Så skulle ett ebolafall hanteras i Sverige

OBS: Detta är en arkiverad sida om utbrottet av Ebola i Västafrika 2014. Sidan uppdateras inte längre. Svenska myndigheter har beredskap för att snabbt kunna ge rätt vård och hindra smittspridning om vi skulle få ett ebolafall.
Publicerades

I Sverige finns kunskap om ebola och planer för hur misstänkta fall ska hanteras. Vid några sjukhus finns speciella lokaler och tränad personal för att vårda patienter. På infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping finns en speciell högisoleringsenhet med möjlighet att vårda ebolapatienter.

I Linköping finns det en speciellt anpassad ambulans som kan transportera patienter. Ambulansen kan även lastas ombord på försvarsmaktens transportflygplan för att hämta patienter från övriga delar av landet eller utomlands.

Utarbetade rutiner

På Folkhälsomyndigheten finns ett säkerhetslaboratorium med dygnet-runt-beredskap för att snabbt och säkert ställa diagnos på prover från misstänkta patienter. Enligt Socialstyrelsen har samtliga eller så gott som samtliga landsting i Sverige utarbetade rutiner för att ta hand om fall av ebola. Många vårdanställda har övat hur man arbetar i personlig skyddsutrustning och i Sveriga finns flera hundra vårdplatser för att kunna isolera misstänkta ebolafall.

Samhällsfarlig sjukdom

Eftersom ebola är en samhällsfarlig sjukdom har sjukvården möjlighet att ta till extraordinära skyddsåtgärder som möjligheten att hålla misstänkt smittade personer i karantän eller att spärra av ett geografiskt område för att hindra smittspridning.

Inget godkänt läkemedel

Det finns inget kliniskt testat och godkänt läkemedel som är verksamt mot ebolavirus, men kommer patienten till sjukhus kan vården hjälpa patienten genom att lindra konsekvenserna av sjukdomen.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen,