Drunkning

En person som håller på att drunkna klarar oftast inte att ropa på hjälp. Men du kan rädda liv genom att lära dig säkerhet vid vatten och träna på hjärt-lungräddning.
Uppdaterades

Tänk på att drunkningsolyckor även kan ske på grunt vatten, särskilt när det gäller barn.

Ta hjälp av andra

Om någon är nödställd i vattnet, uppmärksamma andra människor i närheten. Larma 112 eller ta hjälp att göra det.

Rädda från land om möjligt

Försök stanna kvar på land och gör räddningen därifrån. Du kan kasta en livboj, en räddningslina eller något liknande till den nödställde och dra personen in till land. Prata alltid med den nödställde och håll ögonkontakt.

Skydda dig själv om du simmar ut

En person i nöd, även ett litet barn, kan lätt dra ner dig under ytan om du simmar ut för att rädda någon. Därför ska du alltid ha något mellan dig och den du ska hjälpa, till exempel en livboj. Det brukar kallas ”den förlängda armen”.

Lär dig hjärt-lungräddning (HLR)

Det kan ta tid för ambulansen att ta sig till en badplats. Att någon annan kan inleda hjärt-lungräddning är ofta avgörande för hur stor chansen är att personen överlever. Inled alltid HLR även om en person är kall, blöt och ser livlös ut.

Börja med att ge fem inblåsningar och blås lite hårdare än normalt tills bröstkorgen höjer sig. Fortsätt därefter med HLR omväxlande 30 kompressioner och två inblåsningar (30:2) utan avbrott tills ambulans eller räddningstjänst tar över. Vid HLR på barn ska du göra 15 kompressioner och två inblåsningar (15:2). 

HLR på vuxna

HLR på barn

Källa: 1177 och HLR-rådet.