Omvärldsbevakning vecka 33

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 16 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 20:20

Inget nytt att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 14:15

Eksjöbranden
Branden ska enligt medier nu vara under kontroll.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 11:30

Tekniska problem för Handelsbanken
Kunder hos Handelsbanken har problem att se sina konton eller betala med kort, skriver Aftonbladet. Felsökning pågår.
Kommentar: För kännedom.

Kraftig brand i Eksjö kommun
Det  brinner i byggnader i centrala Eksjö. I byggnaderna finns både bostäder och affärslokaler. Släckningsarbetet pågår och branden är inte under kontroll, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Följer utvecklingen. Det finns uppgifter om att 200 personer evakuerats. Polisen skriver att branden spridit sig och att det bedöms vara en "särskild händelse" i och med att den är resurskrävande.
Viktigt meddelande har utfärdats till boende i Eksjö om att gå inomhus, stänga dörrar och fönster.

Ecuador förklarar undantagstillstånd på grund av vulkan
Vulkanen Cotopaxi nära huvudstaden Quito har blivit mer aktiv och myndigheter har börjat evakuera boende från byarna nära vulkanen, skriver BBC.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Misstänkt föremål på Arlanda
Polisen skriver att ett misstänkt föremål påträffats vid Sky City och att bombtekniker ska undesöka föremålet. Även media rapporterar om händelsen.
Kommentar: Påverkar inte flygtrafiken. Följer utvecklingen.

Lördag 15 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 21.45

Ingenting nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 14.00

Ingenting nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08.30

Asylboende utrymt efter larm om misstänkt föremål
Asylboendet i Arboga, där en mordmisstänkt man bodde, utrymdes under natten mot lördag efter larm om två misstänkta föremål. Polisen uppger att de misstänkta föremålen innehöll brandfarlig vätska.
SR P4 Västmanland om händelsen. 
Kommentar: Händelsen kan skapa oro hos allmänheten. Håller ett öga på utvecklingen men i nuläget är det inte aktuellt med publicering.

Fredag 14 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 22.00

Ingenting nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.30

Efterskalv i Nepal
Sveriges Ambassad i New Delhi skriver att det har förekommit efterskalv efter den jordbävning som skedde i april. Svenskar i området ska hålla kontakt med sina anhöriga, vara uppdaterade och följa händelseutvecklingen via media och följa lokala myndigheters anvisningar. Det finns även risk för jordskred i landet. 
Kommentar: Följer utvecklingen. Inga indikationer på kraftigare skalv eller skadade. Området ligger i en jordbävningsdrabbad region.

Multiresistenta bakterier på sjukhus
En patient har avlidit och ytterligare fyra misstänks bära på ESBL-carba, en multiresistent bakterie, skriver SVT.
Kommentar: För kännedom. Ovanlig bakterie i Sverige.

Sammanfattning av dygnet

Lugnt dygn nyhetsmässigt där den största nyheten för Krisinformations del var den brand som skedde under gårdagen i Gävle.

Omvärldsbevakning 13:00

Algblomning
Algblomning pågår längs svenska kuster och stränder.
Kommentar: Vi följer utvecklingen via SMHI och Infobaltic.

Omvärldsbevakning 08:30

Inget att notera.

Torsdag 13 augusti


Omvärldsbevakning 23:00

Storbrand i Gävle
En explosion har inträffat i en industrilokal i Gävle. Kraftig svart rök sprids i området och boende uppmanas hålla fönster och ventilationen stängd. Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA), har utfärdats. Boende i närheten uppmanas stänga fönster, dörrar och ventilation och undvika röken eftersom den kan vara giftig. Branden var strax före 22-tiden ännu inte under kontroll. Räddningstjänsten beskriver spridningsrisken som stor. Släckningsarbetet försvåras av risken för ytterligare explosioner. I en angränsande byggnad till garagelängan ska det finnas ett gaslager. På grund av räddningsinsatsen har tågtrafiken förbi Gävle stoppats.  Artikel om branden hos Gävle Dagblad. Följ utvecklingen hos Sveriges Radio P4 Gävleborg. 
Kommentar: Publicerade VMA och nyhet. VMA hävdes cirka klockan 01:15 och faran är över.

