Vecka 40 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 4 oktober


Omvärldsbevakning 21.45

Flockimmunitet kan nås redan vid 40 procent smittade, hävdar matematikprofessor

Det kan räcka med en flockimmunitet på drygt 40 procent, inte 60 procent, för att skydda samhället från coronasmitta, säger matematikprofessorn Tom Britton till SVTs nyheter. Flockimmunitet kan nås antingen via vaccinering eller genom att viruset sprids kraftigt så att tillräckligt många utvecklar sin egen immunitet. Britton tar i sina nya beräkningar hänsyn till vilka det är som har smittats av covid -19. Förutom gamla och sjuka på äldreboenden har viruset spridits snabbare bland de som är socialt utåtagerande. När dessa personer blir immuna sprider de inte sjukdomen vidare. Britton menar att immuniteten därför blir mer effektivt utspridd i befolkningen.
Kommentar: Kan leda till diskussioner och frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 14.00

Gasen kväveoxid möjlig behandlingsmetod för covidsjuka

En ny forskningsstudie pekar på att gasen kväveoxid skulle kunna användas som behandlingsmetod för att lindra symptom vid coronasmitta, skriver TT/SvD. Kväveoxid är virushämmande och används idag för att behandla andra lungsjukdomar. Kväveoxid, som produceras naturligt i kroppen, användes bland annat som behandling under sars-epidemin för att förbättra syresättningen i blodet för patienter med akut lungsvikt.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten eftersom behandlingen redan idag används vid andra lungsjukdomar.

Omvärldsbevakning 10.45

Stora regnmängder väntas i västra Sverige

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder i delar av Västra Götalands län och i Värmlands län. Under söndag kväll och natten mot måndag väntas regn på upp till 30-40 mm.
Kommentar: Kan leda till mindre översvämningar, för kännedom om vi får frågor från allmänheten.

Fler än 100.000 döda i covid-19 i Indien

Indien väntas snart gå om USA som det land i världen med flest fall av covid-19. Antal smittade ligger på mellan 80 000-90 000 per dag, och smittan fortsätter att stiga, skriver DN.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 3 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Fredag 2 oktober


Omvärldsbevakning 21.20

Smittan finns ”överallt” – ökning i Stockholm

622 nya smittade av covid-19 har bekräftats i Region Stockholm på tre dagar.
Antalet sjukhusvårdade ökar också – 30 patienter, varav sex får intensivvård.
– Vi har en ökning för tredje veckan i rad och det är bekymmersamt även om det inte är någon kraftig ökning. Det tyder på att vi verkligen måste hålla fast vid de rekommendationer som finns, säger tillförordnade smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund till Svenska Dagbladet.
Smittan finns såväl i innerstan som i kranskommunerna, noterar TT.
Kommentar: Stockholm har en bred ökning som inte direkt kan kopplas till något kluster.

Fler än 100 studenter smittade på Mälardalens högskola

De smittade studenterna kommer att ha undervisning på distans under två veckor, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Exempel på klustersmitta.

Våg av falsklarm om skjutningar och våldsdåd

Den senaste veckan har Malmö drabbats av flera falska larm om bland annat skottlossning, bränder och våldsdåd. Flera av larmen har lett till stora utryckningar.
– Det här tar resurser från dem som verkligen behöver hjälp, säger Jimmy Modin, Malmöpolisens presstalesperson, till Sydsvenskan.
Kommentar: Vi följer utvecklingen, för att se om det är ett växande problem.

Omvärldsbevakning 16.00

Två nya dödsfall – 668 nya smittfall

Totalt har 5 895 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige.
668 nya smittfall har rapporterats under det senaste dygnet, vilket gör att totalt 94 283 personer har smittats, skriver TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Antalet nya smittfall fortsätter att vara relativt många.

Paris förbereder högsta beredskapsläge

Smittläget är så allvarligt att bland annat barer kan komma att stängas. Beslut om nya åtgärder kan fattas på måndag.
Antalet covid-19-fall i Paris ligger nu på 259 per 100 000 invånare, skriver TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Bra att känna till för svenskar som tänkt resa till Frankrike.

Omvärldsbevakning 12.30

Smittbärarpenning för personer som bor med covid-19-smittad

Personer som bor med någon som är bekräftat smittad med covid-19 har rätt att ansöka om smittbärarpenning om de måste hålla sig hemma från arbetet och inte kan arbeta hemifrån, skriver regeringen i ett pressmeddelande och Försäkringskassan på sin hemsida.
Kommentar: Kan komma frågor om det här beskedet i sociala medier.

Covid-vaccin från Astra Zeneca utvärderas

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kommer att göra en första utredning av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Forskningsdatan kommer att granskas löpande genom en så kallad "rolling review". Det är en process som används för att snabbare kunna bedöma läkemedel när läget är kritiskt. Att processen snabbas upp påverkar inte kraven på att vaccinet ska vara säkert, skriver Läkemedelsverket. 
Kommentar: Vi följer vaccinutvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Torsdag 1 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

En miljon danska coronasmittade minkar ska avlivas

Över 40 danska minkfarmar har drabbats av coronasmitta och ytterligare 20 undersöks efter misstänkt smitta. Nu ska uppåt en miljon minkar avlivas som en säkerhetsåtgärd. Vid uppfödning för pälstillverkning hålls minkarna tätt tillsammans i burar vilket tros vara en förklaring till smittspridningen rapporterar TT/SvD.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 17.00

Nya regler för personer som bor med smittade av covid-19

Folkhälsomyndigheten har idag presenterat nya rekommendationer som innebär att personer som bor i samma hushåll som någon som är smittad av covid-19 ska ges förhållningsregler. Det är läkaren som beslutar om reglerna och kan exempelvis innebära att man inte får gå till arbetet.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet.

Omvärldsbevakning 11.20

Fler patienter får intensivvård för covid-19

Sedan i april har antalet intensivvårdade för covid-19 sjunkit. Men på drygt tre veckor har antalet patienter som får intensivvård fördubblats, meddelar TT/SVD. Enligt intensivvårdsregistret vårdas nu 24 patienter inom intensivvården. Socialstyrelsen vill inte kommentera om detta utgör ett trendbrott eller inte utan hänvisar till eftermiddagens presskonferens.
Kommentar: Vi får en del frågor om smittspridningen ökar generellt i Sverige och om det är en trend eller tillfällig uppgång så vi följer detta.

Omvärldsbevakning 08.30

Nya elkunder kan drabbas av kapacitetsbrist

Energimarknadsinspektionen har kartlagt kapacitetsbristen i elnätet. Enligt kartläggningen kan städer som Malmö och Västerås i framtiden få nätkapacitetsbrist, liksom städer i norra Sverige. Däremot drabbas inte befintliga kunder, rapporterar Sveriges Radio. 
Kommentar: Värt att känna till inför eventuella strömavbrott och diskussion om kapaciteten i elnäten.

Onsdag 30 september


Omvärldsbevakning 21.30

Nederländerna uppmanar till munskydd

Regeringen i Nederländerna gör en helomvändning i frågan om munskydd. Efter att tidigare ifrågasatt munskyddens smittskyddseffekt uppmanar man nu allmänheten att bära munskydd överallt där det inte går att hålla avstånd, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom med tanke på debatten i Sverige.

Omvärldsbevakning 19.00

Kommuner förlänger besöksförbudet på äldreboenden

På torsdag tas det nationella besöksförbudet på äldreboenden bort. Men flera kommuner runtom i landet har förlängt besöksförbudet. Ett exempel är Jokkmokk.
– Jokkmokk har haft mellan 15-20 nya fall de senaste veckorna. Och därför har jag rekommenderat kommunen att behålla förbudet, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt till SVT.
Andra exempel på kommuner som förlänger besöksförbudet är Askersund, Bollebygd, Västervik, Ludvika och Leksand.
Kommentar: Bra att känna till. 

Omvärldsbevakning 13.20

Norge lättar på restriktioner

Norge har aviserat lättnader i restriktionerna för att begränsa spridningen av coronaviruset, rapporterar Sveriges Radio. Förbudet att servera alkohol efter midnatt ska upphävas, breddidrotten för vuxna ska gradvis startas upp och det blir tillåtet att samlas upp till 600 personer samtidigt vid arrangemang utomhus. Lättnaderna kan ske under förutsättning att kommunerna inför stränga restriktioner lokalt där det förekommer utbrott av smitta, uppger landets statsminister Erna Solberg.
Kommentar: Noterar att strategin verkar förändras även i Norge mot att hantera utbrott lokalt. 

Omvärldsbevakning 11.00

Afrikanska svinpesten allt närmare Sverige

Aftonbladet skriver att sjukdomen Afrikansk svinpest breder ut sig i Europa och finns nära Sveriges gränser. Jordbruksverket och Trafikverket har satt upp varningsskyltar om hur man undviker att ta in sjukdomen i landet. Afrikansk svinpest drabbar grisar men inte människor.
Kommentar: Jordbruksverket går ut med information som rör Afrikansk svinpest här. Ingen åtgärd från Krisinformation.se i nuläget.  

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera.

Tisdag 29 september


Omvärldsbevakning 20.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Genrellt besöksförbud på äldreboenden hävs

Nyhet publicerad och delad. Finns här.  

Smittspridningen ökar i Region Stockholm

Region Stockholm meddelade under en presskonferens på eftermiddagen att smittspridningen ökar i regionen. Vecka 39 konstaterades totalt 923 personer vara smittade, att jämföra med vecka 38 då antalet fall var 537. Enligt smittskyddsläkaren kan detta tolkas som ett trendbrott.
Kommentar: Regionen uppmanar allmänheten att fortsätta följa de sedan tidigare gällande rekommendationer, som att hålla avstånd, stanna hemma vid symtom samt arbeta hemma om möjligt. Läs mer här. 

