Omvärldsbevakning vecka 35

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 30 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:30

Inget att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:30

Inget att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 9:30

Inget att rapportera.

Lördag 29 augusti


SAMMANFATTNING AV DYGNET 21:30

Ett mycket lugnt dygn med viss rapportering om stormen Erika, annars ingenting av större intresse för oss. 

OMVÄRLDSBEVAKNING 21:30

Ingenting att rapportera. 

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:30

Ingenting att rapportera. 

OMVÄRLDSBEVAKNING 08:30

Tropiska stormen Erika 
Nu är den över Haiti, dock som ett tropiskt lågtryck snarare. Men när den rör sig från Karibien till USA kan det bli så att den uppgraderas igen, skriver TT.  
Kommentar: Vi fortsätter att följa.

Fredag 28 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:00

Tropiska stormen Erika 
Enligt TT så ledde stormen Erika idag till förödelse i Dominica, med 12 döda. Ambassaden i Washington har gjort en nyhet på sin sajt, där de uppmanar svenskar i området att följa väderrapporten och eventuella råd från myndigheter. Erika väntas nå Florida i början av nästa vecka. 
Läs mer hos svenska ambassaden i Washington.
Kommentar: Det är lite för vaga rekommendationer för att göra en nyhet. Om de utökar rekommendationerna när ankomsten till USA är närmare så kan det bli en nyhet. Vi fortsätter att följa. 

Ändrad reseavrådan Liberia
Noterar att UD inte längre avråder från resor till Liberia. 
Kommentar: Ingen nyhet eftersom det inte är en utökad avrådan

SAMMANFATTNING AV DYGNET 16:15

Under dygnet har vi tittat på konsekvenserna av regnvädret som ställt till med lokala problem på några håll i landet. Vi fortsätter följa utvecklingen när det gäller den tropiska ovädret Erika som rör sig över Karibien. Under dagen har medierna i Sverige fokuserat på regeringens nya strategi mot terrorism. Många medier rapporterar om flyktingkatastrofen i Österike där emigranter hittats döda i en lastbil.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:00

Bombhot mot Uppsalaskola
Praktiska gymnasiet i Uppsala bombhotades på fredagseftermiddagen. Bombhotet kom till polisen strax före klockan 15 och flera polispatruller skickades till platsen .Strax  före klockan 15.30 uppgav Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson, att polisen lämnat skolan efter att de konstaterat att det inte fanns någon föremål på platsen, skriver UNT. 

Tropiska stormen Erika
Ovädret börjar nu närma sig Dominikanska republiken enligt NOAA.
Kommentar: Inget nytt i UD:s reseinformation. Vi fortsätter följa utvecklingen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:20

Tågen åter i trafik som vanligt
Den nedrivna kontaktledning som stoppat tågtrafiken förbi Katrineholm är nu lagad och tågtrafiken på sträckan är åter igång, uppger Trafikverket, men enstaka tåg kan dras med förseningar, uppger Sveriges Radio P4 Sörmland.
Kommentar: För kännedom.


OMVÄRLDSBEVAKNING 07.00

Tropiska stormen Erika rör sig mot Dominikanska republiken
UD:s reseinformation: den tropiska stormen Erika förväntas att gå strax norr om Hispaniola och nå Dominikanska republiken under fredagen. Svenska medborgare uppmanas att noga följa väderprognosen.
Kommentar: Fortsätter bevaka ev. uppdateringar i reseinformationen samt väderprognos http://www.nhc.noaa.gov/cyclones/

Hundratals båtflyktingar befaras ha omkommit
Flera hundra människor befaras ha omkommit efter att två båtar med upp till 500 migranter sjönk i Medelhavet utanför Zuwara, Libien, uppger BBC.
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 27 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 21.30

Dödsfall i mers i Saudiarabien
Saudiarabien har drabbats av 19 nya dödsfall i mers och akutmottageningen på ett av Riyadhs största sjukhus stängdes i förra veckan, enligt SvT. Nästa månad väntas två miljoner muslimer vallfärda till Mecka och Medina i Saudiarabien.
Kommentar: Sveriges ambassad i Riyadh uppmanar svenska medborgare att ta del av uppdaterad information från Saudiska hälsoministeriet och Folkhälsomyndigheten. Följ upp om det blir fler fall.

SMHI:s vädervarningar – uppdatering
SMHI:s varningar har uppdaterats under dagen. Klass 1-varning för rikligt regn gäller nu för Jämtlands län, Västernorrlands län, och Gävleborgs läns inland.
Kommentar: Fortsätter följa väderutveckling och ev. konsekvenser

Tropiska stormen Erika
Tropiska stormen Erika har lett till översvämningar och jordskred i delar av Dominica i Små Antillerna, rapporterar RSOE EDIS. 4 personer har omkommit. Stormen drar vidare mot Florida i USA.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen för stormen.

Livsmedelsverket lugnar boende på Lulnäsudden, Luleå angående PFAS
Boende på Lulnäsudden som i många år druckit vattnet som nu visat sig innehålla perfluorerade ämnen, PFAS, behöver inte känna någon större oro, uppger Sveriges Radio P4 Norrbotten.
Kommentar: Värdena ska vara så låga att inga sjukdomar kan kopplas till att man druckit av vattnet.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.45

Väder
Regnväder vållar problem i Göteborgsområdet, enligt GP
Kommentar: Se även tidigare notering om SMHI:s vädervarningar.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13.30

Flyktingar hittade döda i lastbil
Upp till 50 döda människor har hittats i en lastbil i Österrike, rapporterar BBC. Dödssifforna varierar än så länge i medierna. De första uppgifterna tyder på att de har kvävts till döds.
Kommentar: Följer situationen om den humanitära situationen kring EU:s gränser.

OMVÄRLDSBEVAKNING 8.00

Fortsatta tågproblem i Skåne
Det är fortfarande stopp i tågtrafiken mellan Hässleholm och Kristianstad, och Skånetrafiken har under morgonen haft stora problem med att få fram ersättningsbussar. Det uppger Sydsvenskan.
Kommentar: Följer upp om problemen skulle få omfattande konsekvenser.

Skogsbränder i nordvästra USA och Kanada
Myndigheter i Washington State, USA, och i British Colombia, Kanada, rapporterar om att de omfattande skogsbränderna fortsätter (se interaktiva kartor). USA har begärt stöd i brandbekämpningen av bl a Australien och Nya Zeeland.
Kommentar: Sveriges ambassader i Washington, USA, och Ottawa, Kanada, har ingen specifik reseinformation kopplat till bränderna, men via hemsidor finns kontaktuppgifter vid behov av info.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för rikligt regn
Varningarna gäller Jämtlands, Värmlands och delar av Gävleborgs län.
Kommentar: Följer upp om regnen leder får konsekvenser.

Möte om säkerhet på tåg – efter terrorattack
Flera av Europas inrikes- och transportministrar ska mötas på lördag i Paris för att diskutera om säkerhetskontroller bör införas på tåg, uppger Sveriges Radio. Bakgrunden är att en misstänkt terrorist började skjuta ombord på ett tåg mellan Paris och Amsterdam i fredags.
Kommentar: För kännedom. Inga diskussioner kan ännu ses om hot/risker svensk tågtrafik

Onsdag 26 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 21.00

Stora störningar i tågtrafiken genom Hässleholm
Trafikverket informerar om stora störningar i tågtrafiken på södra stambanan för alla tåg som passerar Hässleholm. Man räknar med inställda tåg och kraftiga förseningar under hela kvällen. Bussar ersätter inställda tåg.
Kommentar: Besvärligt trafikläge för tågtrafik, men ersättningsbussar har satts in, inget totalstopp.

Skogsbrand i Loftahammar
En skogsbrand man trodde var släckt nära Loftahammar tog sig under dagen och räddningstjänsten fick rycka ut, enligt Sveriges Radio. Skogsbrandrisken är i länet hög eller mycket hög enligt SMHI.
Kommentar: Händelsen visar på att den höga brandrisken orsakar mindre bränder på flera håll. Fortsätt bevaka skogsbrandsrisk.

Kustbevakningen medverkade i dramatisk sjöräddning på Medelhavet
Kustbevakningen rapporterar om att KBV 001 Poseidon har genomfört ännu en sjöräddningsinsats i Medelhavet. 569 personer kunde räddas, men många avlidna hittades i flyktingbåtens lastutrymme.
Kommentar: Berör inte Sverige, men visar på svenska myndigheters arbete inom EU:s krishantering.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET 16.10

Inga större händelser att rapportera om. Medierna skriver nu på eftermiddagen bland annat om dödsskjutningen av ett TV-team i direktsändning i Virginia, USA.  

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.10

Elva fall av pestsmitta i USA
I USA har elva människor smittats av pest sedan den 1 april i år, enligt en rapport från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC. Flera av de drabbade har vistats i nationalparken Yosemite och kan ha blivit smittade av gnagare, skriver CNN. Sjukdomen förekommer i tredje världen. Ett utbrott skedde i Indien 1994.
Kommentar: Följer eftersom det kan skapa frågor bland allmänheten när flera fall rapporteras från USA. Folkhälsomyndigheten har allmän information om sjukdomen.

Tropiskt oväder Erika utanför Västindien
Det tropiska ovädret Erika, för närvarande öster om västindiska öarna, rör sig sakta in mot Mexikanska golfen, rapporterar GDACS. Erika kan påverka bland annat Dominikanska republiken och senare Florida.
Kommentar: Följer detta och andra tropiska oväder som kan uppstå när havsvattentemperaturen ökar.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12.20

Stora skogsbränder i flera stater i USA
Skogsbränder rasar i östra USA och täcker ett område stort som Sverige. Hjälp har begärts från bland annat Australien och Nya Zeeland, enligt The Guardian.  
Kommentar: Följer

OMVÄRLDSBEVAKNING 08.00

Inget att notera. 

Tisdag 25 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 21.45

Inget att notera. 

SAMMANFATTNING AV DYGNET 16:20

Lugnt dygn där nyheter om ned- och uppgång på världens börser fortsätter att dominera medierna.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.20

Inget att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13.25

Inget att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 09.45

Inget att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07.00

Inget att notera. 

Måndag 24 augusti


OMVÄRLDSBEVAKNING 22.30

Inget att notera. 

SAMMANFATTNING AV DYGNET 16:10

Ett mycket lugnt dygn. Under dagen har medierna fokuserat på börsraset på flera av världens börser.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:00

Inget att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12:20

Inget att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08.30

Ingenting nytt att notera.