Vecka 16 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.

Fredag 20 april


Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.40

Larm om strålning i Skarvikshamnen uppföljning
Insatsen i Skarvikshamnen är avblåst, rapporterar SR P4 Göteborg. Efter mätningar kom räddningstjänsten fram till att det inte förekommit något radioaktivt utsläpp.
Kommentar: Case closed.

Omvärldsbevakning 13.00

Larm om radioaktiv strålning i Skarvikshamnen i Göteborg
Räddningstjänsten är på plats för att mäta om ett utsläpp skett, rapporterar SR P4 Göteborg.
Det har enligt räddningstjänsten inte gått ut någon varning till allmänheten om det förhöjda värdet.
– Det ska inte vara någon fara för allmänheten, säger Peter Zettersten på räddningstjänsten till Svt nyheterna väst.
Enligt uppgift till Svt ska det inte finnas någon hantering av radioaktivt material i Skarvikshamnen.
Kommentar: Följer.

Hakorsflaggor och nazistiskt klotter på flera håll i landet
På flera håll i landet har hakorsflaggor hissats och hakors klottrats på fasader, skriver Aftonbladet. Anledningen tros vara Adolf Hitlers födelsedag.
Kommentar: För kännedom då det kan leda oro och frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.45

Delade UD resklars fb-inlägg: Fredagen den 20 april, från kl. 09.00, kommer en icke-detonerad bomb från andra världskriget att desarmeras i centrala Berlin. Som en följd av
detta kommer Berlins centralstation och kringliggande områden att stängas av under delar av fredagen. Störningar i tågtrafiken och eventuellt flygtrafiken på Berlin Tegel kan förekomma. Läs mer på ambassaden uppdaterade reseinformation."
I övrigt lugnt.

Torsdag 19 april


Omvärldsbevakning 21.50

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting nytt rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00


FN:s säkerhetsråd till Backåkra i Skåne

FN:s generalsekreterare Guterres kommer att hålla sitt årliga informella möte med säkerhetsrådet på Dag Hammarskjölds Backåkra i sydöstra Skåne 20-22 april, skriver regeringen. Mötet uppmärksammas av medier, till exempel SR.
Kommentar: För kännedom.

Klass 2-varningar för höga flöden i Mellansverige
Vårfloden är nu igång och mindre vattendrag, bäckar och diken i norra Svealand och södra Norrlands kustland väntas under dagen gå upp i klass 2-flöden. Det är klass 1-flöden i små och en del medelstora vattendrag i delar av Norra Svealand och Södra Norrlands kustland, meddelar SMHI.
Kommentar: Skriver nyhet och publicerar på facebook och twitter.

Omvärldsbevakning 08.45

Resistent tarmbakterie sprids mellan sjukhus
Förflyttningar av patienter har lett till att den resistenta tarmbakterien VRE spridits mellan olika sjukhus, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. En VRE-infektion är allvarlig eftersom det finns relativt få behandlingsalternativ. Bakterierna är resistenta mot den antibiotika som vanligen används vid svåra infektioner.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Onsdag 18 april


Omvärldsbevakning 21.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.50

Brandlarm stängde nordiska börser
Ett brandlarm som utlöstes i ett datacenter i Upplands Väsby har stoppat handeln på flera nordiska börser, bland annat Stockholmsbörsen, skriver bland andra Sveriges Radio
 och Bloomberg News. Uppdaterad information från bekräftade källor finns på Nasdaq Nordic Derivatives Twitterkonto samt pressmeddelanden från Nasdaq via Global Newswire.

Kommentar: Krisinformation.se följer rapporteringen och diskussionen om detta i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera.

Tisdag 17 april


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Vårfloden igång enligt SMHI
Enligt SMHI är vårfloden nu igång och under veckan kommer stora delar av Svealand och Gävleborgs län successivt att få höga flöden. Klass 1-varningar har utfärdats för Värmlands län, Dalarnas län utom dalafjällen, Örebro län, Västmanlands län, Gävleborgs län och  Uppsala län. SR P4 Gävleborg skriver att Sandvikens kommun och Gästrike Räddningstjänst uppmanat fastighetsägare kring vattendrag att förbereda sig för eventuella översvämningar. Enligt Säkerhetsskyddschefen i Sandvikens kommun väntas eventuella översvämningar ske mot slutet av vecka 17. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa SMHI:s varningar.  Sandvikens kommun har publicerat information om hur man kan förbereda sig inför vårfloden.

Omvärldsbevakning 10.45

Inget att notera

Omvärldsbevakning 08.00

Global cyberattack mot myndigheter och företag
Under måndagen utfärdade USA och Storbritannien en varning för en pågående global cyberattack mot myndigheter och företag, rapporterar Aftonbladet. Statsstödda ryska hackare uppges ligga bakom attacken. Under kvällen informerades Cert-se, som hanterar it-incidenter i Sverige, uppger Expressen.
Kommentar: Bra att känna till om vi ser att myndigheter och företag påverkas.  Varningsmeddelandet från US-Cert finns att läsa här.

Måndag 16 april


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.20

Inget att notera.

Uppdaterades