Vecka 21 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 24 maj 2020


Omvärldsbevakning 21.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.45

Flera varningar för gräsbränder och höga flöden

SMHI utfärdade på söndag eftermiddag risk för gräsbrand i Värmlands län, Dalarnas län (utom Dalafjällen), Gävleborgs län, Västernorrlands län samt i Västerbottens län (utom Södra Lapplandsfjällen). Varningarna gäller framförallt måndag eftermiddag.

Dessutom utfärdades en klass 1-varning för höga flöden i Norrbottens län utom Norra Lapplandsfjällen. SMHI meddelar att varningen gäller från måndag, väntas ligga kvar under vecka 22 och kan komma att utökas.
Kommentar: Berör stora delar av Sverige och kan komma att utökas under nästa vecka.

Omvärldsbevakning 11.25

Svårt att skydda demenssjuka från smitta

Sveriges Radio Ekot rapporterar att ungefär vart fjärde boende som fått in covid-19 uppger att det varit svårt att isolera äldre. Nästan alla som svarat på Ekots enkät uppger att problemet varit att isolera dem som har en demenssjukdom. En orsak uppges vara att de demenssjuka ofta vill vandra runt på boendet och ha mycket fysisk kontakt och att detta är svårare att förhindra bland personer med kognitiva problem. 
Kommentar: Kan leda till ytterligare frågor och kommentarer om smittspridning på äldreboenden. 

Lördag 23 maj 2020


Omvärldsbevakning 21.45

SKR: Det tar tid att få allt på plats för coronatester

Det är både logistik och digitala system som ska fungera. Ett stort antal personer ska ta emot provsvar och sedan ska den som testats meddelas. Det tar tid att få allt det på plats, säger Emma Spak, sektionschef på Sveriges Kommuner och Regioner på SvT. Men nu förväntar sig SKR ändå att antalet tester ska kunna bli fler.
Kommentar: Covid-19-testerna är ett hett diskussionsämne på Krisinfos sociala medier.

Vaccin mot coronavirus säkert i första provfas

Ett kinesiskt vaccin mot coronavirus har genomgått den första provfasen på väg mot godkännande, skriver SvD. Vaccinet gav få biverkningar och ett snabbt immunförsvar, enligt kinesiska forskare som publicerar resultatet i tidskriften The Lancet. Det finns för närvarande fler än 100 viccinkandidater runt om i världen. 
Kommentar: En positiv nyhet även om det fortfarande är en lång väg kvar till ett färdigt vaccin.

Tidigt bevattningsförbud i flera kommuner

Från måndag är det bevattningsförbud i Karlskrona kommun, enligt Sydsvenskan. Kommunalt vatten får bara användas för grundläggande behov, inte för att tvätta bilen eller vattna gräsmattan. Andra kommuner som också redan infört bevattningsförbud i hela eller delar av kommunerna är Gotland, Flen, Katrineholm, Vingåker, Västervik, Sjöbo, Östhammar och Karlskrona. Före 2018 var det ovanligt tidigt att införa förbud i april och maj.
Kommentar: Säsongen med lågt grundvatten i delar av landet drar igång tidigt.

Omvärldsbevakning 18.00

Stoppad Corona-app har kostat 6,4 miljoner

Den stoppade satsningen på ett smittspårningsverktyg som MSB upphandlat har hittills kostat över 6,4 miljoner kronor, enligt en TT-artikel publicerad i DN. Det är tidningen Arbetet som granskat fakturor från ett häloteknikföretag till MSB. Utvecklingen av tjänsten stoppades av Folkhälsomyndigheten i slutet av april, med motiveringen att riskerna var större med appen än vinsterna.
Kommentar: Det kan komma frågor från allmänheten.

Spanien öppnar upp för turister i juli

Det meddelar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, enligt SvD. Turister från andra länder är välkomna från och med juli. Därmed öppnar Spanien gränserna nästan en månad efter Italien, som satt den 3 juni som öppningsdatum.
Kommentar: Frågan är hur diskussionen kring resande förändras när länder börjar öppna upp.

Flera länder meddelar coronafallfria dagar

Danmark har för första gången sedan de första covid-19-fallen inte haft något dödsfall två dagar i rad. Inte heller Finland har haft några nya dödsfall de senaste två dygnen. Och i Norge registrerades inga dödsfall under fredagen. Det framgår av en artikel i Sydsvenskan.
Kommentar: Jämförelsen med de nordiska grannländerna kommer ofta upp i Krisinfors sociala medier.

