Vecka 45 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 8 november


Omvärldsbevakning 21.30

Fler än 50 miljoner smittade av covid-19

Den statistik som sammanställs av Johns Hopkins-universitet visar att över 50 miljoner nu har smittats av covid-19. Antal avlidna är cirka 1,2 miljoner.
Kommentar: Antalet smittade fortsätter att öka mycket hastigt.

Coronakommissionens delrapport dröjer

Den coronakommission som regeringen utnämnt skulle presentera en delrapport om äldrevården i november. Men rapporten verkar dröja, eftersom kommissionen inväntar en jämförande studie med andra länder, bland annat de nordiska länderna.
Enligt Sveriges Radio är såväl M, KD som SD kritiska till att delrapporten dröjer och vill att regeringen agerar för att snabba upp arbetet.
Kommentar: Det finns en stort intresse för vad som gjorde att äldrevården drabbades hårt av covid i våras.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.00

Ovanligt med svenska superspridare

Personer som sprider det nya coronaviruset till många människor vid ett tillfälle – så kallade superspridare – är troligen en viktig faktor i smittspridningen generellt.
– Vi har inte sett så mycket av det i Sverige. Vi håller på att samla in (uppgifter från) utbrott och de allra flesta omfattar ganska få personer. Så vi har inga riktiga "superspreading events", så här långt i alla fall, men det är en viktig aspekt att hålla koll på, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till Svenska Dagbladet.
Ett utbrott i Gällivare och i samband med en kör i Göteborg kan utgöra undantag.
Kommentar: Viktigt att kartlägga hur viruset sprids.

Omvärldsbevakning 10.30

”Information räcker inte för att få folk att följa coronaråden”

Generella uppmanar räcker inte för att förändra beteenden. Det skriver fyra beteendeforskare på Dagens Nyheters debattsida, apropå råden i coronatider.
Forskarna föreslår bland annat att myndigheterna ska utnyttja styrkan i sociala normer, att andras beteende är rätt även för mig.
Att underlätta för bra beteenden och att stödja t ex restaurangägare och skolpersonal så att de kan skapa miljöer som är smittsäkrare är två andra förslag.
Kommentar: Debatten om vad som ger bäst effekt på folks beteende fortsätter.

Tegnell fortsatt tveksam till munskydd

Trots att Sverige nästan är ensamt i världen om att inte kräva en mer allmän användning av munskydd så håller Folkhälsomyndigheten fast vid sin inställning.
– Vi jobbar fortfarande utifrån idén att det viktigaste är att hålla avstånd. Det finns mycket att säga om munskydd. Vi kan ju se att i många länder med väldigt strikta munskyddsregler sker trots allt en omfattande smittspridning, så att tro att munskydden ska vara räddningen är nog farligt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, till Dagens Nyheter.
Kommentar: Munskyddsfrågan är hett omdebatterad.

Möjlig meteor orsakade ljussken

Det var sannolikt en så kallad bolid, en ljusstark meteor, som föll ned över Sverige och som orsakade ett ljussken på lördagskvällen. Några hörde också ett muller.
– Det låter som att det kan ha varit ett nedfallande objekt. Det kommer in uppskattningsvis 100 ton per dygn i jordens atmosfär och förbränns, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, till Expressen.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor.

Lördag 7 november


Omvärldsbevakning 19.40

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.00

Bekymmer med testningskapaciteten i Blekinge

I Blekinge börjar materialet för covid-testning ta slut, skriver SR lokalt. En verksamhetschef berättar i texten att man därför inte har möjlighet att utöka testningen ytterligare just nu.
Kommentar: Relevant att känna till att det finns materielbrist. 

Omvärldsbevakning 10.00

Sjukvårdens erfarenhet av Covid-19 bidrar till minskad dödligheten

En ny, svensk studie gjord på register visar att dödligheten bland de som vårdats på sjukhus för covid-19 har minskat ordentligt under hösten jämfört med våren. Även antalet IVA-vårdade minskar. Det skriver SVT. (Se texten för exakta siffror). Enligt representanter från sjukvården som SVT talat med är ett möjligt skäl att vården nu vet mer om vilka behandlingar och läkemedel som fungerar bäst. En teori är också att patienterna kommer till vården tidigare i sjukdomsfasen.
Kommentar: Goda nyheter. Vi följer kontinuerligt covid-19:s konsekvenser. 

Fredag 6 november


Omvärldsbevakning 21.45

Östergötland stoppar tillfälligt bokningen till provtagning efter tekniska problem

Under fredagen stoppade Region Östergötland tillfälligt möjligheten att boka tid för provtagning av covid-19. Bakgrunden var att en av analysmaskinerna hade tekniska problem men också att regionen ser en begynnande nationell brist på material som behövs för att kunna genomföra provtagningar. Region Östergötland uppger för SR Ekot att man behöver prioritera och att man tillfälligt enbart erbjuder vissa prioriterade grupper att boka tid.
Kommentar: Frågan om testning har varit aktuell länge och kan leda till frågor från allmänheten.

Nya restriktioner för resor från Sverige till Norge

Från och med den 9 november behöver svenskar som reser in i Norge uppvisa ett negativt covid-test som ska ha tagits inom 72 timmar före inresan, skriver Sveriges Radio. 
Norges regering förstärker restriktionerna sedan smittspridningen av coronaviruset ökar.
De nya restriktionerna gäller för alla länder eller regioner som enligt den norska definitionen är så kallat röda när det gäller smittspridning. Där igår Sverige.
Kommentar: Flera länder inför löpade förändringar och restriktioner som kan påverkar svenskar i utlandet och i Sverige.

Ryktesspridning om terrorhot

Under fredagen cirkulerade flera sms och meddelanden i sociala medier om att polisen uppmanade människor att undvika bland annat tunnelbanan i Stockholm med anledning av ett förestående terrordåd, rapporterar Sveriges Radio. Bakgrunden var polisens beslut om nationell särskild händelse som fattades på fredagen. Polisen gick under fredag kväll ut och dementerade uppgifterna om ett förestående attentat och tydliggjorde vad beslutet innebar. 
Kommentar: Ryktesspridningen skedde framförallt i Stockholm. I samråd med polisen delade vi deras information på Instagram och Facebook.

Omvärldsbevakning 16.20

Södersjukhuset går upp i stabsläge

Södersjukhuset går upp i stabsläge för att hantera den kraftiga ökningen av antalet smittade i Stockholmsregionen och för att fler söker vård för covid-19-relaterade symtom, rapporterar SR Stockholm. Stabsläget innebär att en särskild krisstab följer händelseutvecklingen och förbereder sjukhuset för att kunna ta emot en ökad mängd patienter.
Kommentar: Flera sjukhus och regioner har den senaste tiden gått upp i stabsläge med anledning av det allvarliga läget.

Oslo stänger ner flera verksamheter

Omfattande restriktioner införs i Oslo med start vid midnatt på måndag, rapporterar Sveriges Radio. På en pressträff under fredagen meddelade Oslos kommunfullmäktige Raymond Johansen att man stänger alla gym, biografer, teatrar, simhallar, lekland och liknande. Dessutom införs förbud mot att servera alkohol och alla arrangemang inomhus ställs in. 
Kommentar: För kännedom. Kan beröra framförallt de svenska grannlänen.

Omvärldsbevakning 13.15

Särskild händelse med anledning av terrorhändelser i Europa

Polisen har beslutat om nationell särskild händelse efter terrorhändelserna i Österrike och Frankrike samt utvecklingen i efterspelet till det amerikanska valet, skriver Polisen.
Terrorhotnivån ligger oförndrat kvar på 3 i en femgradig skala. Orsaken till att polisen beslutar om nationell särskild händelse är att detta gör att polisen då snabbt kan kalla samman resurser vid en eventuell händelse.
Kommentar: För kännedom. I nuläget finns ingen information om specifika hotbilder och det finns inte några rekommendationer till allmänheten.

Polisens drönare bevakar centrala Stockholm i helgen

Anledningen är ett stort antal tillståndsgivna manifetsationer i helgen. Utöver de tillståndsgivna finns misstankar om icke tillståndsgivna manifestationer.
Privatpersoner mejla till registrator@polisen.se och fråga om man blivit filmad, skriver DN.
Kommentar: För kännedom. Med tanke på nyheten om särskild hänsdelse med anledning av terrorhändelser i Europa så finns det risk för att folk blandar ihop polisens drönarbevakning med terrorhot. Polisen försäkrar dock DN att så inte är fallet. Extra bevakningen har enbart med nämnda manifestationer att göra.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera.

Torsdag 5 november


Omvärldsbevakning 20.00

Karantän vid resor till Storbritannien från Sverige

Storbritannien återinför en obligatorisk 14-dagars karantän för alla som reser in i landet från Sverige. Karantän införs för resor efter kl 04.00 den 7 november, skriver Utrikesdepartementet.

Omvärldsbevakning 17.45

Coronasmitta på flera minkfarmar i Sverige

Coronaviruset har upptäckts på ytterligare nio minkfarmar i Bleking län skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. I Danmark ska alla minkar avlivas efter att coronaviruset befaras kunna sprida sig till människor från smittade djur rapporterar Dagens Nyheter. Situationen i Sverige skiljer sig dock från Danmark enligt Jordbruksverket. Sverige har en liten minnäring med relativt få företag och begränsat antal djur. Detta påverkar risken för ett liknande scenario i Sverige.

Sverige återinför gränskontroller

Sveriges kontroller vid landets inre gräns återinför från den 12 november 2020 till den 11 maj 2021 skriver regeringen på sin webbplats. – Terrorhotnivån i Sverige är fortsatt på en förhöjd nivå och vår sammanvägda bedömning är att gränskontrollerna till Sverige fortfarande behövs, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Omvärldsbevakning 12.05

Stefan Löfven i coronakarantän

Statsminister Stefan Löfven har isolerat sig efter att en person i hans närhet varit i kontakt med en person med bekräftad coronasmitta, skriver han på Facebook, enligt Sveriges Radio och flera andra medier. Löfven skriver att han och hans fru mår bra och att de inte har några symptom och att de kommer ta coronatest så snart det är möjligt. Enligt statsministern fick han veta igår eftermiddag att en person i hans närhet i sin tur hade vistats nära en person med bekräftad covid-19.
Kommentar: Bra att känna till utifall det kommer frågor om detta.

Läcka från tank på Barsebäcksverket

En tank på Barsebäcksverket började läcka på onsdagskvällen, rapporterar Sveriges Radio P4 Kristianstad. Det var en tank från en avfallsbyggnad som svämmade över och enligt preliminära mätningar är innehållet i vattnet inte farligt. Nu utreder man hur det kunnat hända.

Problem i vägtrafiken i norra Sverige

Trafikverket skriver på sin webbplats att trafikanter ombeds vara uppmärksamma och ta det lugnt ute på vägarna då det på grund av blåst med hårda vindbyar är risk för nedfallna träd i vägbanan. Det förväntas även snöfall under dagen som i kombinationen med blåst kan medföra snödrev. Detta gäller för Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län under hela torsdagen. För aktuellt läge i trafiken se trafikverket.se.
Kommentar: Vi funderar på att uppmärksamma detta på något vis.

Omvärldsbevakning 08.50

Ersättningen för riskgrupper förlängs

Regeringen och januaripartierna har kommit överens om att förlänga ersättningen för personer i riskgrupper som hotas att bli allvarligt sjuka om de smittas av covid-19.
Förlängningen gäller till och med 31 mars nästa år, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Vi avvaktar information på regeringen.se.

Smittspridningen ökar i Uppsala trots skärpta råd

Som första region införde Uppsala lokala allmänna råd för att minska smittspridningen. Efter drygt två veckor har man ännu inte uppnått önskat resultat – snarare tvärtom.
– Smittspridningen har dubblerats på en vecka, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler till Dagens Nyheter.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Nio regioner till vill ha skärpta lokala råd

Åtta regioner omfattas just nu av särskilda lokala råd för att begränsa smittspridningen. Ytterligare nio regioner vill gå samma väg – men måste invänta besked från Folkhälsomyndigheten, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Det kommer troligen mer information om detta på dagens pressträff.

Onsdag 4 november


Omvärldsbevakning 21.00

Danderyds och S:t Görans sjukhus i stabsläge 

En fortsatt ökning av smittade och patienter i intensivvård gör att sjukhusen går upp i stabsläge skriver regionen på sin webbplats. – Ska vi undvika en sådan utveckling som vi ser i flera andra europeiska länder måste vi alla göra vårt yttersta för att följa de förstärkta allmänna råd som Folkhälsomyndigheten beslutade om i torsdag, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 17.55

Region Västmanland tillbaka i stabsläge 

På grund av den ökande smittspridningen av covid-19 i regionen har man fattat beslut om att återgå till stabsläge. Det innebär att regionen åter arbetar merfokuserat på coronapandemin, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Enligt TT övervägs införandet av lokala allmänna skärpta råd i regionen.

Omvärldsbevakning 12.40

Regioner varnar för brist på skyddsutrustning

Flera regioner, bland annat Skåne, Sörmland och Örebro, varnar för att det kan uppstå brist på skyddsmateriel. Det gäller bland annat skyddshandskar och munskydd, skriver Aftonbladet. Flera regioner varnar också för att belastningen på vården ökar.
Kommentar: Noterar detta om frågor skulle uppstå. Samtidigt kan det bli tal om att viss icke CE-märkt utrustning inte får användas efter årsskiftet, vilket Sveriges Radio rapporterar om.

Åtalas för att ha framkallat fara för annan

En tidigare anställd inom hemtjänsten i Hällefors har åtalats för framkallande av fara för annan. Personen gick till jobbet trots att hen var smittad av covid-19, rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro. Flera har blivit polisanmälda för liknande men detta är enligt uppgifterna det första fallet där åtal har väckts. Kvinnan nekar till brott men riskerar att få sitta i fängelse i upp till två år om hon döms.

Kommentar: Många undrar vad som är straffbart när det gäller smittspridning. Kan därför kanske ge ett möjligt svar på frågan vad man kan bestraffas för.

Rekordspridning i Stockholm

Inte sedan masstestning infördes i somras har så många testats positivt för covid-19 i Stockholm. Bara under de senaste fyra dagarna har siffrorna över smittade med covid-19 fördubblats och antalet patienter som vårdas på sjukhus för sjukdomen ökar, meddelar Aftonbladet.
Kommentar: Noterar att ökningen inte ser ut att avstanna och i Stockholm har det spekulerats kring att en viss immunitet skulle dämpa spridningen efter våren.

Omvärldsbevakning 08.40

Ingenting att rapportera. 

Tisdag 3 november


Omvärldsbevakning 21.15

Extremt tryck på informationsnumret 11313

I takt med den ökade smittspridningen ökar även samtalen till det nationella informationsnumret 11313. Enbart under måndagen tog telefonnumret emot 3 000 samtal, vilket är hundra gånger mer än en normal dygnsmängd under 2019, skriver TT(/Aftonbladet). Nu vädjar SOS Alarm till dem som ringer att i första hand försöka hitta informationen på myndigheternas hemsidor i stället, till exempel Krisinformation.se och 1177.se.
De som ringer 11313 har ofta frågor om hur det går till att testa sig, hur de ska agera om de har träffat någon som senare har testat positivt.
Kommentar: Kan vara bra att känna till. Borde vi och 1177 uppmärksammas/marknadsföras ännu mer?

Omvärldsbevakning 16.25

Skärpta regionala råd och nya trängselregler på serveringsställen

Folkhälsomyndigheten, smittskyddsläkarna i region Halland, Jönköping och Örebro och länsstyrelserna har beslutat om att införa skärpta allmänna råd för personer som vistas i de tre länen. Folkhälsomyndigheten har även beslutat om ändrade föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen som restauranger, caféer och nattklubbar. Beslutet innebär bland annat att storleken på ett sällskap begränsas till åtta personer och att publik vid till exempel konserter måste sitta ner.
Kommentar: Publicerat som separata nyheter (här och här) på sajten.

Skola i Göteborg stänger efter coronautbrott

Tidigare under hösten har Göteborgs grundskoleförvaltning tvingats stänga två skolverksamheter på grund av smittspridning. Nu stängs ytterligare en skola, en kommunal grundsärskola, med omedelbar verkan då 20 personer i personalen är sjuka i misstänkt eller bekräftad covid-19, skriver GP.
Kommentar: För kännedom.

Fortsatta problem på vägarna i Västerbotten

Trafikanter i Västerbotten uppmanas att ta det mycket försiktigt ute på vägarna. De stora mängder regn som fallit det senaste dygnet har orsakat stor påverkan på vägnätet och vissa vägar kan även vara avstängda, skriver Trafikverket.
Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 11.30

Stockholmspolisen höjer beredskapen

Polisen i Stockholms län har höjt beredskapen och inlett en särskild händelse på grund av måndagens attentatet i Wien och dådet i en kyrka i franska Nice förra veckan. Det gör att polisen har möjlighet att fördela om resurser och kan ingripa snabbt om något händer, rapporterar Sveriges Radio. 
Kommentar: Kan skapa oro och ge upphov till frågor från allmänheten.

Region Uppsala går in i stabsläge

Sveriges Radio P4 Uppland skriver att Region Uppsla går in i stabsläge klockan 13 på tisdagen. Stabsläget gör att regionen har möjlighet att få fram fler vårdplatser för covid 19-smittade.
Kommentar: Vi fortsätter att följa det regionala läget.

Regeringen föreslår att ersättning till riskgrupper i upp till ett halvår

Riskgrupper som inte kan jobba på grund av risk för smitta ska kunna ersättas i upp till ett halvår. Det föreslår regeringen i en extra ändringsbudget som man hoppas att riksdagen ska snabbehandla, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Vi följer och publicerar information om beslut tas.

