med sista juni. Det beslutade riksdagen på torsdagen.
Kommentar: Övervägde publicering men avstod. Om vi får frågor om lagändringen kan vi kanske tänka om.

Omvärldsbevakning 16.10

Inreseförbudet till Sverige förlängs

Vid en presskonferens tillkännagav statsminister Stefan Löfven att inreseförbudet till Sverige förlängs till den 15:e maj. 
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 13.00

IVO granskar äldreboenden

Inspektionen för vård och omsorg IVO, kommer att utföra inspektioner på äldreboenden i hela landet efter att coronasmitta tagit sig in på många boenden, rapporterar Sveriges Radio. IVO:s uppdrag är att se till att vården är säker och har god kvalitet.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.45

Ökad trängsel i kollektivtrafiken i Östergötland

Under tisdagen har Östgötatrafiken infört en ny tidtabell med färre turer på grund av minskat antal resenärer. Det nya tidtabellen har medfört att trängseln ökat markant på tågen rapporterar Sveriges Radio P4 Östergötland.
Kommentar: För kännedom. Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Länder missar corona-dödsfall på äldreboenden

Många länder bygger sin rapportering på dödsfall som inträffat på sjukhus, det rapporterar Sveriges Radios Ekot. Det innebär, enligt artikeln, att antalet dödsfall i Europa och USA är betydligt högre än vad som rapporterats. Flera länder som redan har höga dödstal som exempelvis Storbritannien, Nederländerna och Italien har inte redovisat dödsfall på äldreboenden i någon hög utsträckning. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa rapporteringen kring smitta på äldreboenden då det är av allmänintresse.

Onsdag 15 april


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.05

Telefonbedrägerier i Västernorrland - spelar på rädsla för corona

Polisen i Västernorrland varnar för olika bedrägeriförsök där personer rings upp via telefon. Bedragarna uppger att man ringer från polisen och att man vill varna att man varit i samma butik som en coronasmittad. Syftet är att stressa upp personen för att sedan be om bank-id, det rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.
Kommentar: För kännedom.

Skyddsstopp på äldreboende i Uddevalla

Fackförbundet kommunal har utlyst skyddsstopp vid ett kommunalt äldreboende i Uddevalla rapporterar Sveriges Radio. Anledning ska vara att Uddevalla kommun inte ger de anställda tillräcklig skyddsutrustning för arbete med misstänkta fall av covid-19 bland de äldre.
Kommentar: Vi fortsätter att följa rapporteringen kring smitta på äldreboenden då det är av allmänintresse.

Folkhälsomyndigheten försiktigt positiv

På dagens myndighetsgemensamma presskonferens konstaterade Folkhälsomyndigheten att 1203 personer avlidit till följd av covid-19 i Sverige. Det innebär att kurvan ser ut att fortsatt plana ut, även om det är tidigt att tala om en trend, rapporterar SVT Nyheter. Folkhälsomyndigheten har tidigare varnat för en eftersläpning i statistiken efter påskhelgen och att dödstalet snabbt skulle kunna öka. "– Just nu ser det ut som en bestående nedgång, men jag vågar inte helt utesluta en fortsatt eftersläpning", säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, i en kommentar till SVT.  
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 12.30

Varning klass 1 hård vind med snödrev eller nederbörd

Varningen har utfärdats för Jämtlandsfjällen och gäller från ikväll till torsdag eftermiddag. En nordvästlig vind på mellan 14-17 m/s väntas.    
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.45

USA stoppar ekonomiskt stöd till WHO

USA:s president Donald Trump har beslutat att stoppa stödet till Världshälsoorganisationen WHO. Presidenten anklagar WHO för bland annat ha missbedömt coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter och flera andra medier.     
Kommentar: Kan ge upphov till frågor i våra sociala kanaler.

Tisdag 14 april


Omvärldsbevakning 22.00

Coronasmitta i 20 av 21 län

SVT har gjort en granskning som visar att alla län i Sverige utom ett nu har coronasmittan på minst ett äldreboende. Det är bara Gotland som ännu inte har något fall. 
Kommentar: Vi fortsätter följa rapporteringen kring smitta på äldreboenden då det är av allmänintresse. 

Omvärldsbevakning 16.20

Från Folkhälsomyndighetens presskonferens om covid 19

På dagens presskonferens från Folkhälsomyndigheten presenterade Anders Tegnell siffror som visar att smittspridningen bland somalier och irakier i Sverige är högre än den
genomsnittliga smittspridningen i Sverige. Han sa också att siffrorna över antalet avlidna släpar något efter den gångna påskhelgen och att man bör avvakta till i morgon onsdag för att få en uppfattning om en avmattning kan ses.

Samhällsspridning i hela Kalmar län

Sveriges Radio rapporterar att samhällsspridning inte bara förekommer
i enstaka kommuner utan i hela Kalmar län, enligt ett pressmeddelande från regionens smittskyddsläkare.

Generösare regler för korttidspermittering av personal från maj

Sveriges Radio rapporterar att regeringen kommer att införa mer generösa regler för korttidspermitteringar så att kostnaderna för utsatta företag sänks. Staten kommer att ta stora delar av kostnaderna och företagen kan få korttidspermittera personal på upp till 80 procent av arbetstiden i tre månader från och med maj.

Omvärldsbevakning 12.40

Om smitta på äldreboenden

Personal på äldreboende vill se tydligare riktlinjer, rätt skyddsutrustning och fler tester på anställda och brukare inom äldreboenden, skriver Aftonbladet.

Sveriges Radio P4 Jämtland rapporterar att prover ska tas om på sex avlidna på äldreboenden i Östersund för att se om de burit på coronavirus eftersom de tidigare testerna inte visat positivt.
Kommentar: Rapporteringen om smitta på äldreboenden fortsätter.

Indien förlänger sina isoleringsåtgärder av landets 1,3 miljarder invånare till 3 maj, rapporterar DN. 

Frankriker förlänger utegångsförbudet till den 11 maj, uppger Svenska Dagbladet.

Antalet resor minskade under påskhelgen

Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet resor under påskhelgen sjunkit rejält jämfört med tidigare år. Detta utifrån data som tagits fram av mobiloperatören Telia.
Det innebär att många följer myndighetens rekommendationer, skriver de.
Kommentar: Ingen åtgärd eftersom vi får anta att detta inte påverkar allmänhetens uppfattning av den rådande situationen.

Kritik mot Folkhälsomyndigheten i två debattartiklar

I två artiklar på debattplats lyfts kritik mot Folkhälsomyndighetens hantering av utbrottet.
I måndagens Svenska Dagbladet skrev ett antal forskare att Folkhälsomyndigheten bör öka sin transparens avseende bland annat symtomfri smittspridning.
I Dagens Nyheter skriver ett antal forskare att Sveriges förhållningssätt mot symtomfri smittsåridning måste ändras snabbt.
Kommentar: Noterar detta.

Omvärldsbevakning 08.20

Restriktioner lättas i tre länder

I Spanien, Italien och Österrike lättas restriktionerna som ska minska smittspridning av coronavirus. Bland annat den spanska byggbranschen och tillverkningsindustrin återupptar sin verksamhet efter att ha varit stängda i två veckor, meddelar SVT. I Italien tillåts vissa butiker och utomhusmarknader öppna och i Österrike får butiker som är mindre än 400 kvadratmeter ha öppet. Världshälsoorganisationen WHO har manat till försiktighet när restriktionerna lättas.
Kommentar: Noterar detta eftersom frågor lär dyka upp beroende på hur situationen utvecklas. 

Måndag 13 april


Omvärldsbevakning 21.15

Dricksvattnet kommer inte att ta slut

I en intervju med Aftonbladet förklarar MSB:s Maria Bergstrand läget ytterligare angående möjlig dricksvattenbrist. "Hon säger att uttalandet på presskonferens var att en lägesbeskrivning och inte en varning för dricksvattenbrist i närtid."
Kommentar: Uppföljning från tidigare omvärldsbevakning. 

Ytterligare kritik från forskare mot Sveriges strategi

I en debattartikel i SvD riktas kritik mot att Sverige ignorerar avancerade modelleringar kring coronaviruset, eftersom man anser dem för osäkra. Man refererar en studie som ska visa att Sverige är det enda av undersökta länder där varje sjuk person smittar fler än 1 person. 
Kommentar: Leder eventuellt till fler frågor från allmänheten. 

Svenskarna reser mindre

Telia har tagit fram data åt SVT som visar att svenskarna dragit ner på sitt resande rejält den senaste tiden. Nästan inget resande förekommer exempelvis från Stockholm eller Göteborg till  Gotland enligt siffrorna.

Frankrike förlänger utegångsförbud

Emanuel Macron aviserade under kvällen att utegångsförbudet landet infört för att stoppa coronaviruset blir kvar till 11 maj. Detta rapporterar bland andra SvD.

Omvärldsbevakning 16.30

Risk för livsmedels- och vattenbrist varnar MSB

Under dagens presskonferens berättade Maria Bergstrand från MSB att personalbrist, logistikproblem samt brist på viktiga kemikalier för vattenrening kan göra att det blir störningar i leverans av mat och vatten om några månader. Maria Bergstrand blev även intervjuad av TT. 
Kommentar: Har redan lett till frågor från allmänheten. 

Återinsjukningar i corona

SvD rapporterar att över 100 personer i Sydkorea som smittats av corona och friskförklarats har återigen testat positivt igen för covid-19. Det rapporteras dock vara mer sannolikt att viruset återaktiverats i kroppen än att personerna smittats igen. Bristfällig testutrustning rapporteras också kunna ligga bakom de positiva testerna.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 9.00

Vädervarning

Publicerade vädervarning från SMHI om stormbyar i Jämtland då det råkade falla mellan stolarna igår. Då varningen gäller idag måndag är bedömningen att publicering ska ske även om varningen utfärdades igår. 
Inget annat att rapportera.