Ingrid vill se fler blodgivare

"Många tror att blod framför allt behövs vid olyckor, men egentligen är det den vardagliga vården, som förlossningar, som kräver mest."
Uppdaterades
Ingrid Engström jobbar på Blodcentralen i Stockholm.

Tre frågor till Ingrid Engström 

Titel: Undersköterska och kommunikatör för GeBlod.nu  
Organisation: Region Stockholm
Hemsida: Geblod.nu

Vad gör du på jobbet?

Jag är undersköterska och jobbar på blodbuss och ”sticker” människor ibland. Jobbar också med att rekrytera nya blodgivare, föreläsa på skolor, företag och mässor samt skriva på Stockholms blodcentrals konto på plattformen X (tidigare Twitter) och Instagram. Det finns fem blodbussar i Stockholms län där jag jobbar och vi besöker en mängd olika platser med ungefär tolv veckors intervall. Intervallet är anpassat efter att män som regel kan lämna blod fyra gånger om året och kvinnor tre.

Varför är det så viktigt att ge blod?

Många tror nog att blod framför allt behövs i samband med olyckor, men egentligen är det den vardagliga vården som kräver mest. Förlossningar till exempel. Och operationer. Blodcentralens uppdrag är att se till att det finns blod på Stockholms läns sjukhus. Man genomför inte ens en vanlig höftoperation om det inte finns tillräckligt med blod i lager. Blod är en färskvara som håller i ungefär sex veckor.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är positivt med människor som ger trettio minuter av sin tid för att ge blod till någon som behöver. En påse blod hjälper hela tre andra personer. Det är fint. Jag möts av historier om varför givarna ger blod. Att de känner någon som har fått blod eller att de själva har fått det tidigare. Jag får höra saker som ”mitt barn hade inte levt om det inte vore för er!”. Det värmer verkligen.