Vecka 24 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 14 juni


Omvärldsbevakning 21.45

Brand i industribyggnad, Järfälla

I Kallhäll, Järfälla kommun, norr om Stockholm, brinner det i en industribyggnad, skriver SVT Nyheter/TT om. Brandkåren är på plats och branden är ännu inte under kontroll. Det förväntas nattarbete med denna brand.
Kommentar: vi följer utvecklingen. Kan ev bli VMA.

Statsministern menar att vi inte har sämst statistik

Stefan Löfven deltar i SVT Agenda på söndagskvällen och han menar att det är för tidigt att dra några slutsatser kring Sveriges strategi.
Kommentar: vi följer utvecklingen.

Vårdskuldens konsekvenser

SvD rapporterar att den vårdskuld som uppkommit på grund av coronapandemin, har flera konsekvenser. I artikeln påtalas att planerade och uppskjutna operationer närmar sig 60 000, som är icke-akuta men som samtidigt kan vara smärtsamma för patienterna. När det gäller ekonomi räknar Region Stockholm att vårdskulden uppgår till 1,5-2 miljarder kronor, vilket rapporteras i samma artikel.
Kommentar: annan hälsa sätts åt sidan, det finns risker med att fokus enbart är på covid-19. Vi följer utvecklingen.

Forskare varnar för höga koldioxidutsläpp i Sverige

När pandemin tog fart, blev en av konsekvenserna att utsläppen av koldioxid gick ner. Men nu visar forskning att i dagsläget ökar utsläppen i Sverige, skriver SvD, och forskare varnar i och med klimatfrågan. En av anledningarna är att vi numera hellre tar bilen än åker kollektivt, vilket ger ökade utsläpp.
Kommentar: klimatfrågan och dess långsiktiga risker är lätta att glömma i pandemitider.

Omvärldsbevakning 17.30

Kyliga relationer i Norden kan ge konsekvenser längre fram

I DN presenteras en intervju med Ann Linde (S) som är oroad över de nordiska relationerna. DN skriver bland annat: ”Hon konstaterar att omvärldens bild av Sverige påverkar export och investeringar.” Artikeln beskriver en orosbild över det nordiska samarbetet.
Kommentar: det finns flera bekymmer som löper parallellt med pandemin, ett sådant är den om ekonomi.

Inga covid-19 dödsfall i Sverige det senaste dygnet

SvD rapporterar inga nya dödsfall, men påpekar också att viss eftersläpning kan bli aktuell. Statistiken kommer från Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: vi följer utvecklingen.

Putin uttalar sig om Black Lives Matter i USA

I SvD kan vi läsa att president Putin menar att det som händer i USA, är tecken på en kris.
Kommentar: vi följer mediernas olika spår med anledning av Black Lives Matter.

Skogsbrand nordväst om Österbybruk i området Sibbo

En skogsbrand, ett område på 30 x 30 meter, tas om hand av Räddningstjänsten med nio enheter, enligt P4 Uppland och branden är i området Sibbo.
Kommentar: vi följer utvecklingen.

SMHI: varmt tre dagar i sträck

I Sveriges Radio rapporterar man från SMHI att det har varit extra varmt, med över 26 grader, i tre dagar i sträck. Det kan vara påfrestande för kroppen.
Kommentar: höga temperaturer kan ha direkt verkan på liv och hälsa.

Brand i Ragunda kommun

På eftermiddagen söndag startade en brand i ett krossverk, i Ragunda kommun. Enligt P4 Jämtland var Räddningstjänst på väg ut vid 13:30.
Kommentar: vi följer utvecklingen.

Skogsbrand söder om Viskan, Västernorrland

Det brinner söder om Viskan, skogsbrand, rapporterar P4 Västernorrland. Enligt Tomas Åslin, inre befäl på Räddningstjänsten Medelpad, så handlar det om en större brand. Man hoppas på en helikopter från MSB och Östersund. SVT Nyheter Västernorrland rapporterar också om bränder i länet.
Kommentar: vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 13.00

Spanien öppnar upp

TT/SvD rapporterar att Spanien planerar att öppna upp den 21 juni, utan karantänregler. Det beskrivs som att landet varit pressat att öppna i och med turistsäsongen.
Kommentar: vi följer olika länders öppning, då det påverkar svenskarnas resor i sommar.

Oro för en andra coronavåg i Kina – Ryssland dubblerar antalet dödsfall

SvD skriver om oro för en andra våg i Kina, där det rapporterades 57 nya fall det senaste dygnet. Man har på plats placerat ut vakter vid den marknad där smittan först konstaterades. SvD rapporterar också siffror från april, när det gäller Rysslands dödssiffror med anledning av covid-19. Landet har fördubblat sina dödstal i april, något som också Sveriges Radio tar upp, där man beskriver att de tidigare siffrorna från Ryssland inte stämde, utan det är först nu som den officiella statistiken finns tillgänglig.
Kommentar: vi följer den globala utvecklingen för corona.

