Omvärldsbevakning vecka 32

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 9 augusti


Omvärldsbevakning 20:30

Ruttna järnvägsliprar på vältrafikerade spår
Tågspåren är åter på tapeten. En granskning gjord av SVT ska ha enligt en text på kanalens webbsida (samt nyhetsprogrammen) visa att det ligger ruttna järnvägssliprar på landets mest trafikerade spår. Enligt den spårsvetsare som intervjuas i texten kan detta innebära utspårning. Trafikverket intervjuas också, och säger att brist på resurser gör att detta inte har åtgärdats.
Kommentar: Slitna järnvägar är på tapeten och frågan kommer mest troligt kvarstå.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget nytt att kommentera.

Sammanfattning av senaste dygnet 16:15

Ett mycket lugnt dygn, där nedan noteringar om hot mot migranter samt tyfonen Soudelours framfart är det mest utmärkande krismässigt. Frågan om hot och våld mot migranter har varit stor i media, liksom fortsatt starkt intresse runt den kvinna som troligen mördades i Upplands Väsby i slutet av veckan.

Omvärldsbevakning 09:00

Tyfonen Soudelour, som tog flera liv i Taiwan, har nu nått Kina. Där väntas den enligt Ekot ställa till med en hel del bekymmer och enligt Ekots text har 190 000 personer evakuerats. Tyfonen har dock nedgraderats till tropiskt lågtryck sedan dne gick in över land. Ovädret risker dock fortfarande att kräva fler liv.
Följ läget mer exakt på specialiserade vädersajten Tropical Stormrisk
Text hos EkotText hos SVT

Lördag 8 augusti


Omvärldsbevakning 20:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 15:30

Kraftiga bränder i Spanien
Enligt Ekot har drygt 3 000 personer i Extremadura i Spanien fått avkuerats på grund av en kraftig skogsgrand. Det brinner även i flera andra delar av landet – enligt Ekot har 54 000 hektar mark brunnit ned i landet bara i år.
Ekots text och bränder.
Kommentar: Många svenskar reser till Spanien, dessutom finns ett gäng utlandsvenskar i landet.

Omvärldsbevakning 09:30

Anlagt brand vid migrantläger i Göteborg
Polisen misstänker att någon tidigt i morse anlade en brand vid ett migrantläger vid Älvborgsbrons fäste nära Klippan i Göteborg. De elva personer som bor i lägret klarade sig oskadda.
Läs mer hos Ekot här.
Göteborgs-Posten skriver om händelsen här.
Kommentar: Flera hot mot migranter (se exempelvis notering kl 13:30 torsdagen den 6 augusti nedan) senaste tiden. Kan defintivt skapa oro, inte minst bland andra migranter. Följer.

Fredag 7 augusti


Omvärldsbevakning 21:30

Inget att kommentera.

Sammanfattning av dygnet 17:00

Morgonen inleddes med att ett misstänkt föremål gjorde att polisen i Köpenhamn valde att spärra av stadens centralstation, vilket förstås fick konsekvenser för trafiken (se anteckning från 07:15). Tågen började dock snart att rulla igen. Det har också skrivits en hel del om brist på vaccin mot kikhosta hos barn, vilket kan tänkas väcka stort intresse bland föräldrar. Följer reaktioner på detta. I övrigt lugnt dygn.

Omvärldsbevakning 16:00

Giftalger i musslor
Länsstyrelsen i Västra Götaland avråder nu från att äta vilda musslor längs med västkusten, eftersom dessa nu kan innehålla giftalger.
Kommentar: Delade detta i sociala medier. Ständigt återkommande fråga.

Omvärldsbevakning 12:45

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 07:15 (uppdaterad 09:55)

Köpenshamns centralstation avspärrad
Kunde i media se att Köpenhamns centralstation spärrats av av polisen under morgonen. I ett pressmeddelande från Köpenhamnspolisen bekräftades att det handlade om ett misstänkt föremål. Hos danska tågoperatören DSB fanns utförliga uppgifter om ersättningtrafik. Efter 9-tiden öpnnade stationen igen för trafik.
Kommentar: Publicerade Just nu på sajten samt delade länk till DSB i de sociala kanalerna. Intressant då många pendlar Malmö-Köpenhamn med mera.

Torsdag 6 augusti


Omvärldsbevakning 21:00

Inget att kommentera.

Sammanfattning av senaste dygnet 16:30

Bortsett från VMA:et som utfärdades i Skivarp i natt har det senaste dygnet varit tämligen lugnt ur krissynpunkt. Media domineras nu under eftermiddagen om rapporter om oro i Upplands Väsby, sedan en 21-årig kvinna mycket tragiskt hittades död, troligen mördad, intill ett löpspår. I övrigt spridda skurar.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 13:30

Strax före lunch i dag klev enligt polisen i Norrbotten en bensindränkt man in på Migrationsverket i Boden och hotade med att tända eld på sig själv. Enligt Sveriges Radio ska hans krav ha varit att få träffa en handläggare i morgon. Mannen kunde gripas utan att något allvarligt inträffade, skriver polisen på sin webbplats.
Kommentar: Kan finnas visst intresse från allmänheten, särskilt som polisen och media också rapporterar om att ett fordon med migranter i, samt två andra fordon, ska ha beskjutits i Boden i morse. Har inte fått några som helst indikationer på att händelserna skulle hänga ihop, följer dock läget med ett öga.

Omvärldsbevakning 07:00

Under natten har det varit en brand i ett gamalt sockerbruk i Skivarp, Skånes län. Räddningsledaren utfärdade VMA med varning för kraftig rök i området. Varninge upphävdes vid 7-tiden på morgonen.
Kommentar: Publicerade VMA under natten enligt våra rutiner

Onsdag 5 augusti


Sammanfattning av det senaste dygnet

Det har varit ett lungt dygn ur vårt perpektiv. Under dagen har medierna dominerats av störningar i trafik och tågtrafik amt nedrivna kontaktledningar.

OMVÄRLDSBEVAKNING 22:00

Inget att notera

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:00

Inget att kommentera

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:30

Inget att kommentera.

Tisdag 4 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:00

Demonstration på Norrmalmstorg
Enligt ett citat från SL:s presstjänst hos Sveriges Radio ska det ha blivit något stökigt i tunnelbanan efter dagens demonstration, som enligt media lockade över 1 000 personer, mot SD:s annonser i just tunnelbanan. Banderoller ska ha rivits ned, vilket av polisen rubriceras som skadegörelse.
Polisen om skadegörelse i tunnelbanan
Kommentar: Följer eventuell händelseutveckling, då intresset för frågan är stort och kan tänkas få fler konsekvenser som kan beröra allmänheten.

Inget övrigt att kommentera.

SAMMANFATTNING AV DET SENASTE DYGNET

Dagens stora grej i media har, liksom igår, framför allt varit SD-kampanjen i tunnelbanan som nämns här nedan. Det är hög frekvens bland inläggen i sociala medier, exempelvis under taggen #Slspriderrasism på Twitter. Vi har också noterat att ett 30 ton tungt betongblock har rasat från den nybyggda E4-bron i Sundsvall. En bil, utan passagerare, skadades. I Stockholm ska också många vittnen ha sett en (enligt TT) narkotikapåverkad person åka tunnelbana med en pistol väl synlig. Detta har dock fått förvånansvärt lite publicitet hittills. Vi följer kvällens demonstration mot SD:s reklam i tunnelbanan, eftersom många människor väntas samlas på Norrmalmstorg.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:45

Inget nytt att kommentera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:00

Demonstration mot SD-reklam i tunnelbanan
Klockan 18:00 i kväll kommer det, på privatpersoners initiativ, att arrangeras en demonstration på Norrmalmstorg mot Sverigedemokraternas senaste annonskampanj i tunnelbanan i Stockholm. I skrivande stund har drygt 11 000 personer anmält sig till evenemanget via Facebook.
Kommentar: Vi följer demonstrationen och eventuella konsekvenser för allmänheten.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08.50

Ingenting nytt att notera.

Måndag 3 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 21.20

Svensk diplomat måste lämna Ryssland
En diplomat vid Sveriges ambassad i Moskva har förklarats ej önskvärd av Ryssland, rapporterar Svt.  Detta ska vara ett svar på att Sverige nyligen visade ut en rysk diplomat som var verksam vid Rysslands ambassad i Stockholm.
Kommentar: För kännedom. Det kan komma frågor från allmänheten.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.00

Ingenting nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 11.30

Ingenting nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07.20

Mer information om branden i Erikslund
Faran över men undvik att andas in röken, säger Gunnar Henriksson, inre befäl på Mälardalens Brand- och räddningsförbund, MBR till SR P4 Västmanland. 
Kommentar: För kännedom om branden. Se även tidigare anteckningar.

OMVÄRLDSBEVAKNING 06.20

Räddningstjänsten i Västerås varnar för brandrök i Erikslund uppföljning
Faran över, enligt räddningstjänsten.
Kommentar: Avpublicerar Just nu. Puffar på Twitter och på Facebook.

OMVÄRLDSBEVAKNING 02.00

Räddningstjänsten i Västerås varnar för brandrök i Erikslund
Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.
Kommentar: Ej VMA. Publicerar Just nu samt på Twitter och Facebook. Länkar till SR Trafik och service.