Omvärldsbevakning vecka 39

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndagen 27 september


SAMMANFATTNING AV DYGNET

Lugnt dygn där medierapporteringen främst har fokuserat på Löfvens besök i New York, ny olycka på medelhavet och valet i Spanien.

OMVÄRLDSBEVAKNING 20:45

Många asylsökande som får nej åker inte hem
17 000 utvisiningsärenden ligger hos polisen men polisen prioriterar inte att avisa de som fått avslag, enligt SVT.
Kommentar: För kännedom

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:05

Inget nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 10:40

Identifieringsarbetet av omkomna fortsätter i Mecka
På lördagen rapporterade DN att många av de som omkom under torsdagen i Mecka, Saudiarabien, ännu inte kunnat identifieras.
Kommentar: För kännedom

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 10:40

Aftonbladet och andra medier skriver om en undersökning gjord av DN och Ipsos som visar att 44 procent av svenskarna vill se en ökad invandring. Det är en ökning med 18 procentenheter sedan februari. Samtidigt är allt fler oroliga för den ökade flyktingtillströmningen.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski sätter in svenskarnas vilja att hjälpa flyktingar i ett historiskt perspektiv. I en analys på DN.se skriver Ewa Stenberg att flyktingkrisen leder till en skarp polarisering av opinionen och en ökad oro. Situationen ställer nya krav på politiken och Sveriges politiker kan inte längre lita på att EU och FN klarar av sina uppdrag, något som också skapar spänningar internationellt.

Lokalt är också flyktingmottagnigen en viktig fråga. SR P4 Gävleborg berättar om Migrationsverkets planer om att kunna använda gymnastiksalar som temporärt boende i Gävle. SR P4 Göteborg rapporterar om att Lerums kommun beslutat att ta emot fler flyktingar och ta fram fler boenden.

Lördagen 26 september


OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 20:45

Många ensamkommande barn till Trelleborg
– Vi behöver öppna ett nytt boende varje dag den kommande veckan, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg till  SVT. Under helgen arbetar Trelleborgs kommun med att snabbrekrytera personal som kan arbeta på boendena. Mellan 150 och 200 personer kommer att behövas den närmaste tiden.
Kommentar: Fortsätter följa.

OMVÄRLDSBEVAKNING 20:30

Stor moskébrand i London
Moskén Baitul Futuh i Londondistriket Morden brinner, rapporterar brittiska medier. Branden startade vid lunchtid och ett stort svart rökmoln kunde ses på långt håll. Enligt BBC var bara en handfull besökare på plats i moskén och de evakuerades. En person har tagits till sjukhus för rökförgiftning.
Kommentar: Följer eftersom många svenska turister vanligtvis befinner sig i London.

Två rökskadades på färja
En mindre brand bröt under lördagen ut på en Finnline-färja. Fartyget var på väg mot Malmö. Färjan lämnade Travemünde vid 11-tiden. Någon gång under eftermiddagen ska en brand ha brutit ut, rapporterar Expressen. Alla resenärer evakuerades till övre däck.
Kommentar: Läget verkar vara under kontroll, mest för kännedom.

SAMMANFATTNING FLYKTINGSITUATIONEN 13:30

Medierapporteringen kring flyktingsituationen har varit relativt låg under det senaste dygnet. Under gårdagseftermiddagen och kvällen rapporterade medierna om den särskilda debatt som hölls i riksdagen om flyktingfrågan. En av de frågor som lyftes fram allra mest var boende för asylsökande. Enligt SVT  är ett av förslagen att tidigarelägga den planerade lagen som kan tvinga kommuner att ta emot flyktingar. Flera lokala medier fortsätter rapporterar om det ansträngda läget i ankomstkommunerna. Sydsvenskan skriver om att strömmen av ensamkommande barn gör att Malmö kan gå in i krisnivå två,  I så fall är det första gången sedan tsunamikatastrofen 2004. SVT berättar om att Täbys kommunpolitiker nu får dela lokal med asylsökande. Täby är bland de kommuner som tar emot minst antal flyktingar i Sverige. Men nu, när behovet av sängplatser är akut, tvingas kommunen tänka om. I helgen öppnar ett nytt ankomstboende, på samma plats där politikerna håller sina möten. Ett beslut som kommunstyrelsens ordförande anser har gått för snabbt. Aftonbladet har ett stort fotoreportage, med starka bilder på barn på flykt. Fotoreportaget kan leda till att flyktingfrågan kommer högre upp i rapporteringen under det närmaste dygnet.

OMVÄRLDSBEVAKNING 13:00

Inget nytt att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08:00

Tropiska stormen Dujuan
Cyklonen rör sig fortsatt mot Kina.  Den är uppe i en katergori 3 och väntas öka till kategori 4 under söndagen.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Kryssningsbåt fast i Åbo
Tallink Siljas kryssningsfartyg M/S Galaxy har inte kunnat lämna hamnen i Åbo som planerat, rapporterar flera finska medier. Orsaken är ett tekniskt fel med elektriciteten och fredagskvällens tur mot Stockholm fick ställas in.
Kommentar: För kännedom.

