Vecka 23 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 7 juni


Omvärldsbevakning 20.00

Uppdatering: Demonstrationen i Göteborg   

Det har under eftermiddagen och kvällen varit stundtals stökigt i samband med demonstrationen i Göteborg med vandalisering och stenkastning mot polisen. Tusentals människor har marscherat genom centrala Göteborg efter att polisen upplöst demonstrationen. Vid 19.30 så hade läget lugnat ner sig något rapporterar SVT Nyheter Väst.
Kommentar: Slutar att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 15.00

Demonstration i Göteborg upplöses av polisen   

Vid tvåtiden samlades ungefär 1000-1500 personer i Göteborg för att demonstrera till stöd för Black lives matter rörelsen. Eftersom antalet personer översteg 50 personer, som just nu är max antal deltagare för en allmänn sammankomst på grund av coronapandemin, så har polismyndigheten beslutat att upplösa demonstrationen. Polisen skriver på sin hemsida att läget i övrigt är lugnt på platsen.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.30

Bättre läge angående höga flöden i Torne älv  

Kulmen av de höga flöden som väntas under dagen och som SMHI varnat för i Norrbotten ser ut att bli lugnare än befarat rapporterar SVT Nyheter Norrbotten. Sedan tidigare är klass 2-varningar utfärdade på flera håll i landet för höga flöden.
Kommentar: Vi följer utvecklingen med höga flöden.  

Lördag 6 juni


Omvärldsbevakning 21.30

Demonstrationer mot rasism på flera håll i världen 

På flera håll i världen pågår just nu stora demonstrationer mot rasism och polisingripandet mot den svarte amerikanen George Floyd som dödades av en vit polisman i Minneapolis för snart två veckor sedan. Oron ökar nu att coronaviruset ska spridas mellan demonstranter, det rapporterar SvD/TT. Demonstrationer pågår bland annat i Washington, London, Berlin och Brisbane.
Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på svenskar utomlands och att demonstrationer även förekommit i Sverige.

Omvärldsbevakning 18.10

Uppdatering: Problem med pushnotiser i appen Krisinformation

I samband mer morgonens VMA så fungerade inte det automatiska utskicket av pushnotis i appen Krisinformation. Nu undersöks vad som gått fel och information om felet har publicerats. 
Kommentar: VMA:t publicerades som det skulle i andra kanaler.

Omvärldsbevakning 11.15

Viktigt meddelande till allmänheten i Vilhelmina, Västerbottens län  

Vid 06-tiden utfärdades ett VMA. En villabrand orskade kraftig rökutveckling och röken spred sig över Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. VMA:t tillbakadrogs vid klockan 10.
Kommentar: Publicerat VMA:t i våra kanaler. Publiceringen i appen har inte fungerat som det ska. Vi undersöker under dagen vad som gått fel.

Fredag 5 juni


Omvärldsbevakning 21.25

WHO rekommenderar munskydd – Folkhälsomyndigheten ändrar sig inte

WHO har ändrat sig om munskydd och rekommenderar nu att munskydd används i till exempel kollektivtrafiken och andra platser där det är svårt att hålla avstånd till andra, skriver TT/Svenska Dagbladet. Maskerna bör vara i tre lager – bomull närmast ansiktet, polypropen samt vätskeresistent material längst ut.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att WHO är försiktiga i sina uttalanden.
- Munskydd ska kunna passa in i en bredare strategi och det gör den inte i Sverige. I Sverige ska man vara hemma om man är sjuk, säger han.
Förre statsepidemiologen Johan Giesecke säger till Dagens Nyheter att WHO grundar sitt beslut på ”en välgjord studie”.
Kommentar: Det lär väcka frågor att Folkhälsomyndigheten väljer att inte följa WHOs rekommendation.

Sjukvården: Masstester dröjer

Flera regioner säger till Sveriges Television att det dröjer innan de kan testa alla med coronaliknande symtom.
Region Västernorrland, till exempel, säger att det rör sig om ”några veckor”. Skälet är framför allt otillräckliga personalresurser, skriver TT/Sydsvenskan.
Kommentar: Eftersläpningen i testerna har varit en följetong i medierna.