Nu slår algblomningen till i Östersjön
Inte förrän nu kommer årets algblomning. På grund av det regniga och blåsiga sommarvädret kommer den senare än vanligt. Ansamlingar av algblomning i Östersjön driver nu in till kusterna, skriver DN. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

WHO: Ebola snart besegrat
Ebolaepidemin i Västafrika kan vara helt över innan året är slut. Det kräver dock att man fortsätter att gå till botten med alla nya fall av sjukdomen som påträffas, enligt Världshälsoorganisationen (WHO), skriver TT.
Kommentar: För kännedom.

Sammanfattning av dygnet 16:30

Det är fortfarande stort fokus i media kring knivdådet på Ikea i Västerås. Medierna har också rapporterat mycket om den kraftiga explosionen i Kina med många döda och skadade. 
Att Scan drar tillbaka Mamma Scans köttbullar har uppmärksammans stort under dagen i flera medier.


Omvärldsbevakning 16:15

Scan varnar för Mammas köttbullar
Scan återkallar tusentals förpackningar med köttbullar och pannbiffar eftersom de kan innehålla spår av ägg. Det upptäcktes sedan en äggallergiker hört av sig till företaget, skriver DN och Livsmedelsverket.
Kommentar: För kännedom utifall det kommer frågor. Ingen övrig åtgärd.

Omvärldsbevakning 11:30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08:30

Brandrisk
Faran för bränder i skog och mark är stor i östra Småland och på Öland. På Gotland mycket stor, uppger SMHI.
Kommentar: Följer.

Minst 40 omkomna i explosionerna i Kina

Minst 40 personer har omkommit och över 400 skadades när en serie jättelika explosioner skakade den kinesiska kuststaden Tianjin i norra delen av landet, rapporterar Sveriges Radio och flera andra medier. 
Kommentar:  Fortsätter följa utvecklingen.

Onsdag 12 augusti


Omvärldsbevakning 21:30

Många skadade i enorm explosion i kinesisk storstad
En explosion som beskrivs som enorm inträffade sent på onsdagen, lokal tid, i kinesiska staden Tianjin, cirka tio mil sydost om Peking. En stor mängd människor, enligt lokala medier ”hundratals”, uppges ha kommit till skada, upgger bland annat DN.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Kopparstöld stoppar tågtrafik
Det är stopp i tågtrafiken på sträckan Eskilstuna och Strängnäs på grund en kopparstöld. Trafikverket räknar med att trafiken ska vara igång först vid 5-tiden på torsdagen, skriver SR.
Kommentar: Bussar ersätter tågen.


Sammanfattning av dygnet 16:45

Spridda skurar i media i dag. Fortsatt visst fokus på knivdådet i Västerås i måndags, där Aftonbladet i skrivande stund toppar med en nyhet om att en av de misstänka gärningsmännen nyligen ska ha mottagit beslut av avvisning från Migrationsverket. I övrigt betydligt färre nyheter i frågan än under måndagen och tisdagen, sett över dagen. Under onsdagseftermiddagen har nyheter i frågan dock flyttats upp i topp på flera av de största medierna igen.

Omvärldsbevakning 15:45

Brand i Kortedala kan ha berott på konstruktionsfelEnligt en text i Göteborgs-Posten i dag kan branden i ett flerfamiljshus i Kortedala natten till igår (se anteckning tisdag 11 augusti 07:00 nedan) ha berott på en konstruktionsmiss (små vindar som egentligen bara används som luftspalter eller ventilation) i husets tak. Bostadsbolagets vd intervjuas i texten, och säger där att bolaget ska se över sina övriga hus. I en intervju med Aftonbladet säger han också att det här konstruktionsfelet kan tänkas finnas i andra hus i övriga Sverige. I Aftonbladets text intervjuas också en brandingejör från MSB, som bekräftar att konstruktionen är känslig.
Kommentar: Kan väcka intresse hos många, eftersom konstruktionen benämns som vanlig. Vi håller ett öga på om någon myndighet skriver mer om detta.

Omvärldsbevakning 11:15

Polis och migranter i bråk på Kos
Grekisk polis tog på tisdagen till brandsläckare och batonger mot migranter på turistön Kos, efter det att våldsamheter uppstått på den idrottsarena där hundratals personer, däribland barn, väntade på immigrationshandlingar, skriver DN och SVT.
Kommentar: Följer eftersom det befinner sig många svenska turister på Kos.