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering terrordåd i Wien, Österrike

Sveriges Radio rapporterar om gårdagens attentatet i Wien, Österrike. Landets inrikesminister beskriver händelsen som ett terrordåd. Minst fyra personer har avlidit och omkring 15 personer har skadats. Polisen har skjutit ihjäl en gärningsman som identifierats som sympatisör med terrornätverket IS. Attentatet skedde i restaurang- och bartäta kvarter där många människor rörde sig under gårdagskvällen men de första rapporterna om skottlossning kom i ett område där stadens centrala synagoga ligger. Sveriges ambassad i Österrike skriver att lokala myndigheter uppmanar allmänheten att hålla sig borta från de centrala delarna av staden och att undvika kollektivtrafiken. 
Kommentar: Vi har publicerat nyhet på webbplatsen och delat i sociala medier.

Måndag 2 november


Tillägg omvärldsbevakning 22.00

Eventuellt terrordåd i Wien

Flera personer kan ha avlidit efter en attack mot en synagoga i centrala Wien. Det skriver SR och flera andra medier.
Kommentar: Ännu ingen info hos ambassaden. Följer.

Omvärldsbevakning 21.00

Sverige och EU-kommissionen inte överens på alla punkter i covid-hanteringen

När Sveriges radio listar några av EU-kommissionens viktigaste punkter för covid-hantering toppas listan av åtgärder som Sverige inte begagnar i dagsläget. Det gäller till exempel att använda appar för smittspårning, rekommendera munskydd till alla och att satsa på snabbtester. 
Kommentar: Intressant att känna till hur många av EU-länderna som t.ex. tillämpar appar för smittspårning. Också relevant att känna till hur olika länder gör/vad EU-kommissionen rekommenderar.

Omvärldsbevakning 16.15

Trafikverket varnar för stökigt väder i Västerbottens och Västernorrlands län

Med anledning av översvämningar och blåst uppmanar Trafikverket bilister att ta det lugnt på vägarna i Västerbottens och Västernorrlands län - det kan finnas nedfallna träd och andra hinder (till exempel översvämningar) som följd av vädret.
Kommentar: Flera områden har bekymmer med översvämning och annat efter en vädermässigt stökig dag. Se nedan.

Boende i Umeå uppmanas stanna inne

I Umeå skapar regnet stora problem med översvämning och enligt SVT uppmanar kommunen boende att stanna inne.
Kommentar: Hittar inte uppmaningen på Umeå kommuns webbplats. Kommunen är dock ett bra exempel på det busväder från rådit på fler håll under dagen. 

Stor ökning av covid-patienter i Stockholmsområdet

SR P4 Stockholm rapporterar att betydligt fler i Stockholmsområdet sjukhusvårdas för covid-19 den här veckan jämfört med förra. Från och med i dag kommer region Stockholm publicera dagslägesrapporter med dagaktuella siffror varje måndag, onsdag samt fredag.  
Kommentar: Viktigt att fortsätta trycka på restriktionerna! Relevant att följa de dagsaktuella siffrorna.

Omvärldsbevakning 12.45

Skolor får stänga efter flera covid-fall

Två högstadieskolor i Huddinge i Stockholm tvingas gå över till fjärr- och distansundervisning efter att flera fall av covid-19 upptäckts på skolan, rapporterar P4 Stockholm. Barn- och utbildningsnämnden i Huddinge kommun fattade beslut i helgen.
I Ljungskile utanför Uddevalla hålls även en förskola stängd efter att sex personer i personalen har konstaterats smittade. På måndagen fick drygt hundra barn stanna hemma, skriver Bohusläningen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.40

Biverkningar ska upptäckas snabbare med nytt vaccinregister

I vaccinationen mot svininfluensan visste inte myndigheterna vem som fått vaccin eller när, vilket innebar en problematisk utredning när nästan 500 fall av narkolepsi uppkom.
Den här gången ska ett nytt nationellt coronavaccin-register snabbare kunna upptäcka eventuella biverkningar, rapporterar SR Ekot. Registret ska innehålla vem som vaccinerats, när, och med vilket vaccin.
Läkemedelsverket planerar även att samköra vaccinationsregistret med andra hälsodataregister, till exempel patientregistret som innehåller olika diagnoser, för att kunna få signaler om det finns någon diagnos som börjar sticka ut.
Kommentar: Bra att veta, då biverkningarna i samband med svininfluensan är en faktor till tveksamhet.

Klass 1-varningar för kraftiga vindar

Under dagen väntas blåsigt väder i delar av västra Götaland och västra Svealand. Lågtrycket för även med sig en del regn och längs Norrbottens och Västerbottens kust kan det komma stora regnmängder, enligt SMHI, som har utfärdat klass 1-varningar på flera håll i landet.
Trafikverket varnar även om fällda träd på flera vägar och översvämningar på E6 i Västra Götaland, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Vi följer under dagen.