Omvärldsbevakning vecka 19

I vår omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen görs både för att upptäcka händelser och för att följa hur händelser och aktuella frågor uppmärksammas och hanteras av ovan nämnda källor. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov enligt vårt uppdrag. Det som noteras i denna logg är just noteringar om vad vi ser hos dessa källor och därmed självklart inte bekräftad information från myndigheter. Krisinformation.se måste alltid ha bekräftad information från myndigheter innan vi publicerar en nyhet. Medier räknas inte som en bekräftad källa. Vi publicerar denna omvärldsbevakning för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 10 maj


SAMMANFATTNING AV DYGNET

Lugnt dygn. Oroligheterna i Makedonien har uppmärksammats men inte tagit så stort utrymme i medierna. Däremot har kvällens partiledardebatt under kvällen fått stort utrymme i de flesta rikstäckande medier.

OMVÄRLDSBEVAKNING 21.30

Striderna över i Makedonien
Enligt TT har striderna i Kumanovo upphört, och premiärminister Nikola Gruevski uppger att det var en grupp med ett 40-tal veteraner från strider på Balkan och i Mellanöstern som polisen nu besegrat. Under striderna har åtta poliser och 14 motståndare dödats och 37 poliser skadats. Den makedonska regeringen har utlyst två dygns landssorg. Natos generalsekreterare är orolig över händelserna och uppmanar alla inblandade att arbeta för att återställa lugnet och undvika ytterligare upptrappning.
http://www.bbc.com/news/world-europe-32680904
http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_119262.htm
Kommentar: Läget är nu lugnt tills vidare. Nato uttrycker dock viss oro om att detta kan påverka relationer både mellan länder i området och i Makedonien.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.00

SAS-plan tvingades avbryta flygning
Ett SAS-plan med ca 170 personer ombord avbröt vid 14.30 en flygning från Dublin till Oslo och landade i Skottland. SAS presschef säger till TT att kaptenen fick en indikation på att det var problem med lufttrycket i kabinen.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20769722.ab
Kommentar: Noterar då flyckolyckan i Alperna hände relativt nyligen, även mindre tillbud kan skapa oro.

Eldstriderna fortsätter i Makedonien
Polis och beväpnade män fortsätter att skjuta mot varandra i staden Kumanovo. Enligt TT antyder oppositionen att regimen ligger bakom för att leda uppmärksamheten från landets politiska kris. Makedoniens inrikesdepartementet uppger att 8 poliser och 14 motståndare har dödats, 37 poliser skadats och 20-30 motståndare tagits till fånga. Grannlandet Serbien skickar nu truppförstärkningar till gränsområdena mot både Kosovo och Makedonien, enligt statliga nyhetsbyrån Tanjug, skriver TT.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/fortsatt-eldstrid-i-makedonien/
http://www.bbc.com/news/world-europe-32680904
Kommentar: Fortsätter att följa läget.

OMVÄRLDSBEVAKNING 10.00

Tyfonen Noul (Dodong) närmar sig Filippinerna
Tyfonen, som väntas in under förmiddagen svensk tid, har tagit en mer nordöstlig bana och kommer inte att drabba fullt så stora områden som tidigare befarats. Över 1000 personer har evakuerats från området, flyg- och båttrafik är inställd och nödutrustning har transporterats till området. Myndigheterna befarar jordskred, översvämningar och stormvågor, skriver BBC.
http://www.bbc.com/news/world-asia-32680242
http://newsinfo.inquirer.net/690398/over-1000-flee-as-typhoon-dodong-threatens-northern-ph
Kommentar: Följer.

Oron i Makedonien
Fem poliser har dödats i insatsen mot den väpnade gruppen i Makedonien och fler än 30 personer har skadats, skriver TT. Under söndag förmiddag hördes sporadisk skottlossning uppger CNN.
http://edition.cnn.com/2015/05/10/europe/macedonia-police-raid-balkan-flashpoint/index.html
Kommentar: Följer.

Lördag 9 maj


SAMMANFATTNING AV DYGNET

Lugnt dygn. Tyfonen Noul har ännu inte nått land i Filippinerna, den väntas in söndag förmiddag svensk tid. Följer också läget i Makedonien.

OMVÄRLDSBEVAKNING 22.00

Stad i Makedonien angripen av beväpnad grupp
Enligt flera medier söker polis efter ”beväpnade terrorister” som angripit polisen med i staden Kumanovo i norra Makedonien. Enligt BBC har närmare 20 poliser sårats. SVT citerar en talesperson för inrikesministeret som uppger att en ”väl organiserade terrorgrupp” har tagit sig in från ett grannland. Avsikten skulle vara att genomföra attacker på statliga mål.
http://www.bbc.com/news/world-europe-32674121
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/stor-insats-mot-vapnad-grupp-i-makedonien
Kommentar: Följer, om oroligheterna blir större eller sprider sig till grannländerna.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.30

Inget att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 10.00

Inget att rapportera.

Fredag 8 maj


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:30

Cyklonen NOUL på väg mot norra Filippinerna
På Tropical Storm Risk värderas den till kategori 3 just nu, tros öka till 4 under morgondagen och mot natten till söndag. 
Läs mer: http://www.tropicalstormrisk.com
Kommentar: Vi följer detta. 