Omvärldsbevakning 10.00

Fler söker vård igen

Sveriges Radio rapporterar att fler söker vård igen, och som exempel tar man personer som söker för hjärtinfarkt. I början av pandemin var det 20-30 procent färre som sökte, men nu börjar nivåerna se mer normala, berättar David Erlinge som är professor i kardiologi och ordförande för det register där hjärtinfarkter registreras.
Kommentar: tanken är att man fortsatt ska söka hjälp om man behöver, trots pandemin. Bland annat har vi delat en sådan uppmaning i sociala medier.

Protester i Atlanta efter dödskjutning

Flera medier, bland annat TT/ DN skriver att det är turbulent i Atlanta efter att en polis skjutit mot svart man, som senare avled efter operation. En restaurang brändes ned och byggnader vandaliseras.
Kommentar: oroligheter på flera håll i USA. Vi följer.

Lördag 13 juni


Omvärldsbevakning 21.30

Munskydden – av nytta?

Diskussionen om munskydd fortsätter och SvD publicerar en artikel med rubriken: Forskare: munskydd kan minska smittspridningen. I artikeln menar en forskare att Folkhälsomyndigheten borde ändra sin inställning till munskydd och bakgrunden är att en metaanalys som tillkommit menar att infektioner skulle kunna minska, dock är sambanden man tittat på inte säkerställda.
Kommentar: frågan om munskydd fortsätter att diskuteras i media. Vi följer.

Demonstrationer i London och Paris

Flera medier, bland annat Sveriges Radio, rapporterar om demonstrationer i London och Paris. I Paris samlades 6000 människor och vid vissa tillfällen har polisen använt tårgas. Samtidigt uppmanar myndigheter att människor inte ska ta sig till demonstrationerna, med anledning av corona.
Kommentar: vi följer Black Lives Matter.

I tider av kris finns ökad risk för IT-attacker för vården

SVT Nyheter skriver om ökade risker för vården att drabbas av IT-attacker. SVT Nyheter tar ett exempel från tjeckiska Brno, där ett sjukhus blivit utsatt för en så kallad ransomware-attack. Viktiga och hårt ansatta samhällsfunktioner har en högre risk att drabbas av hackers vid en pågående kris, såsom den pandemi vi är i nu.
Kommentar: med en pågående pandemi kan man också skönja andra risker, såsom IT-attacker.

Omvärldsbevakning 17:00

20 nya dödsfall i covid-19

TT/DN rapporterar 20 nya dödsfall i covid-19, i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.
Kommentar: vi följer utvecklingen.

Brand i Hällmyran, helikopter tillgänglig för släckning

Sveriges Radio rapporterar om skogsbrand i Sollefteå kommun, Hällmyran. Helikopter finns på plats för att delta i släckningsarbetet. P4 Jönköping skriver att en brand startade utanför Myresjö, Jönköping, men den är nu under kontroll.
Kommentar: vi har tidigare lyft brandrisken och vi följer utvecklingen i landet.

Hundratal demonstranter i Stockholm, utanför ambassad

P4 Stockholm rapporterar att en demonstration ägt rum i Stockholm, dock utan beviljat tillstånd. Polisen skingrar folksamlingen vid 16.00-tiden. Demonstrationen är med anledning av Black Lives Matter.
Kommentar: vi följer de olika händelserna i Sverige kring Black Lives Matter. I kombination med corona, kan den här typen av folksamlingar vara en källa till smittorisk.

Risk för högt tryck på sjukvården i sommar

Sveriges Radio rapporterar att om vi inte följer kravet på social distansering, finns en risk för högt tryck på sjukvården i sommar. Sveriges Radio hänvisar till beräkningar från Folkhälsomyndigheten. Som exempel tar man upp region Halland, där vårdbehovet skulle kunna bli tre gånger så stort, i värsta fall.
Kommentar: nu när resandet förväntas öka, blir det naturligt att följa de farhågor som finns gällande smittospridning och vårdsituation.

Omvärldsbevakning 13.00

Flyga proaktivt, för att upptäcka skogsbrand

Sveriges Radio skriver om flyg som gör en rundtur, för att snabbt kunna upptäcka skogsbränder. Detta sker på lördag eftermiddag, i Västernorrlands län, på uppdrag av Länsstyrelsen som skrivit avtal med flygklubbar i Örnsköldsvik och Sundsvall.
Kommentar: vi följer utvecklingen, i och med stor brandrisk denna helg.

Omvärldsbevakning 10.00

Från och med i dag: symtomfria personer får resa inom Sverige

Den 13 juni är här, och vi får nu resa inom Sverige, om vi är symptomfria, rapporterar TT/Dagens Nyheter. Det uttrycks fortsatt oro för trängsel på den kollektivtrafik där platsbokning inte är möjlig. GP skriver att det dessutom väntas en varm helg, vilket skulle kunna öka på resandet, där göteborgare kan bli lockade att ta sig till skärgården, enligt Västtrafik. Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör säger till GP:
– Det allra viktigaste är att hålla distans. Är det en full buss eller båt tycker inte jag att man ska gå på, säger hon.
Kommentar: vi följer resandet inom Sverige, där risk för smittspridning kan bli aktuellt om det uppkommer trängsel.

Vårfloden, en klass 2-varning för mycket höga flöden i Muonioälven

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga flöden i Muonioälven uppströms Muonio.
Kommentar: vi gör en nyhet på denna varning och delar i sociala medier.

Delar av Peking stängs ned, nya fall av Corona

TT/SvD rapporterar om nya sjukdomsfall i Peking och det verkar finnas en koppling till en köttmarknad, Xinfadimarknaden. Även Sveriges Radio rapporterar med rubriken: Nytt stort utbrott av coronasmitta har upptäckts, där man skriver att 45 personer har bekräftad covid-19, utan att ha uppvisat symptom.
Kommentar: vi följer utvecklingen i andra länder.

Droghandel kan gynnas av corona

SVT Nyheter rapporterar om den internationella droghandeln och corona. Medan ekonomin i stort drabbas av pandemin, klarar sig droghandeln betydligt bättre och man hänvisar till en rapport från EU:s narkotikamyndighet, EMCDDA och den europeiska polisbyrån Europol. SVT beskriver också de anpassningar som droghandeln fått göra, med anledning av Corona, bland annat när det gäller social distansering. Det kan vara att langaren använder sig av tekniken ”dead drops”, där köparen betalar digitalt, och får sen anvisningar var drogerna finns gömda.
Kommentar: det finns olika konsekvenser av corona, och vi följer ökade risker, till exempel underlättad droghandel.

Fredag 12 juni


Omvärldsbevakning 21.40

Helikopterassistans till två bränder

MSB har under fredagen skickat helikoptrar till två bränder, en i Nås i Dalarna och en i Åtvidaberg i Östergötland.
Branden i Åtvidaberg har spridit sig snabbt eftersom det är mycket torrt och blåsigt och det är i skrivande stund oklart när branden kan vara under kontroll, rapporterar Sveriges Television.
Branden i Dalarna kunde släckas under fredagen, enligt P4 Dalarna.
Kommentar: Brandrisken är fortsatt stor eller mycket stor på många håll i Sverige.

Oro för trängsel i kollektivtrafiken

När lättnaderna för inrikesresor träder i kraft lördag 13 juni kan det också leda till mer trängsel, inte minst i kollektivtrafik där platsbokning inte är möjlig.
– Det är princip omöjligt för våra medlemmar att planera för var och när det kan bli stora trängselproblem, säger Helena Leufstadius, vd för branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik, till Dagens Nyheter.
Kommentar: Det finns en risk att reselättnaderna ökar smittspridningen.

SÖS tillbakavisar att man skulle mörka IVA-platser

På torsdagen skrev Svenska Dagbladet att Södersjukhuset mörkat, gentemot övriga regionen, hur många IVA-platser man har tillgång till, för att personalen skulle få semester. Detta skulle i sin tur kunna leda till att covid-19-patienter behöver flyttas till andra sjukhus, vilket kan vara riskfyllt.
Södersjukhusets vd Mikael Runsiö tillbakavisar i Svenska Dagbladet att sjukhuset mörkar IVA-platser.
– Vi har ett visst antal platser. Men vi försöker också ha lite resurser i reserv. Framförallt nattetid och helger när det är svårt att öka på bemanningen vill vi ha lite marginal, säger han.
Kommentar: Sjukhusens nedtrappning av covid-vården följs noggrant av media.

Smittrisk stoppar demonstrationer

Polisen har skärpt tillståndsgivningen för demonstrationer, efter att flera Black Lives Matter-demonstrationer samlat för många personer.
Nu avslås många demonstrationstillstånd eller så dras ansökningarna självmant tillbaka efter dialog med polisen.
– Nästan 50 procent har dragit tillbaka sina ansökningar efter att vi haft en dialog. Andra har vi försökt föreslå en annan plats och en annan tid för. Sergels torg kanske inte är den bästa platsen klockan 15, säger Per Engström vid polisen, till Dagens Nyheter.
Kommentar: Tidigare demonstrationer befaras ha ökat risken för smittspridning.

