Omvärldsbevakning vecka 31

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens
Uppdaterades

Söndag 2 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 22.00

Ingenting nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 19.45

120 mil tågräls döms ut
Minst 120 mil tågräls i landet är på väg att spricka sönder, rapporterar Svt.
 – Vi har känt till den här rälsen under många år men vi har en begränsad mängd pengar och vi måste göra prioriteringar av vad vi ska byta ut, säger Morgan Rehn på Trafikverket till Svt.
Kommentar: För kännedom då det kan ge upphov till frågor från allmänheten.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13.30

Vart är Turkiet på väg?
Inslag i SR P1 Godmorgon, världen om den spända situationen i Turkiet. 
Kommentar: Intressant fördjupning.

OMVÄRLDSBEVAKNING 09.30

Tusentals evakuerade efter bränder i USA
Över 9000 brandmän bekämpar flera stora bränder i delstaten Kalifornien. Tusentals har evakuerats från sina hem, rapporterar Svt.
Kommentar: För kännedom med tanke på att det finns svenskar i området.

Lördag 1 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 22.00

Ingenting nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 17.50

Ingenting nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12.50

Ingenting nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08.50

Ingenting nytt att notera.

Fredag 31 juli


OMVÄRLDSBEVAKNING 00:30

Hushåll i Dalby evakuerade
Ett misstänkt föremål påträffades utanför en bostad i Dalby på fredagskvällen. Ett område på 200 m spärrades av och ett 50-tal bostäder evakuerades. Efter att bombgruppen skjutit sönder föremålet strax före midnatt visade det sig att det var en låda kläder, enligt uppgifter i Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom, händelsen avslutad

OMVÄRLDSBEVAKNING 21:30

Kommentar: Inget nytt att notera i omvärldsbevakninge som rör Krisinfroamtion.se, eller som itne redan tagits upp i tidigare noteringar.

OMVÄRLDSBEVAKNING 17:20

Klass 1-varningar för höga flöden
SMHIs klass 1-varningar för höga flöden ligger kvar och har utökats, i nuläget gäller de delar av Östergötlands, Gävleborgs, Jämtlands, Västernorrlands, Norrbottens län.
Kommentar: Följer läget och eventuella konsekvenser

Norskt vaccin mot ebola
Ett nytt vaccin mot ebola har utvecklats i Norge, rapporterar bl a SvT. Vaccinstudien är ett samarbete mellan hälsomyndigheterna i Guinea, WHO, Läkare utan gränser och norska folkhälsoinstitutet. Enligt norska folkhälsoinstitutet visar de första resultaten att vaccinet fungerar bra.
Kommentar: För kännedom

Regeringens utredare kritisk till hanteringen av skogbranden i Västmanland i debattartikel
Flera samverkande brister förklarar dess dramatiska utveckling, som avsaknaden av riskbedömning, att SOS Alarm angav två olika positioner och att kunskap saknas om bekämpning av stora skogsbränder, skriver regeringens utredare Aud Sjökvist i ett debattinlägg i DN.
Kommentar: Information och länkar till alla utvärderingar/utredningar finns på Krisinformation.se

”Det finns ingen kommun som skulle klara av Västmanlandssituationen på egen hand”
Det säger Lars-Håkan Jönsson, beredskapsdirektör Länsstyrelsen Dalarna, till P4 Dalarna. Han påpekar att lst tillsammans med kommuner och räddningstjänster ständigt utvecklar beredskapsplanen.
Kommentar: Det behövs en öppenhet kring erfarenheter och det utvecklingsarbete som sker. Fortsatt publicering av lärdomar och utvärderingar.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12:50

Fortsatt underkänt för dricksvatten i Everöd, Kristianstad
Boende i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd uppmanas av Kristianstads kommun att fortsätta koka dricksvattnet pga vattenförorening. Problem med bakterier i vattnet har varat en månad.
Kommentar: Kommunen har tydlig information och råd på sin hemsida, inte ett nytt problem.

Mers blir anmälningspliktig sjukdom
Folkhälsomyndigheten informerar om att MERS-coronavirus är tillagt i Smittskyddsförordningen och mers är från den 1 augusti en anmälningspliktig sjukdom. MERS-coronavirus sprids på arabiska halvön och sedan 2014 har antalet fall i världen ökat. Inga fall har ännu påvisats i Sverige.
Kommentar: Förändring för att öka smittskyddet, kunskapshöjande information.

