Vecka 49 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 6 december


Omvärldsbevakning 20.30

Antalet inlagda med covid ökar kraftigt i Skåne

Sveriges Radio Ekot rapporterar att antalet inlagda med covid-19 ökar kraftigt i Skåne. Sedan regionens senaste lägesrapport i torsdags har antalet inlagda patienter ökat med drygt 40 stycken, sett till Ekots siffra.
Kommentar: Ingen ny information från regionen ännu, har därför inte uppdaterat regional info. 

Omvärldsbevakning 14.00

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att kommentera.

Lördag 5 december


Omvärldsbevakning 21.20

Ryssland har inlett vaccinering mot covid-19

Ryssland inledde på lördagen sin vaccination mot covid-19, rapporterar bland andra Sveriges Radio och SVT. Att vaccinationerna inleds så tidigt, medan de så kallade fas 3-studierna fortfarande pågår, har enligt Sveriges Radio väckt internationell kritik som även Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström instämmer i. 
Kommentar: För kännedom. Vi följer frågan om vacciner och olika länders vaccinationsplaner.

Omvärldsbevakning 16.20

FN-chef spår att 2021 blir humanitärt krisår

Nästa år kan bli det värsta humanitära krisåret sedan FN bildades, mycket på grund av covid-19 men även konflikter och ökad fattigdom. Det menar David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram, enligt en artikel i Dagens Nyheter. Enligt FN väntas antalet människor som lever i extrem fattigdom öka för första gången på 20 år. Samtidigt räknar man med att den förväntade livslängden kommer att sjunka. Enligt världssamfundet kommer omkring 235 miljoner människor att vara i behov av humanitär hjälp nästa år, vilket är en ökning med nästan 40 procent jämfört med 2020.
Kommentar: Det har hittills inte rapporterats så mycket om långtidseffekterna av pandemin ut ett internationellt perspektiv, så bevakningen är värd att följa.

Stockholm beslutar om vaccinationsplan

I början av januari räknar Region Stockholm med att kunna påbörja vaccineringen mot covid-19, rapporterar Dagens Nyheter. Under nästa vecka ska hälso- och sjukvårdsnämnden ta beslut om en vaccinationsplan. Enligt hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink kommer vaccinationen i Stockholm att ske i tre faser där riskgrupperna vaccineras först.
Kommentar: Beskedet från Region Stockholm följer som väntat Folkhälsomyndighetens och regeringens tidigare besked om vaccination i faser men nyheten att en vaccinationsplan ska tas upp för beslut kan leda till ökat antal frågor om när och hur vaccinationen kan starta.

Omvärldsbevakning 11.00

Forskare tonar ner oron för vaccinets biverkningar

I en artikel i Aftonbladet uttalar sig flera forskare om nyttan med de kommande vaccinerna mot covid-19 och att man inte behöver vara orolig för allvarliga biverkningar. Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds universitet, beskriver bland annat skillnaden mellan hur svininfluensavaccinet, som orsakade narkolepsi hos ett hundratal svenskar, skiljer sig markant från hur vaccinen mot covid-19 är uppbyggda. Farshid Jalalvand menar också att det är ett samhällsansvar att vaccinera sig för att stoppa pandemin. Även Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, betonar att man inte behöver känna oro för allvarliga biverkningar. Hon tillägger dock att det är viktigt att inte skambelägga eller döma andra oavsett hur man själv ställer sig till ett vaccin, eftersom det är naturligt att människor är tveksamma i ett så tidigt skede.
Kommentar: Vi följer hur media rapporterar om viljan att vaccinera sig eftersom det påverkar vilka och hur många frågor som kan komma från allmänheten kring vaccinerna.

Fredag 4 december


Omvärldsbevakning 21.15

Avgiftsfria vaccinationer mot covid-19

I en artikel från Socialdepartementet sammanfattas dagens presskonferens med statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och vaccinsamordnare Richard BergströmUnder pressträffen gav regeringen flera nya besked om vaccinationerna mot covid-19, bland annat att vaccinationerna ska vara avgiftsfria för den enskilde, att ambitionen är att erbjuda vaccin till alla personer över 18 år i den takt som tillgången till vaccin medger och att Folkhälsomyndigheten har slagit fast att äldre, personer i riskgrupper och vård- och omsorgspersonal är prioriterade.
Kommentar: för kännedom. 

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.40

Folkhälsomyndighetens nya råd

Folkhälsomyndigheten föreslår samma regler i hela landet för att stoppa spridningen av covid-19, skriver Aftonbladet/TT. Reglerna föreslås börja gälla från och med 14 december. 
Kommentar: Vi noterar detta men väntar tills ansvarig myndighet gått ut med information på sin webbplats.  

De mest sårbara ska få covidvaccin först

Sjuka äldre och personal på äldreboenden och i hemtjänsten kommer att vaccineras först. Till en början handlar det om knappt 600 000 personer, skriver bland annat SVT och Aftonbladet. De som inte tillhör riskgrupper lär inte få tillgång till vaccin innan sommaren, bedömer Folkhälsomyndigheten.