Omvärldsbevakning 16.25

Extremt stor brandrisk i stora delar av södra Sverige

I ett pressmeddelande varnar MSB för extremt stor brandrisk i stora delar av södra Sverige.
Kommentar: Vi gör även en nyhet om detta på Krisinformation.se och delar den i sociala medier.

Alla i Stockholm får covid-testas

Från måndag 15 juni kan alla i Region Stockholm som vill testa sig – både vad gäller tester för pågående covid-19 och tester för antikroppar.
Anmälan ska göras via 1177 och testerna kommer att vara gratis. Trycket väntas bli högt, men kapaciteten ska öka successivt.
- Jag vädjar om lite tålamod, alla kommer inte att kunna göra det här på måndag, säger Irene Svenonius, finansregionråd i Region Stockholm, till TT/Aftonbladet.
Kommentar: Tester för covid-19 är starkt efterfrågade.

40 nya dödsfall i covid-19

Antalet dödsfall i covid-19 i Sverige är nu 4 854. Det är en ökning med 40 rapporterade dödsfall sedan i går, torsdag, skriver Svenska Dagbladet.
1 396 nya fall av smitta har konstaterats. Sedan utbrottet startade har totalt 49 684 konstaterats smittade.
Kommentar: Kurvan över antalet smittade har stigit tämligen kraftigt den senaste tiden, vilket sägs bero på ökad testning.

Norge öppnar för resor till Gotland – men inte till övriga Sverige

– Smittsituationen i Sverige är dessvärre sådan att det bara är Gotland man kan resa till. Jag förstår att det är en stor besvikelse, att inte hela Sverige öppnas, sade Norges statsminister Erna Solberg vid en pressträff, skriver Dagens Nyheter.
Att resa igenom andra delar av Sverige – s.k. transitresor – är okej, om man inte övernattar.
Kommentar: Frågan om hur Sverige behandlas när grannländer öppnas upp är fortsatt het.

Sverige förlänger inreseförbud till 30 juni

Sverige förlänger det tillfälliga inreseförbudet till EU via Sverige från 15 juni till 30 juni, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
På samma sätt som tidigare gäller inreseförbudet som utgångspunkt alla utländska medborgare som reser till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.
Kommentar: Det finns ett stort intresse för resefrågorna inför sommaren.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Explosion i Bredäng

Polisen rapporterar om en explosion i Bredäng i Stockholm. Fönsterrutor i ett lägenhetshus ska ha krossats, men enligt rapporten har ingen kommit till skada och ingen har behövt evakueras.
Kommentar: Bra att känna till.

Polisen har testat ansiktsigenkänning utan att meddela Datainspektionen

Enligt Sveriges Radio har polisen testat ansiktsigenkänning utan att meddela Datainspektionen. Det är inom operation Rimfrost som detta ska ha skett.
Kommentar: Kan leda till ifrågasättande av hur polisen behandlar personuppgifter och integritetsfrågor.

Så spräckte coronapandemin Sveriges krisberedskap

DN har granskat regeringens krishantering i samband med coronapandemin.
Kommentar: Viktigt att ha läst.

Torsdag 11 juni


Omvärldsbevakning 21.50

Läkare: Södersjukhuset mörkar antalet IVA-platser

Minskningen av antalet coronasmittade patienter uppges ha startat ett ”race to the bottom” mellan Stockholms sjukhus. Flera läkare på Södersjukhuset larmar nu om att intensivvårdsplatserna inte redovisas korrekt, skriver SvD. Sjukhusledningen ska ha bett läkarna att rapportera in färre IVA-platser än vad man egentligen har bemanning för, detta för att personalen ska kunna få semester.
Kommentar: Kan skada förtroendet för sjukvården och leda till frågor från allmänheten.

Få regioner klarar målet om coronatester

Från och med lördag vill Folkhälsomyndigheten att alla med covid-19-symtom ska kunna testas. Men regionerna har långt kvar till målet, visar en rundringning som SVT gjort. 20 av 21 regioner har svarat och bara fem av dem uppger att de säkert kommer att klara detta, bland andra Sörmland och Västra Götaland.
Kommentar: Många har frågor om hur testningen ska gå till.

SMHI:s klass 2-varning i norr avtar ytterligare

SMHI har dragit tillbaka klass 2-varningen om mycket höga flöden i ytterligare ett område. Varningen gäller nu enbart ett område: Norrbottens läns inland.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.25

Regeringen och regionerna överens om allmän testning

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har slutit ett avtal med regeringen om att hantera den storskaliga testningen för covid-19 som regeringen nyligen föreslog. Detta meddelade socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens på torsdagseftermiddagen, skriver DN. Alla personer med symtom på covid-19 ska därmed inom kort kunna göra ett test. Överenskommelsen gäller testning både av smitta och för antikroppar.
Kommentar: Testningssatsningen har lett till många detaljfrågor, förhoppningsvis klarnar det snart.