Omvärldsbevakning 16.10

Antal avlidna i covid-19 minskar långsamt

På fredagen rapporterades ytterligare 77 dödsfall i covid-19.
– Den avtagande trenden med antal avlidna per dag fortsätter sakta men säkert nedåt. Tittar vi tio dagar tillbaka ligger vi på 46 per dygn. Det följer ganska väl kurvan över antal fall, med en viss förskjutning, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, enligt Svenska Dagbladet.
Byfors kommenterade också gårdagens besked om lättnader i restriktionerna för inrikes resor.
– Resandet i sig innebär ingen fara. Oavsett om du är hemma eller reser, så ska du se till att undvika trängsel och hålla den sociala distanseringen. De som är över 70 måste bete sig på samma sätt, man ska fortsatt undvika nära kontakt och trängsel i väldigt stor utsträckning.
Kommentar: Antalet intensivvårdade och avlidna minskar, men i långsam takt.

Information till utländska turister om covid-19

Vid dagens myndighetspressträff berättade Svante Werger på MSB att utländska turister som kommer till Sverige kommer få information på flygplatser, järnvägsstationer och färjeterminaler, liksom via sociala medier samt Krisinformation.se - https://www.krisinformation.se/en/corona
Kommentar: Viktigt att turister kan hitta information om hur de ska agera, med tanke på smittrisken.

”Gränskontroller inom EU hävs inom kort”

Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson uppger att i princip alla gränskontroller inom EU hävs senast 30 juni, rapporterar Sveriges Radio.
– Smittspridningen har blivit bättre i alla länder, så våra europeiska myndigheter har varit tydliga med att säga att idag, med det läge vi nu har inom EU så är inte gränsrestriktioner ett verksamt sätt att skydda mot pandemin, säger Ylva Johansson.
Flera länder har sagt att de inte vill släppa in svenskar, eller sätta svenskar i karantän. Ylva Johansson har dock förhoppningar om att de slopade gränskontrollerna ska gälla alla EU-länder.
Kommentar: Många har frågor om utlandsresor i sommar.

Omvärldsbevakning 12.30

Masstestning ökar antalet inrapporterade covid-fall i Västra Götaland

Enligt en intervju i Sveriges Radio säger Västra Götalandsregionens biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall att länets stora ökning av covid-fall beror på att masstestning just har inletts där. För en vecka sedan började vårdcentraler testa personer även med milda symtom, vilket inte gjorts tidigare, och enligt Dotevall är det resultatet av detta som märks.
Kommentar: Motbild mot Folkhälsomyndighetens rapport igår, där man var bekymrad över att fallen ökar i VG-regionen. Återstår att se vad som rapporteras om frågan på dagens presskonferens.

Omvärldsbevakning 08.00

Allvarliga följder av covid-19

Dagens Nyheter lyfter i dag fram ett flertal allvarliga följder som snabbt kan uppstå vid covid-19. Till exempel blodproppar i lungorna eller immunreaktioner som skadar lungblåsorna.
Kommentar: Intressant text, kan dock leda till en del oro.

Tegnell: Antikroppar innebär immunitet

Enligt Sveriges Radio säger statsepidemiolog Anders Tegnell att påvisade antikroppar ger immunitet mot covid-19 och att immuniteten förmodligen bibehålls en längre tid. Samtidigt varnar forskare för att vissa antikroppstester inte har en tillräckligt bra nivå, skriver SR i en annan text.
Kommentar: Frågan om antikroppar har diskuterats flitigt.

Torsdag 4 juni


Omvärldsbevakning 21.00

Tusentals utan ström efter explosion i Skövde

Polis och räddningstjänst i Skövde fick vid 18-tiden in ett larm om en explosion vid ett ställverk. Händelsen ledde till att över 6 000 elkunder hos Skövde Energi blev utan ström, skriver Skaraborgs Läns Tidning. Under kvällen var det ännu oklart vad som orsakade explosionen.
Kommentar: Kan vara värt att hålla koll beroende på vad som orsakade händelsen.

