Omvärldsbevakning vecka 34

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 23 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 21.50

Ingenting nytt att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13.00

Invånarna i Segerstad uppmanas koka dricksvattnet
Under natten till söndag brast en vattenledning. Läckan är nu lagad och vattnet är åter. Karlstad kommun uppmanar alla i Segerstad med kommunalt vatten att koka allt dricksvatten. Kommunen återkommer med besked om när resultaten från provtagningen kommer, på sin hemsida och på facebook.
Kommentar: Delar kommunens inlägg på facebook och twitter. 

OMVÄRLDSBEVAKNING 12.30

Ingenting nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08.50

Ingenting nytt att notera.

Lördag 22 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 21.45

Flera döda då plan kraschade under uppvisning
Minst sju personer döda och flera skadade då ett plan som deltog i en flyguppvisning i brittiska Brighton kraschade på en närliggande väg, rapporterar Svt och BBC.
Kommentar: Inga uppgifter om drabbade svenskar. För kännedom då många svenskar befinner sig i Storbritannien.

OMVÄRLDSBEVAKNING 14.20

Ingenting nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 09.00

Ingenting nytt att notera.

Fredag 21 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 22.10

Flera skadade i skottdrama på tåg i Frankrike
Ett mindre antal personer uppges ha skottskadats på ett tåg mellan Paris och Amsterdam, uppger det franska inrikesdepartementet. Den misstänkte gärningsmannen använde ett automatvapen. Han övermannades av passagerare men har inte yttrat sig för polisen. Spekulationer om huruvida det är ett terrordåd eller inte pågår; fransk terrorpolis är inkopplad, uppger SVT.

Kommentar: Följer ifall det skulle uppstå frågor kring saken eller om den skulle utvecklas.
I övrigt lugnt.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.30

Varning för jökellopp i Norge
Norska Kriseinfo varnar jøkulhlaup på Hardbardsbreen. Jøkulhlaup eller jökellopp innebär stora vattenflöden som skapas under glaciärer och kan ge upphov till att stora vattenmassor flödar. Enligt NRK (Norges motsvarighet till SR) planeras en evakuering av boende i närheten.
Kommentar: För kännedom, i fall svenskar drabbas.

Ingen risk för fler insjuknade scouter
Vården av de scouter som riskerade att drabbas av smittsam hjärnhinneinflammation avslutas. Risken för att insjukna finns inte längre, skriver Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: För kännedom.

OMVÄRLDSBEVAKNING 14.00

Länsstyrelsen Gotland varnar för brandplats
Länsstyrelsen Gotland avråder allmänheten från att vistas på Storholmen. Det brinner på Storholmen sedan i måndags. Det finns en risk att skadas av fallande träd eller att trampa ner i djupa brandgropar. Branden gör också att det kan vara svårt att genomföra räddningsinsatser i området.
Kommentar: Ingen publicering i nuläget men om läget förvärras eller om människor söker sig till brandplatsen kan vi hjälpa till med att sprida informationen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:10

Ingenting att rapportera.

Torsdag 20 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:10

Stor spridning och många gilla-markeringar på Facebook för inlägget om eget ansvar vid olyckor (från DinSäkerhet.se). I övrigt ingenting nytt att notera.

SAMMANFATTNING AV DYGNET 16:40

Ett väldigt lugnt dygn, inga större händelser. Flera medier rapporterar om att brandlarmet hade kopplats bort vid storbranden i Eksjö i helgen. Det har också skrivits en del om att människor fotar och filmar samt står i vägen vid olyckor och räddninsgarbeten istället för att hjälpa till. Under onsdagskvällen var det stora problem för tågtrafiken i Stockholm, vilket också fick stora rubriker i flera medier.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:30

Inget att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:00

Brandlarm i Eksjö kopplades bort
Det har funnits automatiska brandlarm i det gamla trähuset som brann ner i Eksjö i helgen. Men larmsystemet, som var länkat direkt till larmcentralen och Räddningstjänsten, kopplades för flera år sedan bort av kostnadsskäl, uppger P4 Jönköping.
Kommentar: För kännedom om frågan växer.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:30

Passiva åskådare vid olyckor
I dag skriver Sveriges Radio om en av den senaste tidens snackisar, att människor fotar och filmar samt står i vägen vid olyckor och räddninsgarbeten istället för att hjälpa till. Enligt texten växer problemet.
Kommentar: Intressant att den här diskussionen lyfts. Vi funderar på hur vi kan haka på, för att påminna om individens eget ansvar och skyldigheter. Dinsäkerhet.se tar upp frågan här.

Onsdag 19 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:15

Flera medier rapporterar om stora problem i tågtrafiken, med anledning av en nedriven kontaktledning mellan Rotebro och Upplands väsby. Det här påverkar bland annat trafiken mellan Arlanda och Stockholm och Stockholm-Uppsala. Aftonbladet skriver att personer ska ha fått byta tåg genom att klättra mellan dem på en stege. Enligt Sveriges Radio P4 Stockholm har ett par av spåren öppnat igen, vilket gör att en del av tågen kan börja gå.
Kommentar: Vältrafikerad sträcka, vilket gör att många har drabbats av problemet under kvällen. Med tanke på att flera spår nu ska vara öppna minskar bekymren.

SAMMANFATTNING AV SENASTE DYGNET 16:30

Lugnt nyhetsdygn som främst präglats av rapportering om måndagens händelser i Thailand.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:30

SMHI om varmt väder
SMHI har ett meddelande om höga temperaturer. 
Kommentar: För kännedom, följer utvecklingen.

MSB om skogsbrandsrisk
Det är stor risk för skogsbränder i landet, skriver MSB.
Kommentar: Publicerat nyhet och följer utvecklingen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:00

Inget internet i Vellinge
Kommunens bredbandsbolag Vellinge stadsnät fungerade inte i stora delar av kommunen under förmiddagen men felet ska vara åtgärdat vid lunchtid, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom.

Ett nytt fall av misstänkt hjärnhinneinflammation
Det är nu totalt tre misstänkta fall i Sverige, skriver flera medier. 
Kommentar: För kännedom.

Misstänkt föremål i Rosengård
I samband med en husrannsakan hittade polisen ett misstänkt föremål och bombgrupp tillkallades, skriver Sydsvenskan. 
Kommentar: För kännedom.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:15

Inget att kommentera.

Tisdag 18 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:30

Inget nytt att kommentera.

SAMMANFATTNING AV SENASTE DYGNET 16:00

Fortsatt oroligt med nya sprängningar i Bangkok. Gårdagens nyhet om att unga scouter kan ha smittats av meningokocker har följts upp med en nyhet om att ett svenskt fall nu är bekräftat. Helsingborg drabbades under morgonen av en större vattenläcka, som dock åtgärdades snabbt. Noterade också en brand med giftig vid Njurunda utanför Sundsvall. Dock under kontroll nu. I övrigt tämligen lugnt.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:30

Inget nytt att kommentera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:00

Fler explosioner i Bangkok
Under dagen ska en sprängladdning ha kastats nära en järnvägsstation i Bangkok och någon ska dessutom ha slängt ner en sprängladdning i en flod i staden. Inga människor ska ha skadats.
Läs om händelsen på ambassaden i Bangkoks webbsida.
Kommentar: Av intresse då många svenskar befinner sig i Bangkok och på andra platser i landet.

Fall av meningokocker bekräftat
Ett svenskt fall av meningokocker ska enligt citat från Karolinska universitetsjukhusets presstalesperson ha bekräftats. Detta är alltså relaterat till gårdagens anteckning (15:00) om att smitta kan ha spridits på internationellt scoutläger.
Kommentar: Stort intresse runt frågan, vilket inte minst syntes på Krisinformation.se:s facebooksida, där många pingade sina bekanta för att uppmärksamma dem på uppmaningen om att söka vård. Sveriges Radio skriver i dag om att olika vårdinrättningar varit olika förberedda på att ta emot de vårdsökande.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07.15

Inget att rapportera.

Måndag 17 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 21.10

Inget nytt att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 17.00

Krisstöd efter knivdåd i Norrköping
Norrköpings kommun har öppnat en krisstödstelefon för de som behöver stöd och hjälp efter knivdådet i centrala Norrköping. Telefonnumret är 011-15 22 83.
Telefontjänsten är öppen för alla och bemannas av medarbetare från socialtjänsten.
Kommentar: Publicerar nyhet. Bra att sprida telefonnumret.
Det har även kommit rapporter i medierna om två andra incidenter i Norrköping. En explosion i stadsdelen Klockaretorpet. En större polisinsats med bl.a. helikopter i stadsdelen Hageby. Båda dessa händelser kan bidra till att förstärka oron hos allmänheten.

Sveriges ambassad om explosion i Bangkok
Med anledning av den explosion som inträffade i Bangkok under måndagen uppmanar Sveriges ambassad i Bangkok svenskar på plats att höra av sig till anhöriga, följa medierapporteringen och eventuella instruktioner från lokala myndigheter.
Kommentar: Publicerar nyhet. Bra information för svenskar på plats och deras anhöriga. Fortsätter följa händelsen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15.00

Folkhälsomyndigheten om smitta som spridits på scoutläger
Omkring 1 900 unga som deltagit i ett scoutläger i Japan uppmanas nu av Folkhälsomyndigheten att uppsöka sjukvård för förebyggande behandling. Deltagarna kan ha drabbats av smittsam hjärnhinneinflammation orsakat av meningokockbakterier.
Kommentar: Publicerar nyhet. Stort allmänintresse. Inte minst i samband med skolstarten. Följer utvecklingen.

Flera döda och skadade vid explosion i Bangkok
Minst 15 människor har dödats och 81 personer har skadats i en explosion i centrala Bangkok, rapporterar Sveriges Radio, DN och flera andra medier. Explosionen ska ha inträffat nära det hinduiska templet Erawan i Chidlomdistriktet. Templet är en populär turistattraktion i distriktet Pathum Wan i Bangkok.  Johan Tegel, presskommunikatör på utrikesdepartementet i Stockholm, säger till TT, att det befinner sig cirka 1 000 svenskar i Bangkok just nu. Han säger att UD inte känner till om några svenskar befunnit sig i närheten av explosionsplatsen. -Vi uppmanar alla svenskar som är där att följa händelseutvecklingen och iaktta försiktighet, säger Tegel.
Kommentar: Vi följer händelsen eftersom många svenska turister befinner sig i Bangkok. Ingen information hos Sveriges ambassad i Bangkok ännu.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13.00

Tre knivskurna i centrala Norrköping
Tre personer har skadats i vad som tros vara ett knivdåd. Händelse inträffade på gatan i centrala Norrköping, enligt SR P4 Östergötland. En misstänkt gärningsman ska ha gripits.
Kommentar: Håller ett öga på utvecklingen då händelsen kan skapa oro bland allmänheten.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:50

Inget nytt att rapportera.