Vecka 33 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 16 augusti


Omvärldsbevakning 21.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Högsta dygnssiffran i covid-19

BBC och andra medier rapporterar att över 294 000 personer har testat positivt för covid-19, vilket är den högsta dygnssiffran som noterats.
Kommentar: vi följer.

Omvärldsbevakning 12.45

Tegnell om barn och smitta för covid-19

På DN Debatt var det 26 forskare som menade på att det finns skäl till oro när skolorna drar igång, där de pekade på forskning som visar på smittsamhet hos barn. Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten säger till TT/DN att man dragit fel slutsatser från en israelisk studie. Han kommenterar också rekommendationen om munskydd, där han är tveksam till effekten.
Kommentar: diskussion som kan komma att speglas i sociala medier.

Omvärldsbevakning 10.00

Brandrisken är stor, i vissa delar av landet extremt stor

SMHI rapporterar att: ”i södra Sverige är det torrt i skog och mark och brandrisken är stor. I Sörmland, Östergötland, ostligaste Småland, Skåne, Blekinge, Öland och Gotland är det extremt stor brandrisk. I västra Svealand och upp längs med Norrlandskusten är brandrisken lokalt stor.”
Kommentar: vi följer.

Strömmen tillbaka i Stockholm

Igår rapporterade flera medier om stort strömavbrott i Stockholm. Inatt kom besked att strömmen är tillbaka för de flesta, enligt SvD.
Kommentar: för kännedom.

Trångt och parkeringskaos i sommarvärmen

Sveriges Radio rapporterar om den trängsel som uppstått på stränder med anledning av sommarvärmen. Förutom risken för smittspridning så felparkerar en del fordon vilket gör att räddningstjänst har svårt att ta sig fram när de behöver.
Kommentar: för kännedom.

Lördag 15 augusti


Omvärldsbevakning 21.20

26 forskare pekar på barns smittsamhet

I en debatt hos DN skriver 26 forskare att det finns skäl till oro inför skolstarten. De menar att forskning visar på barns smittsamhet samt hur barn blir sjuka i covid-19 och att samhället därför bör vidta åtgärder. Forskarna ger några exempel på hur, till exempel menar de att munskydd ska användas och att idrott ska genomföras utomhus.
Kommentar: kan komma frågor i sociala medier.

Stort elavbrott, berör 12 000 användare

I Stockholms kommun är det just nu ett elavbrott som berör 12000 personer, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: för kännedom.

Gotland har flest covid-fall i landet

Sydsvenskan och andra medier rapporterar läget på Gotland. Sett till antalet fall per 100 000 invånare ligger Gotland just nu i topp. Men smittskyddsläkaren påpekar också att 40 procent av fallen är besökare.
Kommentar: kan komma frågor i sociala medier,

Skogsbrand på grund av blixtnedslag

Branden öster om Bocksjön i Ydre kommun upptäcktes av ett brandflyg och släckningsarbete pågår.
Kommentar: brandrisken i helgen är under bevakning. Vi följer.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.00

Unga beskrivs som ”motor i pandemin”

DN skriver att WHO och Folkhälsomyndigheten är oroliga för att unga personer i allt större grad smittas av covid-19 och också för smittan vidare. – Unga personer löper också risker och en av de stora utmaningar vi har framför oss är att övertyga dem om den risken, sade WHO:s chef Tedros Adhanom.
Kommentar: fokus på den unga målgruppen, vi följer utvecklingen.

Munskyddskrav i dansk kollektivtrafik

SvD skriver att Danmark inför munskyddskrav i kollektivtrafiken. Det gäller dygnets alla timmar och i hela landet. Kravet gäller från och med den 22 augusti.
Kommentar: vi följer och det kan komma frågor i sociala medier.

Signaler om att vårdpersonal säger upp sig efter tuff sommar

SVT Nyheter skriver att det signaleras om att vårdpersonal vill säga upp sig, på grund av tuffa arbetsvillkor och utebliven återhämtning, med anledning av pandemin. – Sommaren har varit tuff. 600 av våra medlemmar här i Östergötland har inte fått fyra veckors sammanhängande semester, utan bara tre veckors semester. De var slitna redan innan och har inte fått den återhämtning som de behöver, säger Monica Jonsson, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning Östergötland
Kommentar: vårdpersonal som säger upp sig skulle kunna innebära en kris inom vården, om det sker i större skala.

Moskva meddelar: Ryssland producerar covid-19-vaccin

TT/Svd rapporterar att Ryssland har inlett arbete med att producera ett covid-19-vaccin, enligt nyhetsbyrån Interfax.
Kommentar: kan uppkomma frågor på det.

Fredag 14 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

”Mycket allvarlig smittspridning på Västkusten”

Antalet covid-19-fall ökar i orter som Grebbestad, Smögen och Lysekil, rapporterar SVT Väst.
– Någonting här blev inte alls så som det skulle ha varit. Personligen tycker jag att det var synd att vi öppnade för resande, när vi nu ser resultatet, säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé.
Kommentar: Vi fortsätter att följa uppgifter om ökad smittspridning på olika håll i Sverige.

”Barn lika smittsamma som vuxna”

Risken för smittspridning på grund av öppna skolor har diskuterats. Nu ändrar sig Norge utifrån en rapport från europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.
– Rapporten visar att barn med covid-19-symptom sprider viruset i samma mängder som vuxna och kan smitta andra i samma grad som vuxna, säger assisterande hälsodirektör Espen Nakstad, enligt Expressen.
Därmed kan skolstängningar återigen bli aktuella i Norge.
Kommentar: Ytterligare ett exempel på att ny kunskap tillförs löpande under pandemin.

Danmark väntas införa munskydd för samtliga inom kollektivtrafiken

Enligt flera danska medier kommer statsminister Mette Frederiksen att hålla en pressträff under lördagen
Då kommer hon att meddela att munskydd blir obligatoriskt för alla som ska ut och åka i kollektivtrafiken i Danmark, skriver Kvällsposten.
Kommentar: Munskyddskraven införs eller skärps i flera länder.

Omvärldsbevakning 16.00

Norge inför munskyddsrekommendation

Norge rekommenderar att alla som åker kollektivtrafik till och från och i Oslo och Inre Östfold ska bära munskydd. Beslutet gäller från och med måndag och 14 dagar framåt, rapporterar SVT.
– Det är också viktigt att betona att bra avstånd är den viktigaste åtgärden mot spridning vi har. Ny forskning visar att hålla minst en meters avstånd kan minska risken för infektion med 80 procent, medan korrekt användning av munskydd minskar risken med 40 procent, säger Espen Rostrup Nakstad, assisterande direktör vid myndigheten Helsedirektoratet.
Kommentar: Norges beslut, liksom Finlands tidigare, kan intensifiera debatten om munskydd i Sverige.

Stockholms regiontrafikråd Tamsons (m) tar ställning för munskydd

Kristoffer Tamsons beordrar dock inte SL-personalen att följa hans exempel.
– Nej, det är upp till var och en. Det här börjar i det personliga beslutet genom att ta eget ansvar, säger Tamsons till Svenska Dagbladet.
Kommentar: Munskydd är en het fråga där många aktörer vill säga sitt.

Sju nya dödsfall med covid-19

Totalt har därmed 5 783 personer med bekräftad covid-19 avlidit, rapporterar TT/Svenska Dagbladet.
Antal personer med bekräftad smitta är 84 294, en ökning med 442 sedan i går.
Kommentar: Utvecklingen känns igen från de senaste veckorna.

Omvärldsbevakning 13.00

EU tecknar vaccinavtal med Astra Zeneca

I dag har EU-kommissionen tecknat ett första avtal med Astra Zeneca om att köpa in vaccin mot covid-19. När vaccinet bedöms säkert och effektivt ska 300 miljoner doser köpas in i första skedet, skriver Sveriges Radio och flera andra medier.
Kommentar: Vi fortsätter att följa vaccinfrågan. 

Omvärldsbevakning 08.00

Norge ska lämna munskyddsbesked under dagen

I dag kommer besked från norska regeringen om munskydd i kollektivtrafiken. Risken i kollektivtrafiken ska höjas till "röd nivå" från "gul", skriver Dagens Nyheter
Kommentar: Vi följer. Kan komma frågor med anledning av beskedet om munskydd.