Omvärldsbevakning 13.30

Regeringen genomför undantag från 50-personersgränsen

Regeringen ser över reglerna för hur många deltagare som tillåts i olika sammanhang under pandemin. Gränsen på 50 deltagare kommer att ligga fast som huvudregel men på torsdag kommer regeringen att besluta om ett undantag. Det innebär att arrangemang på serveringsställen som till exempel restauranger och caféer, inte omfattas av 50-personersgränsen. Ändringen gäller från och med den 8 oktober.
Kommentar: Publicerat nyhet.

Omvärldsbevakning 08.50

Vaccinsamordnaren: De mest lovande vaccinen mot covid-19

Sveriges vaccinsamorndare Richard Bergström listar sju bolag som ligger i framkant vad gäller utvecklandet av ett vaccin mot covid-19 rapporterar Dagens Nyheter. – De som tillverkas med ny teknik kommer först och de mer beprövade lite senare, säger han till tidningen.
Kommentar: För kännedom.

Polisen larmar om tävling i att sätta eld på skolor 

Efter den senaste veckans bränder i skolor larmar polisen i Örebro i ett inlägg på Facebook om en "challenge" i sociala medier där elever uppmanas tända eld på papperskorgar på skoltoaletterna rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Tre döda i bränder i Kalifornien

Tre personer har dött och tiotusentals har tvingats lämna sina hem i vindistriktet Napa Valley i Kalifornien i USA rapporterar TT-AFP-Reuters/SvD. Omkring 60.000 människor uppmanas lämna sina hem i områdena Napa och Sonoma.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 28 september


Omvärldsbevakning 21.50

Krav på munskydd i Oslos kollektivtrafik

Resenärer i Oslo måste bära munskydd i kollektivtrafiken, där fysisk distans inte kan hållas, skriver DN. Restauranger och barer måste samtidigt registrera sina gäster och inomhusevenemang med fler än 50 deltagare förbjuds. Restriktionerna gäller till den 13 oktober, meddelade Raymond Johansen (Arbeiderpartiet), ordförande för Oslos kommunfullmäktige, på måndagskvällen.
Kommentar: Kan det bli samma sak för vissa platser i Sverige?

Studenter coronasmittade efter fest

En grupp ekonomistudenter på Mälardalens högskola har tvingats till distansundervisning efter ett större coronautbrott i samband med en studentfest i Västerås, rapporterar SVT Västmanland. Hittills har 31 studenter bekräftats vara smittade, de flesta är hemmahörande i Västerås. Smittskyddsläkaren rekommenderar nu alla som deltagit i festen att stanna hemma och hålla avstånd till andra i två veckor.
Kommentar: Ännu ett lokalt utbrott att hålla koll på.

Omvärldsbevakning 16.00

Danskt vårdtryck lika högt som i maj

Just nu vårdas 110 patienter för covid-19 på danska sjukhus. Siffran är den högsta sedan slutet av maj, skriver TT/Aftonbladet. Av dessa får 17 personer intensivvård, varav elva vårdas i respirator.
– Det är bekymrande, både antalet smittade och antalet inlagda, sade statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens under måndagen.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 13.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Nya uppgifter om stort hål i skrovet på Estonia

I en ny dokumentärserie presenteras nya fynd på Estonias skrov. Fartyget sjönk den 28 september 1994 i hårt väder på Östersjön. Enligt haveriutredningen efter olyckan orsakades den av att bogvisisret slets loss i den hårda sjön och mängder av vatten kunde forsa in på fartygets bildäck vilket ledde till att det kantrade. Enligt de nya uppgifterna, som flera medier rapporterar om bland annat Aftonbladet, så finns ett stort hål i skrovet. Hålet visas i filmer tagna med hjälp av en dykrobobot. Estonias förlisningplats omfattas av gravfrid och det är inte tillåtet att dyka vid fartyget. Filmarna bakom dokumentärserien har åtalats för brott mot gravfriden. De nya uppgifterna om ett hål i skrovet har lett till att röster nu åter höjs för en ny utredning av olyckan, bland annat från överlevande, i en debattartikel. Estland, Finland och Sveriges utrikesministrar säger i ett gemensamt uttalande att man ska utvärdera den nya informationen.  
Kommentar: För kännedom.

Finland återinför reserestriktioner för svenskar

Svenskar måste nu åter uppvisa goda skäl för inresa och uppmanas i förekommande fall att sätta sig i två veckors karantän. Arbetsresor och daglig trafik i områden där Finland har landsgräns mot Sverige tillåts dock rapporterar TT/SvD.
Kommentar: Då restriktionerna nyligen hävdes kan detta skapa förvirring och frågor hos allmänheten.