"Vi unga måste förstå konsekvenserna"

Följ råden! Annars riskerar ni distansundervisning och ännu ett missat studentfirande. Det är Filip Molinders budskap till sina jämnåriga. Han är en av ett 30-tal gymnasieelever som utbildats till coronaambassadörer av Länsstyrelsen i Kalmar.
Uppdaterades
Filip Molinder, coronaambassadör

─ Många ungdomar umgås mer än vanligt på fritiden eftersom våren varit väldigt tråkig med distansundervisning och mycket ensamhet.  Det är svårt att låta bli! Men det är betydligt tråkigare att hamna på intensiven.

─ Jag brukar fråga treorna om de vill fira en riktig student till sommaren ─ det kan vara en morot för att orka hålla ut. Chansen att få fira en riktig skolavslutning ökar om vi skärper oss. Alternativet är att sitta hemma och ta studenten via Google Meet. Får vi inte stopp på smittspridningen så måste vi kanske gå tillbaka till distansundervisning igen.

När länsstyrelsen i Kalmar noterade att smittspridningen bland unga tog fart kom de på idén att utbilda gymnasieungdomar till coronaambassadörer. Tanken är att nå fram med information om pandemin till unga genom att ta hjälp av ungdomarna själva. Ambassadörerna har valt olika vägar i sitt arbete, några åker runt på skolorna och gör coronasäkra presentationer. Andra satsar på dokumentärfilmer eller innehåll i sociala medier. Målet är att få unga att lyssna, bli engagerade och att minska smittspridningen.

─ De flesta vill väl, men glömmer nog att följa råden. Vissa personer tror att de är odödliga, eller att man inte kan sprida smittan vidare. De inser inte allvaret helt enkelt. Sen tror jag inte att det bara beror på eleverna själva. Det kan även vara skolornas fel. Ta Kalmar till exempel, där äter elever från olika skolor lunch tillsammans på en trång restaurang. Där kan smittan spridas mellan skolor. Även på skolorna är det väldigt trångt i klassrummen och i korridorerna. Många åker dessutom i överfulla skolbussar till och från skolan.

Vad är dina bästa tips till unga för att inte sprida smittan?
─ Begränsa antalet sociala kontakter. Träffa bara dina klasskompisar och din familj. Det är inte läge att lära känna helt nya personer. Ät inte på restaurang, festa inte, gå inte till puben.

─ Allt är inte som vanligt längre, vi måste göra uppoffringar i det här läget. Jag brukar också påpeka att man måste tänka på sina äldre släktingar.

Filip som går tredje året på naturprogrammet på en gymnasieskola i Kalmar tycker ändå att andra lyssnar på honom när han berättar om riskerna med coronaviruset.

─ Elevkåren planerade en stor fest nu på lördag, men när jag frågade om det verkligen är en bra idé med tanke på hur läget är nu började de fundera på om det verkligen skulle bli av. Det gäller att få folk att tänka till och inte vara så egoistiska. Jag försöker få andra unga att inse att man måste ta hänsyn till de som är sköra och sjuka. Det är också viktigt att få folk att tänka på att vårdpersonalen kan få det väldigt tufft.

Husdjuren är vinnarna

Under samtalet med Filip går katten Mango över tangentbordet.

─ Han är väldigt glad över att jag varit hemma så mycket under våren. Husdjuren har verkligen vunnit på pandemin.  Många umgås mer med sina katter och hundar nu när de inte kan gå på fest och så.