Omvärldsbevakning vecka 24

I vår omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen görs både för att upptäcka händelser och för att följa hur händelser och aktuella frågor uppmärksammas och hanteras av ovan nämnda källor. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov enligt vårt uppdrag. Det som noteras i denna logg är just noteringar om vad vi ser hos dessa källor och därmed självklart inte bekräftad information från myndigheter. Krisinformation.se måste alltid ha bekräftad information från myndigheter innan vi publicerar en nyhet. Medier räknas inte som en bekräftad källa. Vi publicerar denna omvärldsbevakning för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 14 juni

OMVÄRLDSBEVAKNING 21.45

Inget att rapportera. 

OMVÄRLDSBEVAKNING 17.00

Inget att rapportera. 

OMVÄRLDSBEVAKNING 11.00

Inget att rapportera.

Lördag 13 juni

OMVÄRLDSBEVAKNING 17.30

Inget att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 11.00

Fler detaljer om dataintrång i USA
Hackare med kopplingar till Kina ska ha kommit över känsliga uppgifter om amerikansk militär- och underättelseanställda, uppger BBC.
Kommentar: Dataintrånget är känt sedan förra veckan, men nu släpps en del detaljer.

Uppföljning Göteborg
Flera personer är döda i Göteborg av vad som misstänks vara explosion i en bil i Torslanda. Flera chockade vittnen fanns vid olycksplatsen. En krisstödsgrupp fanns i Amhults kyrka  under fredagskvällen från klockan 21 och på lördagen mellan klockan 11 och 17, enligt GP.se.
Kommentar: Följer händelsen med anledning av den oro som uppstår vid den här typen av händelser.

Fredag 12 juni


OMVÄRLDSBEVAKNING 22.00

Flera medier rapporterar om en explosion/bilolycka i Torslanda, Göteborg. Flera personer uppges vara svårt skadade och har förts till sjukhus. En förundersökning är inledd gällande brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I nuläget är det fortfarande oklart vad som inträffat, skriver Polisen.  
Kommentar: Följer händelsen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.30

Kustbevakningen undsatte migranter i Medelhavet
SR Ekot rapporterar om att Kustbevakningen båt som patrullerar östra Medelhavet undsatt migranter som befann sig ombord på en båt i dåligt skick.
Kommentar: Vi skrev i söndags om Kustbevakningens första uppdrag i Medelhavet.

OMVÄRLDSBEVAKNING 11.35

Ingenting nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 06.40

Industribrand i Motala i natt
Natten till fredagen brann det i en industribyggnad i Motala. Ett område runt byggnaden spärrades av på grund av risken för explosion och människor har uppmanats att hålla sig inomhus. Branden uppgavs vara under kontroll tidigt på fredagsmorgonen. Ingen människa verkar ha skadats i branden.
Kommentar: Noterar.
I övrigt lugnt.

Torsdag 11 juni


OMVÄRLDSBEVAKNING 22.00

Ingenting nytt att rapportera.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET 15.40

Det finns ingenting att rapportera kring störningar eller händelser. Medierna fokuserar på sökandet efter den försvunna flickan utanför Lidköping samt diverse polisiära ärenden som inte rör kriser.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13.45

Otjänligt vatten i Dala-Järna
Coliibakterier har påträffats i Dala-Järnas dricksvatten. Vattnet går bra att dricka om det kokas först, uppger Dala Vatten och Avfall.
Kommentar: Ingen åtgärd, för kännedom.  

Sveriges ambassad i Ukraina om oljebrand
Det brinner i en oljedepå strax söder om Kiev. Höga halter av svaveldioxid har uppmätts i luften som en följd av branden i kombination med höga temperaturer. Detta enligt resinformationen hos Sveriges ambassad i landet. Ukrainska myndigheter uppmanar allmänheten att undvika utomhusaktiviteter. Personer med kroniska andningssjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar samt allergier uppmanas stanna inomhus. Fönster ska hållas stängda.
Kommentar: Följer.

OMVÄRLDSBEVAKNING 11.20

Sveriges ambassad i Kairo om attentatet i Luxor
Svenska ambassadens reseinformation är uppdaterad med anledning av händelserna under onsdagen då ett självmordsattentat skedde i Luxor, Egypten. Det har inte skett någon förändring i avrådan som för närvarande gör ett undantag för området i fråga. Däremot uppmanas svenskar att noga följa nyhetsbevakningen och att iaktta försiktighet.   
Kommentar: Följer för att se om reseavrådan skulle ändras.

Hackerattack misstänks ligga bakom dataavbrott Tysklands parlament
Enligt SVT som citerar tyska medier har det tyska parlamentets IT-system svårt att hantera effekterna av en trojan. Intrånget upptäcktes i början av maj och fortfarande har parlamentet problem med att få bukt med detta. 
Kommentar: Noterar detta för att det kan uppstå frågor kring svenska myndigheters IT-säkerhet, påverkanskampanjer etc.

OMVÄRLDSBEVAKNING 06.30

Ingenting nytt att rapportera.

Onsdag 10 juni


OMVÄRLDSBEVAKNING 20.00

Två skadade i olycka på Gröna Lund
Två personer uppges ha skadats efter en olycka med en åkattraktion på nöjesfältet Gröna Lund. 
Kommentar: Följer

Ny information om MERS hos ambassaden i Seoul
Sveriges ambassad i Korea har uppdaterat reseinformationen till landet med en beskrivning av läget avseende MERS-utbrottet. Det finns inga direkta råd till allmänheten, mer en beskrivning av hur myndigheterna bedömer situationen. MERS är att jämföra med andra vanliga influensatyper avseende dödlighet, skriver de och nämner också Hong Kongs reserestriktion mot resor till landet.
Kommentar: En publicering känns i nuläget inte akut. Mer lärande och lugnande. Hittills inga frågor om MERS från svensk allmänhet.

OMVÄRLDSBEVAKNING 14:30

Nya misstänkta fall av MERS i Hong Kong
Myndigheterna i Hong Kong har infört restriktioner för resenärer till Sydkorea och trappar upp kontrollen av misstänkta fall av sjukdomen MERS.
Kommentar: Följer om MERS skulle spridas även till Hong Kong.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET

En del mediautrymme har ägnats åt partiledardebatten i riksdagen och bevakningen fortsätter på den försvunna sjuttonåriga flickan som nu söks runt Kinnekulle i Västergötland.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12:30

WHO om MERS i Sydkorea
Världshälsoorganisationen WHO har utfärdat rekommendationer riktade till sydkoreanska myndigheter för att stoppa spridningen av MERS. Kontrollåtgärderna av misstänkta fall och arbetet med infektionsskydd måste stärkas omedelbart. Alla patienter som har feber eller andningsproblem ska tillfrågas om kontakter med MERS-patienter, besök på kliniker där MERS-sjuka vårdas etc. Personer som har nära kontakt med MERS-drabbade ska inte resa så länge de kan misstänkas ha sjukdomen. Man bör överväga att öppna landets skolor eftersom skolor, vare sig i Sydkorea eller på andra platser har varit vanliga ställen för spridning av MERS.
Kommentar: Fortsätter följa myndigheternas arbete med utbrottet och eventuella reaktioner/frågor i media eller från allmänheten.

Självmordsdåd mot Luxor i Egypten
Ett antal människor har omkommit i ett självmordsattentat i den egyptiska staden Luxor. Ingen turist uppges ha skadats i attacken. 1997 omkom ett större antal turister i Luxor då islamistiska terrorister öppnade eld. 
Kommentar: Följer om frågor skulle uppstå eller om detta skulle följas av information från svenska myndigheter. Ingen avrådan gäller för Luxor.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:30

Inget att kommentera.

Tisdag 9 juni


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:00

Stora tågstörningar i landet
En nedriven kontaktledning vid Stockholm södra har orsakat stora problem med förseningar och inställda tåg för de linjer som passerar platsen. Tåg har fått evakueras och många har påverkats.
Text från Ekot
Kommentar: Trafikverket hade information i röd varningsruta på sin webbplats tidigare under kvällen. Delade den samt publicerade Just nu på webbplatsen. Nu bedöms dock läget vara under kontroll.