Torsdag 13 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Brand i kalhygge i Tyresö

Vid klockan 21.48 gick SOS Alarm ut med ett myndighetsmeddelande på grund av brandsläckning i en flishög på ett kalhygge vid Skrubba Skogsväg, Tyresö. Allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation om man känner obehag av röken. Enligt SVT Nyheter är branden inte under kontroll men det finns i nuläget ingen risk att branden sprids till bebyggelse. Det finns risk att branden sprider sig till skogen intill, skriver Sveriges Radio P4 Stockholm. Räddningstjänsten räknar med att släckningsarbetet tar flera timmar.
Kommentar: För kännedom. Vi har inte fått några frågor om detta i sociala medier. I nuläget finns ingen risk att branden sprids till bebyggelse. Vi följer. 

Omvärldsbevakning 21.15

Ving ställer in Greklandsresor efter testkrav

Resebolaget Vings ställer in sina resor till Grekland från och med den 17 augusti, vilket drabbar uppemot 3 000 resenärer, skriver Aftonbladet. Anledningen till Vings beslut är att Grekland kommer att kräva att alla svenskar som vill resa till landet måste kunna visa upp ett negativt PCR-test, något som grekiska regeringen meddelade tidigare i veckan. Provresultatet får inte vara mer än 72 timmar gammalt.
Kommentar: UD avråder inte från resor till Grekland, men det kanske ändras nu.

MSB skickade skopande plan till skogsbrand

En skogsbrand har under dagen rasat i svårtillgänglig terräng i Vimmerby kommun, rapporterar Vimmerby tidning. För att kunna bekämpa elden tog räddningstjänsten hjälp av MSB som under som under eftermiddagen skickade två skopade flygplan för att vattenbomba. Enligt TT var branden vid 21-tiden under kontroll.
Kommentar: För kännedom. MSB skickade även ut ett pressmeddelande om insatsen.

Omvärldsbevakning 16.35

KI-rektor rekommenderar munskydd

Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen rekommenderar att studenterna bär munskydd i universitetets lokaler när höstterminen startar. ”Nu kommer allt mer evidens för att munskydd är effektiva i vissa situationer, också från våra egna forskare på KI”, säger Ottersen till SR Ekot. Rekommendationen gäller i situationer där det anses vara svårt att hålla social distans, men enligt Ottersen ska munskydden inte ersätta social distansering och andra åtgärder.
Kommentar: KI-rektorns rekommendation lär elda på en redan het munskyddsdebatt.

Trängseln i kollektivtrafiken ett gemensamt ansvar

På torsdagens presskonferens om coronaläget uppmanade företrädare för Trafikverket, Svensk Kollektivtrafik och MSB till eftertanke och planering för att minska trängsel och avlasta trafiken i höst. Myndigheterna ser nu att trafikvolymerna ökar igen och menar att alla nu behöver hjälpas åt, skriver TT (/Västerbottens Folkblad). Roberto Maiorana, trafikdirektör på Trafikverket, uppmanar resenärer att agera som under våren, då fler stannade hemma och undvek att resa under rusningstrafik.
Kommentar: Utspelen om allas ansvar mot trängseln i kollektivtrafiken kan nog väcka både frågor och irritation hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 13.50

Antalet covid-döda skrivs ner i Storbritannien

Drygt 5000 dödsfall kommer att strykas från statistiken för döda i covid-19, rapporterar flera medier, bland andra SR Ekot. Anledningen till nedskrivningen av dödstalet är en ny nationell klassificeringsmetod som införs sedan det framkommit att många personer i Storbritannien som tillfrisknat från virussjukdomen innan de dött, räknats in i statistiken.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor om den svenska statistiken över döda i covid-19.

Finland uppmanar att bära munskydd i kollektivtrafiken

Regeringen i Finland uppmanar alla att bära munskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser där det är svårt att hålla avstånd, rapporterar bland andra SR Ekot.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor om Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Omvärldsbevakning 08.45

Vattenbrist och bevattningsförbud i många kommuner

Det råder bevattningsförbud i 28 kommuner, rapporterar SVT. Över 50 kommuner uppmanar till att spara med vattnet.
– När många är hemma och använder mycket vatten så hinner man inte tillverka tillräckligt mycket i vattenverket, säger Fredrik Vinthagen vid Svenskt Vatten till SVT.
Kommentar: Bra att vi har puff på startsidan till vår sida om vattenbrist om det uppmärksammas i medierna och vi eventuellt får frågor.

Onsdag 12 augusti


Omvärldsbevakning 21.45

Tyska smittskyddsmyndigheten tror på vaccin i höst

Ett tyskt vaccin mot coronaviruset kan vara klart redan i höst, meddelar Robert Koch-institutet, landets smittskyddsmyndighet. Men enligt institutet kan det dock ta längre tid än så att få kontroll på pandemin, skriver TT/Aftonbladet.
Kommentar: Allmänhetens frågor om vaccin kommer sannolikt att öka under hösten.

Svensk medicin mot covid-19 testas

Frivilliga patienter från S:t Görans sjukhus ingår i försöken att få fram en medicin mot covid-19. Patienterna i fas 2-studien har haft andningsbesvär och dålig syreupptagningsförmåga och kommer att behandlas i en vecka, skriver Aftonbladet. Syftet är att bromsa upp den virustriggade hyperinflammationen som kan orsaka allvarliga komplikationer hos covid-19-patienter.
Kommentar: För kännedom.

Flera omkom när tåg spårade ur

Tre personer bekräftades under kvällen döda efter den tågolycka som ägde rum i Skottland tidigare under dagen. Flera personer vårdas även på sjukhus med skador, rapporterar SVT. Urspårningen tros ha orsakats av översvämningar på grund av svåra regn- och åskväder.
Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 16.25

Norge rödlistar svenska regioner 

Norska regeringen meddelar att fler länder och svenska regioner nu rödlistas av landet från och med den 15 augusti. Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro hamnar nu på landets lista över rödlistade regioner, skriver Aftonbladet. Endast tre regioner är för närvarande inte rödlistade: Kalmar, Södermanland och Västerbotten. Anledningen till de utökade reserestriktionerna är, enligt landets folkhälsomyndighet, att regionerna de senaste 14 dagarna har haft fler än 20 bekräftade smittfall per 100 000 invånare. Alla norrmän avråds även från att lämna landet.
Kommentar: Många har frågor om resande och om hur Sverige och våra grannländer förhåller sig till varandra.

Hävd avrådan för resor till två länder

UD häver sin avrådan från icke nödvändiga resor till Liechtenstein och Österrike efter den 12 augusti. För övriga länder inom EU, EES, Schengenområdet och Storbritannien förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 26 augusti 2020.
Kommentar: Vi har publicerat en nyhet om detta.

Covid-utbrott på Västerviks sjukhus

Västerviks sjukhus har tvingats införa intagningsstopp och skyddsutrustning på en avdelning efter att åtta personer har konstaterats smittade av covid-19, rapporterar SVT. Fem av de smittade är personal, två är patienter och en uppges vara anhörig till en patient.
Kommentar: För kännedom, då mindre lokala utbrott dyker upp då och då.

Omvärldsbevakning 13.20

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Attacker mot bredbandsmedarbetare

Under våren har konspirationteorier om att 5G-nätet sprider coronaviruset fått fart på internet. Telefonmaster har fällts världen över och nu har även enskilda medarbetare på ett brittiskt bredbandsföretag attackerats, rapporterar Sveriges Radio.  
Kommentar: Bra att hålla koll på detta. 

Tisdag 11 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

Polisen spår uppluckring av 50-personersgräns

Gränsen på 50 personer vid offentliga evenemang kan komma att ses över av regering och riksdag. Den bedömningen gör Per Engström som är nationell kommenderingschef för polisens hantering av coronakrisen.
Engström nämner, till Sveriges Radio, orienteringstävlingar som ett exempel på evenemang som sannolikt borde kunna ha en högre gräns.
Kommentar: Många har ifrågasatt 50-personersgränsen som ologisk, med tanke på att exempelvis butiker eller badstränder inte har sådana gränser.

Tegnell: Förvirrande när länder ändrar regler

Norge planerar att rödlista flera svenska regioner. Nästa vecka skärper Grekland kravet på bland annat svenska turister som ska resa in i landet.
– Det blir förvirrande och svårt att följa när reglerna ändras fram och tillbaka, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter.
Tegnell menar att följsamheten riskerar att bli mindre när länder ändrar regler ofta.
Kommentar: De ändrade reglerna i flera länder visar att resande kommer vara komplicerat under en längre tid.

Karlstens granskning av Tegnells och Gieseckes mejlväxling publiceras i Expressen

Granskningen fick uppmärksamhet på journalisten Emanuel Karlstens blogg och kan nu få ännu mer uppmärksamhet när Expressen publicerar den.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.55

Fyra nya dödsfall i covid-19 – uppmaning till försiktighet inför skolstart

Totalt har 5 770 personer med covid-19 avlidit. Antalet bekräftade smittade personer är 83 126.
På tisdagens pressträff med myndigheterna medverkade även Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och Per-Arne Andersson, avdelningschef hos Sveriges Kommuner och Regioner. Bägge underströk att skolundervisningen måste bedrivas på ett säkert sätt i höst.
– Jag tror att det finns en förståelse för att skolornas situation och utmaning är fortsatt stor. Det var en tuff vår, men det blir även en tuff höst, sade Peter Fredriksson, enligt Svenska Dagbladet.
Kommentar: Vi har uppmärksammat skolstarten via en sida på Krisinformation.se

Låga grundvattennivåer i flera delar av Sverige

Nivåerna i de små grundvattenmagasinen är under eller mycket under de normala för årstiden i södra och östra Götaland, östra Svealand och sydöstra Norrland, skriver SGU i ett pressmeddelande.
I de stora grundvattenmagasinen är nivåerna låga i södra och östra Götaland samt i östra Svealand. Även i mellersta Norrland finns områden med nivåer under de normala för årstiden.
Kommentar: I flera delar av landet behövs betydligt mer nederbörd för att återställa grundvattennivåerna.

Omvärldsbevakning 13.30

Ryssland godkänner vaccin mot covid-19

Ryssland hälsodepartement har god känt ett vaccin mot covid-19, uppger president Putin enligt DN. Vaccinet har ännu inte genomgått den sista fasen av de kliniska prövningarna. Detta gör att medicinska experter ifågasätter vaccinet, både när det gäller eventuella biverkningar och hur effeltivt det är.
Kommentar: Kan komma frågor från allmänheten. Många kan tycka att vaccin dröjer för länge, andra kan vädra sin misstänksamhet mot vaccin.

Omvärldsbevakning 08.50

Brandrisk

I stora delar av södra och mellersta Sverige är brandrisken stor eller mycket stor. Enligt prognosen gäller det veckan ut.
Kommentar: Vi följer läget. Eventuellt kan vi gå ut i sociala medier senare i veckan och/eller lyfta brandriskkartan (just nu råder eldningsförbud endast  i östra Småland samt  på Öland men det kan ändras snabbt.)

Hybridundervisning på Stockholms högskolor

Stockholms universitet kommer att blanda undervisning på plats med distansundervisning under höstterminen. Flera andra högskolor har liknande planer. En av orsakerna är trängseln i kollektivtrafiken. Det skriver SvD.
Kommentar: Det är mycket frågor om skolor/högskolor och kollektivtrafik inför hösten.

Måndag 10 augusti


Omvärldsbevakning 21.20

Norge kan rödlista sex svenska regioner

I regionerna Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro är smittspridningen för stor, enligt Folkehelseinstituttet.
Om regeringen går på myndighetens linje så behöver resande från dessa regioner sitta i karantän, om de besöker Norge, skriver TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Ännu ett beslut som visar att resande kommer vara komplicerat länge än.

WHO saknar miljarder för covidbekämpning

WHO har bara fått in 10 procent av de ekonomiska medel som behövs för att bekämpa covid-19.
Bara för att kunna utveckla och distribuera vaccin behöver WHO 100 miljarder dollar, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.50

Tre nya dödsfall i covid-19

Totalt har 5 766 personer med covid-19 avlidit, enligt senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten.
82 972 personer har bekräftats smittade och 2 533 personer vårdas eller har vårdats på IVA, rapporterar TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Antalet avlidna och antalet i behov av intensivvård fortsätter att minska.

40 000 påverkades av strömavbrott i Stockholm

Ett större strömavbrott ägde rum på bl a Kungsholmen och Essingeöarna på måndagen, rapporterar TT/Svenska Dagbladet. Det är oklart vad som orsakade avbrottet, enligt leverantören Ellevio.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.10

Stora skillnader mellan kommunernas beredskapslager

Skillnaden mellan kommunernas beredskapslager av skyddsutrustning, som munskydd och visir, är stor, det visar en kartläggning som Sveriges Radio Ekot gjort. Medan vissa kommuner har lager som beräknas räcka i tio månader har andra tagit höjd för två veckor. Sveriges kommuner och regioner vill att Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för hur stora kommunernas lager av skyddsutrustning bör vara. Socialstyrelsens krisberedskapschef, Johanna Sandwall, menar dock att myndigheten inte har mandat att ta fram sådana riktlinjer.
Kommentar: För kännedom.