Fredagen 25 september 


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:00

Barn tvingas sova på golv
Strömmen av ensamkommande barn gör att Malmö kan gå in i krisnivå två, skriver Sydsvenskan. I så fall är det första gången sedan tsunamikatastrofen 2004. Natten till fredagen sov barn på golv i gymnastiksalar. På fredagskvällen hade Malmö stad 812 ensamkommande barn i olika boende. Och det finns plats för ytterligare 190. För två veckor sedan tog Malmö stads trygghets- och säkerhetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl beslutet att staden går in i det första stadiet av krisläge: "störning".B eslut om krisläge av typen "störning" tas relativt frekvent, till exempel i samband med sommarens upprepade granatdåd och under storregnet den 31 augusti förra året.

– Men nu är vi mycket nära ett beslut om krisläge två som kallas "allvarlig händelse", sa Ebbeståhl på fredagen.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

SAMMANFATTNING AV DET GÅNGNA DYGNET 16:40

Under dygnets första halva toppades de flesta stora medier av direktrapporter från svenskar på plats i Medina, där många människor avled och skadades under högtiden Hajj igår (se anteckning igår torsdag 10:50 för mer info om själva händelsen). Därefter mycket spidda ämnen i media, som elak kod (se nedan) och misstankar om ekonomiska olagligheter runt Fifas ordförande Sepp Blatter. Rapporter i flyktingfrågan fortsätter att vara ett självklart, om än inte "toppande", inslag i mediebilden. Framför allt har dagens debatt i riksdagen (se nedan) fått visst utrymme.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:00

Under några dagar har cryptokocker, elak kod som sprids genom bluffmejl, varit på tapeten. Det handlar i det här fallet om bluffmejl med den fejkade avsändaren Postnord och rubriken "Du har lösta paket".
Information från Postnord
Nyhetstext från Dagens Nyheter
Kommentar: Då Sveriges Radio skrev en mycket tydlig tweet med länk till text om ärendet delade vi denna. Visserligen lite sent på bollen, men det finns fortfarande människor som drabbas av den skadliga koden. Alltid bra att påminna om hur man bör hantera den här typen av mejl - radera, inte klicka.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 16:00

Lagändring tidigareläggs
Under dagen har det hållits en särskild debatt i riksdagen om flyktingfrågan. En av de frågor som lyfts fram allra mest är boende för asylsökande och enligt SVT kommer man att tidigarelägga en lagändring som gör att kommuner måste ta emot fler flyktingar.
Se SVT:s text här.
Sveriges Radio direktrapporterade från debatten

Migrationsverket är mycket aktiva på twitter, se här.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 13:00

Sammanfattning av det senaste dygnet
Flyktingfrågan sjunker fortfarande i medierna på nationell nivå. Nyheten om att Stockholms stad nu ska hjälpa transitflyktingarna kan ha minskat kritiken mot myndigheterna. Statsministerns uttalande för TT om att han vill förbereda för extraordinära insatser i flyktingfrågan kan också bidra till detta. I lokala medier förekommer dock en del kritik mot att myndigheterna inte tar sitt ansvar i flyktingfrågan. Det rapporteras bland annat om svårigheter för frivilliga att få stöd från Migrationsverket och att myndigheterna inte tar sitt ansvar för de flyktingar som inte söker asyl.  Nyheten om att en buss med asylsökande, som anlände till en nyinrättad flyktingförläggning i Finland har attackerats med fyrverkerier har fått stor spridning under dagen i medierna. Vi noterar också rapporteringen om att SJ och facket går ut och dementerar falska rykten om att flyktingar plundrat bistron på SJ-tåg.

I sociala medier kan vi se ett intressant skifte efter Stockholms finansborgarråds utspel igår, där hon bland annat lovade mer pengar till frivilligorganisationer. Därefter såg vi flera uttrycka hopp om att politikerna och myndigheterna kanske är på väg att bli mer synliga i frågan, vilket man alltså har saknat hittills. I sociala medier är det också många som uttrycker sin avsky mot attacken mot flyktingar i Finland.

Huvudspår:

Mottagandet

Stockholm stad vill hjälpa transitflyktingarna
Stockholms finansborgarråd Karin Wannborg säger att Stockholms stad nu finkammar stan efter nya lokaler för de flyktingar som inte söker asyl. – Jag vågar stå upp och säga att finns fortfarande volontärarbetet så kommer vi kunna hjälpa till med lokaler, försäkrar Karin Wanngård till SVT. Staden planerar att skjuta till omkring 10 miljoner kronor till frivilligorganisationer för att de ska kunna fortsätta sitt arbete. 

Kritik mot Malmös insatser för flyktingar

Vänsterpartiet är kritiskt mot Malmö stads sätt att hantera flyktingmottagandet. Allt för lite har gjorts av kommunen, menar partiet, uppger Sydsvenskan.

P4 Östergötland rapporterar om svårigheter för frivilliga att få stöd av Migrationsverket. P4 Kalmar rapporterar om hur man kan hjälpa asylsökande. P4 Göteborg har reportage om ensamkommande flyktingbarn med rubriken "Ensamkommande skickas som ankare till Sverige". 

Mottagandet av ensamkommande flyktingbarn har blivit business.
Privatpersoner drar nu nytta av den stora bristen på familjehem, och försöker tjäna pengar på den. Ekonomisk vinst går före viljan att hjälpa de unga, skriver Sydsvenskan.

Asylsökande attackerade i Finland
En buss med asylsökande, mestadels barnfamiljer, som anlände till en nyinrättade flyktingförläggning i Lahtis i natt attackerades av demonstranter som kastade fyrverkeripjäser, uppger Sydsvenskan och SVT. 

Löfven vill förbereda för "extraordinära insatser”
Statsminister Stefan Löfven vill ha en beredskap för "extraordinära insatser" med anledning av att antalet asylsökande i Sverige stigit betydligt de senaste dagarna. Åtgärderna som ska vidas kan bland annat handla om att samordna med Migrationsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och kommunerna så att fler boenden tas fram, skriver TT och flera andra medier. 

Eric Rosén: ”Det är glädjande, på tiden och fler bör följa efter”
Läs mer hos Politism. 

Övrigt

Falska rykten om kaos på flyktingtåg
Flyktingar plundrade bistron och tågpersonalen var tvungen att låsa in sig, enligt uppgifter som sprids på främlingsfientliga sajter. Men händelsen har aldrig inträffat, enligt SJ och facket. Flyktingar plundrade bistron och tågpersonalen var tvungen att låsa in sig, enligt uppgifter som sprids på främlingsfientliga sajter. Mer hos SVT.


OMVÄRLDSBEVAKNING 11:00

Inget nytt att kommentera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:25

Inget nytt att rapportera. Redaktionen fortsätter att följa flyktingsituationen i Sverige och EU samt rapporter om vilka som omkommit eller skadats i Mecka under gårdagen. Det finns ännu ingen bekräftad information om drabbade svenskar.

Kort om rapporteringen kring flyktingsituationen
Nyheter om flyktingsituationen är inte huvudspåret i media under morgonen däremot har bland annat SRs lokala stationer nyheter på ämnet. P4 Östergötland rapporterar om svårigheter för frivilliga att få stöd av Migrationsverket. P4 Kalmar rapporterar om hur man kan hjälpa asylsökande. P4 Göteborg har reportage om ensamkommande flyktingbarn med rubriken "Ensamkommande skickas som ankare till Sverige".  SVT.se toppar med nyhet om problematiken med placeringar av ensamkommande flyktingbarn.

Torsdagen 24 september 


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:20

Falska rykten om flyktingar på tåg
Nyhetsbyrån TT rapporterar om falska rykten som sprids i sociala medier om kaos på flyktingtåg.
Kommentar: För kännedom.

Media rapporterar om arbetet med att spåra svenskar som är i Mecka
SVT rapporterar att arbetet med att spåra svenskar som är i Mecka pågår men att en stor grupp av de som åkt ska enligt uppgifter vara valbehållna.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

SAMMANFATTNING AV DYGNET 17:05

Mediebevakningen har fokuserat på olyckan nära Mecka i samband med firandet av Hajj där dödssiffran nu är över 700 enligt medieuppgifter. Flyktingfrågan har därför fått stå tillbaka.

OMVÄRLDSBEVAKNING 17:00

Inget nytt att notera. Redaktionen forsätter att följa utvecklingen i efter händelsen i Saudiarabien. Det finns ingen information om drabbade svenskar i nuläget. Refaktionen fortsätter också att följa flyktinsituationen i Sverige.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGFRÅGAN 14:00

Sammanfattning:
Under gårdagen fortsatte flyktingfrågan att sjunka undan i medierna. Under dagen och kvällen kom rapporter ifrån EU:s toppmöte, där man bland annat beslutade sig för ekonomisk hjälp till Syriska flyktingar.

Under torsdagsförmiddagen blossade flyktingfrågan upp något igen, i och med ett uttalande från Stockholms finansborgarråd Karin Wannborg. I ett direktsänt samtal i Sveriges Radio meddelade finansborgarrådet att Stockholms stad efterfrågar möjlighet att hjälpa de så kallade transitflyktingarna (i vardagligt tal ofta benämnda som papperslösa), de som anländer till Sverige utan att söka asyl och som därmed inte får myndigheternas hjälp i dag.

Strax därefter meddelade Dagens Nyheter att Polisen i Stockholm nu skärper kontrollen av flyktingar. ”Personer som inte bedöms ha giltiga skäl att visats i Sverige kommer att tas i förvar”, skriver Dagens Nyheter.

På sociala medier har framför allt den senare nyheten tagit fart rejält och många människor säger sig vilja se dessa individer omhändetagna och utskickade.

Sammanfattningsvis relativt jämnt medieintresse sett till de senaste dygnen. Dock ger Dagens Nyheters text om polisens linje nytt bränsle åt de främlingsfientliga strömningarna, som annars hamnat i skymundan med anledning av många medmänskliga initiativ för att hjälpa de nyanlända under de senaste veckorna.

Huvudspår

Situationen för de så kallade transitflyktingarna
Stockholms stad vill kunna hjälpa också de flyktingar som inte väljer att söka asyl. Läs och lyssna på Sveriges Radios inslag här.