Polisen fick avbryta ny demonstration

Även under torsdagskvällen hölls en demonstration mot polisvåld och rasism med anledning av händelserna i USA, denna gång till Ribersborg i Malmö. Tillståndet tillät återigen endast 50 deltagare, men omkring 2 000 personer uppges ha kommit dit, skriver Aftonbladet. Med hjälp av dialogpoliser kunde demonstrationen i Ribersborg blåsas av, men folkmassorna fortsatte därefter mot centrala Malmö.
Kommentar: Vi fortsätter att hålla koll.

Omvärldsbevakning 17.00

Fritt fram att resa i landet för symtomfria

Restriktionerna mot resor inom Sverige hävs från och med den 13 juni, meddelade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens. Resor ska göras under personligt ansvar och om kurvan vänder upp igen, kan restriktioner återinföras.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och får mycket kommentarer om detta i sociala medier.

Regeringen satsar på storskalig testning

Alla som har symtom på misstänkt covid-19 kommer att erbjudas testning. Testerna kommer att vara gratis, uppgav regeringen vid en pressträff på torsdagen. Regeringen lovar även statlig ersättning till regionerna för extra kostnader i samband med testerna. Även antalet antikroppstester ska öka.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och får mycket kommentarer om detta i sociala medier.

Omvärldsbevakning 10.45

Gator avspärrade i centrala Göteborg – misstänkt farligt föremål

Polisen i Göteborg har spärrat av ett område runt Lilla Drottninggatan i centrala Göteborg, eftersom man hittat ett misstänkt föremål där. Bombskyddet är på väg för att undersöka.
Kommentar: Avspärrningar i centrala Göteborg kan leda till frågor.

Fältsjukhuset i Älvsjö stängs

Fältsjukhuset i Älvsjö utanför Stockholm kommer nu att monteras ned och stängas. Det skriver Sveriges Radio. Sjukhuset har fungerat som en backupp för de stora sjukhusen.
Kommentar: Intresset för sjukhuset har varit stort också på riksnivå och det har fått mycket uppmärksamhet. Därför viktigt att känna till att det stängs.

Stopp för all tågtrafik söder om Stockholm

En brand nära spåren vid Älvsjö station i södra Stockholm stoppar tågtrafik. Det finns i nuläget ingen prognos för när trafiken kan vara igång igen, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Stor påverkan då både fjärr- och pendeltåg påverkas. 

Omvärldsbevakning 08.40

Förtroendet för regeringen och Folkhälsomyndigheten rasar i ny undersökning

Svenskarnas förtroende för regeringens och Folkhälsomyndighetens förmåga att hantera coronapandemien faller kraftigt, enligt en ny undersökning från Novus, skriver SVT.
Andelen som har mycket eller ganska högt förtroende för regeringens förmåga rasar närmare 20 procentenheter.
Kommentar: Bra för oss att känna till.

Överläkare kritisk till demonstration

Björn Olsen, överläkare i infektionssjukdomar och professor är mycket kritiskt mot att arrangörerna har tillåtit demonstrationen i Stockholm i går, skriver Aftonbladet. (Se notering från gårdagen).Samtidigt vill han poängtera att han är för demokrati och yttrandefrihet. – Det är viktigt att demonstrera men befinner oss i en unik situation, vi pratar om ett biologiskt undantag, vi är mitt i en pandemi och detta kommer att få konsekvenser. Björn Olsen har sett bilderna på demonstranterna och hur tätt de står och vrålar. Han tror att någon av dem säkerligen kan ha corona, utan att veta om det.
– Det är många unga och de kommer säkerligen inte drabbas så hårt, men sedan när de skingras och ska åka hem tar de med sig en eventuell smitta. Vad den här demonstrationen kommer att ha för betydelse för smittspridningen kommer vi först veta om några veckor, säger han. Men att det håller igång smittcirkeln, menar han, står klart.
Kommentar: Kan komma frågor till oss om detta från allmänheten.

Onsdag 3 juni


Omvärldsbevakning 21.25

Polisen avbröt demonstration mot polisvåld

Under onsdagskvällen arrangerades en demonstration på Sergels torg mot polisbrutalitet och rasism. Tillståndet tillät endast 50 deltagare, med anledning av covid-19, men flera tusen personer uppskattas ha kommit dit, rapporterar Dagens Nyheter. Polisen valde att skingra demonstrationen och uppmana människor att lämna platsen, men detta ledde till bland annat bråk och skadegörelse på några håll i centrala Stockholm.
Kommentar: Vi håller koll ifall det blir återkommande och mer oroligheter.

