Omvärldsbevakning vecka 37

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 september

OMVÄRLDSBEVAKNING 21.00

Flyktingsituationen
Tyskland frångår Schengenavtalet tillfälligt och återinför gränskontrollen mot Österrike, uppger landets inrikesminister Thomas de Maizière, enligt flera medier.

Skogsbränder i Kalifornien
Bränderna i norra Kalifornien fortsätter. Över 5000 brandsoldater bekämpar lågorna, enligt BBC.

Strömavbrott i Skåne
Efter problem med en fördelningsstation i Tomelilla står över 19 000 hushåll utan el i sydöstra delarna av Skåne, enligt SR.

SAMMANFATTNING AV DET SENASTE DYGNET 16.30

Flyktingsituationen har haft fortsatt fokus. Oro för vad missförstånd och desinformation kan ställa till med har fått genomslag i medierna. Bland annat toppar Dagens Nyheter med rubriken Flyktingar varnas för svenska myndigheter. Göteborgs-Posten uppmärksammar att en libanesisk tidning sprider nyheter om att Sverige och Norge ska hämta flyktingar med lyxkryssare. Sydsvenskan skriver att Malmö stad oroar sig för människohandel med barn. Samtidigt har bland annat Länsstyrelsen i Skåne gåt ut med mer information hur systemet är tänkt att fungera och det finns många i sociala medier som länkar till myndigheternas information.
När det gäller situationen i Europa toppar BBC med att trycket längs gränsen mellan Serbien och Ungern är högt och Polisen i München varnar för att staden når taket för sin förmåga att hantera situationen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12.00

Flyktingsituationen dominerar medierna. I övrigt inget att tillföra.

Lördag 12 september


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:10

Skogsbränder rasar i norra Kalifornien
Skogsbränder rasar i norra Kalifornien. Enligt BBC har tusentals boende lämnat sina hem. 
Kommentar: Följer.

SAMMANFATTNING AV SENASTE DYGNET 22:10

Flyktingsituationen har präglat medierna även idag. Fokus ligger på situationen i lägren i Ungern, flyktvägen, att fler flyktingar väntas komma genom Serbien och på stödet för flyktingmottagande och de demonstrationer som genomförts i olika städer i Europa idag. Förutom det har redaktionen följt händelserna i en gruva utanför Lycksele där ett mindre antal personer stängdes inne efter en brand. Samtliga klarade sig, någon med skador. 

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:35

Ingenting att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08:20

Ingenting att rapportera.

Fredag 11 september


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:10

Många döda efter att kran rasat i saudisk moské
En lyftkran har vält i den stora moskén i Mecka i Saudiarabien och orsakat stor förödelse, enligt bland annat Aftonbladet. Medieuppgifter gör gällande att 87 människor omkom och att 180 har skadats, men uppgifterna kan komma att ändras. Det finns inga uppgifter om att svenska medborgare har drabbats. Orsaken till att kranen rasat uppges vara stormvindar, skriver DN.
Kommentar: Följer om frågor skulle uppstå kring drabbade svenskar.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET 15.50

Medierna domineras av rapporter om flyktingsituationen och mottagandet av dem som försöker ta sig till olika länder i Europa. På EU:s krismöte om flyktingmottagandet på måndag ska medlemsländerna bland annat försöka enas om att fördela flyktingar för att avlasta länder som Italien, Grekland och Ungern.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:00

Krisinformation.se följer rapporteringen om situationen för flyktingar som försöker ta sig till länder i Europa. I övrigt ingenting att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12:30

Flyktingar med färja till Göteborg på morgonen
Under morgonen anlände Stena Lines färja från tyska Kiel till Göteborg. För första gången med en stor grupp flyktingar som passagerare, rapporterar Ekot.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Olycka mellan buss och lastbil 
En lastbil har kört in i en buss på E18 mellan Grillby och Ekolsund. Enligt polisen är 16 personer skadade, varav en person har förts till sjukhus, uppger TT.
Kommentar: För kännedom.


