Om internet och telefoni slutar fungera

När internet eller telefoni drabbas av större störningar informerar samhället bland annat via Sveriges Radio P4. Vid allvarliga eller längre störningar etablerar många kommuner trygghetspunkter där du kan få stöd. Förbered dig genom att kontakta din kommun för att ta reda på hur de hanterar sådana händelser.
Uppdaterades
Om du inte kan nå 112, prova att ta ut SIM-kortet ur telefonen och ringa 112.

Under kriser och händelser som påverkar telefoni och internet är det viktigt att vara förberedd. 

Det du kan göra för att förbereda dig är att  

  • undersöka vilken hjälp din kommun kan erbjuda 
  • skriva upp viktiga telefonnummer och uppgifter
  • ta reda på var närmaste nödtelefon eller brandstation finns 
  • samarbeta med dina grannar 
  • se till att du kan nås av information från Sveriges Radio P4

Undersök vad kommunen gör

Ta reda på viktiga telefonnummer och om det finns trygghetspunkter i kommunen. Var kommer de upprättas? Vilken hjälp kan du räkna med där? Om telefonin slutar fungera där du befinner dig kan du behöva ta dig till en brandstation om du måste ringa 112. Annars kan du prova att ta ur simkortet ur telefonen och slå 112. Då kopplas ditt samtal till SOS Alarm via den operatör som kan förmedla ditt samtal, oberoende av vilken operatör du har abonnemang hos. 

Skriv upp telefonnummer

Skriv upp de viktigaste telefonnumren och andra uppgifter. Förvara den informationen på annat sätt än i mobilen. Vid telefoni- och internetavbrott finns det ibland täckning på vissa ställen och utanför det hårdast drabbade området. Man kanske kan behöva ta sig till en plats där uppkoppling finns för att ta del av viktig information. 

Samarbeta med andra 

Det är alltid bra att ha tillgång till internet och telefoni på flera olika sätt, alltså med både bredband och mobilt. Har ni olika teleoperatörer i familjen, eller har du grannar som har en annan operatör än du själv? Då kan ni dela med er av information och varningar till varandra. Vissa telefoner har FM-radio. Om du har en sådan kan du ta del av myndigheternas varningar även om internet slutar fungera.

Om du inte har möjlighet att skaffa en sådan telefon kan du använda en radio som kan laddas med vev eller solceller. Du kan också använda en bilradio. Att ha tillgång till bil eller andra fordon kan vara avgörande om du måste ta dig till ett annat ställe för att hämta information i en kris. Läs mer om grannsamarbete i kris hos MSB  

Ha tillgång till en radio  

Via beredskapskanalen Sveriges Radio P4 får du information om händelser och störningar. Där får du även VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. Se därför till att du har tillgång till en FM-radio, antingen via bilradio, en radioapparat, eller via FM-radio i din mobiltelefon. Om telefonen fungerar kan du ringa SOS Alarm på telefonnummer 113 13 för att få information om större olyckor och kriser.

Informationen kommer från MSB, Krisinformation.se, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sveriges Radio.