Statsepizootoligen (SVA) kommenterar utbrott av fågelinfluensa i Tyskland
26 juli informerades EU-kommissionen om ett bekräftat utbrott av aggressiv fågelinfluensa, H7N7, i en stor värphönsbesättning i Tyskland. Djuren har avlivats och SVA bedömer sannolikheten som försumbar att fjäderfä i Sverige utsätts för fågelinfluensa som följd av utbrottet i Tyskland.
Kommentar: För kännedom, nga fjäderfän har smittats i Sverige.

Räddningstjänsten inkopplad efter beslag hos Tullverket i Malmö
Ett tullbeslag har fått Tullverket i Malmö att kontakta räddningstjänsten. Det finns misstanke om att det kan röra sig om ett farligt ämne. Ingen har blivit skadad, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: följer upp

OMVÄRLDSBEVAKNING 08:30

Skogsbranden i Västmanland – ett år senare
Senaste veckan har medier uppmärksammat den omfattande skogsbranden i Västmanland 2014. Erfarenheter, kritik mot brister rapporteras, samt intervjuer med drabbade, bl a i SvT och SR.
Kommentar: Krisinformation.se har publicerat nyhet med länkar till utvärderingar och utredningar.

Skyfall orsakade utryckning i Vaggeryd
Ett skyfall i Vaggeryd torsdag kväll fick räddningstjänsten att rycka ut för att rädda källare från att vattenfyllas. På 20 min kom det mycket stora regnmängder, enligt P4 Jönköping.

Ny buss attackerad i Delsjön
På torsdagskvällen attackerades en linjebuss på riksväg 40, vid Delsjömotet. Det är drygt en vecka sedan som fem bussar attackerades, på liknande sätt och i samma område, uppger P4 Göteborg.
Kommentar:  Följer upp ev oro och info från ansvariga. Det finns notering hos Polisen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 06:00

Eventuellt jordskalv utanför Gällivare
Under torsdagsnatten registrerades ett jordskalv utanför Gällivare med
magnituden 4,0, enligt USGS (USA:s geologiska institut). Varken polisen eller SOS Alarm har fått samtal från allmänheten. Enligt Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, kan det röra sig om helt vanlig gruvbrytning.
Kommentar: Inga rapporter om skador eller andra konsekvenser, inte heller samtal till myndigheter. Det finns ännu ingen bekräftad information hos Svenska nationella seismiska nätet, SNSN.

Torsdag 30 juli


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:30

Demonstration vid Turkiets ambassad – uppföljning
Vid demonstrationer vid Turkiets ambassad i Stockholm uppstod bråk mellan grupperingar för och emot Turkiets regering. Polisen höll isär grupperna, ingen skadades i  bråket, enligt P4 Stockholm.
Kommentar: Inga fortsatta oroligheter och ingen skadad. Händelsen avslutad.

Jordskred i Nepal
RSOE rapporterar att 15 personer om kom i ett jordskred i västra Nepal, dödssiffran kan stiga, enligt  inrikesministeriet .Skredet inträffade nära semesterorten Pokhara , 125 km  väster om Katmandu .
Kommentar: Ingen information hos Sveriges ambassad i New Delhi, inga uppgifter om att svenskar har drabbats eller påverkats (t ex från hjälporganisationer).

Sprängningarna i Malmö – uppföljning
Polisen i Malmö har pulicerat frågor och svar och annan information. https://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Skane/juli-sept/Fragor-och-svar-om-valdshandelserna-i-Malmo/
Kommentar:  Sprider länken i sociala medie

Jordskalv i Sverige – fakta
Sverige är förskonat från större jordskalv och det är mycket sällan det uppstår skador, även om det registreras 500-600 jordskalv varje år. De flesta är så små att de inte känns. Varje år förekommer mellan 5 och 10 skalv i Sverige som är över 2.0 på Richterskalan, skriver DN.
Kommentar: Fakta om jordbävningar finns på Krisinformation.se, samt länkar till t ex Sveriges Geologiska undersökningar och Svenska nationella seismiska nätet som har mer fakta och info.

OMVÄRLDSBEVAKNING 19:20

Uppdaterad reseinformation för Turkiet
Generellt gäller för hela Turkiet att i görligaste mån undvika folksamlingar och demonstrationer då dessa snabbt kan övergå i våldsamheter och sammanstötningar med polisen. Svenskar uppmanas att vara fortsatt uppmärksamma vid offentliga platser, t ex turistattraktioner och vid användande av allmänna transportmedel, uppger ambassaden i Ankara
Kommentar: UD avråder sedan tidigare för alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen. Uppdatera tidigare nyhet.

Explosiv pikrinsyra på Chalmers
Delar av Chalmers tekniska högskola i Göteborg spärrades idag av efter explosionsrisk, rapporterar SvT.  I en kemilokal hittades ett föremål med pikrinsyra som kristalliserat sig. Efter att Polisens bombtekniker under eftermiddagen jobbat i lokalerna, kunde avspärrningarna tas bort.
Kommentar: För kännedom. Inga personskador eller allvarlig risk uppstod.

Fem till sjukhus efter gasläcka
Fem personer på ett äldreboende i Söderkulla i Malmö fick föras till sjukhus efter att ett kylskåp börjat läcka trolig ammoniakgas, enligt P4 Malmö. Personerna uppges ha lindriga inhalationsskador.
Kommentar: Läckan åtgärdad.

Pulverbrev mot redaktioner betecknas som sabotage – uppföljning
Brottsrubriceringen för gårdagens pulverhot mot SVT:s och SR:s redaktion i Karlskrona har nu utökats, från "olaga hot" till att även inbegripa sabotage. Orsaken är att aktionen hotade ett viktigt samhällsintresse som radio och tv, uppger P4 Blekinge.
Kommentar: För kännedom.

SAMMANFATTNING AV DYGNET 16:10

Gårdagens jordbävning har tagits upp i media och sociala medier. Nyhetsmässigt har dagen varit lugn och mediasiter har toppats av bland annat händelserna i Calais och de funna flygplansdelarna från det som kan vara planet MH370.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:10

Bilbrand i Hammarbytunneln
Infarterna till södra länken är tillfälligt stängda på grund av branden, skriver polisen. 
Kommentar: Enligt polisen pågår bärgningsarbetet av bilen nu. För kännedom.

Demonstrationer vid Turkiska ambassaden i Stockholm
Ett hundratal demonstranter och ett 30-tal motdemonstranter är utanför ambassaden, skriver SR P4.
Kommentar: Enligt media har de tillstånd och polisen är närvarande. För kännedom.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:50

Inget nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 09.00

Ingenting nytt att notera.

Onsdag 29 juli


OMVÄRLDSBEVAKNING 23.30

Jordskalv i Göteborgstrakten
Skalvet inträffade strax före 22.00 på onsdagskvällen och ska känts från Stenungsund i norr till Halland i söder. Det var troligtvis mellan 2,0 och 3,0 på Richterskalan, säger seismologen Reinir Bödvarsson till Göteborgs-Posten. Räddningstjänsten har vid 23.30-tiden inte fått in några rapporter om skador. Det har under kvällen bildats en Facebookgrupp för de som är intresserade av skalvet. 
Kommentar: För kännedom. Håller ett öga händelseutvecklingen i fall det visar ha uppstått skador eller om det kommer fler skalv.

OMVÄRLDSBEVAKNING 21.45

Ingenting nytt att notera.

SAMMANFATTNING AV DYGNET 16.30

En av dygnets största händelser är elavbrottet i Göteborg under tisdagseftermiddagen då spårvagnar stod stilla och stora delar av Göteborg ställdes strömlösa. Situationen i Turkiet har också fått mycket uppmärksamhet. Att det vita pulver som skickades till Svt var ofarligt var en god nyhet men händelsen kan möjligen ändå leda till debatt.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.30

Svt-redaktion avspärrad efter vitt pulver uppföljning
Pulvret som spärrade av Svt:s redaktion i Blekinges är ofarligt enligt polisens analys, uppger Svt.
Polisen har nu hävt avspärrningarna.
Kommentar: Håller ett öga på händelseutvecklingen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15.20

Svt-redaktion avspärrad efter vitt pulver uppföljning
Den reporter som suttit i den avspärrade redaktionen har nu förts till sjukhus, uppger Svt. En första analys av det vita pulvret som sänts till redaktionen väntas under dagen eller kvällen.
Kommentar: Fortsätter följa.

UD om resor till Turkiet
I SR P4 Västerbotten svarar UD på vad som gäller vid resor till Turkiet. Även ambassaden i Ankara har information liksom konsulatet i Istanbul .
Kommentar: Följer läget med tanke på att det befinner sig många svenskar i Turkiet.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08.50

Svt-redaktion avspärrad efter vitt pulver
Ett kuvert med vitt pulver har skickats till Svt Nyheter Blekinges redaktion, uppger Svt Blekinge.
Polisen har spärrat av redaktionen och ingen får passera. En reporter hittade ett kuvert med vitt pulver under morgonen. Tekniker från polisen ska undersöka innehållet. Redaktionen har mottagit hot under veckan. Om det finns ett samband är dock ännu inte klart.
Kommentar: Följer händelsen.

Tisdag 28 juli


OMVÄRLDSBEVAKNING 21.40

Ingenting nytt att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 19.00

Stort strömavbrott i centrala Göteborg
Centrala Göteborg drabbades av ett stort elavbrott under eftermiddagen. Bland annat var centralstationen och nöjefältet Liseberg utan el, rapporterar Göteborgs-Posten. Omkring 36 000 kunder var drabbade. Enligt Göteborg energi skulle stömmen vara tillbaka vid 19-tiden.
Kommentar: Ingen publicering då elen uppges vara på väg tillbaka.

SAMMANFATTNING AV DYGNET 16:30

Nyhetsrapporteringen har främst dominerats av ubåtsfyndet vid Upplandskusten samt frigivningen av Hagamannen. Skogsbränderna i främst Frankrike har fått en del utrymme under dagen.

OVÄRLDSBEVAKNING 16:25

Varning för bombattentat i Istanbul
Enligt DN.se har turkiska medier gått ut med en varning från turkisk polis om att det kan finnas bomber utplacerade i kollektivtrafiken och i offentliga byggnader. Tidningen skriver att norska UD varnar sina medborgare i Istanbul.
Kommentar: Följer utvecklingen. Sveriges ambassad i Ankara, som följer utvecklingen i landet noga, uppmanar sedan tidigare svenskar i landet att följa nyhetsrapporteringen och ambassadens information eftersom det finns risk för terrorattentat även utanför gränsområdena mot Syrien och att läget i landet snabbt kan ändras.

Omvärldsbevakning 14:00

Skogsbränder i södra Frankrike
10000 personer har evakuerats från campingplatser i Provence-regionen, skriver dn.se. Det brinner även på andra platser i Frankrike samt i norra Spanien, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Följer utveckingen. Vid skogsbränder ska personer som vistas i områdena i länderna följa anvisningarna från lokala myndigheterna skriver de svenska ambassaderna i Spanien och Frankrike.

Omvärldsbevakning 08:00

Syd Korea meddelar att utbrottet av Mers är över
Det har inte varit några nya fall de sensate 23 dagarna. Enligt mediauppgifter bland annat från BBC
Kommentar: För kännedom

Ubåtsvraket förmodligen från 1916
Enligt den samlade mediebilden på morgonen är det troligt att ubåtsvraket är från en rysk ubåt som sjönk 1916 efter en kollision med ett handelsfartyg.
Dock finns ingen officiell bekräftelse på detta då  representant för försvarsmakten i nyhetsintrevju meddelat att de kommer att undersöka filmerna i lugn och ro.
Kommentar: För kännedom

Måndag 27 juli


OMVÄRLDSBEVAKNING 00:45

Kraftig jordbävning i Papua, Indonesien
Flera skalv har inträffat på i Papua, Indonesien. USA:s geologiska institut USGS uppger att skalvet hade magnituden 7,0. Det finns inga uppgifter om skador eller skadade. Enligt Pacific tsunami warning center har det inte utfärdats någon varning för tsunami.
Kommentar: Det finns ännu ingen information hos ambassaden i Jakarta. Följer upp

OMVÄRLDSBEVAKNING 22:00

Främmande ubåt hittad i svenskt farvatten
En ubåt har hittats på svenskt vatten, uppger Expressen.Vraket har inga synliga skador och har hittats nära den svenska kusten.Försvarsmakten bekräftar att bilder just nu analyseras.
Kommentar: För kännedom, ännu finns ingen bekräftad information hos Försvarsmakten.

Djupt slukhål på E4 vid Norrköping
Ett stort slukhål har upptäckts på E4 vid norr om Norrköping. Polisen har stängt av körfältet och trafiken dirigeras om. Det har blivit långa köer på E4 söderut.  Ingen prognos för när det kan vara åtgärdat, enligt P4 Östergötland.
Kommentar: Vägen avspärrad, inga olyckor uppges ha inträffat.

Uppdaterad reseinformation från Sveriges ambassad i Aten
Ambassaden i Aten understryker vikten av att resenärer har tillgång till olika betalmöjligheter när de besöker landet. Ambassaden uppmanar också resenärer att undvika större folksamlingar, som kan förkomma framförallt i de stora städerna i Grekland.
Kommentar: Nyhet med ungefär samma information är publicerad för en vecka sedan.

Ökning av konstaterade fall av ehec
De senaste åren har antalet rapporterade fall av ehec ökat, skriver SvD. Under de fem första månaderna i år har 172 fall konstaterats, fler fall än under samma period tidigare år. En förklaring kan enligt Folkhälsomyndigheten vara att sjukvården har blivit bättre på att upptäcka bakterien.
Kommentar: SvD:s artikel bygger på öppen statistik som finns os Folkhälsomyndigheten, som kontinuerligt redovisar statik över konstaterade fall i alla anmälningspliktiga smittsamma sjukdomar.

Svensk polis arbetar på plats i Medelhavet
Svenska poliser fortsätter under sommaren att arbeta tillsammans med Kustbevakningen i Frontex operation ”Triton” i Medelhavet. Uppdraget att rädda liv på människor som flyr sköts från Kustbevakningens fartyg Poseidon, uppger Polisen.
Kommentar: För kännedom om hur svenska myndigheter bidrar i internationella insatser.

It-expert varnar för att skicka pengar med mobilen
Tre miljoner svenskar använder i dag betaltjänsten Swish och fler än 150.000 nya användare ansluter sig varje månad, men experter varnar för att skicka pengar med mobilen – telefonernas säkerhet är för dålig. Det skriver SvT.
Kommentar: Även Polisen vanar för Swish, men det finns ingen bekräftad ”avrådan”.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.50

Misstänkt mina hittad i Karlskoga
En misstänkt mina hittades vid Björkborn i Karlskoga på måndagsförmiddagen, enligt uppgifter i Polisen i Örebro län. Man tror att det kan vara en stridsvagnsmina som har hittats.  Polis och räddningstjänst har säkrat området och bombtekniker ska undersöka föremålet .
Kommentar: Ännu finns ingen bekräftad information hos Polisen i Värmland. Följer upp.

Tekniska problem - P4 Gävleborg sänder över Västernorrland
Tekniska problem gör att P4 Västernorrlands sändningar låg nere på eftermiddagen. P4 Gävleborg sänder över Västernorrland och Trafik och servicemeddelanden når ut. P4 Västernorrland skriver att det även är problem att nå hälsocentraler och folktandvården, enligt landstinget.
Kommentar: Hittar i nuläget ingen info om att landstingen har tekniska problem. Följer upp.

OMVÄRLDSBEVAKNING 11:30

Byggbodar på Lindholmspiren i Göteborg har rasat ned i vattnet
Räddningstjänsten i Göteborg fick på måndagsförmiddagen larm om kontorsbaracker som rasat ner i vattnet på Lindholmspiren, uppger GP. En räddningsinsats har inletts, en person har tagit sig ut själv.
Kommentar: Följer upp för mer information om raset.

Ystads lasarett byter möbler för att hindra framtida smittspridning
27 personer smittades av tarmbakterien Clostridium Difficile på lasarettet i Ystad 2012-2013. Nu byter lasarettet ut möbler i ett försök att stoppa utbrott framöver, skriver Ystads Allehanda.
Kommentar: För kännedom, information om sjukvårdens åtgärder för att minska smittspridning

OMVÄRLDSBEVAKNING 08:00

Utredningen efter skogsbranden ännu inte klar
Nästan ett år efter den stora skogsbranden i Västmanland finns det fortfarande inte något svar på frågan om någon kan hållas ansvarig. Utredningen har dragit ut på tiden, men förhoppningsvis ska det kunna ske i november, säger åklagare Christer Sammens till P4 Västmaland.
Kommentar: För kännedom. Medierna skriver om utvärderingar/ utredningar ett år efter branden.

Kraftig brand i hyreshus i Ystad
En vindsbrand bröt ut i Ystad på söndagskvällen. Två trappuppgångar utrymdes innan branden var under kontroll. Ingen skadades, enligt P4 Malmöhus och Sydsvenskan
Kommentar: Branden var under kontroll efter ett par timmar, de boende har fått återvända.

Kraftig brand i kontorsfastighet i Stockholm
En kraftig vindsbrand utbröt sent på söndagskvällen i en kontorsfastighet på Ynglingagatan i centrala Stockholm. Byggnaden behövde inte utrymmas och var släckt inom en timme, skriver P4 Stockolm
Kommentar: Branden var snabbt under kontroll, ingen skadad, händelsen avslutad.