SAMMANFATTNING AV DYGNET

Lugnt dygn där medierna främst fokuserat på valet i Storbritannien.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:05

Inget att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12:40

Livsmedelsverket om norovirus
Livsmedelsverket skriver att de har analyserat frysta hallon men att ännu inget norovirus hittats. http://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/norovirus-svara-att-hitta-i-livsmedel/
Kommentar: För kännedom. Inga nya sjukfall har rapporterats och nyheten är inte längre stor i media.

SMHI om höga flöden
SMHI har klass 1-varning för höga flöden i centrala Väseterbottens län och de nordöstra delarna av Norrbottens län.
http://www.smhi.se/weatherSMHI2/hydrologi/varningar/2015-05-08%20VARNING%20kl%201%20Högt%20flöde.pdf
Kommentar: För kännedom. Ingen åtgärd i nuläget.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08:00

Facket varslar om SAS pilotstrejk
Efter avbrutna förhandlingar så varslar facket om pilotstrejk för SAS 21 maj, rapporterar SR. 
Läs mer: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6160432
Kommentar: Egentligen ingenting för Krisinformation.se men antecknar för kännedom.  

Torsdag 7 maj


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:15

Ryska fraktrymdskeppet på väg ner inatt
TT rapporterar om att det ryska fraktrymdskeppet Progress är på väg mot jordens atmosfär igen, tidpunkten beräknas vara runt klockan tre inatt. Ryska rymdflygstyrelsen hävdar att det kommer att brinna upp i möte med atmosfären, om delar kommer att träffa jorden kommer de troligen att hamna i Indiska Oceanen. 
Kommentar: Antecknar detta för kännedom eftersom det har uppmärksammats mycket i media tidigare.  

SAMMANFATTNING AV DYGNET

Lugnt dygn där medierapporteringen bland annat har handlat om importerade frysta hallon och om huruvida de orsakade magsjukeutbrottet på ett äldreboende i Ljungby.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:10

Utbrott av kryptosporidos i Hjo
Aftonbladet rapporterar att ett tiotal personer insjuknat i Hjo. Orsaken tros vara kryptosporidos som är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen, skriver Aftonbladet.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20753865.ab
Kommentar: Följer utvecklingen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:30

Första provsvar efter utbrott om norovirus i bär
Medier rapporterar om de första provsvaren från prover tagna på hallon som inte kunde påvisa smitta.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smaland/oklart-om-hallonen-orsakade-dodsfallen
Kommentar: För kännedom.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:30

Inget att notera.

Onsdag 6 maj


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:40

Inget att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15.00

Senaste prognosen för att rymdfarkosten Progress ska återinträda jordatmosfären. 8 maj är bedömningen just nu.
http://www.aerospace.org/cords/reentry-predictions/upcoming-reentries-2-2/2015-024a/2015-024a-2/
Kommentar: Följer.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET

Idag återkallade grossisten Martin Servera det parti hallon som eventuellt kan ligga bakom utbrottet av kräksjuka på äldreboenden i Ljungby. Detta som en säkerhetsåtgärd. Hallonen ifråga har inte sålts i butiker utan levererats till många storkök. Nyheten har fått stor spridning medialt, liksom rapporter om att flera av de drabbade förts till sjukhus. Kommunen har meddelat att provsvar kan komma i morgon. Diskussionen som uppstod kring detta i sociala medier i måndags och igår har avtagit. Gårdagens blixtoväder och tromb orsakade i Tyskland lokalt stora skador med ett fåtal drabbade. I södra Sverige förekom blixtar och åtminstone en byggnad fattade eld efter blixtnedslag. I övrigt lugnt.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12.10

Nu fyra smittade i Ljungby
Det utbrott av kräksjuka som drabbat Ljungby har lett till ännu ett fall av smitta, uppger SVT. Natten mot onsdagen uppdagades ännu ett fall på ett av de drabbade äldreboendena.  Smittoutbrottet behöver inte ha med hallonen att göra, enligt den medicinskt ansvariga sjuksköterskan på orten.  Ljungby kommun meddelar att provsvar troligtvis kommer under torsdagen.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smaland/nytt-insjuknande-i-ljungby
http://www.ljungby.se/Pressmeddelanden/Magsjukan-pa-kommunens-sarskilda-boende/
Kommentar: Följer detta eftersom det var stort intresse för saken i sociala medier under tisdagen med diskussion om hur troligt det är att man kan bli smittad. Inga direkta frågor till oss idag onsdag.  

De misstänkta hallonen återkallas
De hallon som misstänks innehålla norovirus och ligga bakom kräksjukeutbrottet på äldreboenden i Ljungby återkallas. Partiet med misstänkta hallon har inte sålts i butik.  Det är inte klart om utbrottet har orsakats av hallonen eller av tillagningen.
http://martinservera.mynewsdesk.com/pressreleases/martin-servera-aaterkallar-frysta-hallon-med-artikel-nr-32-84-84-1153804
Kommentar: Livsmedelsverket har en länk till pressmeddelandet från företaget och nyheten spreds i medierna under förmiddagen.