EU vill öppna gränserna på måndag

EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att tillåta fritt resande inom unionen så fort som möjligt, helst redan från och med måndag den 15 juni, skriver TT (SvD). Varje EU-land bestämmer dock själv över sina gränser och flera länder har tidigare flaggat för att man inte vill öppna för exempelvis resor från Sverige.
Kommentar: Många har frågor om resandet.

Omvärldsbevakning 12.10

Besöksnäringen drar igång kampanj för en säker semester

Hotell– och restaurangbranschen är en av de mest utsatta näringarna på grund av coronapandemin. Nu lanserar branschen en kampanj "Safe to visit" som ska göra sommarens semester säker och inte leda till ökad smittspridning, rapporterar bland annat Dagens Nyheter. Det innebär bland annat på hotell, campingar och restauranger att gäster får köa utomhus om möjligt, att möblera om för att undvika trängsel och fler möjligheter till handtvätt, handsprit och utökade städrutiner.
Kommentar: Se även tidigare notering om pressträff. 

Finland öppnar gränser – men inte mot Sverige

Finland häver de coronarelaterade gränskontrollerna för resor till och från nordiska och baltiska länder. Sverige undantas dock, meddelar inrikesminister Maria Ohisalo, rapporterar TT. Beslutet träder i kraft på måndag, och omfattar Estland, Lettland, Litauen, Danmark, Norge och Island. Smittoläget medger inte att Sverige får vara med denna gång, säger Ohisalo enligt medier i Helsingfors.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor om detta.

Nya allmänna råd inför sommarens resor

Folkhälsomyndigheten publicerar nu ändrade allmänna råd som preciserar det personliga ansvaret, bland annat i samband med resor. I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas.
Kommentar: Vi har lagt till information på aktuellt-sidan samt uppdaterat sidan om inrikes resor.

Omvärldsbevakning 08.30

Pressträff om besöksnäringen

Idag klockan 08.45 håller näringsminister Ibrahim Baylan pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, Visitas vd Jonas Siljhammar och Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.
Kommentar: Vi följer pressträffen.

Onsdag 10 juni


Omvärldsbevakning 21.40

Folkhälsomyndigheten: Smittan kom in i Sverige från flera håll

När coronaviruset började spridas i Europa riktades alla blickar mot Italien. Men viruset kom även in i Sverige från flera andra länder där smittan ännu inte hade upptäckts, enligt Folkhälsomyndigheten. ”I dag vet vi att smittan kom in från en rad andra länder som gick under vår radar”, säger generaldirektör Johan Carlson i en DN-intervju. Under torsdagen publicerar Folkhälsomyndigheten en rapport om smittvägarna.
Kommentar: Kan bli en nyhet under torsdagen.

Området för klass 2-varning har krympt

SMHI har delvis dragit tillbaka sin klass 2-varning om mycket höga flöden. Varningen gäller nu två områden: Norrbottens läns inland och Jämtlandsfjällen. Eller mer specifikt Torneälven, Muonioälven, Lainioälven och Indalsälven uppströms Storsjön. Tidigare omfattade varningen även Norrbottens och Västerbottens läns fjälltrakter.
Kommentar: För kännedom.

Italienska ministrar ska frågas ut av åklagare 

Italiens dödssiffror på grund av coronapandemin beräknas överstiga 34 000. Nu har åklagare i hårt drabbade Lombardiet kallat upp landets premiärminister Giuseppe Conte, hälsominister Roberto Speranza och inrikesminister Luciana Lamorgese, skriver TT (Sydsvenskan). Åklagarna vill ha svar på frågor om regeringens respons på pandemin och varför åtgärder inte sattes in tidigare i vissa städer.
Kommentar: Inte omöjligt att många vill se samma sak i Sverige, med tanke på debatten om den svenska strategin.

Omvärldsbevakning 16.25

Ryssland och Kina anklagas för desinformation under krisen

Ryssland och Kina ligger bakom flera desinformationskampanjer under coronakrisen. Det menar EU-kommissionen i en ny rapport, skriver TT (Aftonbladet). Kommissionen anser sig ha bevittnat en ”våg av falsk och missledande information, bluffar och konspirationsteorier och även riktade insatser för att påverka, iscensatta av utländska aktörer", enligt rapporten. Även USA:s president Donald Trump får kritik i rapporten.
Kommentar: Kan säkert leda till en del frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 12.30

Arbetsmiljöverket granskar skyddsutrustning i vården

Arbetsmiljöverket ska inspektera 300 arbetsplatser inom vård och äldreomsorg för att kontrollera att den skyddsutrustning som används är testad och säker. 
Kommentar: Frågan om skyddsutrustning inom vården har varit väldiskuterad.