– Jag vill säga till de som är tveksamma – vänta och se. Riskgrupper kommer att prioriteras och kommer att erbjudas först. Och många av dem är väldigt motiverade. Vi andra som känner oss friska, i kommer inte få tillgång till vaccinet förrän kanske andra, tredje kvartalet nästa år och kan vänta och se, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Omvärldsbevakning 08.30

Pfizers kandidatvaccin kan godkännas före nyår

EU:s vaccinmyndighet EMA väntas besluta om att Pfizer/Biontechs vaccin ska få godkänt den 29 december, meddelar Sveriges Radio. Svenska Läkemedelsverket deltar i granskningen av vaccinet. Den 12 januari väntas även Modernas kandidat godkännas, uppger SVT.
Kommentar: Bra att känna till. Får se om någon myndighet går ut med mer information om detta. Hittills har Läkemedelsverket informerat om att företagen ansökt om godkännande.

Torsdag 3 december


Omvärldsbevakning 21.25

Trettiotal kommuners äldreboenden får besöksförbud

Folkhälsomyndigheten har utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden för äldre i 32 av landets kommuner, uppger Aftonbladet/TT. Beslutet gäller den 3 december till och med den 12 december.
Kommentar: En lista över vilka kommuner som ingår finns på Aftonbladet.

Förseningar drabbar skånsk tågtrafik

Ett spårfel försenar tågtrafiken mellan Lund och Helsingborg, meddelar Trafikverket. Resenärer som drabbas bör kontakta trafikbolaget för trafikinformation.
Kommentar: Har inte vidtagit någon åtgärd.

Omvärldsbevakning 16.15

Folkhälsomyndigheten kan besluta om besöksförbud på äldreboenden

SVT rapporterar att en ny föreskrift som trädde ikraft idag gör att Folkhälsomyndigheten får besluta om att införa besöksförbud på särskilda boenden för äldre i delar av län eller hela län. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det ska ses som en sista åtgärd om inga andra åtgärder hjälper mot att minska smittan på äldreboenden.
Kommentar: Noterar detta beslut som det har spekulerats kring ett tag.

Omvärldsbevakning 12.55

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Stora problem med smittspårning

En stor majoritet av landets regioner har eller har haft problem att hinna med smittspårning vid covid-19. Detta enligt Sveriges Radio Ekot som har kontaktat landets samtliga 21 regioner och 18 av dem menar att smittspårningen ibland dröjer för länge.
"Vi har omfördelat så att vi nästan har dubblerat bemanningen på smittspårningsenheten bara de sista veckorna. Och ändå räcker det inte riktigt till", säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län till Ekot.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor om smittspårning.

Onsdag 2 december


Omvärldsbevakning 21.00

WHO skärper råd för munskydd

Under gårdagen uppdaterade WHO sina råd för användande av munskydd. Råden riktas dels till personal inom vård om omsorg, men också till privatpersoner. De skärpta råden innebär bland annat att man nu rekommenderar munskydd på arbetsplatser, i skolor samt på andra platser med dålig ventilation eller där man inte vet hur bra ventilationen är. WHO:s riktlinje är också att man nu bör använda skydd utomhus om man inte kan hålla sig till minst en meters distans. 
Kommentar: Omdiskuterad fråga, viktigt att känna till vilka råd som ges.

Omvärldsbevakning 17.30

Inget nytt att rapportera

VMA Örebro 17.15

Vid 15.37 utfärdade räddningstjänsten ett VMA för gasläcka i Bettorp i Örebro. Det var vid en bussdepå på Skottvägen i Bettorp som man upptäckt att biogas läckte ut.
Kommentar: Räddningstjänsten åtgärdade snabbt läckan och VMA:t avblåstes strax före 17. Publicerat nyhet samt uppdaterat den om att VMA inte längre gäller.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 08.00

Storbritannien godkänner Pfizers coronavaccin

Storbritannien har enligt uppgift godkänt Pfizer och Biontechs coronavaccin, skriver Sveriges Radio Ekot. Vaccineringen uppges kunna starta redan i nästa vecka. 
Kommentar: Vi följer vaccinfrågan.

Tisdag 1 december


Omvärldsbevakning 21.45

Julbesked dröjer från Folkhälsomyndigheten

Coronaråden och rekommendationer som väntar inför jul dröjer. Först nästa vecka kan Folkhälsomyndigheten komma med ett besked skriver Aftonbladet. Detta uppgav Anders Tegnell vid dagens presskonferens. 
Kommentar: Vi planerar att uppdatera informationen på webbplatsen när råden kommer nästa vecka.

Uppdatering: VMA för Misstänkt farligt föremål i Borlänge

Nationella bombskyddet lyckades vid 18-tiden oskadliggöra föremålet och det viktiga meddelandet till allmänheten hävdes, uppger SVT Dalarna.
Kommentar: Vi larmade av enligt rutin vid 19-tiden.

Omvärldsbevakning 16.45

Misstänkt farligt i Borlänge

Ett stort område i Borlänge centrum har spärrats av efter att ett misstänkt föremål hittats i en bil utanför polisstationen. Bostäder och lokaler i närheten har evakuerats och människor uppmanas hålla fönster stängda. Nationella bombskyddet är på väg till platsen för att undersöka föremålet, rapporterar SVT nyheter Dalarna.
Under eftermiddagen gick räddningstjänsten ut med ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. De uppmanar boende på och runt Vattugatan att hålla sig undan fönster och att inte gå ut.
Kommentar: Vi har publicerat VMA i våra kanaler enligt rutin. 

Bilist körde in i folkmassa i Tyskland – minst två döda

Två personer har dödats och ett 15-tal har skadats då en bilist kört in i en grupp människor i tyska Trier, nära gränsen till Luxemburg. Föraren har gripits.
Polisen bekräftar uppgifterna på Twitter och uppmanar samtidigt allmänheten att hålla sig borta från platsen, rapporterar SVT nyheter.
Kommentar: Inga uppgifter i nuläget om drabbade svenskar.

Ökande spridning i alla åldersgrupper

I vissa länder börjar smittspridningen avta och se ljusare ut. I Sverige mörknar det däremot dock successivt, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Vi har en ökande spridning i alla åldersgrupper just nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens presskonferens, rapporterar SVT nyheter.
Sedan i fredags har 117 nya dödsfall med covid-19 rapporterats in i Sverige. Det innebär att det hittills är totalt 6 798 människor som har avlidit med Covid-19.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor om detta från allmänheten.

Omvärldärldsbevakning 14.00

Inget att notera.

Omvärldärldsbevakning 10.00

Även yngre barn som är symtomfria bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19

Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer. Även yngre barn som bor tillsammans med någon som har covid-19 bör stanna hemma. Tidigare har rekommendationen gällt äldre elever, som elever i gymnasieskolan. Folkhälsomyndigheten bedömer inte att ändringen kommer ha någon avgörande effekt på smittspridningen i skola eller samhället i övrigt. Folkhälsomyndigheten vill betona att bedömningen om barnens låga smittsamhet, att de generellt sett får milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen kvarstår.
Kommentar: Har publicerat nyhet och delat i sociala medier.

Måndag 30 november


Omvärldsbevakning 21.40

Modernas vaccin kan bli aktuellt i Sverige i januari

Amerikanska vaccintillverkaren Moderna säger nu att dess vaccin mot coronaviruset är 94,1 procent effektivt och dessutom skyddar helt från att utveckla svår covid-19, enligt DN.
– För Sveriges del kan vi börja vaccinera de första grupperna i januari om allt går bra, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Dagens nyheter.
På måndagen stod det klart att det amerikanska biotechföretaget Moderna söker tillstånd för att använda det genbaserade vaccinet inom EU. Ett liknande tillstånd söks också hos amerikanska livs- och läkemedelsverket, FDA.
Kommentar: Vi följer utvecklingen kring vaccinfrågan.

Omvärldsbevakning 16.25

Flera fall av fågelinfluensa i Sverige

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har hittat fågelinfluensa av typen H5N8 hos vilda fåglar, rapporterar SVT nyheter. En vitkindad gås som skickats in från Gotland är positiv i en första analys och fortsatt utredning pågår nu. Ytterligare en vitkindad gås och en pilgrimsfalk som påträffades i Lund har testats positivt.
Kommentar: Fågelinfluensa av typen H5N8 har inte visat sig utgöra en risk för smitta till människa, enligt SVA.

Omvärldsbevakning 13.45

Polisen utreder organiserad smittspridning

Polisen i Östersund har gjort en polisanmälan om spridande av smitta efter att gymnasieelever misstänks för att aktivt försöka bli smittade av coronaviruset och sedan sprida smittan vidare, rapporterar SVT Jämtland.
Enligt polisens anmälan ska elevernas syfte vara att bli immuna till studenten i vår.
Kommentar: För kännedom.

Besöksstopp inom Stockholms vård och omsorg är olagligt


Stockholms stads besöksstopp på vård- och omsorgsboenden bryter mot lagen, det konstaterar förvaltningsrätten i Stockholm i ett beslut. Därmed hävs stoppet med omedelbar verkan, skriver SR Ekot.
Enligt Stockholms stads ska stoppet enbart är en stark rekommendation och inte ett besöksförbud, men domstolen anser att det i praktiken ändå har fått effekten av ett förbud.
Kommentar: Inlagt på Aktuellt-sidan. Vi avvaktar hur detta påverkar andra kommuners besöksstopp innan vi ändrar på sajten.

Omvärldsbevakning 08.45

Läkarförening kräver munskydd i julhandeln
Föreningen Sjukhusläkarna i Stockholm kräver att munskydd används i butiker under julhandeln och vill se en begränsning av antalet kunder i varuhusen.
– Här finns ett personligt ansvar. Men framför allt är det myndigheterna som är lama under en pandemi som ännu inte peakat, säger ordförande Andreas Fischer till Svenska Dagbladet.
De befintliga allmänna råden måste skärpas ytterligare av smittskyddsläkarna, menar föreningen.
Kommentar: Trängseln i julhandeln är nog en het fråga framöver.