Polisen skärper kontroll av flyktingar
Polisen i Stockholm skärper nu sin kontroll av flyktingar, skriver Dagens Nyheter.
– Vi måste informera om rättsläget och har därför beslutat att trycka upp flyers där det står att den som inte sök asyl enligt reglerna vistas här illegalt. Vi kommer också att informera allmänheten.
Beslutet kommer, enligt vad DN erfar, efter tilltagande intern frustration. Kristin Sylten säger sig inte känna igen detta men menar allmänt att "poliser är måna om att göra ett bra jobb".
– Man tycker säkert att det här är känsligt, inte minst efter REVA-diskussionen häromåret. Men politikernas avvaktande inställning gör att det inte finns någon nationell linje att följa, säger en källa inom Region Syd.
Läs hela texten här.

Reaktioner i sociala medier på polisens nyhet kan bland annat hittas här.

Migrationsverket Twittrade den 22/9 om att man inte tvingar flyktingar att söka asyl i Sverige. Här finns Polisens svar på vem som ansvarar för de så kallade transitpersonerna.

Följ diskussionen på Twitter under taggen #migpol.

EU-toppmöte igår

EU vill ge pengar till stöd åt Syrienflyktingar. EU:s ledare vill ge minst 1 miljard euro till olika FN-anknutna hjälporgan för att dämpa krisen för Syrienflyktingar, skriver BBC. Syftet är att stötta vissa av Syriens grannländer.

EU beslutar att stärka sin gräns enligt beslut under natten, skriver SR Ekot. Det ska också byggas mottagningsplatser för flyktingar i Grekland och Italien.

Övrigt av intresse

Kommuner kräver att få undantag från att ta emot ensamkommande flyktingbarn, rapporterar SR Ekot. Det är Stockholm, Göteborg och Malmö som har stort tryck på sig från nyanlända flyktingar och vill därför undantas från Migrationsverkets fördelning.

Malmö stad hade under gårdagskvällen en chatt där personer kunde få svar på sina frågor om arbetet med flyktingmottagningen i Malmö.

DN skriver om att mobiloperatörer har höga avgifter när man skänker pengar via sms, så kallade sms-gåvor.

Flyktngströmmen ger fler jobb i Boden när mer personal behövs för att ta emot flyktingar, rapporterar SR Norrbotten.

OMVÄRLDSBEVAKNING 10:50

Många omkomna i Mecka i samband med firandet av högtiden Hajj
Svenska och utländska medier rapporterar om att hundratalet människor har omkommit i Mina, nära Mecka i Saudiarabien, i samband med firandet av Hajj. Ytterligare hundratals ska ha skadats.
Kommentar: Uppgifterna kommer från Saudiska myndigheter, enligt media. Orsaken bakom händelsen är i nuläget okänt. Enligt Sveriges Ambassad i Riyadh reser årligen cirka 2000 svenskar för att delta i högtiden och att man bör undvika större folksamlingar. Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar i nuläget. Redaktionen följer utvecklingen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:30

Fyra personer omkom i båtbrand
Fyra polska medborgare på en bogserbåt dog när båten började brinna vid Sölvesborg under natten, rapporterar flera medier. 
Kommentar: För kännedom.

Stor brand på tvätteri i Tumba söder om Stockholm
Det rör sig om ett stort tvätteri. Området är avspärrat och byggnaden kommer troligen att brinna ner till grunden, rapporterar SR P4 Stockholm. 
Kommentar: För kännedom.

Trafikverket om fortsatta tågstörningar på sträckan Stockolm-Göteborg
Stora störningar för tågtrafiken mellan Göteborg-Alingsås. Det påverkar samtlig persontrafik på sträckan med förseningar. Vissa tåg ställs in helt på sträckan och ersätts med buss. Prognos väntas under fredagen 25/9, skriver Trafikverket.
Kommentar: För kännedom.

Kort sammanfattning kring rapporteringen om flyktingsituationen
Malmö stad hade under gårdagskvällen en chatt där personer kunde få svar på sina frågor om arbetet med flyktingmottagningen i Malmö.

EU vill ge pengar till stöd åt Syrienflyktingar EU:s ledare vill ge minst 1 miljard euro till olika FN-anknutna hjälporgan för att dämpa krisen för Syrienflyktingar, skriver BBC. Syftet är att stötta vissa av Syriens grannländer.

DN skriver om att mobiloperatörer har höga avgifter när man skänker pengar via sms, så kallade sms-gåvor.

EU beslutar att stärka sin gräns enligt beslut under natten, skriver SR Ekot. Det ska också byggas mottagningsplatser för flyktingar i Grekland och Italien.

Kommuner kräver att få undantag från att ta emot ensamkommande flyktingbarn, rapporterar SR Ekot. Det är Stockholm, Göteborg och Malmö som har stort tryck på sig från nyanlända flyktingar och vill därför undantas från Migrationsverkets fördelning.

Flyktngströmmen ger fler jobb i Boden när mer personal behövs för att ta emot flyktingar, rapporterar SR Norrbotten.

Onsdag 23 september


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:00

Inget nytt att notera.

SAMMANFATTNING AV SENASTE DYGNET 16:25

I dag får de olika EU-toppmötena mycket uppmärksamhet i media och Sveriges Radio skriver till exempel att Sverige inte kommer att rikta någon kritik mot Ungern med anledning av deras agerande i flyktingfrågan. I övrigt har flyktingfrågan, enligt särskild rapport nedan, sjunkit undan ytterligare något i medierna i dag. Istället avhandlas mycket spirdda ämnen, som gårdagens avslöjande om Volkswagens fusk med utsläppstester och att män förlorar pengar på att vabba. Förvisso viktiga händelser, men ej relaterade till några större samhällskriser. Trafikverket kan också meddela att störningarna i tågtrafiken mellan Alingsås och Göteborg (se anteckning från i morse) kommer att kvarstå en tid framöver. Ett spår är dock öppet och trafikeras.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:30

Inget nytt att kommentera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12:30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 13:00

Sammanfattning av det senaste dygnet
Rapporteringen kring flyktingsituationen har varit låg det senaste dygnet. Som ett mått på intresset kan nämnas att Tidningarnas Telegrambyrå inte publicerat en enda inrikesartikel i ämnet mellan midnatt fram till klockan 12.00 idag. Förhandlingarna som pågår mellan EU:s stats- och regeringschefer väcker dock ett visst intresse, framförallt i debatt och ledarmaterial. I sociala medier har det förekommit ögonvittneskildringar från centralstationer där situationen uppfattas som dåligt samordnad. Sydsvenskan har skrivit om Migrationsverkets verksamhet där situationen och ansvaret för de migranter som inte söker asyl i Sverige berörs.

Huvudspår medier:

Förhandlingar på EU-nivå

  • EU är överens om att fördela 120 000 flyktingar mellan sina länder, men fyra länder röstade nej under gårdagens möte mellan EU:s migrationsministrar. Fördelningen är inte permanent men tvingande, vilket innebär att även de länder som röstade nej måste följa majoritetsbeslutet, enligt SVT.
  • "Flyktingströmmen blottar en djup klyfta mellan Öst- och Västeuropa som riskerar att bryta isär EU”, skriver Aftonbladets Wolfgang Hansson med anledning av mötet mellan EU:s stats- och regeringschefer. ”Olika länder käbblar inbördes för att slippa ta ansvar. Det ger en bild av en union i sönderfall”, skriver han.
  • ”Omvärldens passivitet framstår som ynklig”, skriver Dagens Nyheters ledarredaktion, med anledning av att flera FN-organ som arbetar i Syriens grannländer har brist på finansiering.

Mottagandet i Sverige
Sydsvenskan skriver hur Migrationsverket ökar förmågan att hantera situationen. Ansvaret för de migranter som inte söker asyl i Sverige berörs. Chefen för Migrationsverkets Region Syd, Åsa Lindberg, intervjuas:

”I helgen ledde det till upprörda känslor på Malmö C, när en grupp flyktingar som först dirigerats på bussar ut till mottagningsenheten på Jägersro återvände mitt i natten utan någonstans att bo.

– De som inte vill söka asyl är helt en fråga för polisen.

Men polisen har ju inte några sovplatser att erbjuda?

–  Nej, gruppen faller lite mellan stolarna eftersom systemen inte är gjorda för en situation där Sverige inte är slutdestinationen, säger Åsa Lindberg.”

Sociala medier
Skildringar och frågor från personer som uppfattat att det råder bristande samordning mellan aktörer på centralstationer.
Två exempel:
MSB:s facebooksida
Krisinformation.se Twitter

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 7:30

Nytt toppmöte om flyktingkrisen
Idag samlas EU:s stats- och regeringschefer för att diksutera hur flyktingströmmarna ska minskas. Fokus under mötet är att färre flyktingar ska tas emot genom att ge ökad hjälp till syriska flyktingar i Turkiet och övriga Mellanöstern och hur kontrollen av unionens yttre gräns kan skärpas, skriver TT och BBC. Ungerns sätt att hantera sitt flyktingmottagande ska också diskuteras skriver SR.

Omvärldsbevakning 7:30

Fortsatt stora problem med tågtrafiken mellan Göteborg-Stockholm
Trafikverket lämnar ny prognos på torsdag.

Tisdag 22 september


Omvärldsbevakning flyktingsituationen 22:30

EU överens om fördelning av flyktingar
En stor majoritet av de länder som deltog vid mötet mellan ländernas migrationsministrar är överens om att dela på mottagandet av 120 000 flyktingar, dessa kan nu fördelas över 28 länder. Tjeckien, Ungern, Rumänien och Slovakien motsatte sig beslutet. Finland avstod från att rösta, skriver SVT och DN. BBC uppger också att Slovakiens minister inte accepterar majoritetens beslut och att Tjeckien överväger att ta upp beslutet i EU-domstolen.

Omvärldsbevakning 22:30

Tågstopp orsakar stora problem
Ett fel på tågrälsen upptäcktes under förmiddagen på sträckan Alingsås-Göteborg skriver SVT. En bit av den nya rälsen som lades ut i somras var inte i acceptabelt skick. GP uppger att stoppet orsakat stora problem på Göteborgs Central. Felet påverkar all tågtrafik från Göteborg C mot Alingsås, Falköping, Skövde, Mariestad, Nässjö samt fjärrtrafiken mot Stockholm. Trafikverket kommer att kontrollera rälsen noga och har ingen prognos för när felet är avhjälpt.
Kommentar: Följer, felet uppstod på sträcka där spår bytts i somras. 

Omvärldsbevakning 16:45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 15:00

Sammanfattning av det senaste dygnet
Rapporteringen kring flyktingsituationen toppar sällan mediernas nyhetsflöden. Nedanstående har dock väckt en viss uppmärksamhet:

  • Flera medier rapporterar om de motsättningar som präglar EU inför det nya mötet om flyktingmottagningen som inleds under eftermiddagen.
  • Åtta personer med hemvist i Sverige sitter frihetsberövade i Tyskland i samband med människosmuggling. Minst 26 personer utreds just nu för människosmuggling efter att ha kört flyktingar över Öresundsbron till Malmö.
  • Tyska Deutsche Bahn ställer in en stor del av sin tågtrafik till och från Österrike och Ungern fram till 4 oktober.
  • Norges regering har beordrat polisen att skärpa personkontrollerna i landets gränsområden.
  • Migrationsverket har sänkt kravet på boytan för asylsökande.

Huvudspår medier

Förhandlingar på EU-nivå
Under tisdag eftermiddag pågår förhandlingar mellan EU:s migrationsministrar om fördelning av asylsökande mellan EU-länderna. I morgon möts sedan EU:s stats- och regeringschefer för att diskutera flyktingkrisen, med fokus på bland annat hjälp till konflikthärdarnas närområde.
Källa: BBC
Källa: dn.se

Hanteringen i EU
Tyskland ställer in en stor del av tågtrafiken till Ungern och Österrike. Samtidigt har Norges regering beordrat polisen att skärpa personkontrollerna i landets gränsområden på grund av det stora antalet asylsökande.
Källa: SvD.se

Människosmuggling
Åtta personer med hemvist i Sverige sitter frihetsberövade i Tyskland i samband med människosmuggling och minst 26 personer utreds just nu för människosmuggling efter att ha kört flyktingar över Öresundsbron till Malmö. Flera av dessa personer kan ha agerat ideellt och på nyhetsplats framförs åsikten att deras agerande inte borde vara straffbart.
Källa: svt.se
Källa: dn.se

Mottagandet i Sverige
Migrationsverket har sänkt kravet på boytan för asylsökande. Malmö stad tvingas akut placera ensamkommande flyktingbarn på en kolloanläggning och måste snabbt ha in fler socionomer, rapporterar bland annat TT.

Bubblare medier

Infliltration av IS
Påve Franciskus har slagit larm om att terrorsekten Islamiska staten (IS) kan ”infiltrera” strömmen av hundratusentals flyktingar från Syrien och Irak som nu söker en fristad i Europa. Flera experter som Dagens Nyheter citerar avfärdar dock larm om jihadister i flyktingströmmarna.

Flyktingläger runt Syrien
Den akuta bristen på mat i flyktinglägren runtomkring Syrien är en helt avgörande orsak till att så många flyktingar just nu strömmar till Europa, enligt Ertharin Cousin chefen för FN:s WFP.
Källa: sr.se

Omvärldsbevakning 14.45

Ny information om tågtrafikstörningarna
Stora förseningar på grund av spårfel mellan Göteborg och Alingsås. Vissa tåg ersätts med buss, andra kör en annan väg, meddelar Trafikverket.
Kommentar: Fortsätter följa

Sammanfattning senaste dygnet

Riksmedier rapporterar om att Vattenfall säljer den hårt kritiserade brunkolsverksamheten i Tyskland samt om turerna efter rapporten om att biltillverkaren Volkswagen utreds av amerikanska federala åklagare för fusk avseende utsläppsredovisningar vilket kan röra 11 miljoner fordon.

Omvärldsbevakning 12.50

Brand i värmeverk i Olofström
Det brinner i en silo i ett värmeverk i Olofström. Räddningstjänsten på plats, uppger Sveriges radio. Det är oklart om någon skadats.
Kommentar: Räddningstjänsten har twittrat ut larmet men det finns inga råd till allmänheten. Följer.

Stora tågstörningar mellan Göteborg och Stockholm
Trafikverket meddelar att ett spårfel mellan Göteborg och Alingsås påverkar pendeltrafik i området och fjärrtågen från Stockholm.
Kommentar: Följer och ser om stoppet blir långvarigt

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 7:30

Åtta svenskar gripna för människosmuggling
Svenskarna har gripits i Tyskland, minst en av dem har bevisats skyldig enligt aftonbladet. Gripandena har skett vid olika tillfällen och det uppges att det inte finns något samband mellan fallen.

FN larmar om matbrist i flyktinglägren
Den akuta bristen på mat i flyktinglägren runtomkring Syrien är en helt avgörande orsak till att så många flyktingar just nu strömmar till Europa säger chefen för FN:s matprogram World Food Program, WFP till Ekot. FN vädjar nu till omvärlden om mer pengar, snabbt, för att bistå flyktingarna i Mellanöstern med mat och vatten.

Idag hålls ministermötet i Bryssel om flyktingkrisen där bland annat Ungern motsätter sig att EU-länderna ska fördela mottagandet av 120 000 flyktingar medan flera andra EU-länder vill införa kvoter skriver bland annat BBC och SR.

Omvärldsbevakning 7:30

Ryssland har skickat stridsflygplan till Syrien
DN skriver att amerikanska myndighetskällor uppger att 28 ryska stridsflygplan nu befinner sig på ett flygfält i västra Syrien. En amerikansk analytiker menar att typen av flygplan tyder på att Ryssland planerar att offensivt bruka sin stridskraft i landet. Moskva har bekräftat att man bistår diktatorn Bashar al-Assad med både soldater på marken och militära flygtransporter.

Fyra kidnappade ifrån resort i Filippinerna
Enligt aftonbladet kidnappades en norrman, två kanadensare och en filippinsk kvinna av beväpnade män från en populär resort i södra Filippinerna. En filippinsk militär säger att det verkar som om utlänningarna var måltavlor och inte tagna på måfå uppger dn.

Måndag 21 september


Omvärldsbevakning flyktingsituationen 22:30

Flera EU-krismöten om flyktingsituationen hålls i veckan
Under veckan genomförs flera s.k. ödesmöten om flyktingsituationen i Europa skriver svt.
Tisdag: möts EU:s migrationsansvariga ministrar för att enas om att omfördela ytterligare 120.000 flyktingar som finns i Italien, Grekland och Ungern mellan sig.
Onsdag: möts EU-ledarna för ett extrainsatt toppmöte om flyktingkrisen och hur EU ska hantera den.

Ungerns premiärminister Orban hävdar att Europas gränser hotas av migranter.
Orbans uttalande kom i starten av denna vecka då flera viktiga och kritiska möten om flyktingsituationen ska hållas skriver BBC. Ministrarna från Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien har redan träffats för att diskutera EU-förslaget om kvoter för flyktingmottagande, som ska tas upp av EUs migrationsansvariga ministrar imorgon. De fyra länderna motsätter sig förslaget.

Finland ökar bevakningen av nyanlända flyktingar
Från och med imorgon tisdag skärper Finland bevakningen av flyktingströmmen uppger svt. Under förra veckan kom 2.800 flyktingar till Finland, nästan lika många som kom till landet under hela förra året. Finländska myndigheterna väljer nu att öka övervakningen. I Tornio upprättas en flyktingsluss där alla flyktingar kommer att registreras, polisen kommer också att skicka ut fältpatruller i landet för att kontrollera att flyktingarna som kommit till Finland är registrerade.

Omvärldsbevakning 22:30

Polis bakom inställd U2-konsert
Den beväpnade man som orsakade att U2s konsert ställdes in i går tros vara polis uppger både polisen och flera medier. Polisens särskilda utredningar har mottagit en anmälan men personen är inte identifierad än. Ärendet är rubricerat som ”brott mot vapenlagen” och ”tjänstefel”.

Faran över för ras i Norge
Boende vid det norska berget Mannen har fått återvända till sina hem, sedan att den norska vatten- och energimyndigheten NVE bedömt att risken minskat för att bergstoppen ska rasa uppger TT.

Sammanfattning av det senaste dygnet 16:30

Nyhetsrapporteringen kring flyktingsituationen har sjunkit när fokus skiftat till valet i Grekland under gårdagen samt den nya budget som presenterades idag. I övrigt mycket uppmärksamhet i medierna om den inställda U2-konserten i Globen i går. Några lokala medier rapporterar om lastfartyget som gått på grund utanför Varberg.

Omvärldsbevakning 16:15

Många flyktingar förgiftade av svamp
Tyska myndigheter rapporterar om ett trettiotal fall av svampförgiftningar bland flyktingar under förra veckan, skriver Läkemedelsverket. Det rör sig om förgiftningar med lömsk flugsvamp som, liksom den vita flugsvampen, kan vara mycket svår att skilja från ätliga svampsorter som förekommer i mellanöstern och Asien. Inga svenska fall av förgiftning hos flyktingar har ännu kommit till Giftinformationscentralens kännedom, men varje höst händer det att personer med utländsk bakgrund tvingas söka sjukhusvård för svampförgiftning. Giftinformationscentralen vill uppmana även andra att sprida denna varning.
Kommentar: För kännedom utifall det kommer rapporter om förgiftningar i Sverige.

Varning för höga flöden
Klass 1-varning i nedre delen av Vanån och i Västerdalälven nedströms Vanåns inflöde i Västerdalälven till en bit uppströms Mockfjärd. Läs mer hos SMHI. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Grundstött båt kvar minst en vecka
Tidigast i slutet av denna vecka kan det vara möjligt att dra loss det bulkfartyg som står hårt på grund vid Fladen i Kattegatt väster om Varberg. För att det ska lyckas kommer olja att behöva tömmas från fartygets tankar och kanske måste även delar av lasten, som består av vete, lyftas av fartyget, skriver TT. Rederiet har anlitat ett bärgningsteam och en dykbåt och ska nu ta fram en plan för hur bärgningen kan genomföras.
Kommentar: Följer.

Migrationsverket når rekordsiffra
För första gången någonsin har Migrationsverket nu över 100 000 människor inskrivna i sitt mottagningssystem. Siffran överskreds på måndagsmorgonen. Bland de inskrivna finns både de som väntar på asylbesked, människor som har fått besked och de som har överklagat avslag till domstol, skriver TT:
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 14:00

Sammanfattning av det senaste dygnet
Nyhetsrapporteringen kring flyktingsituationen har sjunkit när fokus skiftat till valet i Grekland under gårdagen samt den nya budget som presenterades idag. Även i sociala medier råder en minskad aktivitet. Medierna fokuserar mestadels på problem vid gränser då berörda länder upplever att de når taket för vad de kan hantera. Den kritik som tidigare riktats mot mottagandet i Sverige har klättrat igen, bland annat angående mottagandet på Malmö centralstation.

Situationen för Finland och konsekvenser för Sverige tas upp. Boende nära gränsen vill inte se en stängd gräns eftersom det skulle påverka livet för de boende i Tornedalen negativt.

På ledar- och åsiktsidorna har frågan sjunkit och fokus ligger främst på att stötta flyktingar och lösa de grundläggande problemen bakom flyktingströmmarna. Skillnader i synsätt mellan de östra medlemsländerna och övriga EU samt en farhåga för EU:s grundläggande värden tas upp.

Huvudspår medier
Flyktingvägar - stängda gränser
Ungern, Slovenien och Kroatien har åter öppnat sina gränser och släpper vidare flyktingar och migranter till Österrike, skriver SVD. Den ungerska gränsen mot Serbien har också öppnats. Samtidigt hotar Ungern flyktingar som tar sig in i landet illegalt med fängelse och de strängare reglerna resulterar bland annat i att tåg med flyktingar som blir stillastående, enligt rapporter. Kroatien öppnar nya flyktingförläggningar för att ta hand om de flyktingar som kommer men läget är ansträngt och flyktingarna är oroliga över art de ska ta vägen, skriver Expressen.
http://www.expressen.se/nyheter/migranter-hotas-med-fangelse-i-ungern/
http://www.expressen.se/nyheter/flyktingar-fast-pa-tagvagn-i-tolv-timmar/
http://www.svd.se/ungern-backar-slapper-fram-flyktingar-till-osterrike/om/flyktingkrisen-i-europa

Gränsen mot Finland
Gränsbevakningen vid finska gränsen har skärpts och inrikesminister Pettersi Orpo efterlyser besked från EU om asylkvoter. Om inte länderna lyckas enas kan det enligt Orpo bli aktuellt för Finland ensamt eller i sammarbete med de övriga nordiska länderna sätta en egen kvot och sen eventuellt stänga gränserna, skriver Expressen. Finland har också gripit personer som misstänks för människosmuggling in i landet, via Sverige. Vissa skribenter drar paralleller mellan Finlands linje och de finska barn som Sverige tog emot på 1940-talet. Boende i Tornedalen oroar sig över konsekvenser av en stängd gräns eftersom många boende har liv innebär att de lever lika mycket på svenska som finska sidan gränsen.
http://www.expressen.se/nyheter/finland-overvager-att-stanga-gransen/
http://www.expressen.se/nyheter/manniskosmugglare-kom-fran-stockholm/
http://www.expressen.se/geo/finlands-sak-var-var-men-vems-sak-ar-finlands/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6259790
http://norran.se/plus/nyheter/finska-ministern-talar-om-att-stanga-granserna-456313

Blickarna vänds mot EU och mötet på tisdag
Samtidigt som medlemsländerna efterfrågar ett enhetligt beslut i flyktingfrågan kommer det fram olika förslag och teorier i media om lösningar, skriver SVT.se.
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/odesmoten-i-eu-om-flyktingkrisen

Mottagande i Sverige
Sydsvenskan rapporterar om förvirrad situation på Malmö centralstation under gårdagskvällen men även vid andra tillfällen. Bland annat skriver tidningen att poliser ska ha tvingat asylsökande att gå ombord på Migrationsverkets bussar. Uppgifterna dementeras av polisen i samma text. Samtidigt rapporterar att SR att helgens mottagningssiffror var rekordhögt, cirka 2 000.
http://www.sydsvenskan.se/malmo/flyktingar-kordes-tillbaka-om-flyktingar/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6259682  

Åsikt och Ledare
Svensk militär till Syrien
Folkpartiets Erik Ullenhag utesluter inte att Sverige kan skicka militär till Syrien för att bekämpa konflikten som orsakar flyktingströmmarna.
http://www.svd.se/fp-utesluter-inte-svensk-trupp-i-syrien/om/kriget-i-syrien

Glöm inte bort flyktingarna
Khaled Hosseini, Goodwill-ambassadör för UNHCR, skriver på SVD om att man inte ska glömma bort flyktingarna även om medias fokus skiftar.
http://www.svd.se/khaled-hosseini-lat-inte-engagemanget-klinga-av/om/flyktingkrisen-i-europa

Omvärldsbevakning 12:30

Minskad rasrisk i norskt berg
Risken för att berget Mannen sydväst om norska Trondheim ska rasa har minskat, enligt den norska vatten- och energimyndigheten NVE, uppger TT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 07:30

Sverige: Sydsvenskan rapporterar om förvirring bland flyktingar i Malmö, som inte ville söka asyl på flyktingboendet i Trelleborg, efter att de kommit till Malmö. Enligt en volontär hade de tvingats på bussen för att söka asyl.

EU: SR rapporterar att flera viktiga EU-möten om flyktingsituationen hålls i veckan. I helgen har 21 000 personer t.ex. kommit in i Österrike.

Kanada: SVT rapporterar om en flyktingfamilj som lyckats ta sig till Kanada och fått asyl, en av de få som fått det, efter att Kanada åtstramat sin flyktingspolitik ordentligt.

Omvärldsbevakning 07:30

Aftonbladet rapporterar om att en pistolbeväpnad man släpptes in på U2-konserten på Globen igår

Varefter de var tvungna att ställa in konserten och tömma arenan.