Omvärldsbevakning vecka 40

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 4 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:00

Stormdygnet fortsätter runt världen:
Tyfonen Mujigae, kategori 3 —> kategori 2, på väg in över södra Kina. 
Tropiska orkanen Joaquin, kategori 4 —> kategori 3, på väg in över Bermuda plus drabbar östra USA fortsatt med skyfall. 
Skyfall över franska rivieran har ännu inte nått italienska kusten.
Fortsätter bevaka. För övrigt inget att kommentera.

SAMMANFATTNING AV DYGNET 16:30

Det senaste dygnet kan sammanfattas med "väder". Stormvindar och hällregn över Rivieran/norra Italien, skyfall och hårda vindar över östra USA, inkl Bermuda och skyfall och väntade hårda vindar över södra Kina. Nyheter om flyktingsituationen har mer eller mindre lyst med sin frånvaro i medierna under söndagen. 

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:15

Tyfonen Mujigae härjar över södra Kina
Aftonbladet skriver att kinesiska myndigheter har utfärdat högsta vädervarning för tyfonen Mujigae som under söndagen har dragit in över södra Kina. Nästan 200 000 personer har fått evakueras innan Mujigae har hunnit nå Zhanjiang i Guangdong-regionen, enligt Kinas nationella center för meteorologi. Så mycket som 280 millimeter regn väntas på vissa platser under söndag och måndag. På söndagskvällen, lokal tid, befinner sig tyfonen drygt 460 kilometer väst om Hongkong och rör sig mot fastlandet.
Kommentar: Ingen info på de tre beskickningarna i Kina (Peking, Hongkong och Shanghai). Fortsätter bevaka.

OMVÄRLDSBEVAKNING 10:30

Varning för extremregn på USA:s kust
Flera människor har omkommit på USA:s östkust i spåren av orkanen Joaquin i kombination med ett lågtryck i sydöst. Ovädret sträcker sig från delstaten Delaware i norr till Georgia i söder. Den nationella vädertjänsten varnar för att det kan falla upp till 300 millimeter regn i vissa områden och nederbörden väntas hålla i sig hela helgen. 
Fortfarande saknas lastfartyget El Faro som försvann i orkanen utanför Bahamas med 33 personer ombord i torsdags. Ovädret drar nu vidare mot ögruppen Bermuda, med 66 000 invånare, och USA:s orkanvarningsorgan NHC varnar för att orkanen fortfarande är "extremt farlig". TT
Kommentar: Fortsätter bevaka förloppet. Ingen ny publicering på ambassaden i USA (som också täcker Bermuda) sedan i fredags kväll.

Dödlig storm på väg mot Italien
Minst 13 människor har omkommit i en storm på franska Rivieran som lett till kraftiga översvämningar. De flesta har drunknat i vattenmassor som överraskat dem, bland annat i ett ålderdomshem och i bilar. Dödstalen befaras kunna stiga. Flyg och tåg hjar stoppats av säkerhetsskäl och en del svenskar strandades i Nice över natten, men flyget är igång igen. På lördagskvällen fick också matchen mellan Nice och Nantes i Ligue 1, den franska fotbollens toppdivision, avbrytas på grund av regnet. Enligt den franska väderlekstjänsten har den värsta delen av vädersystemet passerat fastlandet och är nu på väg mot den italienska kusten. TT
Kommentar: Fortsätter bevaka stormens väg in över italien.

Lördag 3 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:45

Orkanen Joachin ökar åter i styrka på sin väg norrut
Orkanen är nu återigen kategori 4 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan. En tropisk stormvarning har utfärdats i Bermuda, Joaquin väntas passera ön på söndag. USA:s östkust kommer att drabbas av dåligt väder, men enligt en bedömning på New York-ambassadens  hemsida blir det inte allvarligt. Joaquin väntas förlora styrka de närmaste dagarna.
Kommentar: Bevakar fortsatt hur orkanen utvecklar sig, Bermuda är särskilt utsatt.