Omvärldsbevakning 15.15

Socialstyrelsen: Liknande dödstal på boenden som tidigare år

I en TT-artikel publicerad bland annat i SvD bemöter Thomas Lindén, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälsa och sjukvårdsfrågor på Socialstyrelsen, uppgifter i medierna att vi misslyckats med att skydda de äldsta på boenden runt om i landet. Han menar att dödstalen på särskilda boenden inte är uppseendeväckande mycket högre än under en vanlig influensasäsong. I år har 11 000 personer dött mellan januari och april. Under samma period 2019 dog 10 000 personer. Tomas Lindén påpekar också att de flesta äldreboenden i landet inte har några covidsmittade alls. Av 100 personer över 70 som bor på särskilt boende har två dött av covid-19, säger han. 
Kommentar: Uppgifterna balanserar de ofta lokala reportagen om drabbade äldreboenden.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Fredag 22 maj 2020


Omvärldsbevakning 21.15

VMA Vargön, Västra Götaland

Vid 19.30 utfärdades ett VMA för Vargön, Vänersborg i Västra Götalands län på grund av en brand i det gamla bruket.
Kommentar: Vid 20.30 blåstes faran över.

Oro inom vården för sommaren och hösten

Trötta medarbetare tvingas skjuta upp sin semester utan extra ersättning. Och efter covid-19 väntar ett omfattande arbete med rehabilitering för många patienter.
– De som ligger kvar är väldigt sjuka, och kommer kräva lång rehabilitering. Stockholm måste bygga upp detta. Hur många som kommer kräva lång rehab går inte att svara på, men det kommer att kräva mer än de resurser som finns i dag, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, till Svenska Dagbladet.
På Sahlgrenskas universitetssjukhus i Göteborg väntas personalen få högst tre veckors sammanhängande semester. Trots att semester kan dröja till september får personalen ingen extra ersättning.
– Personalen är bedrövad. Alla som arbetar i sjukvården gör det för att de vill hjälpa, att det känns viktigt. Men de är fruktansvärt trötta nu, säger Ilja Laesser på Västra Götalands Läkarförening, till Göteborgs-Posten.
Kommentar: Läget i vården är ansträngt efter en intensiv vår.

Omvärldsbevakning 16.10

42 av 54 rapporterade dödsfall i Västra Götaland

Av det senaste dygnets 54 rapporterade dödsfall i covid-19 är 42 i Västra Götaland, skriver GT.
Att torsdagen var helgdag, Kristi himmelsfärdsdag, kan innebära en eftersläpning i rapporteringen.
Kommentar: Det är oklart hur den större andelen dödsfall i Västra Götaland ska tolkas – kan vara en eftersläpningseffekt.

Patientstopp efter covid-smitta på Skånes universitetssjukhus

Tre avdelningar på Skånes universitetssjukhus har beslutat om att inte ta emot nya patienter efter flera fall av covid-19 bland personalen, rapporterar P4 Malmöhus.
På mag- och tarmavdelningen i Malmö konstaterades 21 personer, hälften av personalen, smittade i slutet av april.
Kommentar: Covid-smitta på sjukhus kan i värsta fall skrämma folk från att söka vård.

Stor skogsbrand i Dalarna – uppges vara under kontroll

Fyra bränder i samma område har bekämpats under fredagen, bland annat med hjälp av två av MSBs helikoptrar från Västerås, rapporterar SVT. Det brinner i svårtillgänglig skogsterräng i kommungränsen mellan Orsa och Rättvik, långt från större bebyggelse.
Dalarnas Tidningar rapporterade på fredagseftermiddagen vid 15.45 att branden uppges vara under kontroll.
Kommentar: Vi följer utvecklingen vad gäller bränder under fredagen.

Omvärldsbevakning 12.30

Passagerarplan har störtat i Karachi i Pakistan

Enligt BBC News hade planet, som tillhör Pakistan International Airlines, 90 passagerare och var på väg från Lahore till Jinnah International Airport.
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen.

Förskolelärare reagerar över att inte vara med på MSB:s prioriteringslista över samhällsviktiga yrken

P4 Kalmar rapporterar att förskolelärare reagerar starkt på att inte finnas med på listan. Jan-Olov Olsson på MSB kommenterar att alla så kallade samhällsbärande yrken ska testas på sikt men att de måste prioriteras.
Kommentar: Exempel på att MSB:s rekommendationer kan skapa reaktioner och frågor.

Storbritannien inför karantän för inresande

I juni införs en två veckors obligatorisk karantän för personer som reser in i landet, det väntas den brittiska regeringen informera om ikväll rapporterar Sveriges Radio. Reglerna kommer att gälla oavsett med vilket transportslag man tar sig in i landet och om man är brittisk medborgare eller inte. Bryter man karantänen riskerar man böter på motsvarande cirka 12.000 kronor
Kommentar: Olika länders inresebestämmelser skapar många reaktioner och frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 10.00

Italienska dödssiffror kan vara kraftigt underskattade

Italiens officiella siffra över coronarelaterade dödsfall är 32 000. Men den kan vara betydligt högre – nästan 19 000 fler, varnar landets socialförsäkringsmyndighet INPS, rapporterar TT (via Sveriges Radio). Myndigheten menar att den officiella siffran inte är tillförlitlig då en ny studie visat på en överdödlighet i mars-april som INPS misstänker kan kopplas till pandemin.
Kommentar: Olika länders dödssiffror är ett omdiskuterat ämne.   

Omvärldsbevakning 04.30

VMA Borlänge

Strax före 02 i natt utfärdades ett VMA i Borlänge, eftersom det brann på en skola i stan och röken gick in över Borlänge.
Kommentar: Drogs tillbaka 04.20. Publicerat och sedan uppdaterat.

Torsdag 21 maj 2020


Omvärldsbevakning 21.20

Flera markbränder under dagen

SMHI har gått ut med varning för ökad risk för gräsbrand i stora delar av landet. Risken ligger på en fyra på en femgradig skala. Under torsdagen rasade också ett flertal markbränder rapporterar TT. Bland annat har det brunnit på ett kalhygge i Piteå, gräsbränder i Norrbotten och utanför Skövde samt skogsbrand utanför Falun. 
Kommentar: Följer händelseutvecklingen. Har delat bildspel om säker eldning på Instagram och Facebook. 

Omvärldsbevakning 16.00

Sverige högst dödstal per capita i världen

De senaste tre dagarna har Sverige varit det land i världen med högst antal döda per capita beräknat efter ett rullande medelvärde på sju dagar. Medan många andra länder har haft en vikande kurva ligger de svenska dödstalen relativt stabilt. Detta enligt data från University of Oxford vilket Aftonbladet rapporterar om. 
Kommentar: Kan väcka frågor om den svenska strategin från allmänheten.

Omvärldsbevakning 10.00

Danmark öppnar upp tidigare än väntat

Lättnader i gränskontroller samt öppning av bland annat muséer och biografer sker nu i Danmark trots att detta från början varit planerat till den 8 juni. Gymnasieelever och högskolestudenter kommer återgå till skolan under nästa vecka och ytterligare lättnader kommer införas just 8 juni. Detta rapporterar bland andra SVT.
Kommentar: Det som händer i Danmark väcker intresse i Sverige. 

Onsdag 20 maj 2020


Omvärldsbevakning 21.25

Minister tror på resande i sommar

Under onsdagen hölls ett EU-möte med ländernas ansvariga ministrar om reserekommendationer inför sommaren. Efter mötet berättade Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan för Sveriges Radio Ekot att han tror att det kan bli möjligt för svenskar att resa, även om den främsta uppgiften måste vara att begränsa smittan och rädda människoliv.
Kommentar: Många har frågor gällande utlandsresor i sommar.

FN: Pandemin riskerar stoppa upp mänsklighetens utveckling

I 30 år har FN:s utvecklingsprogram UNDP årligen kunnat se förbättringar i den globala mänskliga utvecklingen. Detta utifrån kriterierna ett långt och hälsosamt liv, tillgång till kunskap och en anständig levnadsstandard. Men på grund av coronakrisen ser 2020 ut att bli en vändning, visar en ny rapport från UNDP, som DN skriver om.
Kommentar: En dyster nyhet som nog väcker en del känslor och undringar.