Minskad frekvens för myndighetsgemensam pressträff för covid-19-pandemin

MSB meddelar att från och med nu kommer Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB att genomföra två pressträffar varje vecka – tisdag och torsdag.
Kommentar: Vi har publicerat ett nyhet om detta. 

Omvärldsbevakning 09.00

Fler än hälften har antikroppar i Bergamo

I den norditalienska provinsen Bergamo bär mer än hälften av befolkningen på antikroppar mot covid-19. Av 10 000 blodprov som analyserats hittade man antikroppar i 57 procent, skriver DN. Myndigheterna har även gjort undersökningar bland sjukvårdspersonal där upptäckten av antikroppar var 30 procent och alltså lägre än befolkningen i stort. Bergomo är den provins i Italien som drabbats hårdats av viruset.
Kommentar: Intressant med tanke på diskussionen om antikroppar i Sverige. 

Så kan svenskar resa utomlands i sommar

Olika länder öppnar gränserna för turister med olika förutsättningar i sommar.
Svenskar kan resa till bland annat till Frankrike, Italien, Kroatien och Portugal, skriver DN. 
Kommentar: Bra att hålla koll på vilka länder svenskar kan resa till. 

Många får psykiska problem vanliga efter intensivvård

Många patienter får psykotiska symtom efter att ha varit nedsövda för intensivvård för covid-19. Hur coronaviruset i sig påverkar hjärnan är oklart, men det står klart att många får psykologiska problem när de vaknar omgivna av vårdpersonal i skyddsdräkter, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Kan påverka belastningen på vården. 

Om förgiftningssamtal under pandemin

Antalet anrop till larmnummer för förgiftning har ökat i USA under början av året. Många fall kopplas till covid-19 och att man använt desinfektionsmedel på felaktigt sätt. I Europa har antalet sådana anrop minskat, men fler fall av förgiftning av hushållsprodukter rapporteras. Bland annat med nya sorters desinfektionsmedel innehållande väteperoxid, skriver Sveriges Radio. 
Kommentar: Finns inget nämnt om detta på Giftinformationscentralens webbplats, men kan vara bra att känna till om vi får reda på mer.

Kritik mot antikroppstester i stor skala

Regeringens uppmaning till regionerna om att genomföra antikroppstester i stor skala, kritiseras. Testerna riskerar att öka smittspridningen i stället för att minska den, menar Torbjörna Kjerstadious, klinisk mikrobiolog och före detta smittskyddsläkare i Region Värmland, skriver Sveriges Radio. 

Tisdag 9 juni


Omvärldsbevakning 21.20

Polisen blir mer restriktiv med demonstrationstillstånd

Nu blir polisen mer restriktiv med demonstrationstillstånd, för att minska risken för smittspridning. Under den senaste tiden har många demonstrationer överskridit 50-personsgränser för folksamlingar.
Kommentar: Vi gjorde en nyhet på polisens pressmeddelande och publicerade även via Facebook och Twitter.

Lugn Black Lives Matter-demonstration i Malmö

Enligt Sveriges Television blev kvällens Black Lives Matter-demonstration på Möllevångstorget i Malmö en lugn tillställning. Några hundra personer deltog, deltagarna höll avstånd och vid 18-tiden upplöstes demonstrationen.
Kommentar: Farhågor fanns om oroligheter och trängsel.

SJ fyller tågen mer

Under pandemin har SJs tåg körts med maximalt 50 procents beläggning. Nu går SJ tillbaka till en mer normal situation, men inte hela vägen.
– Vi kommer inte fylla tågen till bredden. Någon exakt procentsats som kommer att vara blockerade säten kan vi inte säga i dagsläget, men planen är att man inte sitter på varandra utan en viss utglesningsfaktor, säger Mats Almgren, försäljnings- och kommunikationsdirektör, till TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Frågan om hur man håller avstånd är aktuell inför lättnaderna för inrikes resor som införs 13 juni.

Omvärldsbevakning 16.10

23 nya dödsfall i covid-19

På tisdagens pressträff med myndigheterna framkom att 23 nya dödsfall i covid-19 har rapporterats. Antalet dödsfall, liksom antalet som intensivvårdas med covid-19, fortsätter att sjunka långsamt. Antalet covid-smittade som vårdas på IVA var på tisdagen 296.
Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen, ville vid pressträffen lugna dem som kanske avstår från att söka vård på grund av oro för smittspridning.
– I sjukvården finns rutiner för att hindra smittspridningen för de som kommer dit. Man behöver inte oroa sig av den anledningen för att söka vård om man behöver det, säger Thomas Lindén till Svenska Dagbladet.
Kommentar: Trenden är densamma – en långsam minskning av antalet döda och intensivvårdade.

Ingen myndighetspressträff om covid-19 onsdag 10 juni

Folkhälsomyndigheten skriver i en nyhet på sin hemsida att det inte är någon myndighetsgemensam pressträff i morgon, onsdag 10 juni.
Kommentar: Vi avvaktar besked om huruvida detta innebär att man går över till en lägre frekvens på pressträffarna. När detta besked kommer gör vi eventuellt en nyhet till Krisinformation.se

Omvärldsbevakning 14.00

Antikroppstestning i Rinkeby-Tensta

Region Stockholm och Folkhälsomyndigheten ska provta omkring 1500 personer i Rinkeby-Tensta, som är det område i Stockholm som haft flest konstaterade fall av covid-19 per invånare. Syftet är att få mer kunskap om hur smittan sprids, skriver Region Stockholm.
Kommentar: Lägger till på aktuelltsidan.

Låga grundvattennivåer i södra Sverige

I stora delar av södra Sverige är grundvattennivåerna under eller mycket under de normala. Det visar siffror från SGU, Sveriges geologiska undersökningar. Det gäller främst grundvattennivåer i små magasin. Och värst är det på Gotland och i västra Svealand.
Kommentar: Börjar kanske blir dags att följa detta. Väderutvecklingen lär visa. Den goda nyheten är väl ändå att det ser lite bättre ut i de stora magasinen och de är trots allt därifrån de flesta får sitt vatten.

Höga flöden

Fortsatt klass 2-varningar för höga flöden i Jämtland och Norrbotten, ser vi på SMHI:s varningssida. Nivåerna i Torne älv verkar ha stabiliserat sig och när det gäller Åresjön så har det i alla fall slutat stiga.
Kommentar: Så länge varningen gäller får vi hålla ett öga på utvecklingen även om lsty säger att det är någorlunda under kontroll.

Inget tillstånd sökt för demonstration i Malmö

Det planeras en black lives matter-demonstration i Malmö. Polisen uppger dock för SR P4 Malmöhus att ingen ansöka om tillstånd kommit in. Huruvida det blir någon demonstration är alltså oklart.
Kommentar: Finns oro för att en eventuell demonstration kan leda till oroligheter.

App ska corona-säkra badplatser på Öland

– Vi har valt ut sju badplatser i Mörbylånga där vi vet att det brukar vara mycket folk. Där kommer vi sätta wifi-sniffers som samlar in antalet mobila enheter oavsett mobilabonemang. Sen gör appen en matematisk uträkning om hur många personer som finns på badplatser. I appen kommer det sedan lysa grönt, gult eller rött, beroende på hur många som är på stranden just då, säger Kim Ahlqvist, kommunikationschef i Mörbylånga kommun till SVT Nyheterna.
Kommentar: Kan väcka intresse på fler ställen.

Stängning av ölandsbron diskuteras

Öland besöks varje sommar av många turister. Nu har smittskyddet i Kalmar län diskuterat om det är möjligt att stänga bron om en extrem smittsituation skulle uppstå under sommaren, skriver Barometern enligt SVT Nyheterna.
– Vi har faktiskt diskuterat detta. Får smittskyddsläkaren lov att stänga Ölandsbron? Det finns inget enkelt svar men smittskyddsläkaren har ett långtgående mandat att sätta områden i karantän, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin till Barometern.
Kommentar: Kommer att följas av många.

57 procent har antikroppar i italienska Bergamo

Tester på cirka 10 000 människor i den italienska staden Bergamo visar att 57 procent av befolkningen har antikroppar, rapporterar SR Ekot. Blodproven har tagits mellan den 23 april och den 3 juni i Bergamo, enligt den lokala hälsovårdsmyndigheten ATS. 13.600 personer har rapporterats smittade i Bergamo och drygt 3.000 har dött i provinsen som har 1,1 miljon invånare.
Kommentar: Drygt 13 000 rapporterade fall men sannolikt kring 600 000 som haft sjukdomen. Intressant om man kan få liknande resultat från andra, hårt drabbade, regioner.

Omvärldsbevakning 08.50

Kosttillskott påstås bota covid-19

Flera av de kosttillskott och andra livsmedel som säljs på internet påstås kunna bota eller förebygga covid-19, vilket är olagligt att påstå, skriver Livsmedelsverket som nu försöker stoppa försäljningen.
Kommentar: Lägger till på vår aktuelltsida.

Mer info om riskgrupper

Folkhälsomyndigheten har gått ut med mer information om riskgrupper. 
Kommentar: Lägger till på vår aktuelltsida.

Måndag 8 juni


Omvärldsbevakning 21.20

Vårflod stänger vägar och broar – kan stänga flygplats

SMHI varnar för mycket höga flöden i bland annat små och medelstora vattendrag i fjällen, i Indalsälven uppströms Storsjön och i Norrbotten.
I Åre är vattennivåerna de högsta på 20 år och vissa vägar och broar har fått stängas, rapporterar Sveriges Radio. Kulmen tycks dock vara nådd i Åre, i stället blir det värre söderut.
– Till exempel Storsjön fyller på snabbt, nu stiger ytan i Storsjön och om vi tar Umeälven som exempel så kommer nog de flöden som vi förväntar oss framemot nästa vecka att kunna ställa till med problem för Hemavans flygplats, säger Anna Hedström Ringvall, avdelningschef på Vattenregleringsföretagen.
Kommentar: Vi följer utvecklingen vad gäller eventuella störningar på grund av vattennivåerna.

Ytterligare en skola stänger efter covid-smitta

En grundskola i Söderhamn har stängts efter att flera personer smittats av covid-19, skriver Expressen. Eleverna går nu på tidigare sommarlov.
I lördags stängde en skola i Kalix av samma skäl.
Kommentar: Sverige stängde inte grundskolorna, men några grundskolor stängs pga covid-19.

Tegnell utesluter inte återinförda reserestriktioner

Data från Telia visar att svenskarna rör på sig mer, samtidigt som något färre uppger att de följer myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen. Och 13 juni lättas reserestriktionerna inom Sverige.
– Om det här resandet leder till att vi får en ökad smittspridning, framför allt i regioner som hittills har klarat sig väldigt bra, då får vi fundera på om det här är ett bra beslut och kanske gå in med ytterligare begränsningar igen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.
Kommentar: Frågor har ställts kring vad de lättade reserestriktionerna kan innebära för smittspridningen.

Flera antikroppstester går inte att lita på

Antikroppstesterna har blivit starkt efterfrågade, men Folkhälsomyndigheten varnar för att flera tester riskerar att visa falska, positiva resultat av antikroppar.
– När antikroppstester används för att ge resultat på individnivå krävs det att testets specificitet, träffsäkerhet, är mycket hög, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, till Expressen.
Folkhälsomyndigheten har i dag publicerat en vägledning för antikroppspåvisning, riktad till de verksamheter som ska erbjuda tester.
Kommentar: En del av värdet med ökad testning riskerar gå förlorat om antikroppstester har dålig träffsäkerhet.

Omvärldsbevakning 16.00

35 nya dödsfall i covid-19

35 nya dödsfall rapporterades på myndigheternas pressträff på måndagen. Det totala antalet smittade i covid-19 har ökat till 45 133, en siffra som till stor del beror på ökad provtagning.
– Det kommer att betyda att vi kommer att få mer fall under en period. Men på sikt kommer vi att få bättre kontroll på pandemin inom Sverige, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Svenska Dagbladet.
Antalet avlidna sjunker långsamt och ligger nu kring 40 per dag. Antalet personer som intensivvårdas för covid-19 är 298, en siffra som sjunkit långsamt under de senaste veckorna.
Globalt finns en oro för ökningar i USA, Sydamerika och Indien. I EU verkar minskningen av nya fall ha avstannat.
Kommentar: Antalet avlidna och intensivvårdade sjunker, men det går långsamt.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Enstaka superspridning kan ha stor betydelse

I många fall är det superspridningshändelser som orsakar att en smitta sprider sig. Men en person sprider smittan, en så kallad superspridare, är bara en av flera faktorer, säger Anders Tegnell. Det krävs stora samlingar, en person som utsöndrar mycket virus och också att den personen träffar många människor väldigt nära, ansikte till ansikte.
I Stockholms och flera andra fall så satte spridningen av coronavirus igång när ett flertal människor samtidigt kom från ett drabbat område.
– I Stockholm var det ingen enskild superspridning, utan att gigantiskt stort resande som gjorde att det kom in en massa smittade samtidigt. Jag tycker att det återkommer gång på gång från länder som drabbats hårdare, att man har haft väldigt många personer som kommit samtidigt och börjat sprida sjukdomen inom ett geografiskt område. Då har det varit svårt till omöjligt att få stopp på spridningen säger Tegnell till DN.

Krav på anhörigkarantän och munskydd lyfts i debattartikel

De svenska rekommendationerna bör ändras så att anhöriga till smittade i covid-19 sätts i karantän, skriver ett antal forskare, bland andra Björn Olsen, på DN Debatt.
Forskarna skriver också att Sverige bör följa WHO:s riktlinjer och införa krav på munskydd när man vistas i offentliga miljöer.

Ett 30-tal bilbränder i Göteborg

Under natten till måndagen brann det ett 30-tal bilar i stadsdelarna Backa, Kvillebäcken och Tuve i Göteborg. Enligt vittnen ska det ha varit ungdomar på moped som har krossat rutor, hällt in bensin och tänt på bilarna, skriver Aftonbladet.