UD Resklar om MERS
Med anledning av medieuppmärksamheten om MERS i Sydkorea har UD Resklar gjort en uppdatering i ett inlägg på Facebook och Twitter, där de beskriver läget just nu. De poängterar också att ambassaden i Sydkorea följer läget noggrant, men att det inte finns några skäl att avstå från att resa dit.
UD Resklars text på Facebook
Kommentar: Delat i våra sociala kanaler.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:05

Hongkong varnar för resor till Sydkorea
Varningen sker med anledning av utrottet av Mers i Sydkorea, enligt medier.
Kommentar: För kännedom. Vi följer utvecklingen.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET

Det finns ett fortsatt mediaintresse för Mers även om att det inte är någon fara för Sverige i nuläget. I övrigt ett lugnt dygn som präglats av brottsrapportering.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:10 

Person gripen på Landvetter, Göteborg
En norsk medborgare greps av Säpo på Landvetter och lämnades ut till Norge, rapporterar flera medier. Personen ska enligt uppgifter i media velat ansluta sig till IS. 
Kommentar: För kännedom. Noterades enbart för att det fick stor plats i media vid lunchtid. Benämndes i media som "terrorgripen".

Brand nära Kiev, Ukraina
Media rapporterar om en brand i en bränsledepå. 
Kommentar: För kännedom.

Fortsatt ökning av resistenta bakterier
Folkhälsomyndigheten skriver att infektioner med resistenta bakterier fortsätter öka i Sverige. Spridningen sker både på sjukhus och ute i samhället. 
Kommentar: För kännedom. Är även fortsatt en viktig fråga som vi följer.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:30

Inget att kommentera.

Måndag 8 juni


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:30

Statsepidemiolog: Mycket liten risk att smittas av Mers
I en intervju med Sveriges Radio understryker Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsoinstitutet, att Mers inte är någon fara i Sverige. Får att smittas behöver man vistas tillsammans med smittade person, exempelvis genom att bo tillsammans, alternativt smittas via vården, säger han bland annat.
Läs hela texten hos Sveriges Radio
Kommentar: Ett besked som helt och hållet rimmar med tidigare information om Mers. Följer fortsättningsvis med halvt öga ifall frågor uppstår.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15.00

Livsmedelsverket anmäler hantering av hästkött
Livsmedelsverket lämnar in åtalsanmälan mot ett företag för brott mot livsmedelslagen. Myndigheten har upptäckt brister i hanteringen av hästkött.
Kommentar: Följer om det uppstår frågor kring risker med livsmedel.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET

Lugnt, men medierna rapporterar fortsatt om spridningen av MERS i Sydkorea och myndigheternas information om och åtgärder kring detta. Vidare har flera svenska myndigheter har gått ut med tips på hur man bäst förbereder sig inför sommaren, bland annat Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket och Livsmedelsverket. Etniska spänningar rapporteras enligt Sveriges Radio öka i Bosnien. Efter att en serbisk polis blivit ihjälskjuten av en muslim har en rad gripanden skett av muslimer i delar av landet. Detta ses av en bedömare som ett bevis på skillnader i hur bosnienserber och muslimer behandlas av myndigheterna. Många svenskar har anknytning till regionen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12.30

Om MERS-utbrottet i Sydkorea
I Sydkorea har myndigheterna stängt fler skolor för att förhindra spridning av MERS-viruset (MERS=Middle East Respiratory Syndrome). Ett antal personer har avlidit till följd av sjukdomen och myndigheterna arbetar nu med att begränsa smittspridningen. Även i andra länder i Asien vidtas nu försiktighetsåtgärder. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att de sydkoreanska myndigheterna ser ut att ha utbrottet under kontroll.
Kommentar: Krisinformation.se följer detta utbrott.  

I övrigt ingenting nytt att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08.30

Fler smittade i MERS i Sydkorea
Antalet smittade av MERS fortsätter att stiga i Sydkorea. För att inte smittan ska få större spridning hålls fler än 1 800 skolor tillfälligt stängda, rapporterar CNN.  Sydkoreanska myndigheter uppmanar också  personer som varit i kontakt med smittade personer att stanna hemma
http://www.svt.se/nyheter/#utrikes/fler-smittade-i-mers?&_suid=14337366591310786105508610029
Kommentar: Spridningsrisken är liten, Folkhälsomyndigheten har bra fakta- och utbrottsinformation.