Stöd vid oro

Här har vi samlat information för dig som känner oro eller som vill veta hur du kan ta hand om din egen och andras psykiska hälsa.
Uppdaterades

Att känna oro

Alla reagerar olika i oroliga tider. Om du känner dig orolig, nedstämd eller har svårt att sova finns det några saker du kan göra för att själv hantera din oro eller stress:

  • Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går. 
  • Försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av. 
  • Testa att begränsa din nyhetskonsumtion om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt.

Prata om din oro och hur du känner dig

Det är bra att sätta ord på sin oro. Prata med någon som du litar på och berätta hur du känner. Om du hellre vill prata med någon utomstående finns det flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.

Röda korset

Röda korsets webbplats kan du ta del av tips och råd kring psykisk ohälsa. 

Svenska kyrkan

Du kan kontakta jourhavande präst via Svenska kyrkans chatt eller genom att skicka ett digitalt brev till Svenska kyrkan. Det går även att nå jourhavande präst via telefonnummer112.

Jourhavande medmänniska

Du kan ringa Jourhavande medmänniska 08-702 16 80 varje natt mellan klockan 21-06.

Föreningen Mind – för psykisk hälsa

Hos Mind finns flera telefonlinjer och chattar om du behöver prata med någon.

  • Självmordslinjen.Självmordslinjen kan du prata med någon om du har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. De erbjuder hjälp via telefonnummer: 90 101 och via Självmordslinjens chatt.
  • Äldrelinjen. Du som är över 65 och behöver någon att prata med kan ringa Äldrelinjen på telefonnummer: 020-22 22 33, vardagar klockan 8-19 och på helger klockan10-16.
  • Föräldralinjen. Om du är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet kan du ringa Föräldralinjen på telefonnummer: 020-85 20 00, vardagar mellan klockan 10-15 och torsdagar 19-21.

Mer information, stöd och hjälp

Rädda barnen

Rädda barnen har samlad information om oro hos barn och föräldrar.

Ericastiftelsen

Arbetar för att minska barns och ungas psykiska ohälsa

Uppdrag Psykisk Hälsa 

På Sveriges kommuner och regioners webbplats Uppdrag Psykisk Hälsa finns information om hur du kan få stöd och hjälp för att bevara din psykiska hälsa. Informationen vänder sig till både barn, ungdomar, vuxna och äldre.

UMO

UMO är en webbplats från Sveriges Regioner till dig mellan 13 och 25 år.

Kvinnofridslinjen och mansjouren

Om du är drabbad av våld i nära relation så finns till exempel Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50. Män kan höra av sig till Mansjouren.