Datainspektionen överklagar ja till drönare
Datainspektionen har överklagat en dom där Förvaltningsrätten i Malmö sagt ja till ett medieföretags begäran om att få använda drönare för att filma och fotografera för reportage i Munka Ljungby.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6158558
Kommentar: Nämner detta eftersom drönare kan bli ett verktyg för krishanterande myndigheter för att kartlägga händelser och olyckor. I nuläget tillåts dock inte det, enligt lagen om kameraövervakning.

Telebolag ska tillsammans informera om myndigheters uppgiftsinhämtning
De stora teleoperatörerna går ihop för att informera kunder om hur information om dem används. Allt mer information begärs enligt uppgift från telebranschen utlämnad från teleoperatörer av polis och andra myndigheter.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6158248
Kommentar: Insamling av personers uppgifter kan i längden påverka det allmänna förtroendet för myndigheter och aktörer i krishanteringssystemet. Telebolagen ser ett informationsbehov hos allmänheten. Vi noterar. 

OMVÄRLDSBEVAKNING 06:30

Oväder i Tyskland
Ett åskoväder med kraftiga vindar drabbade Tyskland under gårdagen och orsakade skador.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20743362.ab
Kommentar: Händelsen över. För känedom.

Tisdag 5 maj


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:00

Inget nytt att notera.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET 16.30

Fortsatt stor uppmärksamhet kring noroviruset i hallon som smittat ett antal personer på ett äldreboende i Ljungby. Under dagen har ytterligaren en person avlidit och tre konstaterats smittade och polisen har startat en utredning om vållande till annans död. Nyheten ligger i topp i flera medier på webben med olika nyhetsvinklar och tips.  

Publicering: Retweetat SOS Alarms tweet om info om VMA och 112 på teckenspråk. 

OMVÄRLDSBEVAKNING 12.00

Stor brand på Chalmers
Svart rök sprider sig över Göteborg då cellplats på ett tak brinner.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/stor-brand-pa-chalmers

Kraftig ökning av myndigheters sökningar hos teleoperatörerna
Det är framförallt polisen och SÄPO som gör stora mängder sökningar och förfrågningar om bland annat abonnemang, avlyssning och trafikdata.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/myndigheter-begar-oftare-slentrianmassigt-ut-uppgifter/

Polisen släpper ny rapport om den organiserade brottsligheten
https://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/2015/Maj/Rapport-om-organiserad-brottslighet-2015/

Fler jordbävningar utanför Papua Nya Guinea
Sedan den 30 april har en serie större jordbävningar inträffat i Papua Nya Guinea. Senast i natt inträffade en jordbävning med magnitud 7,5 som utlöste en tsunamivarning. Finns inga rapporter om skador i området ännu.
http://www.snsn.se/
Kommentar: För kännedom.

Tre nya fall av magsjuka i Ljungby
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=6157639
Kommentar: Följer

IS tar på sig attacken mot utställning i USA De två män som sköt mot en islamkritisk utställning i Texas i helgen har kopplingar till IS.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20739787.ab
Kommentar: Noterar.

Måndag 4 maj


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:00

Inget nytt att notera.

Sammanfattning av det senaste dygnet 17:00

Mycket lugnt dygn ur redaktionens synvinkel. Det enda som egentligen har fångat vår uppmärksamhet under dagen är nyheten nedan.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:00

Virussmittade hallon
Enligt ett stort antal medieuppgifter har två personer på ett äldreboende i Ljungby dött efter att ha ätit virussmittade hallon. Ytterligare omkring 70 personer ska ha blivit sjuka. Livsmedelsverket skriver på sin webbplats att det handlar om norovirus som orsakar vinterkräksjuka och är mycket smittsamt. Livsmedelsverket ger rådet att koka importerade hallon i minst en minut innan de äts. Det gäller särskilt äldre personer eller andra med nedsatt immunförsvar. De skriver också att problemet väntas kvarstå, eftersom det är svårt att helt få bort det här viruset.
Mer information hos Livsmedelsverket
Mer om händelsen hos SVT
Smittskyddsläkare intervjuas hos Sveriges Radio
Kommentar: Brukar vara stort intresse runt den här typen av händelser. Delar länk till Livsmedelsverket på Twitter och fb.

Omvärldsbevakning 12:30

Svenska hjälparbetare uppmanas lämna Katmandu
Enligt Aftonbladet uppmanas de svenska hjälparbetarna att lämna Katmandu under dagen, eftersom räddningsdelen av insatsen anses avslutad. Representanter från MSB citeras och säger då att de avvecklar basen just nu. Alternativet är att flytta ut på landsbygden där räddningsbehovet fortsatt är stort.
Aftonbladets text
Nytt inlägg på MSB:s Insatsblogg
Kommentar: Insatsen går in i en ny fas. Vi fortsätter att följa läget i omvärldsbevakningen, men noterar att frågan fortsätter att sjunka i media.

Omvärldsbevakning 07:00

Inget att kommentera.

Taggar för denna sida: