Omvärldsbevakning vecka 30

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 26 juli

SAMMANFATTNING AV DYGNET 23:30.

Det befarade ovädret har inte fått inga större konsekvenser, även om det har kommit rapporter om kvarvarande strömavbrott och mindre tågstörningar. De klass 2-varningar som utfärdats för mycket höga flöden i Jämtlands och Västernorrlands län sänktes under dagen till klas 1. På söndagsmorgonen detonerade en handgranat i Malmö, den tionde sedan i juni. Medierna har gjort fördjupningar kring orsaker och åtgärder, och polisen har informerat att det kan finnas odetonerade granater i Malmö.

OMVÄRLDSBEVAKNING 23:00

Kommentar: Lugn kväll, inget nytt att rapportera

OMVÄRLDSBEVAKNING 19:00

Vädersituationen – uppdatering
Ett kraftigt oväder gjorde att att tågtrafiken på sträckan Sundsvall-Hudiksvall stoppades. I övrigt inga rapporter om störningar enligt SvT Västernorrland.
Kommentar: Lugnt läge när det gäller ovädret.

Bombdåd mot hotell i Mogadishu, Somalia
En explosion har inträffat på ett lyxhotell i Mogadishu, Somalia. De första rapporterna talar om minst 13 döda. Al-Shabaab har tagit på sig skulden för dådet, uppger DN
Kommentar: UD har avrått från resor till Somalia sedan länge, inga tecken på att svenskar drabbats.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:00

Väderläget
SMHI:s klass 2-varning för mycket höga flöden i Jämtlands och Västernorrlands län har nu nedgraderats till klass 1. Även Gävleborgs län har klass 1-varning för höga flöden i små vattendrag.
Kommentar: Ännu inga rapporter om några större störningar pga vädret

Polisen spanar efter odetonerade granater i Malmö
Att det skulle ligga odetonerade handgranater ute på allmän plats är tveksamt, uppger polisen till Sveriges Radio. Men det kan finnas fler granater i omlopp.
Kommentar: Polisen har telefonnummer dit orolig allmänheten kan ringa, publicerat i tidigare nyhet.

OMVÄRLDSBEVAKNING 09:30

Ny detonation i Malmö.
Polisen i Malmö informerar om att det har skett en ny detonation, på en parkeringsplats där ca 10 bilar har skadats. Det finns indikationer som tyder på att det är en handgranat. Inga personskador.
Kommentar: Info och kontaktuppgifter till polisen och kommunen publicerade under gårdagen

SMHI:s vädervarningar
Flera av SMHI:s  vädervarningar har nu tagits bort. Kvarstår varningar för Jämtlands, Gävleborgs och Västernorrlands län, samt varning klass 1 för höga flöden i Göteborgs och Bohus län.
Kommentar: Fortsätter följa väderutvecklingen

Plan kraschade i Tokyo
Tre personer omkom när ett mindre flygplan kraschade i ett bostadsområde i Tokyo, enligt DN.   
Kommentar: Många svenska ungdomar i Tokyo nu pga världsläger för scouter. Detta är dock en mindre krasch med ett privatplan och ser inte ut att beröra svenskar.

Regeringen kan förstärka räddningsinsatser i Medelhavet
Regeringen planerar att förstärka den svenska räddningsinsatsen i Medelhavet.  Troligen skickas svenskt övervakningsflyg och ytterligare båtar, säger inrikesminister Ygeman till Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom, om att svenska myndigheter vidrar till internationella insatser.

Lördag 25 juli


SAMMANFATTNING AV DYGNET 23:50

Lågtrycket som drog in över södra delarna av Sverige ledde till rikliga regnmängder och åska, vilket orsakade att 5000 hushåll blev strömlösa, samt till mindre trafikstörningar. Under lördagen utfärdade SMHI klass 2-varning för mycket höga flöden i Jämtlands och Västernorrlands län. Ovädret fick stor uppmärksamhet i alla medier.

OMVÄRLDSBEVAKNING 23:30

Tyfonen Halola
Tyfonen Halola som når in över Japan i dag, har minskat i styrka och nedgraderats till en tropisk storm/tropiskt oväder.
Kommentar: ingen ny information från ambassaden i Tokyo, troligen inga större konsekvenser.

I övrigt inget nytt att notera

OMVÄRLDSBEVAKNING 20:30

Vädersituationen
Regnet och blåsten över södra Sverige verkar inte ha lett till några större problem uppger SR P4. 5 000 drabbades abonnenter av strömavbrott. Regnområdet drar mot södra Norrland under natten.
Kommentar: Vädervarningarna för södra Sverige är nu borttagna. Fortsätter följa väderläget.

Sportflygplan störtade utanför Varberg
Ett mindre sportplan med fem passagerare kraschade efter start. Räddningstjänsten Väst uppger till Hallands nyheter  att ingen av passagerarena fick allvarliga skador.
Kommentar: För kännedom, räddningsinsats avslutad

OMVÄRLDSBEVAKNING 14:30

SMHI varnar för mycket höga flöden i Jämtlands och Västernorrlands län
SMHI utfärdade under lördagen en klass 2-varning för mycket höga flöden i små vattendrag i Jämtlands och Västernorrlands län. Kring Östersund väntas små vattendrag kunna nå klass 2 på måndag. Sedan tidigare har klass 1-varningar utfärdats för rikligt regn i flera län, samt för kuling längs kusterna.
Kommentar: Varningar publicerade, även medierna följer väderutvecklingen noga.

Ovädret för med sig strömavbrott och översvämmade källare
Sveriges Radio P4 Malmöhus rapporterar att flera områden i Skåne har drabbats av strömavbrott pga ovädret, bl a Svedala, Skurup, Anderslöv och Svalöv. Ett strömavbrott påverkar även den regionala tågtrafiken. Under lördagseftermiddagen fick räddningstjänsten i Blekinge in larm om vattenskador pga regnovädret enligt Sveriges Radio P4 Blekinge
Kommentar: Följer upp om strömavbrott blir omfattande, enligt Eon rör det som om ca 1000 hushåll

Nationella bombskyddet varnar för osprängda handgranater
Nationella bombskyddet vill varna allmänheten för att det kan finnas osprängda handgranater  utspridda i Malmö, enligt Sydsvenskan.

OMVÄRLDSBEVAKNING 09:30

SMHI utfärdar klass 1-varningar för rikligt regn och kraftiga vindar
Klass 1-varning för rikliga regnmängder gäller i Kronobergs, Kalmar och Blekinge län. Klass 1-varning för kuling berör mellersta, sydöstra och södra Östersjön, Skagerack, Finska viken samt Vänern.
Kommentar: Bevakar konsekvenser av SMHI:s varningar under helgen, eller om varningsnivån höjs.

Jordskalv nära Islamabad
Ett jordskalv inträffade tidigt på lördagen nära Islamabad. Det finns enligt TT inga rapporter om skador på människor eller egendom. USA:s geologiska myndighet (USGS) uppmätte skalvet till 5,1.
Kommentar: UD har sedan tidigare en reseavrådan för nödvändiga resor till Pakistan.

Uppdaterad reseinformation från Sveriges ambassad i Aten, Grekland
Ambassaden informerar om att det råder fortsatt stor risk för skogsbränder i södra Grekland och på öar i Egeiska havet. Ambassaden understryker också vikten av att resenärer ser till att de har tillgång till olika betalmöjligheter när de besöker Grekland under den närmaste tiden.
Kommentar: Nyhet finns redan på Krisinformation.se, följer upp med uppdatering

Fortsatta vattenproblem i Everöd, Kristianstad
Vattenprover från Everödsområdet i Kristianstads kommun är fortsatt underkända. Boende i området måste därför fortsätta att koka sitt vatten till i slutet av nästa vecka. Tidigast då kan kokningsrekommendationen hävas.
Kommentar: Information publicerad sedan tidigare, sprider uppdatering via sociala medier.

Fredag 24 juli


OMVÄRLDSBEVAKNING 23:00

Polisen i region Syd om sprängningarna i Malmö
En stor resurs inom Polisen i region Syd arbetar med situationen i Malmö, och det finns flera utredningsåtgärder kopplade till de våldsdåd som nu sker. Parallellt med att utreda brott, pågår också ett arbete med olika trygghetsskapande åtgärder för boende i Malmö.
Kommentar: Viktigt att peka på de åtgärder som nu görs, av bl a Polisen och Malmö stad.

Sveriges ambassad i Ankara/generalkonsulatet i Istanbul: Förväntade demonstrationer
Ambassaden/generalkonsulatet informerar om det i helgen förväntas stora demonstrationer mot terrorism i Turkiets större städer, främst Istanbul.  Avrådan gäller fortfarande att undvika folksamlingar och demonstrationer då de snabbt kan övergå i våldsamheter.
Kommentar: Många svenskar besöker Istanbul, även om avrådan gäller för närområdet mot Syrien.

Fortsatta problem med skogsbränder i Kroatien
Ambassaden i Zagreb: På grund av de höga temperaturerna fortsätter skogsbränder att vålla problem i Kroatien. Värst drabbat är kusten samt ett flertal öar, däribland Korčula och Pelješac.
Kommentar: Ambassaden har god information till resande svenskar

Privata drönare hot mot flygfarten
Privatägda drönare orsakar problem för flygsäkerheten. Hittills i år har 15 incidenter registrerats, uppger Dagens Nyheter. Swedavia överväger att kräva skadestånd av drönarentusiaster som flyger i skyddade luftrum.
Kommentar: För kännedom

OMVÄRLDSBEVAKNING 19:00

SMHI:s klass 1-varningar berör fler län
SMHI:s klass 1-varning för rikligt regn berör nu även Värmlands län, Västra Götalands län (inre Dalsland, Bohuslän och Göteborg, samt sydväst Vänern). När det gäller kulingvarning berör den också sydvästra och norra Öster sjön (se tidigare notering).
Kommentar: Fortsätter följa vädersituationen och eventuella konsekvenser.

Reaktioner på sprängdåden i Malmö
• TT har genomfört en enkät till boende i Malmö om hur de påverkas av sprängdåden.
De svarande uppger att de är rädda för sina barns skull, och att sprängningarna kan drabba vem som helst. Det finns också oro för att våldsdåden har eskalerat. Malmöborna är medvetna om segregationen men menar att det är oroande att sprängdåden har skett i olika stadsdelar. Samtidigt finns det hos några en övertygelse om att inte låta dåden påverka hur de lever i Malmö.
Förtroendet för Polisens arbete varierar, men de flesta hoppas att Polisens insatser ska förbättra situationen, även om det finns en tvekan om åtgärderna räcker för att förändra situationen.
• Sveriges Radios inslag om människors oro i Malmö efter sprängdåden (radioinslag)
• Aftonbladet rapporterar om att 30 sprängdåd skakar stadens invånare sedan årsskiftet – under den senaste veckan har tre grandgranater detonerat.

Inrikesministern i krismöte efter dåden i Malmö: ”Situationen är oacceptabel”
Inrikesminister Ygeman har i beviljat polisen efterfrågade resurser i ett akut läge med sprängdåden i Malmö. Men efter ett krismöte säger han till SvT att det också krävs långsiktigt preventivt arbete
Kommentar: Fortsätter bevaka allmänhetens oro och frågor

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:00

Tyfonen Halola på väg mot Japan
Enligt Sveriges ambassad i Tokyo beräknas tyfonen Halola nå delar av södra Japan omkring 25 juli.
Kommentar: Uppdaterad reseinformation finns hos ambassaden. Fortsätter följa utvecklingen.

SMHI utfärdar klass 1-varningar för rikligt regn och kraftiga vindar
Klass 1-varning för rikliga regnmängder gäller i Kronobergs, Kalmar och Blekinge län. Klass 1-varning för kuling berör mellersta, sydöstra och södra Östersjön, Skagerack, Finska viken samt Vänern.
Kommentar: Bevakar konsekvenser av SMHI:s varningar under helgen, eller om varningsnivån höjs.

Polisen tar samlat grepp på sprängningarna i Malmö
Natten till fredagen sprängdes en handgranat utanför ett socialtjänstkontor i Malmö. Det är den åttonde handgranaten som detonerat eller hittats i Malmö sedan juni. Polisen uppger till Sveriges Radio att de har tillsatt personal som ska försöka se händelserna samlat.
Kommentar: Fortsätter följa Polisens information och åtgärder samt ev. info från Malmö kommun.
Allmänheten kan ställa frågor på Polisens Facebooksida

OMVÄRLDSBEVAKNING 08:30

Handgranat detonerade i Malmö
Ännu en handgranat har exploderat i centrala Malmö. Explosionen orsakade skador på en fastighet och på bilar, men inga personskador har rapporterats, enligt Polisen.
Kommentar:  Flera explosioner skett de senaste veckan vilket ev. kan leda till oro hos boende. Fortsätter följa Polisens information och information från Malmö kommun

Torsdag 23 juli


SAMMANFATTNING AV DYGNET 23:45

Under torsdagen har medierna uppmärksammat ett misstänkt ebolafall på Universitetssjukhuset i Malmö. Under torsdagskvällen kom de första provsvaren som var negativa, personen var inte smittad av ebola. Gripandet av två personer i Göteborg som är misstänkta för terroristbrott har också varit i fokus under dygnet. I Malmö detonerade ytterligare en handgranat under torsdagen, den åttonde sedan i juni, vilket har lett till viss oro.

OMVÄRLDSBEVAKNING 23:30

Ingen ebolasmittad i Malmö
Provsvarsresultat visar nu att den person som lades in på infektionskliniken i Malmö på onsdagen, inte är smittad av ebola, uppger Skånes Universitetssjukhus till Sveriges Radio.
Kommentar: På sjukhuset har flera misstänkta ebolafall hanterats förut, men i samtliga fall visade sig misstankarna vara ogrundade. Medierna har rapporterat sakligt, Inga frågor från allmänheten

SMHI informerar om stora regnmängder  i helgen
Ett kraftigt lågtryck kan ge riktigt stora regnmängder i helgen. SMHI räknar med 30–60 mm, det finns även risk för översvämningar På lördag berörs främst Götaland och Svealand. Under natten och på söndagen rör sig ovädret vidare upp över Norrland.
Kommentar: Fortsätter följa väderläget och eventuella vädervarningar

OMVÄRLDSBEVAKNING 18:00

Oroligt i Göteborg inför ”högriskmatch” i Uefa Europa League
Under eftermiddagen var det enligt medier oroligt i Göteborg när supportrar från IFK Göteborg och polska Slask Wroclaw stötte samman. Matchen som spelas ikväll bedöms som en ”högriskmatch” enligt SvT.
Kommentar: Följer om det uppstår större problem. Information finns hos Polisen

OMVÄRLDSBEVAKNING 14:00

Misstänkt ebolafall i Malmö
Enligt uppgifter i Sydsvenskan vårdas en person med symptom på ebola på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Prover har skickats till analys. Misstanken om att det kan röra sig om ebola är låg, säger sjukhusets pressinformatör till Sydsvenskan
Kommentar: Följer upp bekräftad information hos Folkhälsomyndigheten efter analys. Frågor och svar om ebola finns på Krisinformation.se

Två personer gripna misstänkta för terroristbrott
På torsdagsförmiddagen greps två personer i Göteborg på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott genom mord, uppger Åklagarmyndigheten. Brotten ska ha begåtts i Syrien 2013.
Kommentar: För kännedom, följer Åklagarmyndighetens och Säkerhetspolisens information.

Ny sjöräddning av Kustbevakningens fartyg Poseidon
Kustbevakningens fartyg Poseidon har återvänt till hamnen i Reggio Calabria med 328 migranter som räddats i havet öster om Sicilien.
Kommentar: För kännedom om Kustbevakningens sjöräddningsarbete i internationell samverkan.

OMVÄRLDSBEVAKNING 09:00

Brand på avfallsanläggning norr om Malmö
En brand utbröt på avfallsanläggning på Spillepengen norr om Malmö natten till torsdag och brandrök drog in över Burlövs kommun. Räddningstjänsten Syd rekommenderade boende att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation. Lukt pga rökutvecklingen kan påverka omgivningen under lång tid.
Kommentar: Branden är under kontroll och släckningsarbete pågår under dagen.

Ännu en detonation i Malmö
En kraftig detonation inträffade på Limhamn natten till torsdag. Detonationen skedde under en parkerad bil och skadade flera fordon, men inga personer ska ha kommit till skada vid dådet, uppger Polismyndigheten i Skåne.
Kommentar: Information finns hos Polisen. Eftersom flera explosioner skett de senaste dagarna kan det eventuellt skapa oro hos boende i området. Fortsätter följa Polisens information.

Utvärdering av MSB:s insatser med anledning av ebolautbrottet i Västafrika
FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) har genomfört en utvärdering av insatsarbetet i Västafrika på uppdrag av MSB. Utvärderingen, lyfter fram resultat, viktiga lärdomar och rekommendationer.
Kommentar: Utvärderingen är öppen information som beskriver insatsarbetet och som ger lärdomar.

Uppdaterad information från ambassaden i Aten
I samband med en ny omröstning i grekiska parlamentet planeras demonstrationer i Aten under torsdagskvällen. Ambassaden vill därför upprepa uppmaningen till resenärer att undvika större folksamlingar och demonstrationer i Aten och ev. andra städer där sådana kan förekomma.
Kommentar:  Många svenskar reser just nu till Grekland, viktigt att följa ambassadens information.

Blödarfeber kan stoppas
Amerikanska forskare har för första gången tagit fram ett läkemedel som skyddar mot marburgvirus, uppger Sveriges Radio. Marburgviruset är ett allvarligt virus som kan orsaka blödarfeber. Viruset har mycket hög dödlighet och det inte funnits något läkemedel mot sjukdomen.
Kommentar: För kännedom

Tropisk storm (Halola) rör sig mot mot Japan
http://www.tropicalstormrisk.com/
Kommentar: För kännedom. Fortsätter följa utvecklingen för hur stormen förflyttar sig och om den kommer att drabba områden där resande svenskar kan befinna sig.

Onsdag 22 juli


Sammanfattning av dygnet

Ett lugnt dygn ur vårt perspektiv

Omvärldsbevakning 20:00

Inget nytt att notera

Omvärldsbevakning 13:15

Inget nytt att notera

Omvärldsbevakning 07:00

Inget nytt att notera

Tisdag 21 juli

Omvärldsbevakning 20:00

Två fall av huddifteri har diagnostiserats i Sverige den senaste månaden.
De senaste åren har endast enstaka fall diagnostierats enligt Folkhälsoinstitutet.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 14:00

Inget nytt att notera

Omvärldsbevakning 07:00

Explosion i Malmö 1 skadad
Polisen
Kommentar: För kännedom

Måndag 20 juli


Sammanfattning av dygnet

Det har varit ett lungt nyhetsdygn. Media har rapporterat en del om bombdådet i Suruc med intresse för svensk politiker och frivillga som befunnit sig på plats.

Omvärldsbevakning 20:30

Inget nytt att notera

Omvärldsbevakning13:30

Bombdåd i Suruc, Turkiet
Ett 30-tal döda rapporteras. Från Suruk organiseras hjälparbete till den syriska gränsstaden Kobane enligt SVT.
Kommentar: För kännedom

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:40

Brand i flerfamiljshus i Bengtfors
Branden skedde under natten mot måndag, skriver GP.
Kommentar: För kännedom.

Föroreningar i vattnet vid badplatser
SVT har undersökt kopplig mellan miljögifter och badplatser.
Kommentar: För kännedom.

Explosion i Norrköping
Ett garage exploderade i ett bostadsområde i Norrköping under natten, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.