Avhoppad testsamordnare kritisk till Sveriges strategi

Harriet Wallberg, regeringens samordnare för covid-19-tester, hoppade häromdagen av sitt uppdrag efter bara några veckor. I en intervju i DN riktar hon kritik mot Folkhälsomyndighetens strategi. ”WHO har sagt att vi ska bemöta pandemin genom att testa, testa. Och tittar man på länder som lyckats hålla smittan nere så har man testat och haft stor kapacitet för smittspårning. Siffrorna talar för sig själv”, säger Wallberg som menar att Sverige nu måste gå in i en mer offensiv fas med bred smittspårning.
Kommentar: Att Sverige inte testar fler fortsätter att vara en het fråga.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Svenskarnas resande ökar 

Under förra veckan ökade svenskarnas resande rejält jämfört med föregående vecka, visar data från Telia. Under vecka 22 var resorna bara sex procent färre än samma vecka förra året. Största ökningen skedde i Västerbotten och Norrbotten. I Stockholm är resande fortfarande 20 procent lägre än i början av februari, skriver Sveriges Radio
Kommentar: Bra att hålla koll på. 

Omvärldsbevakning 09.00

Tegnell är självkritisk om coronahanteringen

Sverige borde infört fler åtgärder mot viruset i början, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med Sveriges Radio. 
– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger han. 
Tegnell är dock fortfarande osäker på om Sverige borde infört fler åtgärder eller om vi borde ha infört samma åtgärder men på samma gång. 
Kommentar: Kan ju bli en del kommentarer kring detta. 

Vården fasar för sommarturismen

På svenska turistorter förbereder man sig nu för ett ökat tryck på vården. 
Om vi växer med 30 procent kan det få stor påverkan på vården, säger Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården som består av tre sjukhus i Bohuslän och Dalsland till SVT. 
Han vädjar till turisterna att följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och ha en plan om man blir sjuk så att man inte belastar den lokala sjukvården.
Kommentar: Flera regioner har uttryckt oro inför sommaren.

Tisdag 2 juni


Omvärldsbevakning 21.20

Möjligt med regionala restriktioner i höst

Folkhälsomyndigheten utesluter inte att det kan bli regionala variationer i restriktionerna för att förhindra smittspridning i höst.
– Hamnar vi i en situation där man från regionernas sida har förmågan att provta så att man har kontroll över var smittan befinner sig, då är det möjligt att man skulle kunna tänka sig att ha den typen av regionala råd och rekommendationer, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, till TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Regionerna är i olika fas, vilket kanske kan innebära olika råd i olika regioner.

Region Gotland: Vi kan inte garantera vård till besökare

Region Gotlands vårdkapacitet har stärkts med tanke på covid-19, men regionen varnar för att man inte fullt ut kan garantera vård till besökare.
- Besökare som behöver sjukhusvård och tillhör andra regioner kommer därför, i stor utsträckning, att transporteras till sitt hemsjukhus. En transport som i regel tar en eller två dagar att arrangera, säger sjukvårdschef Cathrine Malmqvist, till Sveriges Television.
Kommentar: Flera kommuner och regioner har varnat besökare om vård- och hemtjänstkapacitet.

Kostnader oklarhet för ökad testning

Samordnaren för covid-19-tester, Harriet Wallberg, har avslutat sitt uppdrag efter tre veckor. Enligt socialminister Lena Hallengrens pressekreterare tas Wallbergs erfarenheter nu vidare i arbetet. Sveriges mål har varit 100 000 tester i veckan, i förra veckan gjordes 32 000 tester.
Ett problem som Harriet Wallberg själv identifierat i samband med testerna är kostnaderna.
– Huvudbudskapet att regeringen tar ansvar för kostnader, det har gått ut. Men sedan, rent praktiskt - hur får man tillbaka pengarna? Exakt hur mycket får man tillbaka? Sådana detaljfrågor har kommit upp i dialogerna med regionerna och det är naturligtvis väldigt viktigt att de får ut alla detaljer om den ekonomiska situationen, säger Wallberg till Sveriges Radio.
Kommentar: Varför Sverige inte testar fler har varit en het debatt den senaste tiden.

Två personer omkom när ultralätt flygplan störtade utanför Borås

Ett mindre ultralätt flygplan störtade i ett villaområde utanför Borås på tisdagskvällen. Flygplanet ska ha kraschat på marken, vilket lett till en mindre brand som nu är släckt.
Två personer fanns ombord och omkom i kraschen, uppger GT/Expressen.
Kommentar: Oklart hur kraschen har gått till.

Omvärldsbevakning 16.10

65 nya dödsfall i covid-19 – över 700 nya smittade

På tisdagen rapporterades 65 nya dödsfall i covid-19 och 775 nya fall av smitta, en relativt hög siffra. Detta kan bero på att antalet tester ökar.
Antalet IVA-fall är visserligen lägre än vid toppen i april, men minskar inte längre utan ligger snarare stilla. I Stockholm och Västra Götaland har antalet IVA-fall ökat under de senaste dagarna, skriver TT/Göteborgs-Posten.
För att kunna öka antalet tester bistår MSB med modulhus till regionerna, för att bland annat  kunna testa personer ur samhällsviktig verksamhet.
Kommentar: Siffrorna understryker att läget fortfarande är allvarligt.

Karolinska Universitetssjukhuset lämnar stabsläge

På grund av covid-19 har Karolinska Universitetssjukhuset varit i förstärkningsläge sedan 12 mars och därefter i stabsläge sedan 8 maj.
På tisdagen återgick sjukhuset till ordinarie styrning, enligt Sveriges Radio. Covid-19-vården är nu en del av den ordinarie verksamheten.
Kommentar: Ett positivt tecken att det sjukhus som behandlat flest covid-19-patienter kan återgå till ordinarie styrning.

Omvärldsbevakning 12.35

SMHI varnar för stora regnmängder

Under eftermiddagen och kvällen är det risk för stora regnmängder i Dalarna, Gävleborg och Västernorrland, skriver SMHI på sin webbplats. Det väntas regn- eller åskskurar som kan ge över 35 mm regn under 3 timmar.
Kommentar: Vi följer eventuella konsekvenser av ovädret.

Omvärldsbevakning 08.40

Ingenting att rapportera. 

Måndag 1 juni


Omvärldsbevakning 21.25

Större brand utanför Säffle

35 brandmän från fem stationer bekämpar en brand om cirka 500 x 600 meter utanför Säffle, rapporterar Aftonbladet.
MSB har skickat två helikoptrar till släckningsarbetet.
Branden ska ha startats vid arbete med en skogsmaskin.
Kommentar: Varmt och torrt i ytterligare några dagar, vilket ökar risken för fler bränder.

Oro när Uppsalas kurvor svänger uppåt

I Uppsala har antalet som intensivvårdas p.g.a. covid-19 varit nere så lågt som 9, men vänt upp igen och är nu 17.
– Jag är orolig över att det blivit så här. Det kan mycket väl bero på att vi börjat slappna av för mycket, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala, till SVT.
Fredrik Sund, verksamhetschef vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset, har i ett inlägg på Facebook varnat för utvecklingen.
”Jag ser stora, täta grupper med folk ute i sommarvärmen i glädje över tron att det är slut på virusspridningen, trots att alla kurvor talar för att det är fortsatt instabilt”, skriver Sund, vilket rapporteras av SVT.
Kommentar: Olika regioner har olika utveckling – Uppsala är en region med oroande tecken.

MSB ska skapa hemsida för utländska turister

Turister ska få information om vilka rekommendationer som gäller för att minska risken för smittspridning. MSB ska skapa en hemsida med information, som ska vara klar om två veckor, skriver SVT.
Kommentar: Förhoppningen är att utländska turister inte ska öka risken.

Omvärldsbevakning 16.00

Åtta nya dödsfall i covid-19

De senaste dagarna har 0 respektive 8 nya dödsfall rapporterats.
– Vi kommer med stor sannolikhet se fler fall i morgon. Det är ändå positivt att vi sett så låga värden under några dagar nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Svenska Dagbladet.
Antalet covid-19-smittade som intensivvårdats fortsätter att minska och är nu 310.
Vid myndighetspressträffen berättade Svante Werger från MSB att de löpande enkäterna via Kantar Sifo visar att människors oro minskar successivt. Många uttrycker dock fortfarande en oro för de samhällsekonomiska konsekvenserna. Åtta av tio säger att de fortfarande följer myndigheternas rekommendationer.
Kommentar: Siffrorna går åt rätt håll, även om läget fortfarande är mycket allvarligt.

Regeringsbeslut om en coronakommission före sommaren

Statsminister Stefan Löfven bekräftar till Aftonbladet att direktiven till en coronakommission, som ska utreda Sveriges hantering, kommer att utformas i samarbete med de övriga partierna. Beslut fattas före sommaren. Kommissionen kommer få ett brett uppdrag att titta på såväl nationell, regional som kommunal nivå.
Kommentar: Många är angelägna om att Sveriges krishantering i samband med corona ska granskas.

Covid-app: Smittspridningen minskar i Sverige

172 000 svenskar rapporterar frivilligt in symtom till appen Covid Symptom Study. Nu minskar smittspridningen.
– Andelen smittade har minskat i de flesta regioner, säger Paul Franks, ansvarig för forskningsstudien, till TT/Svenska Dagbladet.
Knappt två procent av Sveriges befolkning bedöms vara smittade. I Stockholmsregionen ligger andelen på 2,9 procent, i Skåne på 1,3 och i Västra Götaland på 2,3 procent.
Kommentar: Frivillig symtomrapportering sägs kunna fungera som komplement till de tester som görs.

Brand i Svartsjöns och Paradisets naturreservat under kontroll

Branden startade under söndagen.
– Vi har branden under kontroll just nu och håller på med eftersläckning. Vi kommer att hålla på med det till mörkrets inbrott, säger operativa chefen Lennart Meijer till TT/Göteborgs-Posten.
Kommentar: Risken för gräs- eller skogsbränder är påtaglig i stort sett i hela landet, enligt SMHI.

Omvärldsbevakning 12.40

Eldningsförbud på många håll 

I stora delar av Dalarnas län råder eldningsförbud och brandrisken ökar eftersom det är varmt och torrt i markerna, meddelar SVT.
Kommentar: Sedan tidigare råder eldningsförbud bland annat i Kronobergs län och delar av Västra Götaland. Vi håller utkik efter medierapporter om skogsbränder och mer om eventuella eldningsförbud. För bäst uppdaterad information om det lokala läget gäller att man bör  kontakta räddningstjänsten.

Omvärldsbevakning 08.30

Brand i skola i södra Stockholm

Slättgårdsskolan i Bredäng i södra Stockholm brinner kraftigt, rapporterar Aftonbladet. Risken är stor att hela skolan blir totalförstörd. Larmet kom klockan 01.28 efter att en närboende sett att det steg rök ut från skolans tak. Inledningsvis kämpade ett 40-tal brandmän mot lågorna. Tidigt stod det klart att det var svårt att hålla elden under kontroll. Och under måndagsmorgonen har branden spridit sig till skolans samtliga byggnader.
Kommentar: Inget VMA, ingen åtgärd.

Minskad insyn hos Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har frångått sina egna rutiner sedan det nya coronaviruset började spridas på allvar i Sverige, meddelar Sveriges Radio. Detta så att minnesanteckningar från centrala möten med landets smittskyddsläkare hålls hemliga.
Kommentar: Bra för oss att känna till utifall det kommer frågor från allmänheten.

Covid-19 kan ha funnits i Europa redan i november

De första fallen av det nya coronaviruset kan ha funnits i Europa så tidigt som i mitten av november. Det menar en fransk läkare som genomför en närstudie av röntgenplåtar från hösten och vintern, meddelar Sveriges Radio.
Kommentar: Kan leda till frågor.

Avseende händelserna i USA

I flera städer runtom i USA pågår protester mot polisvåld. Läget är oroligt och ett antal delstater har utfärdat undantagstillstånd efter att protester blivit våldsamma. Svenska resenärer och medborgare uppmanas av ambassaden att följa anvisningar och råd av lokala myndigheter, undvika folksamlingar och följa händelseutvecklingen via media.
Kommentar: Vi följer mediernas rapportering om demonstrationerna i USA.