OMVÄRLDSBEVAKNING 07.45

Explosion i Hässleholm, Borås
Polisen i Västra Götaland uppger att en explosion inträffade i området Hässleholmen.
Fönsterrutor har krossats och det kan röra sig om en handgranat. Området var på
morgonen avspärrat.
Kommentar: Inga personer uppges ha skadats vid explosionen. Följ upp

OMVÄRLDSBEVAKNING 06.45

Översvämningar och jordskred i Miyagi, Tochigi och Ibaraki prefekturerna
Sveriges ambassad i Tokyo informerar om de vädervarningar som Japanska Meteorological Agency har utfärdat för områden i Miyagi, Tochigi och Ibaraki prefekturerna. Situationen är särskilt allvarlig runt floden Kinugawa i Ibaraki prefekturen. Svenska medborgare som bor i eller reser till området bör följa hålla sig informerade om situationen och följa anvisningarna från lokala myndigheter.
Kommentar: Nyhet publicerad, fortsätter följa

Grekiska ön Lesbos har svårt att klara flyktingström
Över 100 000 flyktingar och migranter som har tagit sig till Lesbos hittills i år, på vägen mot Nord- eller Västeuropa. Grekland klarar inte av detta på egen hand, larmar Röda Korset, enligt TT.
Kommentar: Enligt ambassaden i Athen är antalet migranter som anländer till några grekiska öar mycket stort. För närvarande är det inget som tyder på att det är en risk för svenska resenärer.

Polisen varnar för falsk ICA-sida
Polisen har gått ut med en varning för en falsk ICA-sida på Facebook: ICA Tavling. Bedragarna skickar ut meddelanden till ICA:s följare om att de har vunnit pengar.  https://www.facebook.com/Polisen-bedrägeri-546406245370971/timeline/
Kommentar: Sidan har stängts av Facebook, men Polisen varnar för liknande sidor/tävlingar

Släckningsarbetet efter brand på återvinningsstation utanför Kristianstad
Släckningsarbetet av den brand som utbröt på torsdagen på sopstationen i Snårarp utanför Kristianstad fortsatte på fredagen, uppger P4 Kristianstad. Rökutvecklingen har varit kraftig.
Kommentar: Räddningstjänsten tror att branden ska vara släckt vid lunchtid.

Torsdag 10 september


OMVÄRLDSBEVAKNING 21.30

Skyfall och översvämningar i Japan – uppdatering
Enligt Sveriges ambassad i Tykyo bör resande svenskar följa utvecklingen av tyfoner på webbplatsen för Japan Meteorological Agency och även följa rekommendationer från lokala myndigheter.
Kommentar: Det finns inga uppgifter om att svenskar skulle ha drabbats av skyfallen och översvämningarna

Spänningar stiger i Turkiet
En militäroffensiv pågår i Cizre i sydöstra Turkiet, och enligt uppgifter har flera civila dödats och utegångsförbud råder i staden, rapporterar BBC.
Kommentar: Fortsätter följa ambassadens/UD:s information om läget

Många flyr sjövägen
Större grupper med flyktingar kommer direkt från Tyskland till Sverige med färja. På ett dygn har hundratals personer åkt med Stena Lines fartyg från tyska hamnar, uppger Sveriges Radio.
Kommentar: Det finns inget som tyder på några störningar, eller någon påverkan på färjetrafiken

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.30

Österrikisk-ungersk tågtrafik ställs in
Från Ungern rapporteras att kristillstånd ska deklareras från den 15 september på grund av det stora antal flyktingar. Sammandrabbningar har skett mellan polis och flyktingar. Österrikes tågbolag ÖBB meddlar att det tillfälligt stoppar all tågtrafik mellan Österrike och Ungern av säkerhetsskäl. Tågen har varit överfyllda på grund av att många flyktingar vill ta sig till västra och norra Europa, meddelar TT. 
Kommentar: Följer

Flyktingar i Danmark får lämna landet
De flyktingar som befinner sig i Rödby har efter ett beslut från danska polisen lämna landet utan att registreras. Denna vecka har runt 3000 flyktingar kommit till Danmark, men bara 400 har sökt asyl där, uppger Sveriges Radio. Sveriges statsminister Stefan Löfven kritiserar beslutet, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Följer

Svensk polis: Kan vara brott att hjälpa flyktingar till Sverige
Polisen i Malmö har de senaste dagarna gripit ett antal personer misstänkta för människosmuggling, raporterar SVT. Det har varit bilister som tagit med sig flyktingar över Öresundsbron. Åtal kan komma att väckas oavsett om man vill hjälpa till av humana skäl, skriver Polisen.
Kommentar: Det kan uppstå frågor.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET 16.00

Krisinformation.se har under dagen följt de två händelser som toppar medierna just nu. Situationen med de flyktingar som söker sig till Europa via bland annat Ungern samt följderna efter det tropiska ovädret Etau i Japan där läget och konsekvenserna ännu inte är helt klarlagda.  

OMVÄRLDSBEVAKNING 13.00

Svenska ambassadens reseinformation om Turkiet
Med anledning av oroligheterna som har drabbat turistorter i Turkiet tittar vi lite extra på ambassadens reseinformation för Turkiet. Ambassaden skriver att det inför nyvalet den 1 november finns risk för våldsamheter och att resenärer bör vara vaksamma och försiktiga. Situationen kan snabbt förvärras, informerar ambassaden.
Kommentar: Vi följer utvecklingen i Turkiet och i medier och genom ambassadens/UD:s information.

Översvämningar i Japan efter ovädret Etau
I Japan har enligt medieuppgifter hundratusentals människor evakuerats efter att det tropiska ovädret Etau drabbat prefekturerna Tochigi och Ibaraki, norr om Tokyo. Kärnkraftverket Fukushima har drabbats och radioaktivt vatten har runnit ut i havet, skriver bland annat TT och BBC. Det förekommer uppgifter om att ett antal människor saknas, men det är oklart hur många som har drabbats och hur stora skadorna är.
Kommentarer: Följer om frågor uppstår kring till exempel radioaktiviteten.

Bombhot mot dagstidning
Gefle Dagblad har bombhotats och polisen fanns på plats under förmiddagen. Polisen har gjort bedömningen att det inte finns någon bomb på plats, uppger Gefle Dagblad.
Kommentar: Noterar detta eftersom frågor kan uppstå.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08.00

Tågtrafik vid dansk-tyska gränsen återupptas
Tågtrafiköver den tysk-danska gränsen kommer att återupptas under torsdagen. Det uppger tågbolaget DSB. Däremot tillåts inte tågvagnar på färjorna som landar i Rødby på Lolland.
Kommentar: Restriktionerna för tåg på färjetrafiken i Rödby kan komma att påverka resande svenskar. Det bör dock finnas alternativa resvägar.

Flyktingar fick lämna Rödby
250 flyktingar som vägrat kliva av de danska tågen i Rødbyhavn fick på onsdagskvällen lämna platsen, uppger Jyllands Posten. Flyktingarna ska under onsdagskvällen ha rest mot Sverige.
Kommentar: Migrationsverkets information om hur flyktingarna tas emot

Sveriges ambassad i Tokyo uppmärksammar kommande tyfoner
Ambassaden uppmarar resande till att följa utvecklingen av förestående tyfoner på Japan Meteorological Agency och följa rekommendationer från lokala myndigheter. Pga skyfall har tusentals personer har av myndigheterna beordrats att evakuera sina hem.
Kommentar: Meteorologiska myndigheterna i Japan varnar för kraftiga skyfall, följer.

Onsdag 9 september


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:00

Norsk medborgare kidnappad av IS
Terrorgruppen IS uppger att de har kidnappat och håller en norsk man fången i Syrien.
Uppgifterna bekräftas av Norges statsminister Erna Solberg, rapportear Sveriges Radio.
Kommentar För kännedom. Reseavrådan gäller sedan tidigare för Syrien

Stor manifestation i Göteborg
Uppemot 10.000 människor samlades på Götaplatsen i Göteborg i en manifestation för flyktingmottagande, rapporterar flera medier, bl a Sveriges Radio P4 Göteborg.
Kommentar: Inga rapporter om störningar i samband med den stora folksamlingen

Lufthansas pilotstrejk – uppdatering
På onsdagseftermiddagen vann Lufthansa en tillfällig juridisk seger då en domstol i Frankfurt beordrade piloterna att avbryta strejken som beräknas vara över på torsdag, uppger SvT.
Kommentar: Svenskar påverkades under onsdagen, men strejken ser inte ut att få längre konsekvenser

Oroligheterna i Turkiet
Ingen ny information eller råd hos Ving, Apollo, ambassaden i Ankara eller UD. Gällande reseråd ligger kvar i nuläget.
Kommentar: Fortsätter följa.

Skogsbränder i Kalifornien, USA
Nya skogsbränder har brutit ut i Kalifornien, sydost om Los Angeles och boende har fått evakueras enligt RSOE Emergency and Disaster Information Service.
Kommentar: Ingen specifik info om bränderna i reseinformationen hos Sveriges ambassad i Washington, men användbara länkar till brandmyndigheter i Kalifornien som har lägesrapporter.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET 16:45

I medierna är det stort intresse för flyktingsituationen i Europa. Bland rubrikerna kan noteras att:
- Nära 20 000 väntas till Götaplatsen i kväll för en manifestation med rubriken Refugees Welcome Göteborg. 
- Tågbolaget DSB har ställt in all tågtrafik mellan Tyskland och Danmark på obestämd tid enligt nyhetsbyrån Ritzau.
- EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers linjetal och förhandlingarna i EU.

I de turkiska charterorterna Alanya och Side har det rapporterats om oroligheter i flera medier.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:15

Inget nytt att tillägga.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:15

Oroligt i Turkiet
Enligt Sveriges Radio har researrangören Apollo sms:at sina kunder på plats i turistorten Alanya i Turkiet och uppmanat dem att stanna inomhus
Apollos pressrum
Apollo på facebook
Kommentar: Hittar ingen info i Apollos kanaler. Ser heller inget nytt om just Alanya hos ambassaden i Ankara. Följer.

Luftahansa i strejk
Lufthansas piloter har gått ut i strejk, vilket enligt SR drabbar omkring 2 000 svenskar som planerat att resa till Tyskland från Arlanda eller Landvetter.
Information på engelska från Luftahansa
Kommentar: Endast för kännedom, då det eventuellt kan bli rörigt på nämnda flygplatser.

Tisdag 8 september


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:30

Inget nytt att kommentera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:50

Tåg stoppade i Tyskland
Polisen i norra Tyskland har stoppat flera tåg i Hamburg och Lübeck, uppger flera medier, bland annat Aftonbladet. Ombord finns flyktingar på väg mot Danmark och enligt uppgift vill flera av dem till Sverige. Enligt danska statsjärnvägen DSB bör resenärer räkna med stora förseningar för tåg från norra Tyskland till Danmark.
Kommentar: Följer detta.

Långtradare med farligt gods i olycka vid Krokom
En lastbil med farligt gods har kört av vägen vid Krokom i Jämtland. Enligt Aftonbladet har sanering ännu inte skett.
Kommentar: Trafiken leds om enligt kommunen. Följer.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET 16.00

Efter översvämningarna i Hallsberg med omnejd är följderna (översvämningar och transportstörningar) hanterbara.  I media toppar fortsatt rapporteringen om flyktingmottagandet i Sverige, om de politiska utmaningarna i denna sak och om det svenska engagemanget. Kustbevakningens fartyg Poseidon som återvänt till Sverige efter tre månaders arbete i Medelhavet. Krisinformation.se har idag bloggat om myndigheters beredskap för att ta emot människor samt frivilligorganisationers hjälp till drabbade och  delat MSB:s inlägg på Facebook om hjälp till människor i krisdrabbade länder.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12:30

Inget nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:30

Inget att notera

Måndag 7 september


Sammanfattning av dygnet

Stort genomslag av VMA-testet (viktigt meddelande till allmänheten) för Krisinformation.se. Media fortsätter att fokusera på de flyktingar som tar sig genom Europa samt den svenska och europeiska flyktingpolitiken.

Omvärldsbevakning 22:00

Kriseinfo.no noterar höjd varningsnivå, orange, för berget Veselmannen i Romsdalen då den kontinuerliga övervakningen registrerat ökade rörelser. Den ökade rörelsen beror sannolikt på stor nederbörd och förväntas avta i och med att nederbörden avtar.
Mer om övervakning och varningsnivåer på Norges Vassdrags- og energidirektorat
Kommentar: Följer i avvaktan på att varningsnivån går ner igen.

Omvärldsbevakning 16:30

80 hushåll behöver boende 80 hushåll behöver tillfälliga bostäder efter översvämningarna, skriver SR p4 Örebro. 
Kommentar: Hallsbergs kommun uppdaterar sina nyheter med anledning av översvämningarna och deras effekter. För kännedom.

Omvärldsbevakning 12:30

VMA-test idag
Klockan 15.00 är det dags igen för test av utomhussignalen Viktigt meddelande. Signalen kan vara ett livsavgörande hjälpmedel när människor ska varnas och informeras vid allvarliga händelser. Signalen kan till exempel utlösas vid bränder med stark rökutveckling, vid gasutsläpp, svåra oväder eller vid störningar i viktiga samhällsfunktioner. Signalen Viktigt meddelande testas fyra gånger om året via de utomhusaggregat som finns i de flesta städer och tätorter. Mer information hos MSB.
Kommentar: Sprider information om testet i alla våra kanaler.

Uppdatering översvämningarna
Flear skolor och förskolor håller stängt idag i Hallsberg, men vattnet börjar sjunka undan upgger SR P4 Örebro och Hallsbergs kommun.
Under måndagsmorgonen har en än så länge begränsad tågtrafik kommit igång mellan Hallsberg och Laxå efter söndagens regn, som helt stoppade tågtrafiken på sträckan, uppger Trafikverket.  
Kommentar: Uppdaterat nyheten och fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 08:30

Inget att notera