Omvärldsbevakning 08:00

Inget nytt att notera

Tisdag 11 augusti


Omvärldsbevakning 22:40

Inget nytt att notera.

Sammanfattning av dygnet 16:20

Medierapporteringen det senaste dygnet har dominerats av gårdagens knivdåd på Ikea i Västerås. Under morgonen uppmärksammades storbranden i Kortedala stort med dramatiska bilder i flera medier.
De senaste timmarna har de flesta medier toppat med tunnelbranden i Norge där det fortfarande är lite oklart kring hur allvarlig branden är.

Omvärldsbevakning 16:10

Bussbrand i norsk tunnel
En buss från Göteborg brinner i Gudvangatunneln, ett tiotal mil nordöst om Bergen. Det är inte svenska turister som färdats i bussen. Alla passagerare har tagit sig ut enligt GP och NRK.
Enligt flera medier har flera personer som räddats ur tunneln fått första hjälpen. TT uppger klockan 15:50 att branden är släckt.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen eftersom läget fortfarande är lite oklart.


Omvärldsbevakning 11:30

Knivdådet på Ikea i Västerås
Fortsatt rapportering om knivdådet på Ikea i Västerås i gårdagen. Polisen skriver på sin webbplats att deras mobila kontor kommer att finnas på plats ute på Erikslund under dagen. Utöver det kommer uniformerad personal också att under de närmaste dagarna finnas ute på köpcentret.
Kommentar: Har uppdaterat senaste nyheten.

Branden i Kortedala
Brandorsaken var utspilld olja på en varm platta och vatten som hälldes i panik ovanpå. Sedan spred sig elden explosionsartat på Decembergatan i Kortedala, skriver SR Göteborg.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07:00

Vindsbrand i lägenhetslänga i Kortedala. ett 70-tal lägenheter och 200 personer evakuerade. Branden pågår fortfarande. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2798634-storbrand-i-flerfamiljshus-i-goteborg
Kommentar: Följer

Måndag 10 augusti


Omvärldsbevakning 22:00

Västerås stad startade krisnummer
Under kvällen gick Västerås stad ut med ett krissnummer, som drabbad eller chockad allmänhet kunde ringa för stöd efter knivdåden på Ikea i dag. På stadens hemsida finns också fler råd för den som behöver krisstöd.
Kommentar: Delat numret på sajten och i sociala medier.

Trafikverket svarar på kritik om ruttna sliprarTrafikverket svarar i dag på gårdagens kritik från SVT angående ruttna sliprar (se notering söndag 9 augusti). Kontentan av svaret är att sträckan som pekades ut igår inte är farlig att trafikera.
Kommentar: Diverse kritik mot tågspåren senaste tiden, vilket förstås också är av intresse för allmänheten. Fortsätter följa.

Sammanfattning av det senaste dygnet 16:25

Med anledning av den knivattack på Ikea i Västerås som beskrivs i noteringen nedan har eftermiddagens nyhetsflöde helt dominerats av detta. Händelsen är mycket ovanlig och väcker stor uppmärksamhet. Omständigheterna är ännu oklara. Att en 15-åriga svensk, gravid flicka ska ha tagits till frånga av IS i Syrien får också mycket utrymme i media. Under natten var det också stökigt i Malmö, vilket uppmärksammas, troligen framför allt med tanke på att fler liknande händelser (såsom explosioner) har inträffat på senare tid.

Omvärldsbevakning 15:30

Två personer avled och en person skadades under eftermiddagen allvarligt vid en knivattack på Ikea i Västerås. Polisen skriver på sin webbsida att de har gripit en misstänkt gärningsman. Västerås stad skriver att krisstöd finns på plats.
Polisens nyhet om händelsen
Ekot direktrapporterar
Kommentar: Vi följer händelsen med fokus på att kunna förmedla uppgifter om krisstöd.

Omvärldsbevakning 12:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08:00

Stökigt i Istanbul i natt
Enligt Ekot skadades ett flertal personer i Istanbul efter en bombattack mot en polisstation i natt. Dessutom ska USA:s konsulat i Istanbul ha blivit beskjutet under natten.
Kommentar: Noterar med anledning av övriga pågående stökigheter i Turkiet för tillfället. Landet är populärt för turism och många svenskar åker dit, inte minst nu på sommaren. Krisinformation.se har sedan tidigare en text om läget i landet.

Taggar för denna sida: