Vecka 30 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 30 juli


Omvärldsbevakning 21.55

Ny planerad koranbränning under måndagen

Polisen har beviljat tillstånd för en ny koranbränning i centrala Stockholm under måndagen, rapporterar Expressen och flera andra medier. De ansvariga för ansökan är samma personer som tidigare bränt eller planerat att bränna koranen vid flera tillfällen i Stockholm. 

Kommentar: Vi följer utvecklingen och reaktionerna på den planerade manifestationen.

Omvärldsbevakning 15.30

Åskoväder stoppar flyg på Arlanda

Ett kvardröjande åskoväder över flygplatsen Arlanda har stoppat ett tiotal flygplan från att landa, och lika många från att lyfta. Även Bromma flygplats har påverkats av ovädret, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Kommentar: Följer vädrets påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Omvärldsbevakning 09.50

Inget att notera.

Lördag 29 juli


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 14.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Liseberg förstärker säkerhetsarbete

Nöjesparken Liseberg, köpcentret Nordstan och företaget Got Event, som har arenorna Ullevi och Scandinavium i Göteborg, förstärker sitt säkerhetsarbete och har en förhöjd vaksamhet. Detta till följd av det försämrade säkerhetsläget i Sverige, rapporterar Göteborgs-Posten. 
Kommentar: Vi följer utveckling och konsekvenser av det försämrade säkerhetsläget. 

Fredag 28 juli


Omvärldsbevakning 20.45

Polisens nationella operativa avdelning inleder särskild händelse

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, inleder en så kallad särskild händelse med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige, i spåren av koranbränningar och tidigare desinformationskampanjer. Det rapporterar TV4 Nyheterna. Polisen säger att det handlar om att samla en stab som arbetar koncentrerat med frågorna. På frågan om man bör vara orolig svarar polisen så här: 

- Vi ska inte låta det här påverka vårt dagliga liv. Men, vi ska också vara mer observanta på vad som skiljer sig från en vanlig vardag. Ser man något som skiljer sig ska man rapportera det till polisen. Det är bättre att rapportera en gång för mycket än en gång för lite, säger pressekreterare Mark Vadasz till TV4 Nyheterna.

Polisen i Göteborg har gjort ett liknande uttalande om att allmänheten gärna får rapportera avvikelser i en intervju med Dagens Nyheter

TT har intervjuat Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan, och ställt frågor om hur allmänheten ska tänka med anledning av det försämrade säkerhetsläget. 

Aftonbladet har låtit sina läsare ställa chattfrågor till Jörgen Holmlund på samma tema. 

Kommentar: Vi följer utvecklingen kring det förändrade säkerhetsläget. Noterar att flera medier ställer frågor om hur allmänheten ska tänka och agera.

Uppdatering 29 juli: I denna text stod tidigare att Polisen har inlett en nationell särskild händelse men det är alltså endast en avdelning, NOA, som har inlett en särskild händelse. Flera medier, däribland TV4 Nyheterna som återges här, har korrigerat uppgiften. 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Polisen i Väst och Skåne om vad allmänheten bör tänka på med anledning av säkerhetsläget

Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg uppmanar allmänheten att ta ut hörlurarna för att hålla koll på vad som händer runt omkring sig. Om det kommer en lastbil i hög fart så kommer man inte höra det, säger han till SVT. Polisen i Skåne uppmanar allmänheten att lita på sin känsla och tipsa polisen om man upptäcker avvikande och förändrade betenden, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Bra att känna till om allmänheten frågar om detta. Råden är inte publicerade på Polisens webbplats.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera. 

Torsdag 27 juli


Omvärldsbevakning 21.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.00

15 myndigheter ska stärka Sveriges förmåga att förhindra terrordåd

Justitieminister Gunnar Strömmer berättade om det nya regeringsuppdraget vid en pressträff på torsdagen. Justitieministern beskrev att Sverige har blivit ett legitimt mål för aktioner, även våldsamma, på grund av den senaste tidens händelser, skriver Svenska Dagbladet. Regeringen ger nu 15 myndigheter som ingår i Samverkansrådet mot terrorism i uppdrag att intensifiera sin samverkan för att stärka Sveriges förmåga att förebygga, förhindra och försvåra terrorism och våldsbejakande extremism.

Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen sa vid pressträffen att man hittills har valt att låta terrorhotnivån i Sverige ligga kvar på en trea på en femgradig skala.
- Mot bakgrund av det vi ser nu så kan jag säga att vi står lite och väger. Vi är väldigt nära att behöva gå över till nästa nivå, sa Charlotte von Essen till Svenska Dagbladet. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Risk för skogsbrand i flera län på östkusten

SMHI har utfärdat risk för skogsbrand på Gotland samt i delar av Kalmar län, Stockholms län, Södermanlands län och Östergötlands län. Risken för skogsbrand är stor eller mycket stor, och i delar av Gotlands län extremt stor. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen gällande bränder i skog och mark. 

Omvärldsbevakning 13.10

Utrikesministern i extrainkallat möte med utrikesutskottet

- Jag har informerat om efterbörden kring stormningen kring vår ambassad i Bagdad, sa utrikesminister Tobias Billström till SVT Nyheter. Detta efter att han deltagit i ett extrainsatt möte med utrikesutskottet i riksdagen på torsdagen. Mötet hölls med anlendning av säkerhetsläget i Sverige efter de kraftiga protesterna mot koranbränningar. Tobias Billström berättar vidare för SVT att han har "en uppsjö av dialoger med stater för att förklara hur värdegrunden fungerar i vårt land". 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 09.40

Justitieministern håller pressträff om nytt regeringsuppdrag

Anledningen är säkerhetsläget. Förutom jusititieminister Gunnar Strömmer kommer även säkerhetspolischef Charlotte von Essen att medverka i pressträffen som hålls klockan 14.
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Onsdag 26 juli


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.05

Sammanställning av bränderna runt Medelhavet

DN har i korta stycken sammanfattat brandläget i olika länder runt Medelhavet.
I texten uppges också att de grekiska myndigheterna utlyst undantagstillstånd för hela Rhodos. Exakt vad det innebär anges inte. Flera reseföretag fortsätter att flyga svenska turister till de delar av Rhodos som inte är drabbade av bränderna.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.15

Muslimska länder håller möte om Danmark och Sverige

Utrikesministrarna i de 57 länder som ingår i den Islamiska konferensorganisationen, IKO, ska hålla ett möte den 31 juli för att diskutera koranbränningarna i Sverige och Danmark, rapporterar Ekot.
Kommentar: Vi följer reaktionerna efter koranbränningarna.

Pressträff om säkerhetsläget

På dagens pressträff med Carl-Oscar Bohlin, minister för civilt försvar, och Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar, talade ministern om att Sverige är utsatt för en påverkanskampanj. Man pekade också på att ryska intressen förstärker de falska påståenden om Sverige och koranbränningarna som sprids över världen.
Här går det att se pressträffen i efterhand.
Pressträffen refereras i flera medier, bland annat DN.
Kommentar: Regeringens utspel om en påverkanskampanj kan väcka uppmärksamhet.

Livsmedelsverket om utbrott av listeria

Ett pågående utbrott av listeria utreds av Livsmedelsverket. Vakuumförpackad kallrökt lax misstänks vara smittkällan. Exakt vilken produkt det rör sig om är ännu inte klarlagt. Vakuumförpackad kallrökt eller gravad lax, skivat köttpålägg och paté, mögelostar, kittostar och opastöriserad mjölk är exempel på livsmedel som kan innehålla bakterien listeria.
Gravida, sköra äldre personer och de med nedsatt immunförsvar kan bli svårt sjuka av listeria medan i övrigt friska sällan blir sjuka.
Nyheten återges i flera medier.
Kommentar: Bra att veta om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 08.45

Säpo: Försämrat säkerhetsläge efter koranbränningarna

Säkerhetsläget har försämrats i samband med den senaste tidens koranbränningar och den internationella uppmärksamhet dessa rönt, konstaterar Säpo. Terrorhotnivån är fortsatt 3 på en femgradig skala.
I ett pressmeddelande skriver Säpo:
"De aktioner som genomförts tillsammans med desinformationskampanjer som pågått sedan tidigare har inneburit att bilden av Sverige påverkats. Från ett tolerant land till ett land som är fientligt inställt mot Islam och muslimer, där angrepp på muslimer sanktioneras av staten och där muslimska barn kan kidnappas av socialtjänsten. Sammantaget riskerar detta att driva på hotet från individer inom den våldsbejakande islamistiska miljön."
Detta uppmärksammas i de flesta rikstäckande medier, till exempel DN och SR.
Kommentar: Koranbränningarna har fått stor uppmärksamhet och många ställer frågan hur detta påverkar säkerhetsläget. Om vi får frågor kan vi stödja oss på Säpos pressmeddelande.