Flyktingar kan få bo i gympasalar
Gymnastiksalar, fängelser, militärförläggningar. Flyktingboendena kan vara slut om en vecka och Migrationsverket söker febrilt efter nya. Migrationsministern beskriver läget som det svåraste i modern tid.
24 000 personer sökte asyl i Sverige i september, mer än dubbelt så många som månaden innan, och myndigheterna ser inga tecken på att flyktingströmmen kommer att mattas av. TT
Kommentar: Nyheten toppade de flesta medier. Bland annat fick vi ett inlägg på Facebook.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:30

Inget nytt att kommentera

SAMMANFATTNING AV DYGNET 16:30

Rysslands bombningar i Syrien dominerar, med motstridiga uppgifter om bombmålen enbart är IS eller om USA-allierade rebeller också är mål. USA fördömer bombningarna, men håller öppet för samarbetet mot IS. Inrikes blev de planerade demonstrationerna mot flyktingströmmen i Torneå och Malmö mindre än väntat. 

OMVÄRLDSBEVAKNING 10:45

Varning klass 2 i övre delarna av Jämtlandsfjällen
SMHI varnar för mycket höga flöden, klass 2, i små och medelstora vattendrag i övre delarna av Jämtlandsfjällen och för höga flöden, klass 1, i övriga Jämtlandsfjällen.
Kommentar: Klass 2-varningen togs bort under pågående omvärldsbevakning. Kvarstår alltså klass 1-varning.

Tropiska stormen Joaquin vänder norrut vid Bahamas
Faran verkar vara över för Bahamas. Orkanen var uppe i kategori 4 innan den vände både i riktning och styrka. 
Kommentar: Det finns inga medieuppgifter om skador och ingen reseinformation om orkanen har publicerats på Bahamas-ambassaden.

Fredag 2 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:00

Många utan ström och telefoni
Ovädret i norr har lett till att många i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten är utan ström, skriver Sveriges Radio. Telia skriver också på sin webbsida att det är spridda telefonistörningar i de tre länen.
Kommentar: Publicerat Telias råd om att ta ut SIM-kort om man har problem med sin operatör och måste nå 112. Följer väderläget.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 21:00

Kritik mot Migrationsverket i Kållered
Migrationsverket i i Kållered får enligt SVT kritik efter att foton på barn som sov utomhus utanför mottagningen i natt har spridits i sociala medier. Skådespelaren Kjell Bergqvist har också varit på plats på mottagningen och personligen delat ut kritik till Migrationsverkets ställföreträdande GD, skriver Göteborgs-Posten.

Utvisade till Irak – men får inte komma dit
Sydsvenskan skriver om palestinska kvinnor som utvisats till Irak, men som inte är välkomna där heller.

SAMMANFATTNING AV DYGNET 16:30

I dag domineras media av den skolskjutning som återigen skedde i USA igår. Ovädret i norr samt flyktingfrågan dagens två mest omskrivna ur krissynpunkt. De ryska attacker mot IS får också mycket uppmärksamhet.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:30

Storm på gång i norr
Det ska bli stormigt i Västerbotten - men räddningschefen i Vilhelmina är inte särskilt bekymrad.
- Se till att hämta in allt som är löst och kan flyga omkring så att det inte förorsakar skador på människor och annan egendom, säger han till Sveriges Radio.
Kommentar: Vi följer väderläget och kikar efter info att dela.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 15:30

Kommentar:
Frågan om flyktingssmuggling har rönt uppmärksamhet det senaste dygnet. Aftonbladet har inlett en granskning av smugglingen i Europa som sägs omfatta 30 000 kriminella smugglare. Sveriges Radio tar upp de 45 personer som gripits misstänkta för människosmuggling över Öresundsbron. Många av de gripna hävdar att de hjälpt folk in i Sverige av humanitära skäl. Här finns alltså olika vinklar på människosmuggling som kommer att vara en del av debatten framöver.
När det gäller polisens arbete med den inre utlänningskontrollen så finns det fortfarande frågor om vad det innebär. Som ett exempel kan nämnas att Göteborgs-Postens nätupplaga toppar med rubriken Ny storkontroll vid Tysklandsterminalen. Enligt polisen handlar det om en ordinarie trafikkontroll, men händelsen tolkas av tidningen som en del av den inre utlänningskontrollen.
Ett debattinlägg gäller socialtjänstens knappa resurser som kommer att vara ansträngda framöver. I en debattartikel av Föreningen Sveriges socialchefer uttrycks oro och de kräver att staten skjuter till medel.
Flera Facebookgrupper under parollen Refugees Welcome, med tiotusentals medlemmar, diskuterar och organiserar frivillighjälp, framförallt kring centralstationer i storstäderna. Här väcks frågor och farhågor kring myndigheternas arbete.

Källor:
Flyktingsmuggling
Aftonbladet har granskat smugglarna som tar betalt för att hjälpa flyktingar till Sverige. Enligt Europol opererar 30 000 kriminella smugglare på den europeiska marknaden.

Polisen i Malmö har under september gripit 45 personer misstänkta för människosmuggling över Öresundsbron, enligt SR. Många av de gripna hävdar att de hjälpt folk in i Sverige av humanitära skäl.

Poliskontroll vid Tysklandsterminalen
GP.se toppar med rubriken Ny storkontroll vid Tysklandsterminalen. Enligt polisen handlar det om en ordinarie trafikkontroll, men händelsen kopplas till insatsen för flyktingar.

Debatt
En kraftig ökning av både ensamkommande barn på flykt och orosanmälningar om barn som far illa tar upp allt mer av socialtjänstens knappa resurser. Föreningen Sveriges socialchefer ser med oro på att det tidiga stödet riskerar skymmas av de akuta insatserna och kräver att staten skjuter till medel, i en artikel i Dagens Samhälle.

Social medier
Flera Facebookgrupper med tiotusentals medlemmar diskuterar och organiserar frivillighjälp, framförallt kring centralstationer.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:00

Polisinsats planeras mot EU-migrantläger
Polisen förbereder insats mot EU-migrantlägret på Industrigatan i Malmö och befarar demonstrationer när en eventuell vräkning sker. Polisen uppger inte när detta kommer att ske, skriver Sydsvenskan. Kommentar: Följer detta.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:30

Inget nytt att kommentera.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 07:30

Myndigheter och frivilliga hjälps åt
"På Göteborgs central hjälps myndigheter och frivilliga åt för att ta emot strömmen av flyktingar", skriver SVT här.

Röda korset om de tilldelade tio miljonerna
Pressmeddelande från Röda Korset igår.

Många flyktingsmugglare
Polisen i Malmö har enligt Sveriges Radio gripit 45 personer för flyktingsmuggling under september. Enligt SR har ovanligt många uppgett humanitära skäl som förklaring.
Läs hela texten.

Lång väntetid för asyl
Enligt Sveriges Radio får Syrier just nu vänta allt längre på uppehållstillstånd, vilket försvårar för de som anhöriga kvar i kriget som vill komma till landet.
Läs hos Sveriges Radio.

Torsdag 1 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:00

Tåg med väteperoxid kollideradeUnder kvällen skedde en olycka på tågbangården i Sävenäs i Göteborg, där ett tåg med den frätande ämnet väterperoxid kolliderade med en annat tåg. Enligt Polisen i Västra Götalands län ska tåget ha läckt ut det frätand eämnet och man valde därför att spärra av närområdet och tågtrafiken stoppades. På kvällen skriver dock Dagens Nyheter att det inte ska ha handlat om något större läckage. Ingen människa är skadad och tågtrafiken är återigen öppen.
Kommentar: Visst intresse från allmänheten, dock inga frågor till oss. Situationen uppenbart under kontroll och enligt media är ingen skadad.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 21:00

Regeringen presenterade åtgärder med anledning av flyktingsituationen
Regeringen har under dagen presenterat flera förslag på hur Sverige på ett bra sätt ska kunna hantera den tillströmning av flyktingar som just nu pågår. Bland annat lovar man mer pengar till frivilligorganisationer. Regeringen meddelar också att fler inre utlänningskontrollen ska göras (sagt till exempel här). Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får i uppdrag att samordna myndigheterna i flyktingfrågan.
Läs Regeringens pressmeddelande här
Läs mer hos Sveriges Radio

Omvärldsbevakning 15:00

SMHI varning för höga flöden
SMHI varnar, klass 2, för höga eller mycket höga flöden i små och medelstora vattendrag i övre delarna av Jämtlandsfjällen.
Kommentar: Ingen åtgärd, endast för info

Mediebild flyktingsituationen 15.10

Sammanfattning senaste dygnet
Flera frivilligorganisationer har efterfrågat stöd av kommunerna för att hantera situationen med de transitflyktingar som anländer till Sverige. Idag meddelade Stockholms, Göteborgs och Malmö stad att de kommer att öppna mottagningar respektive korttidsboende för transitflyktingar.

Idag kom siffror från Migrationsverket om att antalet asylsökande ligger på historiskt höga nivåer vilket ställer krav på nya boenden med kort varsel.

Frågor och kritik
Den kritik som framförs mot hur samhället hanterar flyktingsituationen består av bland annat:
- tydligare samordning på regional och nationell nivå
- ökad samverkan mellan statliga myndigheter, kommuner och frivilligorganisationer respektive trossamfund.
Förslag som förs fram är att Migrationsverket tar ett helhetsansvar även för transitflyktingar. Ett annat är att en nationell krisorganisation upprättas med samordningsansvar.

Kommentar: 
Frågan om ansvar för transitflyktingar präglar fortfarande mediebilden. Idag kom nyheten om att Stockholms stad öppnar korttidsboende för transitflyktingar och att Malmö och Göteborg också gör insatser för att hjälpa gruppen. Initiativen ligger i linje med de önskemål som har lagts fram, bland annat från frivilligorganisationer. Genom att kommunerna ifråga signalerar att de tar frågan på allvar kan just den sortens kritik komma att minska. Fortfarande efterfrågas att någon tar helhetsansvar för flyktingsituationen. Flera debattörer tar också upp problematiken med ensamkommande flyktingbarn och frågor ställs om hur samhällets resurser kan anpassas för att mätta ett ökat behov av vård av traumaskador.  

OMVÄRLDSBEVAKNING 08.15

Tropisk orkan på väg mot Bahamas
Orkanen Joaquin, som har uppgraderats till kategori 3, är på väg in över Bahamas, uppger SvD. Amerikanska myndigheter varnar för att orkanen kan öka ytterligare i styrka på sin väg mot öriket.
Kommentar: Ännu ingen specifik reseinformation för Bahamas. Information finns hos National Hurricane Center. Fortsätter följa utvecklingen.

Fjärrvärmeavbrott Sandviken – uppdatering
På torsdagsmorgonen informerade Sandviken Energi attskadan på fjärrvärmenätet i Sandviken är lagad under natten. Vattnet kommer sakta att börja släppas på nu under morgonen.
Kommentar: Störningen kommer enligt prognos vara avklarad under torsdagen. Kommunen och fjärrvärmebolaget har information om detta.

 Klass 1-varning för kuling längs kusterna
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling i farvattnen längs ost, syd- och västkusten. Klass 1-varning för mycket hård vind gäller också för Lapplandsfjällen och Jämtlandsfjällen.
Kommentar: Följer eventuella konsekvenser av vädervarningarna

Onsdag 30 september


OMVÄRLDSBEVAKNING 22.00

Sjukhus i Stockholm drabbade av datoravbrott
Flera sjukhus i Stockholm drabbades på onsdagen av ett stort datoravbrott. Nätverken låg nere under flera timmar på Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset i Huddinge och Solna. Ingen patient blivit drabbad, enligt uppgift i TT och Sveriges Radio P4 Stockholm.
Kommentar: För kännedom. Systemen uppe igen.

Brand i lagerbyggnad i Mellerud
En byggnad med båtar och husvagnar brinner i Mellerud och runt 15 brandmän kämpar med att få branden under kontroll, enligt SR P4 Väst.
Kommentar: Ännu ingen bekräftad information hos Melleruds kommun eller räddningstjänsten i Norra Älvsborg. Fortsätter följa om branden kan innebära risk för allmänheten

Tågstopp efter olycka i Vingåker
Tågtrafiken stod still på onsdagskvällen efter en olycka i Vingåker. Tåg Göteborg-Stockholm och Karlstad-Hallsberg påverkades. Trafikverket räknade med att tågtrafiken kommer igång vid 22-tiden. Flera tågavgångar väntas bli försenade.
Kommentar: Inget omfattande totalstopp, tågen beräknas komma igång

Omvärldsbevakning flyktingssituationen

Akut behov av folk som kan ta emot flyktingbarn
Omkring tio ensamkommande flyktingbarn i veckan kan komma till Kalmar kommun den närmaste tiden. Nu söker man med ljus och lykta efter lokaler - och kompetent personal, skriver SR P4 Kalmar.
Kommentar: För kännedom, fler kommuner rapporterar om svårigheter med att hitta boenden.

Bodar installeras för att ta emot ensamkommande barn i Malmö
Malmö stad befarar att var femte ensamkommande barn inte tas omhand av myndigheter på Malmö central, skriver Sydsvenskan– Vi ska installera bodar på Posthusplatsen för att få omhändertagandet mera organiserat, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Kommentar: För kännedom.

SAMMANFATTNING AV DET SENASTE DYGNET 16:15

Dygnet har präglats av hel del mindre händelser såsom bränder och fjärrvärmeavbrott. Explosionerna vid offentliga byggnader i södra Kina har också fått en del uppmärksamhet i medierna. Under dagen har den stora nyheten varit att Ryssland genomfört flygräder i Syrien. Mediebild för flyktingsituationen, se nedan.

Mediebild flyktingsituationen 16.00

Sammanfattning av det senaste dygnet
Nytt under dagen är att flera frivilligorganisationer uppger att de har svårt med både pengar och volontärer.
Viljan att hjälpa har minskat hos allmänheten, uppger Refugees Welcome Gothenburg till Göteborgs-Posten.
Frivilligorganisationen har fått in allt mindre pengar under de senaste veckorna. Något som inte kom som en överraskning för Joakim Cederberg Hake.
- Folk går in i vardagen igen. Det är naturligt. Och medierna är inte lika intresserade.

I landsortspress ser vi också önskemål om att staten tar större ansvar för flyktingsituationen i kommunerna. Två exempel från Trelleborgs allehanda och från Gefle dagblad.

Även politiker uttalar sig i frågan. I detta debattinlägg förs ett resonemang om stöd till frivilligorganisationer och om ansvar för transitflyktingar.

Kommentar: I medierna framgår att belastningen på frivilligorganisationerna är mycket hög. Frågeställningen är: hur länge klarar frivilligorganisationerna att hjälpa transitflyktingarna? Om det arbete som utförs av frivilligorganisationer inte längre fungerar kommer pressen på myndigheterna att öka. Det ställs också frågor om vem som har ansvar för transitflyktingarna. Medierna svarar ofta utmärkt på denna fråga, senast i tisdagskvällens aktuelltsändning. Men minnet av medieuppgifter sjunker snabbt undan och då bubblar frågan upp igen.
Det vore önskvärt att det fanns ett svar på denna fråga hos ansvariga myndigheter. Detta är den enskilt vanligaste frågan hos allmänheten, inte minst i samband med frivilliginsatser.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:00

Flera döda efter explosioner i Kina
Minst sex personer har dött och 13 har skadats efter flera explosioner vid offentliga byggnader i staden Liucheng i södra Kina, uppger den statliga nyhetsbyrån Xinhua. Sprängmedlet ska ha skickats i paket med post, enligt DN och flera andra medier.
Kommentar: Följer utvecklingen, ingen information hos ambassaden ännu.

Attack mot kommunhuset i Ljusdal
Kommunhuset i Ljusdal fick evakueras under onsadgen. Det efter att en man hällt ut brännbar vätska vid receptionen och tänt på. Mannen är gripen för dådet och två personer har förts till sjukhus, uppger Sveriges Radio. 
Kommentar: För kännedom.

Fjärrvärmestopp i Sandviken
Fjärrvärmenätet i Sandviken har , meddelar Sandviken energi. Alla kunder är drabbade och störningarna påverkar både värme och varmvatten.
Kommentar: Följer.

OMVÄRLDSBEVAKNING 11:30

Inget att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08.20

SMHI:s klass 1-varningar ligger kvar De klass-1-varnignar som SMHI har utfärdat för mycket hård vind i Norra Lapplandsfjällen och Bottenviken, kvarstår till och med onsdagen. Kommentar: Fortsätter att följa ev konsekvenser av vädervarningarna

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 08,20

Allmänhetens intresse att hjälpa till har svalnat Frivilligorganisationen Refugees Welcome Gothenburg har inte längre råd att köpa biljetter till de flyktingar som kommer till Göteborg, men vill vidare till annan ort. Allmänhetens intresse att hjälpa till har svalnat och vi tvingas att sluta med den verksamheten, säger organisationen till GP. Kommentar: Även andra frivilligorganisationer rapporterar om svårigheter att finansiera verksamhet som är beroende av insamlade medel

Tisdag 29 september


OMVÄRLDSBEVAKNING 22.00

Brand i gymnastikhall i Tensta
En brand utbröt på tisdagskvällen i en gymnastikhall i Tensta i norra Stockholm. Räddningstjänst från fyra stationer är på plats, säger ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till DN.
Kommentar: Fortsätter följa om branden får konsekvenser för allmänheten

Förskolor stoppar riskakor efter Livsmedelsverkets varning
Livsmedelsverkets ändrade rekommendationer när det gäller ris får konsekvenser. På en mängd förskolor stoppas nu riskakor helt, uppger SvT.
Kommentar: Frågor från allmänhet och skolor/förskolor bör hänvisas till Livsmedelsverket.

Polisen varnar för bluffsamtal
Polisen varnar för de bluffsamtal som fortsätter att lura människor på pengar. – Det är en bransch som har exploderat, säger Anders Olofsson på polisens bedrägerisektion till SvT.
Kommentar: Följ upp om det kommer frågor från allmänheten

Omvärldsbevakning flyktingsituationen kl 22.00

Regeringen fattar beslut om bidrag till flyktingarbetet
Inrikesminister Anders Ygeman uppger i Aktuellt att regeringen på torsdag fattar beslut om att ge 10 miljoner kronor till frivilligorganisationer som arbetar med att ta emot flyktingar. Han uppger också att det behövs ett stärkt samarbete mellan de myndigheter som arbetar med flyktingar.
Kommentar: Beslut i denna fråga har efterfrågats från frivilligorganisationer

Intensiv debatt om flyktingmottagning i Filipstad
De många flyktingarna som placerats i Filipstad rör upp känslor. Bengt Sjöberg  i kommunledningen uppger till SvT att motsättningarna växer: ”Folk har sagt att det skulle spridas sjukdomar och att man inte skulle kunna gå upp på campen. Det är felaktiga hot de målar upp på väggen.”
Kommentar: Följ upp om motsättningar ev. kan leda till konkreta konsekvenser i samhället

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET 15.40

Det tropiska ovädret Dujuan som gick över Taiwan i morse svensk tid hade begränsade skador i form av ett fåtal dödsfall och - till en början - omfattande strömavbrott. Medierna har idag fokuserat bland annat på det larm om arsenikhalten i risprodukter som nämndes i förmiddagens noteringar. I övrigt har vi ingenting att rapportera. 

Mediebild flyktingsituationen 15.30

Sammanfattning av det senaste dygnet
När det gäller flyktingfrågan kopplat till kritik av myndigheter har ingenting nytt skett det senaste dygnet.
Vi har sett en del normal nyhetsrapportering om boende för flyktingar. Det handlar dels om planer för nya boenden och dels om tillfälliga boenden som har problem med lokaler och finansiering. Här har vi inte sett någon kritik direkt riktad till myndigheter.
Den stora frågan är fortfarande: Vem har ansvar för transitflyktingarna?
Det finns inget samlat svar på denna fråga hos någon myndighet. Delar av svaret finns utspritt hos Migrationsverket och hos polisen och hos några kommuner.
Däremot svarar flera medier på frågan. Till exempel så här i en TT-text:
"Att ta hand om flyktingar som inte tänker söka asyl i Sverige är rent juridiskt en trasslig historia. Migrationsverket har bara ansvar för dem som söker asyl, inte för dem på genomresa, förklarar Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.
– Om man inte söker asyl så är man här illegalt. Det är viktigt att skilja på de här grupperna, säger han till TT."
Kommentar: Det vore önskvärt att det fanns ett svar på denna fråga hos ansvariga myndigheter. Detta är den enskilt vanligaste frågan hos allmänheten, inte minst i samband med frivilliginsatser.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:30

Självmordsbombaren på Bryggargatan fick hjälp
Den självmordsbombare som låg bakom bomberna vid Bryggargatan i Stockholm fick hjälp, enligt en rapport från FBI, som SVT:s Uppdrag granskning har tagit del av. Bomberna han hade tänkt använda var så avancerade att gärningsmannen måste ha fått hjälp eller utbildning för att kunna sätta ihop dem. 
Kommentar: För kännedom

OMVÄRLDSBEVAKNING 11:30

Brist på visst barnvaccin
Produktionsproblem och ökad efterfrågan har orsakat en brist på några av de vacciner som används i Sveriges nationella vaccinationsprogram för barn. Bland annat gäller det mediciner som ges till barn mot kikhosta och tuberkulos. Folkhälsomyndigheten, Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Läkemedelsverket föreslår åtgärder för att säkra tillgången på kortare och längre sikt.
Kommentar: Noterar eftersom frågor kan uppstå.

Larm om arsenik i risprodukter
Ris innehåller så höga halter av arsenik att kostrekommendationerna nu skärps. Arsenik är cancerframkallande i större doser. Livsmedelsverket skriver att små barn inte ska äta risprodukter eller ris mer än fyra gånger i veckan och de ska inte alls äta riskakor. Vuxna bör inte äta ris mer än sju gånger i veckan. Många medier, bland annat SVT, lyfter nyheten.  
Kommentar: Kan orsaka frågor eftersom det är ganska skarpa råd från myndigheten avseende riskakor till barn.   OMVÄRLDSBEVAKNING 07:30

Många utan el i Taiwan efter Dujuan
Kina och Taiwan träffades under gårdagen och natten av tropiska cyklonen Dujuan, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Facebook gick ner igen
Vid 21-tiden under gårdagen gick det inte att nå facebook under en timme, skriver flera medier.  Kommentar: För kännedom.

Inget nytt att rapportera angående flyktingsituationen.

Måndag 28 september


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:00

Ny fas för Polisen i arbetet med flyktingsituationen
Polisens arbete med flyktingsituationen fortsätter men går in i delvis ny fas, skriver Polisen.se. Kommentar: För kännedom.

Rinkabyfälten, Kristianstad, kan bli flyktingboende
SR P4 Krtistianstad med flera medier rapporterar att det kan bli aktuellt för Migrationsverket för att bygga asylboende för 10 000 personer utanför Kristianstad.
Kommentar: För kännedom.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 15:00

Sammanfattning av det senaste dygnet 
Fokus ligger mycket på situationen i andra länder och skildringar av människor på flykt. Kritiken mot myndigheterna har minskat något, även om det fortfarande förekommer viss kritik mot att exempelvis frivilliga får ta ett stort ansvar för transitflyktingarna. Några lokala medier tar upp frågan om mottagandet och hur kommunerna löser till exempel boendefrågorna.

Ett transitboende i Nacka, som tar emot hundratals flyktingar per natt, har fått mycket uppmärksamhet. Då boendet är till för just transitflyktingar lever det helt på ideella krafter och pengar som samlas in från allmänheten. ”Vi hjälper de flyktingar som just nu anländer till Stockholm och vilka myndigheterna inte klarar att hantera på egen hand”, skriver den arrangerande organisationen, Refugees welcome Stockholm, på sin webbplats.

Enligt arrangörerna behöver man 101 000 kr per dygn för att kunna driva boendet i full kapacitet. Initiativet #ennatttill har fått mycket uppmärksamhet, men många undrar också varför allmänheten ska betala och inte staten eller kommunen. Att staten inte automatiskt betalar för detta beror alltså på att det gäller flyktingar i transit och inte asylsökanden. Myndigheterna behöver förtydliga hur den ekonomiska fördelningen ser ut, för att öka förståelsen för vad myndigheterna betalar för och inte samt varför det ser ut så. Här skriver Nacka kommun om boendet.

Under helgen kom en undersökning som visade att många fler svenskar är positiva till att ta emot flyktingar i dag än i februari i år. I sociala medier, till exempel på Flashback, ser vi att det förekommer rykten, om att undersökningen skulle vara falsk och en del av en propagandaapparat för att göra svenskar mer välvilligt inställda till flyktingar.

Huvudspår:
Mottagandet i Sverige

Frivilliga bidrag räddar boende i Stockholm – en natt till
Flyktingströmmen till Stockholm fortsätter och kommunen arbetar på att kunna bidra med mer pengar via frivilligorganisationer. Det tar dock tid, enligt en artikel i Svenska Dagbladet i dag.
– Nu ser det ut som vi fått en frist tack vare frivilliga bidrag måndag och tisdag, sedan får vi se, säger Aron Heinemann, driftansvarig för boendet på Nobelbergetsom också står bakom kampanjen #ennattill till Svenska dagbladet.

Riskkapitalbolag tjänar miljoner på flyktingbarn
Enligt en text i Svenska Dagbladet är ensamkommande flyktingbarn en riktig kassako för svenska rikskapitalister. Enligt en beräkning som SvD Näringsliv gjort ger det här tre gånger högre lönsamhet än snittet för börbolag. Wallenbergägda Aleris är ett av de företag som tjänar pengar på flyktingbarnen.

”Horribelt köpa bostadsrätter till nyanlända”
I Göteborgsposten skriver två sverigedemokrater en debattartikel om att Göteborgs kommun ska ha föreslagit att man ska köpa bostadsrätter för 100 miljoner åt flyktingar. Detta trots att det saknas 27 000 bostäder för unga vuxna i Göteborgsregionen.

Detta har plockats upp av den mycket välbesökta samhällsbloggaren Cornucopia, vilket lett till en stor mängd negativt inställda kommentarer i bloggarens kommentarsfält. 

Många ensamkommande till Trelleborg
Kommunen kommer att behöva nyanställa ett stort antal personer.

MSB: Vi kan ta emot 2 000 asylflyktingar i tältläger i Kramfors
MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skulle kunna inrymma 2 00 asylsökanden i tomma lägenheter som myndigheten har i Sandö. Dessutom skulle myndigheten kunna ta emot 2 000 i tältläger vid behov. Det skriver tidningen Allehanda.

Allt fler asylsökande som får nej vägrar att resa hem
Enligt SVT väljer polisen just nu att nedprioritera utvisningar av personer som tidigare har fått avslag på sin asylansökan i Sverige. 17 000 utvisningsärenden ligger enligt SVT på hög och antalet personer som blir kvar ökar därmed. Polisens förklaring är att man inte kan prioritera detta mitt under pågående flyktingkris. Nyheten fick uppmärksamhet i sociala medier.

Människor på flykt

  • Ekot fortsätter i dag sin serie "Flyktvägen". Denna gång handlar det om de flyktingar som kommer från Afrika och som med stora risker försöker ta sig norrut till Libyen och vidare till Europa.
  • Aftonbladet driver bildreportaget Där barnen sover.
  • Taggen #minsmartphone om flyktvägar
  • Journalistiksajten KIT har en instagramreportage-tagg som heter #minsmartphone där flyktingar berättar om sin flyktväg och  hur de tar sig fram med kartor och appar.

Övrigt:

Internetforum där syrier hjälper varandra
På det nya internetforumet ”Syrier i Sverige” kan nyanlända syrier ger varandra råd och praktiska tips om Sverige på sitt hemspråk, skriver Sveriges Radio.

Omvärldsbevakning 15:00

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 12:00

Tyfonen Dujuan
Ambassaden i Peking uppmanar svenskar i området att att hålla sig informerade om situationen och noga följa lokala myndigheters anvisningar.
Enligt Al Jazeera Asia ska Taiwan nås av tyfonen i eftermiddag, GMT-tid.
Kommentar: Vi noterar detta och fortsätter att följa, om ambassaden skulle behöva lägga upp kraftigare uppmaningar kan det vara relevant som nyhet.

Omvärldsbevakning 07:10

Stor brand i förådsbyggnad nära Tjörnbrons camping
Flera medier rapporterar om branden där ett stort område är avspärrat. Inga har behövt evakueras. Campingen används av Migrationsverket som flyktingboende.
Kommentar: För kännedom.

Inget nytt om flyktingsituationen att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 11:30