Omvärldsbevakning 16.50

Öppna skolor har inte påverkat dödligheten

Att Sveriges för- och grundskolor varit öppna under coronapandemin har inte påverkat dödstalen. Så lyder slutsatsen i en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica, rapporterar DN. Bakom artikeln står forskare och bibliotekarier från Karolinska institutet.
Kommentar: Många verkar ju ha frågor om varför skolorna har fått vara öppna.

Regeringens nya vaccinstrategi

När ett vaccin mot covid-19 finns tillgängligt måste Sverige vara redo med en tydlig strategi för att kunna hantera det. Det meddelade regeringen på en presskonferens under onsdagen, skriver Aftonbladet. Regeringen arbetar för en gemensam EU-upphandling, tillsätter en nationell samordnare och har även bett Folkhälsomyndigheten om en nationell vaccinationsplan.
Kommentar: Vaccin är kanske den stora knäckfrågan och väcker allmänhetens frågor.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Vilseledande information i Youtube-klipp

Enligt en studie publicerad i BMJ Health Global innehåller mer än vart fjärde Youtube-klipp på engelska om corona felaktig eller till och med vilseledande information. Det skriver Vetenskapsradion. Fler människor än tidigare nås av desinformation på grund av Youtube, enligt studien.
Kommentar: Mycket intressant att få en siffra på det vi anat.

Tisdag 19 maj 2020


Omvärldsbevakning 21.20

Sverige har flest döda per capita i världen

I förra veckan hade Sverige flest döda i covid-19 per capita i världen, enligt Financial Times coronavirus tracker. Sverige hade 6,2 döda per miljon invånare, per dag.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att jämförelser mellan länder är svåra att göra.
– Det är svårt att jämföra ett land som Sverige, där man har en spridning bland 50 procent av befolkningen, med ett land som USA där man visserligen har ganska många fall men där stora delar av landet överhuvudtaget inte är drabbat ännu. Räknar man då per capita blir det väldigt konstigt, säger Anders Tegnell till Svenska Dagbladet.
Kommentar: Understryker den allvarliga situationen i Sverige.

Fyra döda i covid-19 på Ljungby lasarett

18 personer på en avdelning på Ljungby lasarett har smittats av covid-19. Fyra av dessa har avlidit, enligt SVT Nyheter.
Det är sannolikt att de har smittats på sjukhuset. Medelåldern på patienterna är 80
Kommentar: Kan i värsta fall avskräcka folk från att söka vård.

Omvärldsbevakning 16.10

45 nya dödsfall – fler på IVA

45 nya dödsfall i covid-19 rapporterades vid myndigheternas pressträff på tisdagen. Även något fler IVA-patienter jämfört med ett dygn tidigare – dock är detta femte dagen i rad med under 400 patienter i intensivvård för covid-19, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Läget är stabilt, men ansträngt, inom vården.

Fler patienter ska testas för covid-19

Personer med symtom som kontaktar öppenvården ska nu provtas för covid-19, meddelade socialminister Lena Hallengren vid en pressträff på tisdagen. Dessa personer läggs nu till i prioriteringsgrupp 1.
Det är ett led i att öka testningen – tidigare har framför allt sjukhusinlagda patienter samt personal i vården testats, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Många har frågat sig varför Sverige är långt ifrån målet om 100 000 tester i veckan.

Skyddsstopp på Göteborgs spårvägar från onsdag

Från onsdag 20 maj kl. 15.00 kan Göteborgs spårvägar stå stilla, om inte arbetsgivaren och facket kommer överens, rapporterar Sveriges Radio. Skyddsombuden inom Kommunal hävdar att arbetsgivaren inte vidtagit tillräckliga skyddsåtgärder mot smittrisken för spårvagnsförarna.
Kommentar: Ett skyddsstopp kan få stor påverkan för många trafikanter.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

FHM:s webbplats ligger nere

Folkhälsomyndighetens hemsida ligger nere och det går inte att komma åt någon information. Enligt myndighetens presstjänst jobbar man på att lösa problemen. Under tiden hänvisar man till Krisinformation.se och informationsnumret 113 13, skriver SVT.
Kommentar: Vi följer så klart detta och har lagt upp en "Just nu" på sajten.

Undermålig skyddsutrustning har sålts till flera kommuner

Flera svenska kommuner har köpt skyddsutrustning som visat sig vara felaktig eller undermålig, visar en granskning som Ekot gjort. Det handlar bland annat om underkända andningsmasker som skulle ha använts av personal inom äldreomsorgen. 
Kommentar: För kännedom. 

Spanien-svenskar vill till sina hus trots restriktioner

Många svenskar som har hus i Spanien vill åka dit i sommar trots restriktioner och inreseförbud. I sociala medier diskuteras nu flitigt hur man kan hitta kryphål i reglerna, enligt lokaltidningen Sydkusten, skriver Sveriges Radio. 
Kommentar: Intressant med tanke på diskussionerna om tyskar och danskar i Sverige. 

Måndag 18 maj 2020


Omvärldsbevakning 21.25

Norden kan öppna gränserna – men utesluta Sverige

Norden kan öppna en så kallad resebubbla, men då sannolikt utan Sverige, skriver Svenska Dagbladet.
Danmark, Finland, Norge och Island har låga dödstal i covid-19 – t ex Danmark har 547 döda medan Sverige har 3 679 dödsfall. Utrikesminister Ann Linde säger:
– Vi tycker inte att det är bra att man gör skillnad på olika EU-länder såhär. Jag och regeringen är noga med att säga att man inte ska diskriminera mellan olika länder när man nu öppnar.
Kommentar: Frågor om vilka som får resa och under vilka förutsättningar är het, inte minst på sociala medier.

Norska barn tvättar händerna tills de får sår – tvättrekommendationerna ändras

Nariga eller till och med såriga händer samt eksem. Det är några av följderna efter att norska barn tvättat händerna alltför idogt, för att skydda sig mot covid-19.
Folkehelseinstituttet klargör nu att handsprit kan användas i stället för tvål så länge händerna inte är synligt smutsiga. Handsprit kan vara mer skonsam. Myndigheten förtydligar också att man inte behöver använda både tvål och handsprit, enligt Sveriges Television.
Kommentar: Inte uteslutet att frågan dyker upp även i Sverige.

Omvärldsbevakning 16.10

Folkhälsomyndigheten: Sommarläger för barn kan genomföras

Vid dagens myndighetspressträff sade statsepidemiolog Anders Tegnell att sommarläger för barn kan genomföras i år. Lägren ska hållas lokalt och föreskrifter om hygien och social distansering ska följas. Inom ett par veckor kommer Folkhälsomyndigheten återkomma med en ”mer fyllig bedömning” om vilka andra sommaraktiviteter som kan genomföras.
Vid dagens pressträff rapporterades 19 nya dödsfall i covid-19. Antalet som vårdas på IVA för covid-19 fortsätter att minska och är nu 371, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Många har frågor om vad man kan göra i sommar.

Sjukhustest sägs visa att 15 procent av stockholmarna haft covid-19

11 000 medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset har testats för covid-19. 7 procent hade virus i svalget. 10 procent hade antikroppar i blodet. 2,4 procent hade både antikroppar och virus.
– Vi har provtagit ett stort antal medarbetare med olika arbetsuppgifter, såväl patientnära som ej patientnära, och har därmed fått en uppfattning om smittans utbredning i Stockholms arbetande befolkning. Våra data pekar då mot att cirka 15 procent har eller har haft SARS-CoV-2 coronavirusinfektion, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, till Sveriges Television.
Kommentar: Större tester kan ge en fingervisning om smittspridningen i stort.

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.30

Seismisk händelse skakade Kirunagruvan

LKAB:s gruva i Kiruna har utrymts efter en serie skakningar i natt, rapporterar flera medier, bland dem Aftonbladet. Ras har skett på flera platser i gruvan och vattennivån stiger. Magnituden uppges ligga på 4.8, vilket bedöms som ett av de kraftigaste skalven i Sverige. Dock verkar ingen av de 13 som arbetade i gruvan i natt vara skadad. Alla är undsatta.
Ett problem som kan uppstå är om elcentralen skulle nås av det stigande grundvattnet, vilket kan leda till att pumparna inte fungerar som de ska, enligt LKAB.
Kommentar: Noterar det och följer rapporter om rasen.  

Många skyddsrum underkänns

Enligt en granskning av P1-programmet Kaliber underkändes vart tionde skyddsrum som kontrollerades av MSB förra året. Dessa skulle inte kunna iordningställas inom 48 timmarsgränsen som råder, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Det kan uppstå frågor med anledning av att vi informerar om skyddsrum.