Regeringen håller presskonferens om säkerhetsläget i samband med koranbränningarna

Carl-Oscar Bohlin, minister för civilt försvar, håller 12.15 i dag en presskonferens. Enligt pressmeddelandet är syftet att ge en bild av läget med anledning av en ökad spridning av desinformation som riktas mot Sverige. På pressträffen medverkar även Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar.
Flera medier rapporterar om detta, bland andra SR.
Kommentar: Följer presskonferensen

Tisdag 25 juli 2023


Omvärldsbevakning 16.00

Man som ansökt om att få bränna koran utanför Irans ambassad ångrar sig

Den 31-årige man som ansökt hos polisen om att få bränna koranen utanför Irans ambassad i Stockholm på lördag har ångrat sig, rapporterar SVT Nyheter. Mannen säger till SVT att han har informerat polisen om att han ångrar sig och tar tillbaka sin ansökan. 
Kommentar: Följer upp tidigare notering tidigare. 

Omvärldsbevakning 11.50

Flygplats på Sicilien fick stänga när bränder rasar

På Sicilien härjar nu flera bränder i växtlighet och ett stort antal människor har evakuerats, rapporterar Aftonbladet. Flygplatsen Falcone Borsellino i utkanten av Palermo fick stänga på tisdagsmorgonen, på grund av en brand som rasade precis intill. Under förmiddagen öppnades flygplatsen igen för ett begränsat antal avgångar, skriver tidningen. En 88-årig kvinna avled i sitt hem när ambulansen inte kunde nå fram på grund av bränderna. De regionala myndigheterna på Sicilien har utfärdat en röd varning för sex av öns nio provinser. Det är den högsta varningsnivån, och enligt varningen kommer värmen sannolikt leda till intensiva bränder med snabb spridning. 
Kommentar: Noterar då Sicilien är ett vanligt resmål för svenskar. 

Skogsbränder även i Algeriet

I Algeriet forsätter skogsbränder att härja och 34 människor har omkommit, rapporterar SR Ekot. Hittills har 1500 personer evakuerats på grund av bränderna som bland annat härjar i bergsområden. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen gällande bränder i skog och mark. Bränder i flera länder samtidigt kan leda till ett ökat tryck på de brandbekämpningsresurser som finns internationellt, vilket skulle kunna försvåra situationen. 

Gul varning för regn i Gävleborgs län

Ett regnområde med stora regnmängder drar in över delar av Gävleborgs län under tisdagen och natten till onsdag. SMHI har utfärdat en gul varning och skriver att regnet, lokalt över 80 millimeter, kan leda till översvämmade vägar och källare. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 09.30

Ny ansökan om koranbränning utanför Irans ambassad

Polisen har fått in en ny ansökan om att få bränna koranen. Planen är att det ska ske utanför Irans ambassad i Stockholm på lördag. Det är en 31-årig man som har lämnat in ansökan. Mannen har sagt till SVT Nyheter att han agerar ensam och att han vill protestera mot hur Iran behandlar sin befolkning. Han vill förutom att bränna koranen också tända eld på en bild av Irans ledare och två dockhuvuden. 

Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen, med tanke på att Sveriges ambassad har uppmanat svenskar i grannlandet Irak att iaktta försiktighet och undvika demonstrationer och situationer som kan utveckla sig till oroligheter. 

Måndag 24 juli 2023


Omvärldsbevakning 21.00

Polisen ökar vaksamhet för terrorhot, enligt uppgifter

Polisledningen bedömer att terrorhotet mot Sverige har ökat, enligt uppgifter som Aftonbladet har tagit del av. Enligt uppgifterna ska alla poliser ha uppmanats att vara vaksamma inför terrorhot. Efter koranbränningarna har våldsamma protester uppstått vid svenska ambassader och samtidigt har hot riktats mot Sverige.
Kommentar: Nyheter om terrorhot kan skapa oro och generera frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 12.00

Skogsbränderna i Grekland

Aftonbladet, DN, SVT och flera andra medier fortsätter att rapportera om bränderna i Grekland. Ytterligare en kraftig brand har utbrutit på ön Korfu och minst 18 områden ska evakueras på norra Korfu. Resebyråerna Apollo och Tui uppger för SVT att deras gäster inte är påverkade, men att man följer situationen noga. Samtidigt rapporteras om att ännu en brand brutit ut på Rhodos.
Kommentar: Noterar med tanke på att Korfu och Rhodos är populära turistresemål för svenskar.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting att rapportera.